Home Συνεντεύξεις-Άρθρα Ο περιφερειάρχης Κ.Μπακογιάννης σε συνέντευξή του στην ΩτΦ : «Κάνει ταμείο» για όσα κατάφερε
Συνεντεύξεις-Άρθρα - 15 Σεπτεμβρίου, 2015

Ο περιφερειάρχης Κ.Μπακογιάννης σε συνέντευξή του στην ΩτΦ : «Κάνει ταμείο» για όσα κατάφερε

 Για όσα κατάφερε αυτό το χρόνο που είναι στο τιμόνι της περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας, αλλά και όσα προγραμματίζει, μιλάει ο περιφερειάρχης Κώστας Μπακογιάννης, σε συνέντευξή του στην ΩτΦ. 

Αναφέρεται στο μεγάλο του στοίχημα που είναι η συντήρηση και αποκατάσταση των τοιχογραφιών Παπαλουκά, ενώ απαριθμεί το έργο που έχει εκτελεστεί στη Φωκίδα και προαναγγέλλει ότι θα ξεκινήσει διαβούλευση για την ανάδειξη του ελαιώνα. Παράλληλα, σχολιάζει την απουσία προγραμματικού λόγου από την προεκλογική περίοδο, ενώ προβλέπει αμφίρροπη μάχη σε πανελλαδικό επίπεδο

«Κάναμε για πρώτη φορά καταγραφή όλων των εκκρεμοτήτων για να μπορούμε να τις αντιμετωπίσουμε με προγραμματισμό»
 
ΩτΦ: Ένα χρόνο λοιπόν, στο πηδάλιο της περιφέρειας. Αντιμετωπίσατε πολλές διοικητικές και εσωτερικές λειτουργίες, όπως την έλλειψη ενιαίας λειτουργίας των υπηρεσιών, διπλογραφικού συστήματος κλπ. Πόσα από αυτά τα προβλήματα έχουν λυθεί και ποιες είναι οι άμεσες επιδιώξεις σας;
 
Κ.Μ.: Η πραγματικότητα είναι πως όταν κληθήκαμε να αναλάβουμε τα καθήκοντά μας στη Στερεά Ελλάδα, αντιμετωπίσαμε πολλά ζητήματα που σχετίζονται με τη λειτουργία και την αποτελεσματικότητα των υπηρεσιών μας. Μέσα σε ένα εχθρικό περιβάλλον για την Τοπική Αυτοδιοίκηση, τον χρόνο που πέρασε, παραμείναμε συνεπείς στους στόχους μας, κάνοντας σημαντικά βήματα στον τομέα της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης. Ταυτόχρονα, εξυγιάναμε την οικονομική μας λειτουργία, ενώ πλέον η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας διαθέτει διπλογραφικό σύστημα. Στα τέλη αυτού του μήνα, θα είμαστε η πρώτη Περιφέρεια στην Ελλάδα που θα έχουμε ισολογισμό, δεδομένου ότι έχουμε ολοκληρώσει και την απογραφή της περιουσίας μας. Ακόμη, λειτουργούμε πλήρως την ηλεκτρονική πλατφόρμα «Διαφάνεια@sterea», η οποία όπως γνωρίζετε είναι ένα ενιαίο σύστημα δημοσιοποίησης όλων των επικείμενων διαγωνισμών των προμηθειών, των υπηρεσιών, των έργων και γενικότερα των δαπανών, στο οποίο έχει πρόσβαση ο καθένας, με στόχο την επίτευξη περισσότερης διαφάνειας. Και να μην ξεχάσω τον γενικότερο εξορθολογισμό της λειτουργίας των υπηρεσιών μας που οδήγησε σε σημαντική μείωση των δαπανών, η οποία ξεπερνά το 30%. Χρήματα τα οποία εξοικονομούμε για αναπτυξιακές και λειτουργικές δράσεις. Δε σταματάμε βέβαια εδώ. Επιδίωξή μας είναι να δημιουργήσουμε υπηρεσίες φιλικές και προσβάσιμες στον πολίτη. Στους διαδρόμους μας θέλουμε να διακινούνται μόνο έγγραφα, και αυτά όταν δεν καθίσταται δυνατή η ηλεκτρονική τους διεκπεραίωση -και όχι απηυδισμένοι πολίτες.  
   
ΩτΦ: Αντιμετωπίζετε, πέρα από το γενικευμένο οικονομικό πρόβλημα της χώρας, δυσβάσταχτα δάνεια και υψηλές υποχρεώσεις που προκύπτουν από δικαστικές αποφάσεις. Γνωρίζουμε τελικά πόσα χρήματα οφείλει η Στερεά και ποια ποσά αφορούν την πρώτη θητεία της αιρετής περιφέρειας;

Κ.Μ.: Μιλάμε για ένα ποσό που ξεπερνά τα 40.000.000 ευρώ. Εμείς από την πλευρά μας κάναμε για πρώτη φορά καταγραφή όλων των εκκρεμοτήτων για να μπορούμε να τις αντιμετωπίσουμε με προγραμματισμό και καταβάλουμε τεράστια προσπάθεια να είμαστε συνεπείς στις υποχρεώσεις που γεννήθηκαν χωρίς τη δική μας ευθύνη. Όπως και να έχει, σίγουρα σε έναν ιδανικό κόσμο θα θέλαμε να είμαστε απαλλαγμένοι από αυτό το μεγάλο βαρίδι, ειδικά σε αυτή τη δύσκολη οικονομική συγκυρία. Στην πραγματική όμως ζωή, η Τοπική Αυτοδιοίκηση έχει συνέχεια κι εμείς κοιτάμε μπροστά, αντιμετωπίζοντας με σκληρή δουλειά και τεράστιο αγώνα και αυτή τη δυσκολία. Άλλωστε, η Στερεά Ελλάδα σήμερα έχει επιλέξει να μιλάει μόνο για το μέλλον και όχι για το παρελθόν.
 
 

«Κάναμε κάθε κάτοικο της Στερεάς να αισθάνεται μέρος ενός ευρύτερου συνόλου, αλλά και να νιώθει κοντά σε έναν θεσμό που μέχρι πρότινος του ήταν ξένος»


 
ΩτΦ: Ποιές επιλογές σας αυτό το χρόνο ευνόησαν την καλλιέργεια περιφερειακής συνείδησης και πως σκοπεύετε να ενδυναμώσετε και να συσφίξετε τις σχέσεις μεταξύ των πέντε νομών;

Κ.Μ.: Να συμφωνήσουμε στο εξής ένα: εμείς οι Στερεοελλαδίτες είμαστε εκ φύσεως τοπικιστές. Φυσικά και αυτό δεν είναι απαραίτητα κακό, αν θέλετε τη γνώμη μου. Καμία φορά μάλιστα λέω αστειευόμενος ότι ο τοπικισμός είναι ιδεολογία. Πέρα από την πλάκα όμως, είναι αρκετά δύσκολο να δημιουργήσεις κοινή συνείδηση σε μία ετερόκλιτη γεωγραφικά, πολιτιστικά, ιστορικά και αναπτυξιακά περιοχή. Όπως είναι δύσκολο και για τον πολίτη να εμπεδώσει έναν θεσμό τόσο νέο, όσο οι αιρετές Περιφέρειες. Παρόλα αυτά, ως ομάδα, πιστεύω ότι έχουμε καταφέρει να καλλιεργήσουμε σε μεγάλο βαθμό μία κοινή συνείδηση, να κάνουμε κάθε κάτοικο της Στερεάς να αισθάνεται μέρος ενός ευρύτερου συνόλου, αλλά και να νιώθει κοντά σε έναν θεσμό που μέχρι πρότινος του ήταν ξένος. Το πετυχαίνουμε σταδιακά, όταν για παράδειγμα πραγματοποιούμε Περιφερειακά Συμβούλια σε όλες τις Περιφερειακές Ενότητες. Ο πολίτης νιώθει δίπλα του τον θεσμό, όταν υλοποιούμε δράσεις, όπως αυτές που εντάσσονται στο «Κοινωνικό Πακέτο για τη Στερεά», οι οποίες αγγίζουν κάθε πολίτη ξεχωριστά. Όταν η Περιφέρεια είναι αυτή που «ξεπάγωσε» το έργο και η Χαλκίδα θα αποκτήσει το νοσοκομείο που της αξίζει. Όταν, με γνώμονα τη διευκόλυνση των συναλλαγών μεταξύ του πολίτη και των υπηρεσιών της, η Περιφέρεια είναι αυτή που θα έχει σε λίγο έτοιμο το νέο διοικητήριο στη Λαμία.  Όταν η Περιφέρεια είναι αυτή που απάλλαξε την Κωπαΐδα από χρέη 13.000.000 ευρώ, εξασφαλίζοντας τους αγρότες της περιοχής, και φυσικά όταν η Περιφέρεια προχωρά στην αποκατάσταση του αρχαίου Θεάτρου στους Δελφούς,  διατηρώντας τη σπουδαία πολιτιστική μας κληρονομιά. Και για να προχωρήσω με τα παραδείγματα, ας αναφέρω την αγροδιατροφική σύμπραξη που εμπράκτως ενώνει τους παραγωγούς ολόκληρης της Στερεάς. 
 
 

«Υλοποιούμε πρόγραμμα τουριστικής προβολής με συμμάχους και μόνιμους συνομιλητές τους επαγγελματίες που δραστηριοποιούνται στο χώρο»
 
ΩτΦ: Είδαμε στο πρώτο έτος να αλλάζετε το σχέδιο τουριστικής προβολής και μάλιστα αυτό που επελέγη να εκτελεστεί έχει χαμηλό προϋπολογισμό και περιορισμένες δράσεις. Γιατί αλλάξατε το πρόγραμμα και πως πιστεύετε ότι μπορεί να είναι πιο αποδοτική η τουριστική προβολή;

Κ.Μ.: Με το που αναλάβαμε τα καθήκοντά μας, βρεθήκαμε μπροστά σε μία δυσάρεστη πραγματικότητα για τον τουρισμό μας. Άγονοι διαγωνισμοί και άλλοι παράγοντες που δεν είναι της παρούσης να αναφερθούν, κατέστησαν ένα μεγάλο έργο, ενταγμένο στο ΕΣΠΑ μη εφαρμόσιμο. Φτάνοντας στον τελευταίο χρόνο της προηγούμενης προγραμματικής περιόδου, το έργο που δεν είχε καν ξεκινήσει, έπρεπε να απενταχθεί. Προσπαθήσαμε να το σώσουμε, αναμορφώνοντάς το και μειώνοντας τον προϋπολογισμό. Το δημοπρατήσαμε μάλιστα, αλλά δεν προέκυψε ανάδοχος. Φτάσαμε λοιπόν σε σημείο που ήταν πλέον πολύ αργά και τα χρονικά περιθώρια ανύπαρκτα. Αναγνωρίζοντας παρά ταύτα τη σπουδαιότητα του τουρισμού για την περιοχή μας και δη για τη Φωκίδα με τους αξεπέραστης πολιτιστικής κληρονομιάς Δελφούς, αλλά και πολλούς ακόμη ιστορικούς και φυσικούς θησαυρούς, αποφασίσαμε να εκτελέσουμε ένα μικρότερου προϋπολογισμού πρόγραμμα με ιδίους πόρους, που περιγράφει τις ανάγκες μας, μέχρι το τέλος του έτους- όχι φυσικά της πενταετίας. Στο χωριό μου λένε να ανεβαίνουμε ένα ένα τα σκαλοπάτια. Όταν δεν υπάρχουν τα απαραίτητα εργαλεία, ξεκινάς χτίζοντας τα βασικά. Ένα νέο, αμιγώς τουριστικό site, που θα είναι πολύ σύντομα έτοιμο, μία νέα ταυτότητα που θα προσδιορίζει αυτό που στην πραγματικότητα είναι η Περιφέρειά μας, μία καινούρια – σύγχρονη καμπάνια, ηλεκτρονικό και έντυπο υλικό. Ξέρετε, τα αυτονόητα. Στη συνέχεια, και για να έχουμε όντως μια πιο αποδοτική προβολή, στοχεύουμε στην ανάδειξη των ανταγωνιστικών πλεονεκτημάτων κάθε περιοχής, στην σύνδεση μνημείων και σημείων ενδιαφέροντος σε κάθε νομό, δημιουργώντας διαφόρων ειδών διαδρομές, στη διοργάνωση στοχευμένων ταξιδιών εξοικείωσης και press trips αλλά και στην ουσιαστική μας συμμετοχή σε διεθνείς εκθέσεις. Όλα αυτά υλοποιούνται με συμμάχους και μόνιμους συνομιλητές τους επαγγελματίες που δραστηριοποιούνται στο χώρο του τουρισμού και τους οποίους επί τη ευκαιρία ευχαριστώ θερμά για την πολύ καλή συνεργασία που έχουμε αναπτύξει.      
 
ΩτΦ: Μια που μιλάμε για τουρισμό, η Φωκίδα με τους Δελφούς είναι η ναυαρχίδα της προσπάθειας. Θεωρείτε ότι υπάρχει τρόπος ο επισκέπτης των Δελφών που πάει στον αρχαιολογικό χώρο, το Μουσείο, πίνει έναν καφέ και φεύγει, να μείνει στην περιφέρεια και να περιηγηθεί;

Κ.Μ.: Έχουμε τη μεγάλη ευλογία να βρίσκονται στην Περιφέρειά μας, οι Δελφοί, με πολιτιστικά μνημεία που ξεπερνούν τα ελληνικά σύνορα και ιστορία που φτάνει στα πέρατα της γης. Το λιγότερο που μπορούμε να κάνουμε είναι να αποδώσουμε στην περιοχή τη σημασία που της αρμόζει. Και έχετε απόλυτο δίκιο όταν μιλάτε για τον διερχόμενο τουρισμό, που ενώ φτάνει στην Περιφέρειά μας, δεν περιηγείται και δε διαμένει σε αυτή. Εδώ λοιπόν εμείς απαντάμε με τη δημιουργία διαδρομών, όπως σας προανέφερα, ενώνοντας διαφορετικά σημεία ενδιαφέροντος και δίνοντας στον επισκέπτη μία ολοκληρωμένη πρόταση περιήγησης στη Στερεά Ελλάδα. Ήδη κινούμαστε προς αυτή την κατεύθυνση, όπου σε συνεργασία με το «ΔΙΑΖΩΜΑ» χτίζουμε τις πρώτες πολιτιστικές διαδρομές στην Περιφέρειά μας. Για μένα είναι παράλογο, η Φωκίδα που φιλοξενεί και προστατεύει με απόλυτο σεβασμό αυτό το τόσο σπουδαίο μνημείο, να αποκλείεται από τα τεράστια υλικά οφέλη που-σε δεύτερο επίπεδο αν θέλετε- αυτό αποφέρει.   
 
 

Σε διαβούλευση μετά τις εκλογές για τη διεκδίκηση διαδραστικού εκπαιδευτικού προγράμματος στον ελαιώνα 
 
ΩτΦ: Δελφικό τοπίο είναι ολόκληρος ο ελαιώνας. Πολλοί ιδιοκτήτες γνωρίζετε ότι θεωρούν κατάρα για τις περιουσίες τους αυτόν τον χαρακτηρισμό. Η εφημερίδα μας, με την ανάληψη των καθηκόντων σας, πρότεινε την εκπόνηση ενός προγράμματος μεταξύ του δήμου Δελφών και της περιφέρειας με τα υπουργεία Παιδείας και Αγροτικής Ανάπτυξης,  ώστε να πραγματοποιούνται εκπαιδευτικές εκδρομές σχολείων πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας κατά την ελαιοκομική περίοδο, συμμετέχοντας οι μαθητές στη συγκομιδή και επεξεργασία ελιάς και λαδιού. Σας έχει απασχολήσει καθόλου αυτή η πρόταση;

Κ.Μ.: Είναι μία πολύ ενδιαφέρουσα πρόταση που συνδυάζει την ανάδειξη ενός φυσικού μνημείου με τις σύγχρονες μεθόδους της εκπαιδευτικής διαδικασίας. Παράλληλα, είμαι σίγουρος πως θα συμβάλει στη γενικότερη ανάπτυξη της περιοχής. Για το λόγο αυτό, και μετά την αποκατάσταση της πολιτικής σταθερότητας στη χώρα, αφού η συνομιλία με τα υπουργεία προϋποθέτει την ύπαρξη κυβέρνησης, θα διαβουλευθούμε με την τοπική κοινωνία και στη συνέχεια θα προωθήσουμε την πρόταση και σε κεντρικό επίπεδο. Το μόνο δεδομένο για εμένα, είναι ότι ως Περιφερειακή Αρχή οφείλουμε με κάθε τρόπο να στηρίξουμε τους παραγωγούς και τους κατοίκους αυτού του νομού. Αυτή τη στιγμή πόσοι γνωρίζουν ότι ο Ελαιώνας είναι πρότυπος σε ολόκληρη την Ευρώπη; Και να σας πω την αλήθεια, έχω τεράστια ευαισθησία σε ότι αφορά τη Φωκίδα. Προερχόμενος κι εγώ από τον άλλο  μικρό νομό της Περιφέρειας, αναγνωρίζω τις ανάγκες των κατοίκων αλλά και τις αδικίες που έχουν υποστεί. 
 
ΩτΦ: Αυτό το χρόνο ποια έργα προωθήσατε για τη Φωκίδα και ποιος είναι ο σχεδιασμός σας για το 2016;

Κ.Μ.: Μιας και μιλήσαμε για τον τουρισμό και το Δελφικό Τοπίο, ας ξεκινήσουμε πρώτα απ’ όλα με το έργο Αποκατάστασης του Αρχαίου Θεάτρου των Δελφών, προϋπολογισμού 1.700.000 ευρώ, το οποίο εκτελείται σε συνεργασία με το Υπουργείο Πολιτισμού.
Όσον αφορά το εθνικό και επαρχιακό οδικό δίκτυο της Φωκίδας, μέσα στο 2015 ολοκληρώθηκε το έργο Αποκατάστασης του Επαρχιακού Δρόμου Μοναστηράκι – Μανάγουλη, προϋπολογισμού 2.392.000 ευρώ, ενώ, προωθήσαμε και ήδη εκτελείται έργο Αποκατάστασης Ζημιών και Εκτέλεσης Εργασιών για τη βελτίωση της οδικής ασφάλειας σε όλο το εθνικό και επαρχιακό οδικό δίκτυο της Φωκίδας, με προϋπολογισμό 1.600.000 ευρώ.
Έχουμε όμως, σχεδιάσει και σε βάθος τριετίας (2015 – 2017), έργα συντήρησης του οδικού δικτύου της Περιφερειακής Ενότητας Φωκίδας, προϋπολογισμού 4.800.000 ευρώ (1,6 εκ. ευρώ / έτος), τα οποία έχουν ήδη αρχίσει να δημοπρατούνται τμηματικά. Ενδεικτικά αναφέρω, τη Νέα Εθνική Οδό Άμφισσας – Ιτέας – Ναυπάκτου, ένα δρόμο που χρήζει πολλών επεμβάσεων και, εντός του Σεπτεμβρίου, δημοπρατείται υποέργο προϋπολογισμού 600.000 ευρώ, που αφορά ασφαλτοστρώσεις και κατασκευή τοιχίου αντιστήριξης.
Ακόμη, θα πρέπει να αναφερθούμε και στα μεγάλα αρδευτικά έργα του Νομού, τα οποία φαίνονται βαλτωμένα και καταβάλλουμε υπεράνθρωπες προσπάθειες να προχωρήσουν. Το μεγαλύτερο απ’ αυτά, το αρδευτικό έργο του Ελαιώνα της Άμφισσας, έχει συμβασιοποιηθεί στα 20 εκ. ευρώ, έχουν απορροφηθεί τα 13 εκ. και κάνουμε συνέχεια συναντήσεις με το υπουργείο ώστε να βρεθεί λύση και να ολοκληρωθεί μέσα στο 2016. Αντίστοιχες προσπάθειες γίνονται και για το έργο του Αναδασμού της πεδιάδας του Μόρνου. Τέλος, αυτό που για εμένα αποτελεί προσωπικό στοίχημα είναι η εξεύρεση πόρων για τη χρηματοδότηση του έργου συντήρησης των τοιχογραφιών του Παπαλουκά στη Μητρόπολη. 
 
ΩτΦ: Ομολογώ ότι εξ όσων θυμάμαι το ακαδημαϊκό έτος 2014 -2015 ήταν και η μόνη χρονιά που πέρασε αναίμακτα στη Φωκίδα, για το μεγάλο πονοκέφαλο που είναι η μεταφορά μαθητών. Παρότι υπήρχε «μαύρη τρύπα» στον προϋπολογισμό και από ότι θυμάμαι ήταν και μεγάλη, πως τα καταφέρατε;
 
Κ.Μ.: Με αυτά τα πράγματα εμείς δεν παίζουμε. Πάση θυσία, έχουμε χρέος να εξασφαλίσουμε την πρόσβαση όλων ανεξαιρέτως των μαθητών στα σχολεία τους. Θα είχα πολλές δικαιολογίες να σας απαριθμούσα αν δεν τα καταφέρναμε. Οι ισχνές χρηματοδοτήσεις από το κεντρικό κράτος, μου αρκούσαν. Και δε θα ήταν και ψέμα. Αλλά ξέρετε κάτι; Στο τέλος της ημέρας εγώ θέλω να κοιμάμαι ήσυχος. Και αν αυτό σημαίνει πολύ παραπάνω δουλειά και μεγάλες υπερβάσεις για να πάνε τα παιδιά σχολείο, εμάς δεν μας ενοχλεί καθόλου. Μακάρι να ήταν στην αρμοδιότητά μας και η κάλυψη των κενών σε εκπαιδευτικούς. Γιατί αυτή τη στιγμή που μιλάμε έχουμε 73 κενά στη Φωκίδα, τη στιγμή που εκπαιδευτικοί είναι αποσπασμένοι σε γραφεία και άλλες υπηρεσίες. Είχα την ευκαιρία μάλιστα να θίξω το ζήτημα και στη συνάντηση που είχα για τον λόγο αυτό με την Υπουργό Παιδείας, την κ. Φρόσω Δημάκου-Κιάου, η οποία δεσμεύτηκε να κάνει το καλύτερο δυνατό.   
 
 

«Οι Έλληνες ψηφίζουν με γνώμονα ποιος θα τους κάνει το λιγότερο κακό»
 
ΩτΦ: Βρισκόμαστε λίγο πριν μια ακόμη εθνική εκλογική αναμέτρηση. Έπρεπε να πάμε σε εθνική κάλπη ή μπορούσε να γίνει συνεργασία κομμάτων;

Κ.Μ.: Μιλάτε με έναν άνθρωπο που πιστεύει πολύ στη συνεργασία. Η Τοπική Αυτοδιοίκηση το απέδειξε άλλωστε στην πράξη. Αφουγκράστηκε την κοινωνία, η οποία είναι σαφώς πολύ πιο μπροστά από την πολιτική. Πριν μερικά χρόνια κάτι τέτοιο δε θα μπορούσε να εφαρμοστεί. Θα ήταν ανήκουστο. Σήμερα όμως επιβάλλεται. Δυστυχώς όμως, η κεντρική πολιτική σκηνή στάθηκε κατώτερη των περιστάσεων και δεν μπόρεσε ή δεν ήθελε να το αποδεχθεί. Πόσο πιο παράλογο σε μία διαλυμένη πολιτικά και οικονομικά χώρα από μία τρίτη εκλογική διαδικασία μέσα σε επτά μήνες. Μία εκλογική διαδικασία που σημειωτέον πήγε ακόμη πιο πίσω και την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Μέσα σε αυτούς τους επτά μήνες, αναγκαίοι διαγωνισμοί αναβλήθηκαν, οι οικονομικές μας υποχρεώσεις καθυστέρησαν, τα αποθεματικά μας αποσπάστηκαν με τη βία, οι χρηματοδοτήσεις πάγωσαν και οι λειτουργικές μας ανάγκες μειώθηκαν τόσο, ώστε να μην μπορούμε να καλύψουμε ούτε τα αναγκαία. Και σας μιλάω με μεγάλη αγανάκτηση αυτή τη στιγμή. Γιατί πραγματικά δεν μας αφήνουν να κάνουμε τη δουλειά μας. Γιατί η πολιτική αστάθεια και η υπολειτουργία του δημοσίου, μας ξεπερνάει. Ωστόσο, εμείς επιμένουμε, παρά τις αντιξοότητες, να κάνουμε πολιτική ουσίας.    
 
ΩτΦ: Θέλω μια πρόβλεψη για τις εκλογές σε επίπεδο χώρας, αλλά και για τις μονοεδρικές Φωκίδας και Ευρυτανίας. 

Κ.Μ.: Έχω την αίσθηση ότι οι Έλληνες πολίτες, θα προσέλθουν στις κάλπες πιο ώριμοι και συνειδητοποιημένοι από ποτέ. Το αποτέλεσμα είναι σίγουρα αμφίρροπο, παρά το σημαντικό διακύβευμά του. Πιστεύω ωστόσο, ότι στο τέλος θα επικρατήσουν οι ευρωπαϊκές δυνάμεις. Οι δυνάμεις της συναίνεσης. Οι δυνάμεις που εγγυώνται τη σταθερότητα και μπορούν να σταθούν στο ύψος αυτών των κρίσιμων για τη χώρα περιστάσεων. Μονόδρομος είναι ο σχηματισμός μίας τολμηρής κυβέρνησης που θα προτάξει τις μεταρρυθμίσεις, χωρίς να υπολογίσει το πολιτικό κόστος και θα προχωρήσει σε δομικές αλλαγές. Και αυτό μπορεί να επιτευχθεί μόνο μέσω μιας κυβέρνησης συνεργασίας. Και δε μιλάω για μία κυβέρνηση αντίστοιχη με αυτή των περασμένων επτά μηνών. Ελπίζω και εύχομαι λοιπόν, οι Έλληνες να ψηφίσουν αυτόν που θα τους υποσχεθεί τα λιγότερα, γιατί στο τέλος θα είναι και αυτός που θα τους προδώσει και λιγότερο. Δεν έχω καμία αμφιβολία πως για άλλη μια φορά οι μονοεδρικές θα δείξουν τον δρόμο.
 
ΩτΦ: Ποια είναι η δική σας κρίση για το γεγονός ότι απουσιάζει προγραμματικός λόγος  από όλα τα κόμματα για τη χώρα γενικότερα αλλά και για την περιοχή μας ειδικότερα. 

Κ.Μ.: Μα δε βλέπετε την πολιτική στρέβλωση που υπάρχει αυτή τη στιγμή; Η Ελλάδα οδηγείται βιαίως σε εκλογές για ακόμη μία φορά και ο λαός ψηφίζει με γνώμονα ποιος θα του κάνει το λιγότερο κακό. Το δηλητήριο έχει ποτίσει το δημόσιο διάλογο, την πιο κρίσιμη για τη χώρα μας στιγμή. Εντοπίζω, με μεγάλη μου λύπη, την αδιαλλαξία και την πόλωση που κυριαρχεί καθώς επίσης και  την έλλειψη πολιτικών θέσεων. Δε μιλάμε πια με προτάσεις. Δεν ασχολούμαστε με την ουσία και επικεντρωνόμαστε στο ποιος έχει μικρότερο μερίδιο ευθύνης στην καταστροφή της χώρας. Ακόμα και για το μεταναστευτικό ή την παιδεία, για μείζονα και επίκαιρα –αν θέλετε-ζητήματα, δεν υπάρχουν συγκεκριμένες θέσεις.  Είναι δυνατό αυτή την ύστατη ώρα να προτάσσεται το κομματικό συμφέρον έναντι του εθνικού; Είναι δυνατό να υπάρχουν ακόμη πολιτικές δυνάμεις που δεν αφήνουν  κανένα περιθώριο σοβαρών συνεργασιών. Δε σας κρύβω λοιπόν ότι είμαι βαθιά προβληματισμένος και ανήσυχος.

Πηγή: Έντυπη έκδοση Ωρα της Φωκίδας

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Check Also

Προγράμματα μεσιτικών γραφείων τεχνολογίας cloud: Γιατί προσφέρουν περισσότερη οργάνωση και ευελιξία

Η οργάνωση, η ευελιξία και η αύξηση παραγωγικότητας είναι ένα από τα σημαντικά χαρακτηριστ…