Home Δήμος Δωρίδας Αργά, αργά και σιγανά! Σέρνονται τα έργα, αγνοούνται οι εκπτώσεις!
Δήμος Δωρίδας - 15 Απριλίου, 2021

Αργά, αργά και σιγανά! Σέρνονται τα έργα, αγνοούνται οι εκπτώσεις!

 Αργά, αργά και σιγανά!

Σέρνονται τα έργα, αγνοούνται οι εκπτώσεις!

-Με τις εκπτώσεις των έργων που εκτελούνται στη Δωρίδα έχει μεριμνήσει ο δήμος να εντάχθουν άλλα και οι πόροι να λύσουν άλλες ανάγκες της περιοχής;

-Μόνο με την έκπτωση του Τρικόρφου  που είναι 3,2 εκ ευρώ χρηματοδοτείται άνετα ένα σοβαρό έργο στην ευρύτερη περιοχή.

 

 

Μεγάλα ερωτηματικά εγείρονται, τόσο για τις τεράστιες καθυστερήσεις που συνοδεύουν τα έργα που εκτελεί η περιφέρεια, όσο και η διαδρομή που ακολουθούν τα πολύ μεγάλα ποσά των εκπτώσεων, ικανά να χρηματοδοτήσουν πολλά αλλά και σοβαρά άλλα έργα στις περιοχές αναφοράς τους!

 

Οι καθυστερήσεις

 

Σε αργούς ρυθμούς κινούνται και τα έργα που εκτελεί η περιφέρεια στη Δωρίδα, καθώς μόλις αυτές τις μέρες πληρώνεται ο πρώτος λογαριασμός του έργου για τον κόμβο Μαλαμάτων, το οποίο θα έπρεπε φυσικά να έχει εκτελεστεί από την προηγούμενη περίοδο, όπως έγινε και με τν αντίστοιχο της Γλυφάδας! 

Ειδικότερα, η σημερινή διοίκηση της περιφέρειας βρήκε τον κόμβο Γλυφάδας όχι απλώς δημοπρατημένο, αλλά και ολοκληρωμένο όταν ανέλαβε. Αυτό στέρησε από την περιφερειακή αρχή τη δυνατότητα να παίξει πολιτικά, πηγαίνοντας το έργο πίσω, όπως συνέβη με τον κόμβο Μαλαμάτων, αλλά και με πολλά άλλα έργα. Ο κόμβος Μαλαμάτων πάντως, χρειάστηκε δυο χρόνια και συμπληρωματική μελέτη και πίστωση, ώστε να φτάσει σε σημείο να ολοκληρώνεται, αν τελικά τα καταφέρει ποτέ!

Δεν είναι όμως μόνο οι δρόμοι και οι κόμβοι που εκτελεί απευθείας η περιφέρεια, αλλά είναι και τα έργα που έχει στα χέρια του ο δήμος και χρηματοδοτούνται από την περιφέρεια. Για παράδειγμα η ανάπλαση του Διχωρίου, που αφορά ένα μικρό έργο προϋπολογισμού 130.000 ευρώ δεν φτάνει στην πολυπόθητη δημοπρασία για λόγους που δεν έχουν διευκρινιστεί από κανέναν. Την ίδια πορεία ακολουθούν και πολύ πιο σοβαρά έργα, όπως η αντικατάσταση των αμιαντοσωλήνων Τρικόρφου, έργο με προϋπολογισμό 500.000 ε που επίσης δεν φτάνει σε δημοπρασία.

Δήμος και περιφέρεια θα πρέπει να δουν σοβαρά τους ρυθμούς της δουλειάς τους. Και αν ο δήμος έχει ένα ελαφρυντικό, δεδομένου ότι μόλις δυο μηχανικοί επωμίζονται όλο το βάρος, η περιφερειακή ενότητα με μια υπηρεσία πλήρως στελεχωμένη, που θα ζήλευαν όλοι, δεν έχει κανένα!

 

Οι εκπτώσεις και τα εναλλακτικά έργα

 

Κάθε έργο που δημοπρατείται όμως, εκτός από το πρόβλημα που λύνει με την ολοκλήρωσή του, μπορεί να λύσει κι άλλο ή κι άλλα με την έκπτωση που λαμβάνει και που συνήθως αυτή είναι κοντά ή ξεπερνά το 50%. Στον Περιφερειακό δρόμο Τρικόροφυ έχει γίνει η Α φάση κατά την προηγούμενη περιφερειακή αρχή, η οποία αν και είχε προϋπολογισμό 1,5 εκ ευρώ, έδωσε περίπου 700.000 έκπτωση, ποσό ικανό να δημοπρατηθεί άλλο ένα έργο! Αυτό το διάστημα είναι σε διαδικασία ανακήρυξης προσωρινού μειοδότη η Β φάση του ίδιου έργου, όπου με προϋπολογισμό 6,2 εκ ευρώ, η έκπτωση ξεπέρασε το 51% και επιστρέφεται ποσό 3,2 εκ ευρώ. Ποσό ικανότατο να λύσει άλλα μεγάλα προβλήματα, αρκεί η δημοτική Αρχή, αλλά και η μειοψηφία που οφείλει να την ελέγχει, να έχουν τα μάτια ανοικτά και να είναι έτοιμοι να καταθέσουν άλλες προτάσεις για χρηματοδότηση. Αυτά τα χρήματα δεν πρέπει να χαθούν από την περιοχή της Δωρίδας και για ακόμη ένα έργο. Ονοματίστηκαν και διατέθηκαν αποκλειστικά από το υπουργείο Ανάπτυξης για το δρόμο του Τρικόρφου!

Οι εκπτώσεις πάντως που προέκυψαν κατά την προηγούμενη περίοδο, από τον κόμβο της Γλυφάδας που έφτασε τις 600.000 ευρώ και τώρα, από τον κόμβο Μαλαμάτων που είναι περίπου άλλες 400.000 ε δεν κατάφερε η περιοχή της Δωρίδας, μέχρι στιγμής τουλάχιστον, να τις απορροφήσει σε άλλα έργα!

 

Σε κάθε περίπτωση πάντως το θέμα αυτό θα πρέπει να ξεκινήσει να απασχολεί λίγο πιο σοβαρά τις παρατάξεις του Δημοτικού Συμβουλίου και κυρίως την πλειοψηφία που έχει επωμιστεί το βάρος της διοίκησης και διεκπεραίωσης των εκκρεμοτήτων! 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Check Also

Στον πρόεδρο του ΤΟΕΒ απευθύνεται ο Ν. Τοπούζης – Επιστολή κόλαφος για Δ.Παρασκευά

Στον πρόεδρο του ΤΟΕΒ απευθύνεται ο Ν. Τοπούζης Επιστολή κόλαφος για Δ.Παρασκευά -Τον κατη…