Home Δήμος Δωρίδας Δωρίδα: Έργα που θα προχωρούσαν με διαγωνισμό έσπασαν ως επείγοντα
Δήμος Δωρίδας - 19 Οκτωβρίου, 2014

Δωρίδα: Έργα που θα προχωρούσαν με διαγωνισμό έσπασαν ως επείγοντα

 Η ιδέα της πλειοψηφίας να διαλύσει τρία ομαδοποιημένα έργα και να προχωρήσει σε μικρότερα για να γίνουν άμεσα, χαρακτηρίζοντάς τα επείγοντα, προκάλεσε πολλές αντιδράσεις και μέσα στην πλειοψηφία. 

 
Ειδικότερα, στην αναμόρφωση του προϋπολογισμού και κυρίως στο σκέλος που διέγραφε τα έργα «Συντήρηση δημοτικών κτιρίων στη Δημοτική Ενότητα Λιδωρικίου και συγκεκριμένα στις Τοπικές Κοινότητες σε Αμυγδαλιά, Δωρικό, Μαλανδρίνο» με προϋπολογισμό 18.000 ευρώ, αλλά και την «Αποκατάσταση ζημιών από καθίζηση στη Δημοτική Ενότητα Λιδωρικίου και ειδικότερα στις τοπικές κοινότητες Διακόπι και Στήλια με προϋπολογισμό με 14.000 ευρώ.
 
Ο Δήμαρχος κ. Γιώργος Καπεντζώνης και ο Αντιδήμαρχος κ. Κώστας Αντωνόπουλος υπεραμύνθηκαν των ομαδοποιήσεων, αλλά τόνισαν ότι δεν έχουν μεγάλη Τεχνική Υπηρεσία να μπορεί να υποστηρίξει τους διαγωνισμούς. Για την απαίτηση των προέδρων να εκτελεστούν άμεσα τα έργα μίλησε ο αντιδήμαρχος – εισηγητής κ. Κώστας Υφαντής.  
Να σημειωθεί ότι τα έργα που προχώρησαν με ομαδοποιήσεις έφεραν κέρδος 280.000 ευρώ ο Δήμος Δωρίδας, όπως τόνισε ο Δήμαρχος κ. Γιώργος Καπεντζώνης. Το κέρδος αυτό φυσικά είναι η έκπτωση που παίρνουν από τα έργα η οποία σε πολλές περιπτώσεις ξεπερνούσε το 50%. Αυτό και μόνο το γεγονός αποδεικνύει ότι το μέτρο ήταν εξαιρετικά επιτυχημένο και έτσι έπρεπε να συνεχιστεί.
 
Ο κ. Πανναγιώτης Καλλιαμπέτσος σύμβουλος της πλειοψηφίας τόνισε ότι «όταν σπας ομαδοποιημένα έργα είναι κατάτμιση. Όμως το σοβαρό είναι αλλού. Στα τεχνικά δελτία αναφέρονται συγκεκριμένα χαρακτηριστικά. Ποσότητες μπετόν, υλικών, σιδήρου κλπ. Ποιόν λοιπόν θα παραλάβει το έργο και θα είναι σε θέση να τα μετρήσει; Ούτε ο πρόεδρος, ούτε οι σύμβουλοι, ούτε οι αντιδήμαρχοι μπορούν ή πρέπει να κάνουν αυτή τη δουλειά. Μηχανικός της υπηρεσίας θα το κάνει. Στην περίπτωση αυτή δεν τηρείται η Ε49», είπε ο κ. Καλλιαμπέτσος. 
 
Ο κ. Ανδρέας Δημόπουλος στην τοποθέτησή του μίλησε για λάθος.  «Η Δημοτική Αρχή έκρινε ότι με τις ομαδοποιήσεις εξοικονομεί πόρους που σε κάποιες περιπτώσεις έφτασε έως 68% η έκπτωση. Όμως έχουν περάσει κάμποσα χρόνια και τα έργα αυτά δεν έγιναν. Ας το καταλογίσουμε στη Δημοτική Αρχή ως λάθος ή κακή εκτίμηση, αυτό δεν πρέπει να το διορθώσουμε», αναρωτήθηκε στην τοποθέτησή του.
 
Συγκεκριμένους εργολάβους βλέπει πίσω από το σπάσιμο των έργων ο κ. Παπαγεωργίου 
 
Στην τοποθέτησή του ο κ. Παπαγεωργίου από την παράταξη Ενωτικό Κίνημα Πολιτών  τόνισε ότι όταν συνεργάστηκε στην προηγούμενη θητεία με τη σημερινή πλειοψηφία ήταν γιατί ο νυν Δήμαρχος τότε κατήγγελλε τις αναθέσεις. «Οι βυζαντινοί μοναχοί βάφτιζαν το κρέας ψάρι όταν πλησίαζε η Μεγάλη Σαρακοστή για να προσποιούνται ότι νηστεύουν. Η ελληνική γλώσσα είναι σαφέστατη, κατάτμιση σημαίνει «τέμνω το έργο». Στην πραγματικότητα θέλετε να κάνετε απευθείας ανάθεση γι’ αυτό χωρίζετε τα έργα. Όπως έλεγαν και οι αρχαίοι φιλόσοφοι δεν μπορείς να πετύχεις ηθικό στόχο με ανήθικα μέσα. Σκοπός σας είναι να γίνουν αναθέσεις για να κατευθυνθούν αυτά τα έργα σε συγκεκριμένους επαγγελματίες. Αν και δεν πρόκειται να ψηφίσω, σας προτρέπω, αφού οι σκοποί σας είναι αγαθοί να εκδώσετε μια πρόσκληση ενδιαφέροντος, για να υπηρετήσετε όρους διαφάνειας. Να σας θυμίσω ότι όταν εσείς Δήμαρχε ήσασταν μειοψηφία, διαρρηγνύατε τα ιμάτια σας για τις αναθέσεις, γι’ αυτό και συνεργάστηκα μαζί σας στην προηγούμενη θητεία σας, θέλοντας ν’ αλλάξουμε τα πράγματα. Ευθύνες έχει και η μείζονα μειοψηφία γιατί για χρόνια εφάρμοζε την πολιτική χειρών αδίκων. Δυστυχώς ξεκινήσατε την δημοτική σας θητεία με πολύ κακούς οιωνούς.», κατέληξε ο κ. Παπαγεωργίου. Ο κ. Καπεντζώνης θέλοντας να διασκεδάσει τις εντυπώσεις ζήτησε από το Σύμβουλο να του υποδείξει όποιον εργολάβο θέλει αυτός.
 
Ο κ. Παναγιώτης Ζέτος υποστήριξε ότι είναι πολύ πίσω σε έργα ο δήμος και τόνισε ότι οφείλεται σε πολλούς παράγοντες μεταξύ των οποίων και οι ομαδοποιήσεις.
Ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας κ. Γιώργος Κουλούλας μίλησε για καθαρή περίπτωση κατάτμισης, άποψη που εξέφρασαν και πολλοί άλλοι σύμβουλοι. 
 
Ο κ. Αντώνης Γιαννόπουλος διαφώνησε κάθετα με το σκεπτικό ότι σε σχεδόν κάθε συμβούλιο έρχεται και αναμόρφωση προϋπολογισμού. 
 
Τέλος για ευθύνη της Δημοτικής Αρχής και του Δημάρχου μίλησε ο κ. Γιάννης Κρικέλας που δεν εκτελέστηκαν τα έργα, ενώ ο κ. Γιάννης Καγιάς αναρωτήθηκε αφού η Δημοτική Αρχή έλεγε προεκλογικά ότι υπάρχουν χρήματα γιατί δεν πληρώνει μελέτη για την ασφαλτόστρωση του Κάμπου και ισχυρίζονται ότι ψάχνει ο δήμος να βρει τα χρήματα. 
 
 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Check Also

Στον πρόεδρο του ΤΟΕΒ απευθύνεται ο Ν. Τοπούζης – Επιστολή κόλαφος για Δ.Παρασκευά

Στον πρόεδρο του ΤΟΕΒ απευθύνεται ο Ν. Τοπούζης Επιστολή κόλαφος για Δ.Παρασκευά -Τον κατη…