Home Δήμος Δελφών Το κτίριο του Ναυτικού Ομίλου Γαλαξιδίου αποδεικνύεται το γιοφύρι της Άρτας
Δήμος Δελφών - Εικόνες Αρχικής - 12 Δεκεμβρίου, 2023

Το κτίριο του Ναυτικού Ομίλου Γαλαξιδίου αποδεικνύεται το γιοφύρι της Άρτας

Σε δεύτερη τροποποίηση οδηγείται η Προγραμματική Σύμβαση και όπως αναφέρει η σχετική ΑΔΑ, στόχος είναι η «εκπόνηση μελετών». Μελέτες είχαν εκπονηθεί και επί Δημαρχίας Παναγιωτόπουλου! Γιατί άλλαξε τη στρατηγική του ο δήμος Δελφών.

Το «γιοφύρι της Άρτας» για το δήμο Δελφών είναι το κτίριο του Ναυτικού Ομίλου Γαλαξιδίου, το οποίο, όπως αποδεικνύεται δε στεριώνει μελέτη, καθώς μέχρι σήμερα, τροποποιούν ξανά την προγραμματική σύμβαση με μοναδικό στόχο να εκπονήσουν τις μελέτες, που υποτίθεται ότι είναι έτοιμες!

Με κατεπείγουσα συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, όπως αποτυπώνεται στην ΑΔΑ: ΨΖΜΙΩ9Θ-6ΩΝ ο δήμος Δελφών προχωράει στη 2η τροποποίηση της προγραμματικής σύμβασης που υπέγραψε με το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Γαλαξιδίου, αναφέροντας τα κάτωθι για τις υποχρεώσεις του:

Το γεγονός ότι στο πλαίσιο υλοποίησης της παρούσας σύμβασης, ο Κύριος του Έργου  (Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Γαλαξειδίου) αναθέτει στο Φορέα Υλοποίησης (Δήμο Δελφών),  να εκτελέσει τις παρακάτω ενέργειες:

∙ Εκπόνηση μελέτης,

∙ Εκπόνηση σχεδίων μελέτης,

∙ Σύνταξη τευχών δημοπράτησης,

∙ Λήψη απαραίτητων εγκρίσεων/αδειοδοτήσεων/ έκδοση οικοδομικής άδειας.

  1. Το γεγονός ότι σε συνέχεια του υπ’αρ.πρωτ. 3122.1-Τ22Β/76910/2022/27-10-2022 (α.π. Δ.Δελφών: 23616/31-10-2022) εγγράφου της Δ/νσης Λιμενικών και Κτιριακών Υποδομών- Υ.ΝΑ.Ν.Π., διαβιβάστηκαν τα αιτούμενα με αυτό, με το υπ’αρ.πρωτ. 42/28-02- 2023 (α.π. Δ.Δελφών: 4634/01-03-2023) έγγραφο του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου  Γαλαξειδίου στη Δ/νση Λιμενικών και Κτιριακών Υποδομών του Υ.ΝΑ.Ν.Π., ωστόσο έως  σήμερα και λόγω παροχής διευκρινήσεων εκατέρωθεν και στην παρούσα φάση, προκειμένου  να εγκριθεί η μελέτη εκ μέρους του Υ.ΝΑ.Ν.Π., απαιτείται σχετική απόφαση του Δ.Σ. του ΔΛΤ  Γαλαξειδίου περί έγκρισης εκτέλεσης του έργου με τίτλο: ‘ΕΠΙΣΚΕΥΗ ΔΙΩΡΟΦΟΥ ΚΤΙΣΜΑΤΟΣ  (ΠΡΩΗΝ ΝΑΥΤΙΚΟΣ ΟΜΙΛΟΣ) ΣΤΗΝ Δ.Ε. ΓΑΛΑΞΕΙΔΙΟΥ ΔΗΜΟΥ ΔΕΛΦΩΝ’».
  2. Τον εκτιμώμενο χρόνο για τη λήψη της απαιτούμενης απόφασης του ΔΛΤ Γαλαξειδίου, έγκρισης της μελέτης από το Υ.ΝΑ.Ν.Π. και την οριστικοποίηση των τευχών δημοπράτησης της μελέτης, προκύπτει ότι απαιτείται παράταση του χρόνου υλοποίησης της  από 10.02.2023 Προγραμματικής Σύμβασης της πράξης: ‘Παροχή υπηρεσιών εκπόνησης της  μελέτης με τίτλο: ‘ΕΠΙΣΚΕΥΗ ΔΙΩΡΟΦΟΥ ΚΤΙΣΜΑΤΟΣ (ΠΡΩΗΝ ΝΑΥΤΙΚΟΣ ΟΜΙΛΟΣ) ΣΤΗΝ Δ.Ε.  ΓΑΛΑΞΕΙΔΙΟΥ ΔΗΜΟΥ ΔΕΛΦΩΝ’ μεταξύ Δήμου Δελφών και Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου  Γαλαξειδίου για την υλοποίηση της πράξης, έως τις 04.06.2024.

Η μελέτη, οι αλλαγές και οι φήμες

Από το παραπάνω απόσπασμα καθίσταται σαφές πως ακόμη δεν έχουν οριστικοποιηθεί οι μελέτες, αφού όπως αναφέρει εκκρεμούν διευκρινίσεις και τεύχη δημοπράτησης, ενώ η διαδικασία έχει ξεκινήσει από το 2017!

Στο σημείο αυτό πρέπει να υπενθυμίσουμε ότι το έργο της αποκατάστασης του Ναυτικού Ομίλου ήταν σχεδιασμός της Δημοτικής Αρχής Παναγιωτόπουλου, το οποίο θα εκτελούνταν με χρηματοδότηση της Περιφέρειας. Στο τέλος της θητείας της είχε αφήσει παρακαταθήκη, ώριμη μελέτη με προϋπολογισμό περίπου 280.000 ευρώ.

Σε εκείνη, την πρώτη μελέτη, σχεδιάστηκε να στεγαστεί στον Α όροφο το Λιμεναρχείο. Η αλλαγή ωστόσο της Δημοτικής Αρχής έφερε και νέο σχεδιασμό. Θεωρήθηκε ότι η στέγαση του Λιμεναρχείου θα έθιγε το ιδιοκτησιακό, ενώ στην ουσία θα γινόταν παραχώρηση μόνο της χρήσης. Έκριναν λοιπόν ότι στον Α όροφο έπρεπε να στεγαστεί ο Ναυτικός Όμιλος, ενώ παράλληλα θέλησαν να αναπλάσουν και τον περιβάλλοντα χώρο, εκτοξεύοντας τη μελέτη, στο αστρονομικό ποσό άνω του μισού εκατομμυρίου ευρώ.

Μάλιστα την εποχή εκείνη οι φήμες οργίαζαν ότι το μισό κτίριο θα διατεθεί σε ιδιώτη για τη στέγαση καταστήματος.

Η Δημοτική Αρχή Ταγκαλή εκπόνησε μελέτες, οι οποίες υποτίθεται ότι έχουν ολοκληρωθεί και οριστικοποιηθεί, εδώ και τουλάχιστον δυο χρόνια. Η κατεπείγουσα απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου με την οποία τροποποιείται η Προγραμματική Σύμβαση φέρνει στην επιφάνεια και την ουσία του θέματος. Οριστική μελέτη δεν υπάρχει! Και ό,τι υπάρχει απαιτεί τροποποιήσεις, δέχεται παρατηρήσεις και χρειάζονται διευκρινίσεις.

Δεν έχει χρηματοδότηση

Φυσικά, όσο ο δήμος εκπονεί μελέτες και υπογράφει προγραμματικές, η Περιφέρεια άλλαξε το δικό της πρόγραμμα και φυσικά, όσα έργα δεν απορροφούσαν πόρους, απεντάχθηκαν ακαριαία. Όταν και αν ο δήμος δεήσει να ολοκληρώσει τις απαιτούμενες μελέτες, η Περιφερειακή Αρχή θα αναγκαστεί να αναζητήσει το μισό και πλέον εκατομμύριο για τη χρηματοδότηση του έργου! Δε χρειάζεται πάντως να αγχώνεται ο κ. Σπανός, όπως αντιλαμβανόμαστε σήμερα, αφού αυτή η στιγμή αργεί αρκετά!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Check Also

Συνειδητά ο δήμος Δελφών «κρεμάει» τα έργα

Δεν έχει τέλος η κακοποιητική συμπεριφορά του δήμου Δελφών απέναντι σε έργα που έχουν σχεδ…