Home Δήμος Δωρίδας Αλλάζει η όψη του Διχωρίου
Δήμος Δωρίδας - 3 Δεκεμβρίου, 2019

Αλλάζει η όψη του Διχωρίου

 Την όψη του Διχωρίου επιχειρεί να αλλάξει το έργο «ΑΝΑΠΛΑΣΕΙΣ ΚΟΙΝΟΧΡΗΣΤΩΝ ΧΩΡΩΝ Τ.Κ. ΔΙΧΩΡΙΟΥ Δ.Ε. ΒΑΡΔΟΥΣΙΩΝ» που θα εκτελεστεί από το Δήμο Δωρίδας µε χρηματοδότηση της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας, μέσω προγραμματικής σύμβασης και με προϋπολογισμό 134.320,29.

Σκοπός του έργου είναι στα σημείο επέμβασης –Κεντρική Πλατεία και Προαύλιο Χώρο Ι.Ν. Αγίας Παρασκευής- στα οποία  παρατηρείται πρόβλημα, τοπικά σε τμήματα των πλακοστρώσεων να επιδιορθωθούν, προκειμένου αφενός να βελτιωθεί η σημερινή κατάσταση και αφετέρου να εκλείψει η επικινδυνότητα για τους διερχόμενους κατοίκους και επισκέπτες.

Αναλυτικά οι εργασίες περιλαμβάνουν :

 

1.Θέση: Κεντρική Πλατεία

Το σχήμα και η μορφολογία της κεντρικής πλατείας θα κρατηθούν ως έχουν. Οι εργασίες που θα πραγματοποιηθούν εδώ θα έχουν στόχο τη βελτίωση της κυκλοφορίας πεζών και οχημάτων μέσω του διαχωρισμού των δύο κινήσεων.

Οι επενδύσεις στην περιμετρική πλακόστρωση και μάντρα της πλατείας θα αποξηλωθούν, με στόχο την αντικατάστασή τους με τοπική πέτρα στους χρωματισμούς των παραδοσιακών κτισμάτων του οικισμού.

Στην πλατεία ο περιμετρικός διάδρομος θα διαπλατυνθεί από τα 2μ στα 3μ. ώστε να μπορεί να φιλοξενεί τόσο τραπεζοκαθίσματα όσο και μεγάλες παρέες, εντάσσοντας στη χάραξή της και τα υφιστάμενα δένδρα. Ο χώρος μπροστά από το κατάστημα θα αποξηλωθεί και θα διαμορφωθεί σύμφωνα με την πρόταση ακολουθώντας την ομαλή κλίση του εδάφους. Τα αυτοκίνητα θα περιορίζονται στους υποδεικνυόμενους χώρους στάθμευσης, οι οποίοι θα διαχωρίζονται με σκαλιά. Για την προστασία της υφιστάμενης κατοικίας από την όχληση των αυτοκινήτων , προτείνεται η κατασκευή μιας ενιαίας χτιστής ζαρντινιέρας, λειτουργώντας και ως νοητό όριο για την κίνηση των αυτοκινήτων.

Στο επίπεδο της εισόδου του καταστήματος θα αντικατασταθεί η υφιστάμενη κλίμακα από γαρμπιλομπετό με μία υπαίθρια κλίμακα, από σκυρόδεμα και πέτρινες πλάκες σύμφωνα με τα σχέδια της μελέτης. η οποία θα διευκολύνει την πρόσβαση στην εκκλησία λόγω του χαμηλού ρυθμού ανάβασης (ρίχτι= 0,15μ. & πάτημα=0,64μ.)

Η χαρακτηριστική κτιστή περιτείχιση του κεντρικού πλατάνου θα επανέλθει στην αρχική της μορφή. Αποξηλώνοντας τις υφιστάμενες επενδύσεις, θα αποκατασταθεί η μορφή της αρχικής κατασκευής, με τους χαρακτηριστικούς ογκόλιθους, σε αποχρώσεις όμοιες με αυτές του καταστήματος αλλά και της μάντρας της εκκλησίας. Η ίδια κατασκευή θα πρέπει να ακολουθηθεί και στους άλλους δύο πλάτανους, όπου θα χρησιμοποιηθούν πέτρες μικρότερων διαστάσεων, περιορίζοντας τις 2 κτιστές ζαρντινιέρες, στην περίμετρο των κορμών.

Στο ΝΔ άκρο της πλατείας, η υφιστάμενη κατασκευή, μπροστά από το κτίσμα του ΟΤΕ, θα αποξηλωθεί και στη θέση της θα χτιστεί μια ράμπα με προδιαγραφές ΑΜΕΑ, καθιστώντας την πλατεία προσβάσιμη σε όλους, ενώ θα κατασκευαστεί ξύλινη κουπαστή, με επίστρωση βερνικιού κατά τα παραδοσιακά πρότυπα. Στο σημείο τομής του κτίσματος με τον μαντρότοιχο της εκκλησίας θα δημιουργηθεί μια κυκλική ζαρντινιέρα με σκοπό να καλύψει τον άχαρο όγκο του κτίσματος, ο οποίος μέχρι πρότινος χανόταν πίσω από την πυκνή φύτευση στο σημείου. Σε συνέχεια της ζαρντινιέρας και κατά μήκος του τοιχίου της εκκλησίας, θα κατασκευαστεί κτιστό καθιστικού χαμηλού ύψους μέχρι να συναντήσει την πλακόστρωση στη στάθμη μπροστά από την καινούρια σκάλα.

 

2.Θέση: Προαύλιος χώρος Ι.Ν. Αγ. Παρασκευής

Ο προαύλιος χώρος του ιστορικού Ι.Ν. της Αγ. Παρασκευής , θα μπορούσαμε να πούμε ότι ακολουθεί το φυσικό έδαφος. Στόχος της μελέτης είναι να θέσει σαφή όρια στην κίνηση των αυτοκινήτων καθώς με την υφιστάμενη κατάσταση, υπάρχει ο κίνδυνος κάποιου ατυχήματος. Έτσι στην είσοδο της πλατείας και  κατά τη συνήθη διαδικασία, προτείνεται η δημιουργία τριών θέσεων στάθμευσης έξω από την πλατεία. Η πλατεία με το δρόμο θα διαχωρίζονται μέσω πετρόχτιστων ζαρντινιερών και μιας ασκεπούς κλίμακας πλάτος 4,17μ.

Η υπάρχουσα πλακόστρωση θα αποξηλωθεί και θα αντικατασταθεί με νέα από τοπικές πέτρες. Η πλακόστρωση αυτή θα επεκταθεί και μέχρι το τέλος του μικρού μονοπατιού προς τον τοπικό δρόμο. Από το σημείο θα πρέπει να αποξηλωθεί η κτιστή υφιστάμενη ζαρντινιέρα ώστε να διαπλατυνθεί το μονοπάτι.

Πίσω από την εκκλησία, μία σκάλα 3 σκαλιών θα οδηγεί σε ένα υπαίθριο καθιστικό, ένα δεύτερο προαύλιο με κεντρικό στοιχείο έναν πελώριο βράχο. Κεντρικά του καθιστικού θα υλοποιηθεί μια μεταλλική κατασκευή για την ανάρτηση της καμπάνας της εκκλησίας, η οποία έχει μείνει χωρίς στήριξη έπειτα από την καταστροφή του στηρίγματος της λόγω κεραυνού.

Ολοκληρώνοντας την επέμβαση στην περιοχή, θα πρέπει να το τονίσουμε την ανάγκη οριοθέτησης του περιβάλλοντος χώρου της εκκλησίας λόγω μεγάλων ανισοσταθμιών του εδάφους. Γι’ αυτό το λόγο, προτείνεται η κατασκευή τοιχείου κατά μήκος της ΒΔ πλευράς, μήκους 40μ κατά προσέγγιση και ύψους 0,50μ από το φυσικό έδαφος.

Ο συνολικός προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται σύμφωνα µε τη μελέτη του έργου που εκπόνησε ο Δήμος Δωρίδος ανέρχεται στο ποσό των 134.320,29 € με Φ.Π.Α., το οποίο αναλύεται ως ακολούθως:

 

ΕΡΓΑΣΙΕΣ                              79.726,65

ΣΥΝΟΛΟ ΕΡΓΑΣΙΩΝ          79.726,65

Γ.Ε & Ο.Ε (18%)                    14.350,80

ΣΥΝΟΛΟ                               94.077,45

ΑΠΡΟΒΛΕΠΤΑ (15%)          14.111,68

ΣΥΝΟΛΟ                               108.189,06

ΠΟΣΟ ΓΙΑ ΑΝΑΘΕΩΡΗΣΕΙΣ         133,75

ΑΠΟΛΟΓΙΣΤΙΚΕΣ ΔΑΠΑΝΕΣ      

ΣΥΝΟΛΟ                               108.322,81

Φ.Π.Α. (24%)                         25.997,47

ΓΕΝΙΚΟ ΣΥΝΟΛΟ               134.320,29

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Check Also

Off τα τηλέφωνα του Κ.Υ. Ιτέας

Λόγω βλάβης στο τηλεφωνικό κέντρο του Κέντρου Υγείας Ιτέας είναι αδύνατη η επικοινωνία. …