Home Δήμος Δωρίδας Αντικαθίσταται ο φωτισμός
Δήμος Δωρίδας - 16 Οκτωβρίου, 2017

Αντικαθίσταται ο φωτισμός

 Στην εξοικονόμηση πόρων στοχεύει ο δήμος Δωρίδας που από φέτος αντικαθιστά όλες τις λάμπες του δημοτικού φωτισμού με LED, αλλά και θα εκπονήσει μελέτη για την αντικατάσταση των φωτιστικών σωμάτων με πιο σύγχρονα, καλαίσθητα, λιγότερο ενεργοβόρα και καλύτερης απόδοσης, όπως μας ενημερώνει ο αρμόδιος αντιδήμαρχος κ. Ανδρέας Ευσταθίου.

 
Τεράστιο το δίκτυο
 
Η Δωρίδα αν και μικρός πληθυσμιακά δήμος έχει την ατυχία να καλύπτει μια τεράστια γεωγραφικά περιοχή και να μετρά πολλά χιλιόμετρα δικτύου δημοτικού φωτισμού με περίπου 5.000 λαμπτήρες που απαιτούν χρόνο και κόστος για να συντηρηθούν.
Για το θέμα μας είχε ενημερώσει ο αντιδήμαρχος Δωρίδας κ. Ευσταθίου την Άνοιξη, επισημαίνοντας ότι η συντήρηση ενός τέτοιου δικτύου είναι εξαιρετικά δύσκολη για ένα δήμο με περιορισμένες οικονομικές δυνατότητες, όπως η Δωρίδα. «Εμείς έχουμε πολλά μικρά χωριά και όπως αντιλαμβάνεστε όταν έχουμε λίγους κατοίκους στους οικισμούς σημαίνει ότι οι υποχρεώσεις μας είναι δυσανάλογα μεγάλες σε σχέση με τα έσοδά μας, διότι πρέπει να φωτιστούν οι είσοδοι στα χωριά για την ασφάλεια των κατοίκων και των περαστικών, αλλά και ο οικισμός. Αν σε αυτό προσθέσετε, ότι λόγω της οικονομικής δυσπραγίας, πάρα πολλοί δημότες καταφεύγουν στην πληρωμή των υποχρεώσεών τους με δόσεις, αντιλαμβάνεστε ότι τα προσδοκώμενα έσοδα από ανταποδοτικά μέσω ΔΕΗ συρρικνώνονται δραματικά. Πέρυσι, αναγκαστήκαμε να καταφύγουμε σε εσωτερικό δανεισμό για να καλύψουμε αυτές τις ανάγκες. Για αν μη βρεθούμε ξανά σε αυτή τη δύσκολη θέση αποφασίσαμε από φέτος να αντικαταστήσουμε όλες τις λάμπες με LED, ώστε να έχουμε καλύτερη απόδοση και μικρότερη κατανάλωση», όπως συγκεκριμένα είχε αναφέρει ο Αντιδήμαρχος. 
Να σημειωθεί ότι με την αλλαγή του νόμου για τις προμήθειες δίνεται η δυνατότητα να εξετάζονται οι τεχνικές προδιαγραφές και όχι μόνο το ποσοστό έκπτωσης που ήταν το βασικό κριτήριο. «Μπορούμε να επιλέγουμε εξετάζοντας και τα ποιοτικά χαρακτηριστικά του προϊόντος που θέλουμε να προμηθευτούμε και αυτό μας βοηθά, γιατί δεν φτάνει μόνο η καλύτερη τιμή, αλλά παίζει μεγάλο ρόλο και η αντοχή του. Αντιλαμβάνεστε ότι δεν έχουμε ούτε τα μέσα, ούτε το έμψυχο υλικό να αλλάζουμε τις λάμπες κάθε λίγο, αν δεν μας βγει καλή η παρτίδα», είχε επισημάνει ο κ. Ευσταθίου.     
 
Στόχος η δανειοδότηση
 
Στόχος του δήμου και της αρμόδιας υπηρεσίας της οποίας προΐσταται είναι η αντικατάσταση των φωτιστικών σωμάτων με πιο σύγχρονα, καλύτερης απόδοσης και λιγότερο ενεργοβόρα. Ένα τέτοιο έργο είναι αδύνατο να το χρηματοδοτήσει ο δήμος με ίδιους πόρους και η λύση φαίνεται να δίνεται μέσα από το Ταμείο παρακαταθηκών και Δανείων με το οποίο ξεκινά συνεργασία ο δήμος Δωρίδας μεταφέροντας τα αποθεματικά του.  
Σκοπός του έργου που θα προταθεί προς ένταξη και χρηματοδότηση σε πρόγραμμα  είναι η αντικατάσταση των ενεργοβόρων κλασικών φωτιστικών με νέα φωτιστικά που διαθέτουν λαμπτήρες LED προκειμένου να υπάρξει εξοικονόμηση ενέργειας σε ποσοστό που υπερβαίνει το 50%, καθώς τα LED (Light Emitting Diode – Δίοδος  εκπομπής Φωτός), λόγω της κατάστασης λειτουργίας τους, προσφέρουν πολλά πλεονεκτήματα, τόσο σε οικονομικό όσο και σε περιβαλλοντικό επίπεδο.
Η προμήθεια και εγκατάσταση των νέων φωτιστικών LED στο Δήμο Δωρίδας, αποσκοπεί στην άμεση μείωση των εξόδων του Δήμου (εξοικονόμησης ενέργειας, μείωση κόστους συντήρησης κλπ) και τη διοχέτευση πόρων σε άλλες δραστηριότητες, αλλά και στη μείωση του ενεργειακού αποτυπώματος του Δήμου και της αντίστοιχης περιβαλλοντικής επιβάρυνσης, της φωτορύπανσης και της συνεχούς ρύπανσης του περιβάλλοντος από την απόθεση των συμβατικών λαμπτήρων που βρίσκονται εκτός λειτουργίας.
Επίσης εξυπηρετείται η μείωση των οδικών ατυχημάτων μέσω της βελτίωσης της ποιότητας του φωτισμού και στην αύξηση του αισθήματος ασφάλειας των κατοίκων και επισκεπτών των οικισμών του δήμου, αλλά και η βελτίωση του επιχειρηματικού κλίματος
Τα πλεονεκτήματα αυτής της κίνησης είναι πάρα πολλά καθώς τα φωτιστικά τύπου LED σεβόμενα το περιβάλλον, παρέχουν καθαρής και προηγμένης τεχνολογίας φωτισμό. Χρησιμοποιούν λιγότερη ενέργεια από τις συμβατικές λύσεις φωτισμού, επιτυγχάνοντας έτσι τη δραστική μείωση των εκπομπών άνθρακα. Αποτελούν
την καλύτερη λύση φωτισμού, στα πλαίσια ανάπτυξης μορφών πράσινης ενέργειας.
Τα οφέλη που υπάρχουν με την χρήση των λαμπτήρων LED είναι πολλαπλά, καθώς συμβάλλουν στη μείωση ενεργειακής κατανάλωσης, το μηδενισμός της ακτινοβολίας, τη μείωση της θερμότητας.
Επιπλέον έχουν μεγάλη διάρκεια ζωής και αντοχή, αλλά και ασφαλής αθόρυβη και απρόσκοπτη λειτουργία.
 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Check Also

Στον πρόεδρο του ΤΟΕΒ απευθύνεται ο Ν. Τοπούζης – Επιστολή κόλαφος για Δ.Παρασκευά

Στον πρόεδρο του ΤΟΕΒ απευθύνεται ο Ν. Τοπούζης Επιστολή κόλαφος για Δ.Παρασκευά -Τον κατη…