Home Δήμος Δελφών Τι πρέπει να γίνει για να δοθεί οριστική λύση στο θέμα των ρομά
Δήμος Δελφών - Εικόνες Αρχικής - 16 Δεκεμβρίου, 2023

Τι πρέπει να γίνει για να δοθεί οριστική λύση στο θέμα των ρομά

Μιλούν στην «Ώρα της Φωκίδας» ο Υφυπουργός Δικαιοσύνης, Γιάννης Μπούγας, ο Δήμαρχος Δελφών, Παναγιώτης Ταγκαλής, και οι επαγγελματίες, Βασίλης Αυγερινός και Κώστας Κλεάνθης, οι οποίοι έχουν πέσει θύματα διάρρηξης από ρομά. Ανακοίνωση εξέδωσαν οι Επαγγελματίες ΒΙΟΠΑ Άμφισσας. Τι λέει η Δημοτική Παράταξη «Δελφική Δημοκρατία». Ερώτηση του ΚΚΕ στη Βουλή.

Το πώς θα δοθεί επιτέλους οριστική λύση στο θέμα των ρομά εξετάζει σήμερα η «Ώρα της Φωκίδας».

Για τον λόγο αυτό επικοινώνησε με έναν άριστο γνώστη του ζητήματος, τον Υφυπουργό Δικαιοσύνης και Βουλευτή Φωκίδας, Γιάννη Μπούγα. Ο κ. Μπούγας μας αποκάλυψε πως θα δώσει τις επόμενες μέρες στη δημοσιότητα ένα κείμενο με το σκεπτικό του, στο οποίο θα εξηγεί αναλυτικά τα βήματα που πρέπει να γίνουν. Ο Δήμαρχος Δελφών, Παναγιώτης Ταγκαλής, μας παρέπεμψε στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, τα πρακτικά και τα δελτία Τύπου. Απ’ την πλευρά τους οι επαγγελματίες της περιοχής ήταν κάθετοι στην αποχώρηση των ρομά από το σημείο και στην εφαρμογή της νομιμότητας. Την ώρα μάλιστα που γινόταν το ρεπορτάζ, λάβαμε σχετική ανακοίνωση από τους επαγγελματίες του ΒΙΟΠΑ Άμφισσας, την οποία παραθέτουμε αναλυτικά.

Γ. Μπούγας: «Χρειάζεται πολλή δουλειά σε δύο επίπεδα»

Ο Υφυπουργός Δικαιοσύνης και Βουλευτής Φωκίδας, Γιάννης Μπούγας, σημείωσε ότι η οριστική λύση θα δοθεί με πολλή δουλειά και συνένωση δυνάμεων. Και για να δοθεί αυτή, χρειάζεται δουλειά σε δύο επίπεδα, για τα οποία δεσμεύτηκε πως τις επόμενες μέρες θα δώσει στη δημοσιότητα κείμενο, με το οποίο θα αναπτύσσει το σκεπτικό του και θα εξηγεί αναλυτικά τα βήματα που πρέπει να γίνουν.

Π. Ταγκαλής: «Το θέμα των ρομά δεν είναι κάτι που συζητιέται σε ένα λεπτό»

Ρωτήσαμε τον Δήμαρχο Δελφών, Παναγιώτη Ταγκαλή, ποια είναι η πρόταση του Δήμου για την οριστική λύση του προβλήματος και απ’ την πλευρά του μας απάντησε το εξής: «Συγγνώμη τώρα, αφιερώσαμε μια ολόκληρη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου για τους ρομά και μου κάνεις αυτή την ερώτηση; (γέλιο) Νομίζω ότι τα είπαμε όλα στο Δ.Σ., υπάρχουν πρακτικά, υπάρχουν δελτία Τύπου, τι να σου απαντήσω; Το θέμα των ρομά δεν είναι κάτι που συζητιέται σε ένα λεπτό. Αφιερώσαμε τέσσερις ώρες στη συνεδρίαση του Δ.Σ. και τα είπαμε όλα. Αν ήσασταν παρόντες, νομίζω πως εύκολα θα βγάλατε συμπέρασμα».

Τι λένε επαγγελματίες που έπεσαν θύματα διάρρηξης

Η «Ώρα της Φωκίδας» επικοινώνησε και με τους Βασίλη Αυγερινό και Κώστα Κλεάνθη, οι οποίοι δραστηριοποιούνται επαγγελματικά στην περιοχή και έχουν πέσει θύματα διάρρηξης από ρομά, προκειμένου να ρωτήσουμε τι θα ήθελαν αυτοί να γίνει προκειμένου να δοθεί μια οριστική λύση στο πρόβλημα.

Β. Αυγερινός: «Εμείς δεν θέλουμε τίποτα παραπάνω και τίποτα λιγότερο απ’ αυτά που προβλέπει η νομοθεσία. Προσωπικά έχω παραβρεθεί σε συσκέψεις. Στην τελευταία που έγινε στο Υπουργείο υπήρχε και Εισαγγελέας, η οποία έδωσε την κατεύθυνση και τα βήματα που πρέπει να γίνουν. Δεν μπορεί να έρχεται ο καθένας από κάθε μεριά της Ελλάδος και να στήνει σκηνή στην Άμφισσα, και να μην του μιλάει κανείς. Ήταν σαφής η Εισαγγελέας. Στην εισήγησή μου στο πρόσφατο Δημοτικό Συμβούλιο, ρώτησα αν έχει γίνει απογραφή. Δεν έχουν κάνει ακόμη. Να ξέρει ο Δήμος, όπως είναι υποχρεωμένος, τι πληθυσμός υπάρχει. Εγώ διαπίστωσα πως οι Υπηρεσίες του Δήμου δεν δουλεύουν, αλλά για όλα αυτά φταίει η Διοίκηση. Θα πρέπει να γίνει απογραφή πληθυσμού. Όσοι δεν είναι δημότες, θα πρέπει να αποχωρήσουν.

Το 2013 είχα κληθεί στη διαβούλευση για το Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο, όπως και άλλοι που έχουμε εγκαταστάσεις προ Δελφικού Τοπίου, στον Ελαιώνα. Τότε εξαιρέθηκε η τοποθεσία «Κάμινος» και οριοθετήθηκε για να πηγαίνουν εκεί οι ευπαθείς ομάδες. Τότε κατασκευαζόταν εκεί το Αθλητικό Κέντρο. Επειδή η επιχείρησή μου είναι πλησίον, αντέδρασα. Είπα, λοιπόν, στο Δ.Σ. τότε να μην ακούσουν εμένα. Απέναντι γίνονται αθλητικές εγκαταστάσεις. Είναι ωραίο αυτό το πράγμα να είναι εκεί; Που θα έρχεται κόσμος από όλη τη χώρα για παιχνίδια; Σαν να ήμουν μάντης. Έρχονται επισκέπτες και έχουμε δυσφημιστεί επειδή ανοίγουν τα αυτοκίνητά τους. Δεν εισακούστηκα, το περάσανε και κυλάει αυτό, όπως κυλάει τώρα.

Θέλω να επισημάνω αυτό που δεν έχουν δώσει στον κόσμο να καταλάβει. Η Δημοτική Αρχή αναζητά καινούριο χώρο. Δεν δεσμεύτηκαν ότι θα καταργήσουν τον υφιστάμενο όμως. Ότι θα το αποχαρακτηρίσουν. Ψάχνουμε δηλαδή καινούριο παράρτημα. Αυτό νομίζω πως είναι εμπαιγμός προς τον κόσμο. Για να δοθεί λύση χρειάζεται βούληση και διάθεση. Δεν τη βλέπω μέχρι στιγμής».

Κ. Κλεάνθης: «Το σίγουρο είναι ότι πρέπει να φύγουνε άμεσα απ’ τον παράνομο καταυλισμό που υπάρχει αυτή τη στιγμή, να διασπαστούνε σε όλο τον Νομό, ώστε να μην υπάρχει γκέτο. Να φύγουνε όσοι δεν είναι δημότες του Δήμου Δελφών και να υπάρχει στενή παρακολούθηση απ’ την Αστυνομία σε συνεργασία με την Εισαγγελία, που αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει. Ο ένας ρίχνει τα βάρη στον άλλον και βρίσκουν την πρόφαση ότι είναι ανήλικοι. Συνεχίζεται όμως η ατιμωρησία και η παραβατικότητα».

Επαγγελματίες ΒΙΟΠΑ Άμφισσας: «Σταθείτε στο ύψος των περιστάσεων, η κοινωνική συνοχή είναι στα όρια της»

Απάντηση στο δελτίο Τύπου του Δήμου Δελφών που αφορούσε τη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου για το θέμα των ρομά στις 11 Δεκεμβρίου, εξέδωσαν σήμερα οι εγκατεστημένες επιχειρήσεις στον ΒΙΟΠΑ Άμφισσας και πέριξ αυτού.

Στην ανακοίνωσή τους, οι επαγγελματίες τονίζουν πως στην εν λόγω συνεδρίαση «η Δημοτική Αρχή ήρθε εντελώς απροετοίμαστη και στην ουσία στάθηκε ακριβώς απέναντι από τους δημότες, μη εισηγούμενος καμία πρόταση» και την καλούν να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων και να σταματήσει τον εμπαιγμό, καθώς η κοινωνική συνοχή είναι στα όρια της.

Αναλυτικά η ανακοίνωσή τους αναφέρει τα εξής: «Μετά την έκτακτη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου που αφορούσε το θέμα των καταυλισμών των Ρομά καθώς και της αυξανόμενης παραβατικότητας που μαστίζει την περιοχή της Άμφισσας ειδικότερα αλλά και την ευρύτερη περιοχή του Δήμου η μη υπεύθυνη στάση της Δημοτικής Αρχής ως προς το κυριότερο πρόβλημα που ταλανίζει το τόπο μας ενέτεινε την ήδη μεγάλη ανησυχία και ανασφάλεια της καθημερινότητας μας. Η ερασιτεχνική, επικίνδυνη προσέγγιση του σοβαρού αυτού προβλήματος εδώ και 4 χρόνια σε πρώτη φάση επιβεβαιώθηκε στην σύσκεψη στο Υπουργείο Δικαιοσύνης που συγκάλεσε ο Βουλευτής Φωκίδας και Υφυπουργός κ. Μπούγας Ιωάννης καθώς κατέρρευσε η λύση μετεγκατάστασης στο ΒΙΟΠΑ Άμφισσας μην πληρώντας όρους και νόμους του κράτους ονειροβατώντας σε λύσεις ανέφικτες μη υλοποιήσιμες χάνοντας πολύτιμο χρόνο – να σημειωθεί δε ότι ακόμη και αν υλοποιούνταν η πρόταση αυτή της Δημοτικής Αρχής, αυτή θα αφορούσε ΜΟΝΟ τον παράνομο καταυλισμό και όχι τον υφιστάμενο νόμιμο στη θέση ΚΑΜΙΝΟΣ.

Η δεύτερη φάση ανησυχίας αλλά και το αίσθημα του σνομπισμού  που μας μεταφέρθηκε και νιώσαμε είναι και το πιο ανησυχητικό ως προς τον τρόπο αλλά και την προσέγγιση αυτού του προβλήματος που η Δημοτική Αρχή ήρθε εντελώς απροετοίμαστη και στην ουσία στάθηκε ακριβώς απέναντι από τους δημότες, μη εισηγούμενος καμία πρόταση (μάλιστα δημοτικός σύμβουλος της πλειοψηφίας εγκάλεσε το κόσμο που είχε προσέλθει ότι δεν έχουν προτείνει λύσεις!!), χωρίς να έχει ζητήσει την γνώμη των υπηρεσιών του και των συμβούλων της ως προς την σύνταξη και παρουσίαση ενός ρεαλιστικού και εφικτού σχεδίου. Αντ’ αυτού, τελείως ανεύθυνα και παιδαριωδώς ζητούσε προτάσεις από τους δημότες που η ίδια θα αξιολογούσε στη συνέχεια, αδυνατώντας την ίδια στιγμή να οραματιστεί και να συντάξει δική της πόσο μάλλον και την υλοποίηση αυτής. 

Βεβαίως η προσωρινή μετεγκατάσταση δεν θα λύσει ή θα εξαλείψει το θέμα της παραβατικότητας αλλά εδώ δεν έχει προβεί ούτε στα βασικά στα οποία είναι δεσμευμένη από την ελληνική νομοθεσία να εφαρμόζει, αδυνατώντας να απαντήσει σε πολύ βασικά ερωτήματα που τέθηκαν όπως: η μη απογραφή του πληθυσμού, αν έχει συσταθεί και από ποιόν σχέδιο διαχείρισης, πότε έχει υποβληθεί, η συγκεκριμένη υπηρεσία που έχει δημιουργηθεί για τις ευπαθείς ομάδες, τι και ποιο έργο έχει να δείξει. Ήδη η πραγματικότητα την διαψεύδει στο επιχείρημα της ως προς την τακτική ενημέρωση και σχεδιασμό που εάν κάποιοι συμπολίτες μας δεν είχαν αιτηθεί αυτό το Δημοτικό συμβούλιο δεν θα είχε συμβεί ποτέ. Η συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου κατέστησε σαφές ότι η Δημοτική Αρχή για το μείζον αυτό ζήτημα ήταν απολύτως αδιάβαστη. Δεν παρέστη κανείς από τους πέντε (5) υπαλλήλους, οι οποίοι υποτίθεται ότι είναι υπεύθυνοι για την συγκεκριμένη ευπαθή ομάδα, δεν έγινε καμία παρουσίαση τυχόν ενεργειών της για συνεργασία με την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, για χρήση κονδυλίων, και το οποίο αναφέρθηκε από το κοινό.

Κυρίες και Κύριοί της Δημοτικής Αρχής.

Σταθείτε στο ύψος των περιστάσεων αναλογιστείτε την βαριά ευθύνη που σας αναλογεί πλήρως με την απραξία σας και την ανευθυνότητα σας, μοιράζοντας ευθύνες δεξιά και αριστερά. Σταματήστε να εμπαίζετε τους συνδημότες σας ακόμη και τώρα, όπως το ότι δεν συμφωνείτε ως προς την τοποθεσία που οι ίδιοι κάποιοι από εσάς έχετε στο παρελθόν εισηγηθεί στη αλλαγή το ΓΠΣ την εξαίρεση από την ΖΟΕ Δελφών την θέση Κάμινος χαρακτηρίζοντας την ως θέση για ευπαθείς ομάδες χωρίς να προτείνετε άλλη εναλλακτική αλλά και την μη δέσμευση σας αποχαρακτηρισμού  αυτής της περιοχής καθώς και το μεγάλο χρόνο που χρειάζεται γι αυτή την ενέργεια που ακόμη ούτε καν έχετε ξεκινήσει.  

Μην τροφοδοτείτε με άλλη φλόγα την χύτρα που για χρόνια βράζει (θυμηθείτε τις δυσάρεστες συνέπειες του παρελθόντος) η οποία θα έχει ολέθρια αποτελέσματα  για τον τόπο μας εάν την αφήσουμε να εκραγεί.

Η κοινωνική συνοχή είναι στα όρια της».

Τι λέει η Δημοτική Παράταξη «Δελφική Δημοκρατία»

Ανακοίνωση για το Δ.Σ. της 11ης Δεκεμβρίου εξέδωσε και η Δημοτική Παράταξη «Δελφική Δημοκρατία».

Στην ανακοίνωσή της, σημειώνει πως το Δ.Σ απέδειξε για άλλη μια φορά πως είναι κατώτερο των περιστάσεων. Κάνει λόγο για μια Δημοτική Αρχή η οποία δεν δίνει λύσεις στα μείζονα προβλήματα και δεν προστατεύει τους δημότες, και παράλληλα «έχουμε μία μίζερη αντιπολίτευση η οποία μας αφήνει άφωνους από τα επιχειρήματα και την “μοιρολατρεία” που εκπέμπει».

Οι Σύμβουλοι, Γ. Δρακάκης και Π. Δεσποτίδης, υπογραμμίζουν: «Με την στάση τους και τις στοχευμένες αποφάσεις τους παρέπεμψαν  όλοι ΤΟ ΘΕΜΑ ΣΤΙΣ ΚΑΛΕΝΔΕΣ.

Όταν δεν θέλεις να λύσεις ένα πρόβλημα, μπορείς να κάνεις κάτι απλό: Αφού οργανώνεις για πολλοστή φορά μία σύσκεψη, εστιάζεις αλλού το πρόβλημα και στην συνέχεια το παραπέμπεις σε μια επιτροπή, σε «ομάδα εργασίας»… και καθάρισες! Ούτε το πρόβλημα θα λυθεί ποτέ, ούτε εσένα θα σε ενοχλούν συνέχεια. Το αυτό έπραξε η δημοτική αρχή.

Και το έπραξε προκλητικά, αγνοώντας τις εκατοντάδες υπογραφές που έφεραν το θέμα στο Δημοτικό όργανο λόγω της ανεξέλεγκτης παραβατικότητας ΡΟΜΑ του παράνομου καταυλισμού σε Δημοτικό οικόπεδο κατά επιχειρήσεων, επαγγελματιών και πολιτών. Μετατέθηκε το θέμα στην χωροθέτηση(;) μετεγκατάσταση(;) και σε ο,τιδήποτε άλλο πλην της λαϊκής αιτήσεως.  

ΑΥΤΟ ΤΟ ΕΚΑΝΕ Η ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΡΧΗ ΣΥΝΕΠΙΚΟΥΡΟΥΜΕΝΗ ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ.

Οι δημοτικές παρατάξεις «Πολίτες στο προσκήνιο» και «Λαϊκή Συσπείρωση» συντάχθηκαν υπέρ της πρότασης του Δημάρχου για την παραπομπή του θέματος σε επιτροπή με σκοπό την εξεύρεση λύσης χωροθέτησης και μετεγκατάστασης των Ρομά, η δε μείζων μειοψηφία «Ανανεωτική Κίνηση Δήμου Δελφών» επέμεινε στην μετεγκατάσταση των Ρομά στην θέση Κάμινος  (αθλητικές εγκαταστάσεις),η μόνη που έχει οριστεί στο Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο Άμφισσας μεν, πλην όμως δεν έχει την κοινωνική συναίνεση. Το ουσιώδες είναι πως η μεταφορά των Ρομά από μια θέση σε άλλη δεν λύνει το πρόβλημα αντίθετα το συντηρεί και το μεγιστοποιεί. Το θέμα δεν είναι ούτε χωροταξικό ούτε μετεγκαταστατικό.

ΜΕ ΑΛΛΑ ΛΟΓΙΑ ΚΟΡΟΙΔΕΥΟΥΝ, όχι εαυτούς αλλά αλλήλους…»

Κλείνοντας, η ανακοίνωση τονίζει τη θέση της Παράταξης και την πρότασή της για το ζήτημα.

«Η δική μας θέση εδώ και χρόνια δίνει άμεση λύση και είναι απόλυτα συμβατή με τις θέσεις της πολιτείας για ενσωμάτωση και ένταξη των Ρομά στις τοπικές κοινωνίες. Θεωρούμε ότι κατ αρχήν το «ΓΚΕΤΟ»  δηλαδή η ομαδική διαβίωση, η απομόνωση και ο κοινωνικός αποκλεισμός είναι η γενεσιουργός αιτία παραβατικότητας, γι αυτό ακριβώς τον λόγο  η όποια χωροθέτηση για μετεγκατάσταση είναι άνευ ουσίας και ουδέν πρόβλημα επιλύει. Αντίθετα το διαιωνίζει, πράγμα που σε κάποιες περιπτώσεις ενδεχομένως να εξυπηρετεί κάποιους.

ΕΝΤΑΞΗ ΤΩΝ ΡΟΜΑ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΔΙΑΣΠΟΡΑ, δηλαδή διασπορά αναλογικά σε όλη την επικράτεια του Δήμου Δελφών, αφού πρωτίστως γίνει απογραφή από τις υπηρεσίες του Δήμου των οικογενειών και καταγραφή των δικαιούχων, συμμετέχοντας σε πιλοτικά προγράμματα της πολιτείας:

α) με την επιδότηση ενοικίου σε σπίτια

β) με την εγκατάσταση σύγχρονων οικίσκων – κοντέινερς (σε περίπτωση μη εξεύρεσης οικίας)

γ) συμμετοχή σε οργανωμένα προγράμματα εκπαίδευσης (καθοριστικός τρόπος πρόληψης και αντιμετώπισης παραβατικών συμπεριφορών είναι η εκπαίδευση)

δ) απασχόληση κατόπιν εκπόνησης από τον ΟΑΕΔ συγκεκριμένων προγραμμάτων καθώς και προγραμμάτων κοινωφελούς εργασίας.

Το τρίπτυχο ΣΤΕΓΑΣΗ – ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ – ΕΡΓΑΣΙΑ το οποίο δύναται να εφαρμοστεί άμεσα είναι τοπική και εθνική ανάγκη.

Όλα τα υπόλοιπα περί χωροθέτησης και μετεγκατάστασης είναι παρελκυστικές συμπεριφορές και οδηγούν σε αδιέξοδο», σημειώνει.

Ερώτηση για το θέμα κατέθεσε το ΚΚΕ στη Βουλή

Ερώτηση με θέμα «Για την μετεγκατάσταση και την εξασφάλιση σύγχρονων όρων ζωής και διαβίωσης των Ρομά που ζουν στους καταυλισμούς της Άμφισσας» κατέθεσε το ΚΚΕ, και συγκεκριμένα οι Βουλευτές Γιώργος Λαμπρούλης, Βιβή Δάγκα, Βασίλης Μεταξάς και Νίκος Παπαναστάσης, προς τους Υπουργούς Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, Άδωνι Γεωργιάδη και Σοφία Ζαχαράκη αντίστοιχα.

Στην Ερώτησή τους, οι Βουλευτές αναφέρουν αναλυτικά τα εξής: «Στην πόλη της Άμφισσας υπάρχουν εγκατεστημένοι εδώ και χρόνια δύο καταυλισμοί όπου διαβιούν δεκάδες οικογένειες Ρομά κάτω από απαράδεκτες και άθλιες συνθήκες υγιεινής, δίχως στοιχειώδεις υποδομές στέγασης, πόσιμου νερού, ρεύματος κλπ. Οι καταυλισμοί βρίσκονται εκατέρωθεν της εθνικής οδού Άμφισσας – Λαμίας, θέτοντας σε κίνδυνο τη ζωή των ίδιων των Ρομά, αλλά και των διερχόμενων οδηγών. Ένα θανατηφόρο τροχαίο έχει συμβεί στην περιοχή κατά το παρελθόν με θύμα μικρό παιδί της κοινότητας.

Οι άθλιες αυτές συνθήκες διαβίωσης γεννούν μεγάλους κινδύνους για την υγεία των ίδιων των Ρομά, αλλά και των υπόλοιπων κατοίκων της ευρύτερης περιοχής που δίκαια αγανακτούν και διεκδικούν να δοθεί λύση. Όπως γίνεται αντιληπτό, εκατοντάδες άνθρωποι ζουν κυριολεκτικά στην ανέχεια, ζήτημα που αντικειμενικά έχει αυξήσει τα φαινόμενα παραβατικής συμπεριφοράς, δημιουργώντας καθημερινούς κινδύνους για τους κατοίκους, που εύλογα τους κάνουν να αγωνιούν για τους ίδιους και για τα παιδιά τους.

Η σημερινή κυβέρνηση, όπως άλλωστε έκαναν και οι προηγούμενες, συνεχίζει να διαφημίζει διάφορα προγράμματα δήθεν για την κοινωνική ένταξη των Ρομά, που όμως στις περισσότερες των περιπτώσεων είναι αποσπασματικά, δεν αντιμετωπίζουν το πρόβλημα, με αποτέλεσμα αυτό να διαιωνίζεται. Το ΚΚΕ μάλιστα σε πολλές του παρεμβάσεις έχει εκφράσει την κατηγορηματική του διαφωνία με την χρηματοδότηση διάφορων ΜΚΟ, που στόχο δεν έχει την επίλυση του κοινωνικού αυτού προβλήματος αλλά την «απαλλαγή» της εκάστοτε κυβέρνησης από την αναγκαία κρατική ευθύνη και μέριμνα για αυτό το ζήτημα.

Το ΚΚΕ απαιτεί να παρθούν τώρα όλα τα αναγκαία μέτρα για την ασφαλή μετεγκατάσταση των Ρομά που ζουν στη συγκεκριμένη περιοχή σε ασφαλή σημεία και με διασφάλιση σύγχρονων όρων ζωής και διαβίωσής τους. Με αυτούς τους όρους να εξασφαλιστεί η διάχυσή τους μέσα στο σύνολο της κοινωνίας. Να μπει τέρμα στον εγκλωβισμό τους μέσα σε περιοχές γκέτο που δημιουργούν συνθήκες γιγάντωσης του προβλήματος. Σε αυτό το δρόμο, που είναι και ο μοναδικός που εξασφαλίζει την επίλυση του προβλήματος, μπορεί να αξιοποιηθεί όλο του αναγκαίο επιστημονικό δυναμικό, με το οποίο η κυβέρνηση πρέπει να στελεχώσει όλες τις αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες, με μόνιμη και σταθερή σχέση εργασίας. 

Η κυβέρνηση αναλαμβάνει σοβαρές ευθύνες για το γεγονός ότι με δική της ευθύνη συνεχίζεται μια απαράδεκτη κατάσταση που θέτει σε κίνδυνο την υγεία και τη ζωή των κατοίκων της περιοχής, όπως και των ίδιων των Ρομά. Επίσης αναλαμβάνει σοβαρές ευθύνες για την τροφοδότηση ρατσιστικών αντιλήψεων και ενεργειών που γεννούν τέτοιες καταστάσεις και αξιοποιούν κατά καιρούς και φασιστικές ομάδες.

ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ οι κ. Υπουργοί, τι μέτρα προτίθεται να λάβει η κυβέρνηση για την οριστική αντιμετώπιση του οξυμένου αυτού προβλήματος στην περιοχή της Άμφισσας που θέτει σε κίνδυνο τη ζωή και την υγεία χιλιάδων ανθρώπων».

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Check Also

Τι είναι το περίφημο Ασιατικό Handicap και γιατί πρέπει να το γνωρίζετε ενόψει Euro 2024

Καθώς μετράμε τις εβδομάδες και τις ημέρες για την έναρξη του Ευρωπαϊκού πρωταθλήματος ποδ…