Home Κοινωνικοί φορείς Αντικατάσταση του ΕΝΦΙΑ με φόρο περιουσίας το 2016
Κοινωνικοί φορείς - 15 Σεπτεμβρίου, 2015

Αντικατάσταση του ΕΝΦΙΑ με φόρο περιουσίας το 2016

 Την αντικατάσταση του ΕΝΦΙΑ από το 2016 με φόρο περιουσίας που θα επιβληθεί επί των πραγματικών αξιών των ακινήτων και θα αποφέρει έσοδα 2,6 δισ. ευρώ προανήγγελλε χθες ο υπηρεσιακός αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρύφωνας Αλεξιάδης.

Ο ίδιος τάχθηκε εμμέσως υπέρ της αυξήσεως του φόρου ακινήτων για τους αγρότες και αναφέρθηκε στην ανάγκη φορολογήσεως των ακινήτων εταιρειών που σήμερα δεν καταβάλουν ΕΝΦΙΑ.
Μιλώντας σε δημόσια ενημερωτική συζήτηση της ΠΟΜΙΔΑ με θέμα
την υπερφορολόγηση της ιδιωτικής ακίνητης περιουσίας στην Ελλάδα, στην οποία μετείχαν εκπρόσωποι των κομμάτων που είναι υποψήφιοι στις προσεχείς εκλογές ο κ. Αλεξιάδης ανέφερε πως οι σχεδιασμοί της φορολογικής διοίκησης για τις αλλαγές στην φορολογία ακινήτων θα παραδοθούν στην επόμενη Κυβέρνηση.
Όπως ανέφερε, ο νόμος του νέου Μνημονίου (4336/2015) προβλέπει πως το 2016 τα έσοδα από τον νέο φόρο στην περιουσία που θα αντικαταστήσει τον ΕΝΦΙΑ θα πρέπει να ανέλθουν σε 2,65 δισ. ευρώ.
Δεδομένου ότι ο νέος φόρος, που έχει καθιερωθεί να ονομάζεται ως «νέος ΕΝΦΙΑ», θα επιβληθεί επί των πραγματικών αξιών και όχι επί πλασματικών αντικειμενικών αξιών ο κ. Αλεξιάδης άφησε να εννοηθεί πως στον νέο φόρο θα υπαχθούν φορολογούμενοι που σήμερα απαλλάσσονται από τον ΕΝΦΙΑ ή καταβάλουν πολύ μικρό
φόρο. Ο κ. Αλεξιάδης αναφέρθηκε και στο περιουσιολόγιο, καθησυχάζοντας τους παριστάμενους ότι αυτό δεν θα εξελιχθεί σε μηχανισμό για να επιβληθούν νέες φορολογίες.
«Το περιουσιολόγιο δεν θα γίνει εμμέσως τρόπος φορολόγηση όπως τα αντικειμενικά κριτήρια», τόνισε, προειδοποιώντας ωστόσο πως αυτοί που έκρυβαν τα περιουσιακά τους στοιχεία και εντοπισθούν από το περιουσιολογιο θα φορολογηθούν.
Μιλώντας σήμερα στο ΣΚΑΪ αναφέρθηκε στο σχέδιο για φορολόγηση αμοιβαίων και ομολόγων Ελλήνων στο εξωτερικό. «Γιατί πρέπει αυτός που έχει αμοιβαία ή ομόλογα στο εξωτερικό να μην πληρώνει φόρο έστω και συμβολικό;» αναρωτήθηκε ο κ. Αλεξιάδης λέγοντας ότι την άποψη αυτή την εκφράζει ως οικονομολόγος και όχι ως υπουργός. «Θα πρέπει να καταλάβουμε όλοι ότι το Σύνταγμα ισχύει για όλους» συμπλήρωσε ο κ. Αλεξιάδης
επιμένοντας ότι θα κατατεθεί ως πρόταση τον Οκτώβριο. Πρόσθεσε, όμως, ότι σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να αγγίξουμε καταθέσεις και ομόλογα στην Ελλάδα. Όσον αφορά τη φορολόγηση των ακινήτων Ελλήνων στο εξωτερικό υποστήριξε ότι θα πρέπει να λαμβάνεται υπόψη και η περιουσία ενός Έλληνα στο εξωτερικό σε συνδυασμό με τη φορολογική επιβάρυνση που έχει στη χώρα που βρίσκονται τα ακίνητα. «Εάν ο φόρος είναι μεγαλύτερος στην Ελλάδα τότε θα καταβάλλεται η διαφορά στην Ελλάδα» εξήγησε ο κ. Αλεξιάδης μιλώντας στο ΣΚΑΪ.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Check Also

Στον πρόεδρο του ΤΟΕΒ απευθύνεται ο Ν. Τοπούζης – Επιστολή κόλαφος για Δ.Παρασκευά

Στον πρόεδρο του ΤΟΕΒ απευθύνεται ο Ν. Τοπούζης Επιστολή κόλαφος για Δ.Παρασκευά -Τον κατη…