Home Εικόνες Αρχικής Θέλουμε να ζήσουμε! Κραυγή αγωνίας των αγροτών στο Περιφερειακό Συμβούλιο
Εικόνες Αρχικής - Στερεά - 14 Φεβρουαρίου, 2024

Θέλουμε να ζήσουμε! Κραυγή αγωνίας των αγροτών στο Περιφερειακό Συμβούλιο

- Εκρηκτικό και έντονο κάποιες στιγμές το κλίμα. – Οι τοποθετήσεις των εκπροσώπων τους.

Κραυγή αγωνίας από τους εκπροσώπους Αγροτικών Συλλόγων της Στερεάς στο Περιφερειακό Συμβούλιο, που έλαβε χώρα την Τετάρτη 14 Φεβρουαρίου 2024 στην αίθουσα συνεδριάσεων της οδού Αινιάνων στη Λαμία.

Το κλίμα κάποιες στιγμές ήταν εκρηκτικό και γενικά έντονο κατά τη διάρκεια των τοποθετήσεων.

Εκρηκτική στο ξεκίνημά της η συζήτηση για το θέμα επί της διαδικασίας για το ποιος θα μιλήσει πρώτος. Μετά από συνεχείς διαβουλεύσεις του Προεδρείου με τους επικεφαλείς των παρατάξεων, σχετικά με τη σειρά των τοποθετήσεων που θα ακολουθηθεί, οι εκπρόσωποι των αγροτικών συλλόγων αποχώρησαν φωνάζοντας «ντροπή σας»!

Αρχικά η Πρόεδρος του Συμβουλίου, Λουκία Θεοδώρου, έδωσε τον λόγο στον Περιφερειάρχη, Φάνη Σπανό, και τον αρμόδιο Αντιπεριφερειάρχη, Κώστα Αποστολόπουλο, για μια σύντομη τοποθέτηση της Περιφερειακής Αρχής, όπως εξήγησε σχετικά ο κ. Σπανός. Η αντιπολίτευση τόνιζε πως πρέπει να μιλήσουν πρώτοι οι αγρότες και κάπως έτσι, κατόπιν παρακλήσεων, επέστρεψαν να τους δοθεί πρώτιστα ο λόγος για να τοποθετηθούν.

Οι τοποθετήσεις των αγροτών

Χρήστος Πετρόπουλος (Συνεταιρισμός Αγροτών Θεσσαλιώτιδας): «Χαιρόμαστε που γίνεται έστω και έτσι ένα Περιφερειακό Συμβούλιο 5,5 μήνες μετά τις καταστροφές. Η Θεσσαλιώτιδα επλήγη με μια μεγάλη καταστροφή αφού χάθηκαν 40 χιλ. στρέμματα. Υπάρχει σύγχυση αρμοδιοτήτων μεταξύ αυτοδιοίκησης και κεντρικού κράτους. Έλλειψη χρημάτων μας έλεγε η Περιφέρεια, αλλά δεν είχατε καταλάβει τι συνέβη στον Δομοκό. Στις 7 Φεβρουαρίου φέτος, σε συζήτηση στην τηλεόραση, εστάλησαν οι δύο Γ.Γ. του Υπουργείου στην περιοχή. Ο κ. Αυγενάκης εμφανίστηκε σαν από μηχανής Θεός, όπως και ο κ. Περιφερειάρχης. Μέχρι τότε δεν είχε εμφανιστεί. Ευχαριστούμε τα τοπικά ΜΜΕ που πρόβαλλαν τα προβλήματα. Στο 1ο Συνέδριο Αγροτικής επιχειρηματικότητας κανένας δεν αναφέρθηκε στην καταστροφή και τις ζημιές, αλλά και σε άλλα αγροτικά θέματα. Κανείς επίσημος, παρά μόνο ο κ. Συμεών. Οι κ.κ. Γκλέτσος, Αποστολίδης και Μπασδέκης ήρθανε. Καλλιεργήσαμε, δαπανήσαμε έξοδα και μας πήρε τη μπουκιά από το στόμα η πλημμύρα. Εξηγήστε μας τη σύγχυση στις αρμοδιότητες μεταξύ Δήμου, Περιφέρειας και Υπουργείου. Από το 2018 έως σήμερα δεν έγινε κανένας καθαρισμός σε κανένα ρέμα. Γιατί τόσο καιρό δεν υπήρχαν χρήματα και μόλις εμφανίστηκε ο κ. Αυγενάκης εμφανίστηκαν χρήματα και μηχανήματα; Γιατί έως προχτές δεν συμπεριλήφθηκε ο Δήμος Δομοκού στις αποφάσεις που αφορούν στη Θεσσαλία; Τι θα κάνουμε με την αγροτική οδοποιία και τα αποστραγγιστικά; Τι θα γίνει με τα 8.000 κατεστραμμένα οικόπεδα, που θα πάνε αυτά τα μπάζα; Τροποποίηση στην αρχική αίτηση γίνεται για τις αποζημιώσεις; Δεν μπορεί να υπάρξει αισιοδοξία για το μέλλον για τη συγκράτηση του πληθυσμού στην επαρχία».

Βασίλης Τσαγαλάς (Αγροτικός Σύλλογος Ορχομενού): «Το καίριο ζήτημα είναι το κόστος παραγωγής. Είναι πέρα από τα όρια και του Θεού ακόμη. Καλούμαστε να καλλιεργήσουμε βαμβάκι με 345 ευρώ το στρέμμα και εισπράττουμε το πολύ 240. Δηλαδή μπαίνουμε μέσα. Όλα τα προβλήματα του νομού συνοψίζονται στην Κωπαΐδα. Πόσα χρόνια έχουν να καθαριστούν κανάλια; Πρέπει να γίνει ανεξάρτητος φορέας Κωπαΐδας. Δεν έχουμε πάρει επαρκή απάντηση γιατί δεν ποτίζουμε. Με κανόνες και όρους 1950 καλούμαστε να καλλιεργήσουμε. 20 γεφύρια ήθελε να φτιάξει ο Μπακογιάννης, δεν έκανε ούτε ένα! Τρία θέλουμε. Η οδοποιία είναι καταπατημένη και κανένας έλεγχος δεν υπάρχει. Περίπου 1000 στρέμματα ανήκουν στην Περιφέρεια και τα καλλιεργούν και βγάζουν εισόδημα κάποιοι. Μας φτύνετε στα μούτρα; Κορόιδα είμαστε; Θα φτάσουμε να αναρωτιόμαστε γιατί δεν έχουμε να φάμε. Εισάγουμε από την Τουρκία που ρίχνει τα δεκαπλάσια φάρμακα από μας. Το γάλα, γαλατάκι και το λάδι, λαδάκι θα πούμε. Άφησα τελευταία την άρδευση. Δεν τη διαχειρίζεστε σωστά. Ούτε 2000 κυβικά δεν έρχονται σε μας και λέτε ότι δίνετε τη διαχείριση σε μια εταιρεία που δεν ξέρει τι της γίνεται και δεν είναι κι από την περιοχή. Σταμάτησε η τηλεμετρία το 2022 που δούλευε καλά και θέλετε να την εγκαταστήσετε ξανά με νέα σύμβαση. Οι λύσεις δεν δίνονται στο παρά πέντε με την άρδευση. Είναι τραγικά τα πράγματα, δεν θα έχουμε νερό. Έπρεπε να το δούμε εδώ και χρόνια. Τι θα κάνετε για τη λαίλαπα που έρχεται;»

Γιάννης Συλαίος (Παμφθιωτικός Αγροτικός Σύλλογος): «Ζητάμε αντιπλημμυρικά έργα και έργα άρδευσης. Τον χειμώνα πλημμυρίζουμε και το καλοκαίρι δεν έχουμε να ποτίσουμε. Υπάρχουν αγρότες τριών ταχυτήτων στην κοιλάδα του Σπερχειού. Για την απονιτροποίηση πρέπει να πιέσει η Περιφέρεια γιατί χάνουμε χρήματα, μας την έκοψαν. Με την ακαρπία της ελιάς οι ελαιοπαραγωγοί είχαν μηδενικό εισόδημα. Πως θα μπουν να παράξουν; Σε όσα της αναλογούν, η Περιφέρεια να ενσκήψει στα προβλήματά μας».

Θανάσης Μόσχος (Πρόεδρος ΤΟΕΒ Μεξιατών): «Ευχαριστούμε για τη συμβολή σας στο έργο του φωτοβολταϊκού. Είναι σημαντικό έργο γιατί η ενεργειακή κρίση μαστίζει την εποχή μας. Για τα προβλήματα με έχουν καλύψει οι προλαλήσαντες».

Ηλίας Μπαλαφούτης (Αγροτοκτηνοτροφικός Σύλλογος Φθιώτιδας): «Δεν έχουμε ενημέρωση για την ευλογιά. Χρειάζεται διαχείριση βοσκοτόπων. Παίρνουν βοσκοτόπους αυτοί που δεν είναι κατά κύριο επάγγελμα και δεν βρίσκουν για μας για να πάρουμε τις επιδοτήσεις. Δεν ανανεώνονται συμβάσεις καύσης ζώων και δεν ξέρουμε τι γίνεται. Στο Επιμελητήριο τι θέση έχουμε εμείς εκεί; Φτιάχνουμε μόνοι μας αν είναι».

Μπάμπης Τσιβίκας (Αγροτικός Σύλλογος Μαντουδίου – Λίμνης – Αγίας Άννας): «Εκφράζουμε τη δυσαρέσκειά μας για τη στάση της κυβέρνησης στη συνάντηση που είχαμε, όταν θέσαμε τα ζητήματα. Στη Βόρεια Εύβοια ζήσαμε πυρκαγιές, πλημμύρες. Η αιτία είναι η πλήρης εγκατάλειψη του κράτους. Βασικό ζήτημα είναι τα δύο ποτάμια Κηρέας και Λήλας. Χάσαμε χωράφια, δεν μπορούμε να πάμε εκεί, ούτε στα σπίτια μας. Παντού πεσμένα δέντρα και καμένα σπίτια. σε όλα αυτά πότε θα σκύψουν οι αρμόδιοι; Να δοθούν ζωοτροφές με γρήγορες διαδικασίες. Δεν ακούτε τους τοπικούς φορείς της περιοχής. Υπάρχει ο Αλμυρός ποταμός που κλείνει και πλημμυρίζει ο κάμπος Κρύας Βρύσης,  με την πρώτη κακοκαιρία. Έχουμε πρόβλημα και με τα αγριογούρουνα. Να δοθεί αποζημίωση στους μελισσοκόμους για το χαμένο εισόδημα. Σε πέντε χρόνια απέμειναν οι μισοί. Η κατάσταση στην Εύβοια είναι αντίθετη με αυτή που λέει η κυβέρνηση. Κρέμονται σπίτια σε ποτάμια. Δεν θα κάνουμε πίσω, θα συνεχίσουμε τον αγώνα μας ακόμη πιο δυνατοί».

Ευαγγελία Αθανασίου (Μελισσοκομικός Σύλλογος Καρύστου – Δημήτρης Ρήγας): «Δεν θα σταματήσουμε να διεκδικούμε μέχρι να δικαιωθούμε. Που είναι οι αποζημιώσεις για την πυρκαγιά του 2023, όταν περιμένουμε αποζημιώσεις για πολλά χρόνια πριν; Είναι ανεξέλεγκτη η κατάσταση με τις ανεμογεννήτριες και οφείλεται στην πολιτική της κυβέρνησης και της ΕΕ. Έχουμε σημαντική απώλεια μελιού και εισοδήματος σταδιακά. Ανεξέλεγκτη είναι και η εκσκαφική δραστηριότητα. Οι μέλισσες οδηγούνται στην εξόντωση γιατί δεν βρίσκουν τροφή. Τα μελίσσια μπαζώνονται από μεγάλες εκσκαφές χωρίς προειδοποίηση και πρέπει να μας δίνονται αποζημιώσεις για τις ζημιές από τις αιολικές εγκαταστάσεις».

Χαράλαμπος Κυπραίος (Αγροτικός Σύλλογος Λοκρίδας): «Θα υπάρξει φτωχοποίηση από την ακαρπία. Θα πεινάει ο κόσμος και θα είναι στον δρόμο γιατί πάμε για δεύτερη χρονιά με ακαρπία. Ποια ελιά να χτυπάμε να κατεβάσουμε; Ποιο μέτρο πήρε η Περιφέρεια; Έκανε καταγραφή σε κανένα δέντρο; Κι αυτές που είχαν τις έφαγε ο δάκος, που πληρώνουμε δακοκτονία. Πείτε μας αν είναι να φύγουμε να πάμε στα νησιά για δουλειά ή να βάλουμε μπανανιές. Να πιεστούν κυβέρνηση και ΕΕ για την κλιματική αλλαγή. Στην αγροτική οδοποιία και τον καθαρισμό των δρόμων μας πάνε από τον έναν στον άλλον με τις αρμοδιότητες. Η μάχη των μαχών είναι η κλιματική αλλαγή, αν θέλετε να υπάρξει αγροτιά. Αλλιώς πάμε και όπου βγει».

Γιώργος Παπιώτης (Μελισσοκομικός Σύλλογος Λιβαδειάς): «Έπρεπε να φτάσει ο κόμπος στο χτένι για να ακουστούμε; Η Περιφέρεια πρέπει να είναι πιο κοντά. Έχουμε κοινές διεκδικήσεις με τους αγρότες. Μεγάλο πρόβλημα είναι οι ελληνοποιήσεις. Ξέρετε τι φτάνει στα πιάτα σας; Δεν ξέρετε. Τεράστιο το οικονομικό πρόβλημα από τις εισαγωγές με ευτελές ποσό των 2 ευρώ και σε εμένα στοιχίζει 4,5. Δεν μπορώ να τους ανταγωνιστώ. Η οικονομική στήριξη ανακοινώθηκε για Θεσσαλία και τον Έβρο. Η υπόλοιπη Ελλάδα; Εκατοντάδες συνάδελφοι έπαθαν ζημιές σε Φθιώτιδα και Εύβοια. Στη Βοιωτία κάηκαν 1400 μελίσσια. Απαιτούμε να υπάρχει η στήριξη των 15 ευρώ σε όλους όσοι επλήγησαν οριζόντια σε όλον τον κλάδο. Παίζουμε κλεφτοπόλεμο με την πυροσβεστική. Δεν μας αφήνουν να δουλέψουμε. Επί δύο χρόνια προσπαθούμε να το αλλάξουμε. Τα ερπυστριοφόρα δουλεύουν ακατάπαυστα κι εμείς ούτε κλαδί δεν μπορούμε να κόψουμε. Αποπροσανατολίζεται η μέλισσα από τη λειτουργία των ανεμογεννητριών. Για την απαγόρευση κίνησης μελισσοκομικών φορτηγών στο παράπλευρο οδικό δίκτυο δεν γίνεται να μας λέει το υπουργείο ότι θέλουμε να γλυτώσουμε τα διόδια».

Γιώργος Ανέστης (Αγροτικός Συνεταιρισμός Λιβαδειάς): «Αυτή τη φορά το 70% της κοινωνίας είναι μαζί μας. Η νέα ΚΑΠ θα μπορούσε να γίνει διαφορετικά. Οι εισπράξεις μας είναι -50%. Δεν ξέρει τι θα πάρει ο καθένας. Για το πρασίνισμα δεν πήραμε ακόμη τίποτα. Έχουμε ρυθμίσεις και είναι ληξιπρόθεσμα τώρα. Για το αγροτικό πετρέλαιο πάλι το 1996 είχαμε πάρει μόνιμο και το 2016 καταργήθηκε. Ο κ. Χατζηδάκης δεν το έβαλε καν στον προϋπολογισμό και μόλις βγήκαμε στους δρόμους, βρέθηκαν. Απ’ το 2019 κάναμε προτάσεις για επιδότηση ασφαλίστρου. Τώρα λένε ότι εγκρίθηκε. Δεν μπορεί ο αγρότης να παίρνει το ρίσκο και να έχει να κάνει με τις καιρικές συνθήκες και κανείς δεν λέει πως θα πάρουμε τα λεφτά μας πίσω. Να έχει απ’ αυτό ένα ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα. Πράσινη ενέργεια. Η αγροτική οικονομία έχει μονοψήφιο αριθμό στην πίτα και στη Γερμανία είναι στο 50%. Στα της Περιφέρειας. Το 1990 είχαμε λειψυδρία. Θα γινόταν σχεδιασμός για την Κωπαΐδα. Ξεχάστηκαν όλα με την πρώτη βροχή. Λείπει ο στρατηγικός σχεδιασμός και εσείς ευθύνεστε. Ο τρίτος κάμπος στη χώρα βρίσκεται στο έλεος του Θεού».

Χρήστος Λιγδής (Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Φθιώτιδας): «Μόνο στο αγροτικό ρεύμα έγινε αναφορά στη συνάντηση με τον Πρωθυπουργό. Εμείς θέσαμε πλαφόν και αφορολόγητο αγροτικό πετρέλαιο. Αυτές είναι λύσεις για να υπάρχει ζωή στην ύπαιθρο και να συνεχίσουμε να καλλιεργούμε. Είμαι περήφανος για τους συνάδελφος που αποτυπώνουν με τον πιο σωστό τρόπο τι συμβαίνει. Είστε πολιτικό όργανο και θέλουμε συγκεκριμένες απαντήσεις και αποφάσεις για όσα μας έβγαλαν στον δρόμο. Οι αγρότες θα μειωθούν και θα ρημάξουν τα χωριά. Την ακαρπία τη συζητήσαμε, τι κάνατε; Χάθηκαν ζώα από την ευλογιά των αιγοπροβάτων. Χρειάζεται αναπλήρωση του εισοδήματος».

Βουρλιάς (Σύλλογος Αγελαδοτρόφων Ελευθέρας Βοσκής): «Είναι πολλά τα κοινά μας αιτήματα με τους μελισσοκόμους. Έχουμε πολύ μεγάλο πρόβλημα με τους λύκους και πρέπει να μπούμε σε πρόγραμμα αποπληθυσμού. Χρειάζεται να κάνετε προσλήψεις κτηνιάτρων και να διαχωριστούν στην Υπηρεσία από τους γεωπόνους. Θέλουμε αποζημιώσεις για τις καταστροφές. Θέλουν στέγαση τα ζώα και δεν έχουμε τι να τα ταΐσουμε. Υπάρχει θέμα με τις ζωοτροφές και ελληνοποιήσεις».

Ακολούθησαν τοποθετήσεις επικεφαλής παρατάξεων και συμβούλων.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Check Also

Στον πρόεδρο του ΤΟΕΒ απευθύνεται ο Ν. Τοπούζης – Επιστολή κόλαφος για Δ.Παρασκευά

Στον πρόεδρο του ΤΟΕΒ απευθύνεται ο Ν. Τοπούζης Επιστολή κόλαφος για Δ.Παρασκευά -Τον κατη…