Home Δήμος Δωρίδας Θα μονιμοποιηθούν;
Δήμος Δωρίδας - Εικόνες Αρχικής - 11 Φεβρουαρίου, 2024

Θα μονιμοποιηθούν;

- Αγωνιούν 13 εργαζόμενοι του Δήμου Δωρίδος. - Τι ειπώθηκε στο Δημοτικό Συμβούλιο. – Ανακοίνωση της Λαϊκής Συσπείρωσης. – Τι λένε οι εργαζόμενοι.

Σε αγωνία βρίσκονται 13 εργαζόμενοι του Δήμου Δωρίδος μετά τις συνεχείς παρατάσεις της ισχύος των συμβάσεων για την κάλυψη αναγκών Covid-19, που βρίσκονται πλέον στα δικαστήρια για να δικαιωθούν και να μονιμοποιηθούν.

Η εκδίκαση της κύριας αγωγής πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 7 Φεβρουαρίου 2024, η οποία αναβλήθηκε, με τη συναίνεση του δικηγόρου του Δήμου, και θα εκδικαστεί στις 14/3/2025. Μετά από αναβολή, θα εκδικαστούν και τα ασφαλιστικά μέτρα στις 18 Ιουνίου 2024.

Αυτή τη στιγμή οι εργαζόμενοι δουλεύουν κανονικά με την ελπίδα να παραμείνουν στις θέσεις τους, καθώς υπάρχει πληροφορία ότι θα μονιμοποιηθούν όπως και οι εργαζόμενοι του «Βοήθεια στο Σπίτι».

Τι ειπώθηκε στο Δημοτικό Συμβούλιο

Το θέμα των εργαζομένων συζητήθηκε στο στάδιο των Ερωτήσεων κατά τη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Δωρίδας την Παρασκευή 26 Ιανουαρίου 2024.

Ο σχετικός διάλογος έχει ως εξής:

Μανώλης Μαυρομμάτης: Οι υπάλληλοι αγωνιούν για τη στάση του Δήμου στο δικαστήριο, αν είναι χρήσιμοι και καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες ή όχι. Αν δεν είναι, πρέπει να τεκμηριωθεί και να δει ο Δήμος πως θα τους αντικαταστήσει.

– Δημήτρης Γιαννόπουλος, Δήμαρχος: Ο νόμος Παυλόπουλου δεσμεύει τη Δημοτική Αρχή να μην το δεχτεί. Η Νομική Υπηρεσία του Δήμου είναι αρνητική και το γνωρίζετε. Άρα εμείς θα τηρήσουμε αυτό που λέει η Νομική Υπηρεσία.

– Γιώργος Καραχασάνης: Για πόσους εργαζόμενους μιλάμε και με ποια διαδικασία έπιασαν δουλειά; Απ’ τη στιγμή που υπάρχουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες πρέπει να παραμείνουν αυτοί οι άνθρωποι στη δουλειά τους. Είμαστε αντίθετοι με τη διαδικασία του ρουσφετιού, που κάθε Δήμαρχος κάθε φορά μπορεί να κάνει προσλήψεις. Πρέπει να γίνονται με διαδικασίες, χωρίς να κουρελιάζεται το ΑΣΕΠ.

– Μανώλης Μαυρομμάτης: Γνωρίζουμε τη διαδικασία και ότι θα κρίνει το δικαστήριο αν πρέπει να παραμείνουν στον Δήμο. Συνήθως οι Δήμοι, διά των συνηγόρων τους ή με την παρουσία κάποιου Αντιδημάρχου σε κάποια δικαστήρια δηλώνουν ότι αυτοί οι άνθρωποι καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες. Αυτό είναι άλλο απ’ το αν θα βγάλει απόφαση το δικαστήριο. Τις αποφάσεις των δικαστηρίων τις σεβόμαστε 100%, όμως με καλύψατε για τη στάση που θα κρατήσετε.

– Δημήτρης Γιαννόπουλος, Δήμαρχος: Οι προσλήψεις έγιναν από την προηγούμενη Δημοτική Αρχή, δεν έγιναν από μας. Αυτή γνωρίζει τα κριτήρια. Η διαδικασία για να παραμείνουν οι υπάλληλοι στις θέσεις τους είναι γνωστή. Όταν είναι αρνητική η Νομική Υπηρεσία, εγώ τι πρέπει να κάνω; Μίλησα με τους εργαζόμενους στο γραφείο, τους εξήγησα τους προβληματισμούς μου, το καταλάβανε, αλλά δυστυχώς η Νομική Υπηρεσία μας έχει δέσει τα χέρια.

– Γιώργος Καραχασάνης: Εμείς θέλουμε να έχουν πλήρη δουλειά. Να απαιτήσουμε οι Δήμοι να υπάρχει αυτό το καθεστώς. Να υπάρχουν εργαζόμενοι όπου υπάρχουν ανάγκες και να μην υπάρχουν εργαζόμενοι των δύο, πέντε και επτά μηνών. Δεν είναι λογική αυτή. Το κράτος παντού έτσι δουλεύει, με 4ωρα, 6ωρα τεσσάρων και πέντε μηνών. Οι συμπολίτες μας είναι και αυτοί άνθρωποι που πρέπει να επιβιώσουν. Διεκδίκηση είναι να ζητήσει ο Δήμος από την κυβέρνηση το δικαίωμα στους εργαζόμενους.

– Γιώργος Γλυμίτσας: Οι υπάλληλοι αυτοί είχαν προσληφθεί το 2021 εν μέσω covid. Οι προσλήψεις έγιναν με οδηγίες του Υπουργείου Εσωτερικών, δεν τις έκανε αυθαίρετα ο Δήμαρχος. Γι’ αυτούς μιλάμε, δεν νομίζω να υπάρχουν άλλοι εργαζόμενοι με άλλες συνθήκες πρόσληψης.

– Κώστας Παλασκώνης: Δεν πήγε ο Δήμαρχος να πει «θέλω εσένα ή εσένα». Έγιναν οι αιτήσεις και έπρεπε να πληρούνταν κάποιες προϋποθέσεις. Πρόσφεραν πάρα πολύ και τώρα είναι στα δικαστήρια. Κατά τη διάρκεια των 3,5 ετών, η Νομική Υπηρεσία της δικής μας Δημοτικής Αρχής είπε ότι τους χρειαζόμαστε, γιατί εξυπηρετούν πάγιες και διαρκείς ανάγκες. Θα ήθελα να συνεχίσουν, εφόσον το κρίνει και το δικαστήριο. Εμείς όμως πρέπει να πούμε ότι χρειάζονται. Αν δεν πούμε ότι καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες, πως θα προσλάβουμε στο μέλλον προσωπικό; Ποιος ο λόγος να πάρουμε τον Γιώργο, ενώ είχαμε τον Κώστα π.χ.; Θέλω να το δείτε σωστά και δίκαια και όχι ότι τους έβαλε η προηγούμενη Δημοτική Αρχή.

– Δημήτρης Γιαννόπουλος, Δήμαρχος: Οι 23 προσλήψεις στοίχισαν 1.000.000. Το ξέρω και το γνωρίζουν οι παρευρισκόμενοι και όλος ο κόσμος πως έγιναν. Εγώ, ο συνδικαλιστής, είμαι ευαίσθητος στους εργαζόμενους. Αν δικαιωθούν δικαστικά, θα τους δεχτώ. Αλλά δεν πρέπει να τους κοροϊδεύουν, ότι θα τους μονιμοποιήσουν χωρίς δικαστική απόφαση. Αυτά τα παιδιά ταλαιπωρούνται πολύ καιρό στα δικαστήρια με αναβολές. Θα έπρεπε να μην πάρουν αναβολές, να εκδικαστεί η υπόθεση έτσι ώστε να βγει αποτέλεσμα και αν είναι θετικό, να επιστρέψουν στην υπηρεσία τους. Μέχρι σήμερα δεν έγινε.

– Μανώλης Μαυρομμάτης: Είπατε ότι δαπάνησε ο Δήμος 1 εκατ. ευρώ. Ο Δήμος δεν είναι ιδιωτική εταιρεία για να έχει αποθεματικά, είναι εδώ για να κάνει έργα. Το ότι δόθηκαν δουλειές σε 23 άτομα, εκ των οποίων 13 απ’ αυτά δεν ταλαιπωρούνται. Η αναβολή είναι ένα μέσο για να μπορούν να παραμένουν και να εργάζονται περισσότερο χρόνο αυτοί οι άνθρωποι. Η ανεργία είναι μεγάλη, όπως και η ανάγκη τους. Δεν θέλω να λαϊκίσουμε, είναι ένα ευαίσθητο θέμα το προσωπικό. Δεν μας απαγορεύει καμία Νομική Υπηρεσία να πούμε στον δικαστή ότι τους θέλουμε.

Η ανακοίνωση της Λαϊκής Συσπείρωσης

Μια μέρα την εκδίκαση της Τετάρτης, την Πέμπτη 8 Φεβρουαρίου 2024 η Λαϊκή Συσπείρωση με επικεφαλής τον Γιώργο Καραχασάνη εξέδωσε την ακόλουθη σχετικά ανακοίνωση: «Στο Δήμο μας δουλεύουν 13 υπάλληλοι που προσλήφθηκαν στην πανδημία και κάλυψαν σοβαρές ανάγκες της περιοχής μας. Στην καθαριότητα, τα τεχνικά έργα, την πολιτική προστασία, κλπ που ως τότε πληρώναμε εργολάβους με μεγαλύτερο κόστος.

Τα χρόνια που δούλεψαν, στην περίοδο covid και μετά, δημιουργήθηκε η δυνατότητα να παραμείνουν στην εργασία τους, αφού καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες του Δήμου.

Το δικαίωμά τους αυτό διεκδικούν τώρα δικαστικά.

Στο δίκαιο αυτό αίτημα στρέφονται από κοινού ενάντια και η παράταξη του κ. Γιαννόπουλου και του κ. Καπεντζώνη. Με κατεπείγουσα διαδικασία, δια περιφοράς, αποφασίζουν να διορίσουν δικηγόρο που θα στραφεί ενάντια τους στο δικαστήριο.

Η βάση της κοινής στάσης τους είναι: η αδιαφορία για τους εργαζόμενους, η αδιαφορία για μόνιμη στελέχωση που θα καλύπτει τις πάγιες και διαρκείς ανάγκες του Δήμου. Δεν διεκδικούν το αυτονόητο.

Θέλουν να συνεχίζεται η ρουσφετολογική υποταγή των εργαζομένων με τα γνωστά οχτάμηνα.

Αναλαμβάνουν με προθυμία όλο και περισσότερες αρμοδιότητες, χωρίς υποδομή και το αναγκαίο προσωπικό.

Αποδέχονται αδιαμαρτύρητα τη συνεχή μείωση της κρατικής χρηματοδότησης και την επιβολή νέας φορολογίας.

Το δίκιο όμως των εργαζομένων και το συμφέρον των δημοτών είναι ισχυρότερα από το φόβο του Δημάρχου και της ομάδας του κ. Καπεντζώνη να μην τους μαλώσει η αποκεντρωμένη διοίκηση.

Η Λαϊκή Συσπείρωση στηρίζει το δίκαιο αίτημα των εργαζομένων του Δήμου μας. Είναι αντίθετη στην υποστελέχωση, στην εργολαβοποίηση, στην οικονομική ασφυξία του Δήμου και τη συνεχή φοροληστεία, που επιβάλλουν οι κυβερνήσεις.

Οι αιτίες που υπονομεύουν τα δικαιώματα των εργαζομένων στους Δήμους δημιουργούν και  τα προβλήματα των δημοτών. Ο μόνος τρόπος αντιμετώπισής τους είναι η από κοινού διεκδίκηση και ο αγώνας».

Τι λένε οι εργαζόμενοι

Η «Ώρα της Φωκίδας» επικοινώνησε με τον εκπρόσωπο των εργαζομένων, Γιάννη Μαρκανδρέου, προκειμένου να λάβει και τη δική τους άποψη για τα όσα συζητούνται.

Αρχικά, εξήγησε πως είχαν προσληφθεί 23 άτομα και μετά από 15 μήνες οι 13 πήγαν στα δικαστήρια για να διεκδικήσουν το αορίστου χρόνου. Από τους 13, οι 12 δουλεύουν με την προσωρινή διαταγή των ασφαλιστικών μέτρων. Ο 13ος είναι μόνο για την αγωγή και δεν έκανε ασφαλιστικά μέτρα.

Ο κ. Μαρκανδρέου ξεκαθάρισε πως οι εργαζόμενοι θέλουν τη Δημοτική Αρχή στο πλευρό τους στον αγώνα που κάνουν. Όσον αφορά στα ρουσφέτια, που ακούστηκε, σημείωσε πως η πρόσληψή τους έγινε από «Εγκύκλιο του Υπουργείου Εσωτερικών για την πρόσληψη προσωπικού από την τοπική αυτοδιοίκηση χωρίς μοριοδότηση. Δεν υπήρχαν κριτήρια. Ήταν στην κρίση του Δημάρχου να εκμεταλλευτεί την εγκύκλιο».

Για το αν στοίχισαν στον Δήμο 1.000.000 ευρώ, σημείωσε πως το πρόγραμμα διήρκεσε 15 μήνες και πληρώνονταν με λεφτά του κεντρικού κράτους, όχι του Δήμου. Από τα δικαστήρια και μετά είναι ανταποδοτικού χαρακτήρα, δηλαδή αν δεν εισπράξει ο Δήμος, μπορεί και να μην πληρωθούν.

Τέλος, αναφέρθηκε σε μια πληροφορία του που τους κάνει να ευελπιστούν: «Έχουμε μία έγκυρη και εξακριβωμένη πληροφορία από το Υπουργείο Εσωτερικών. Θα υπάρξει ρύθμιση, που αναμένεται να ψηφιστεί. Όσοι είναι στα δικαστήρια θα μονιμοποιηθούν, όπως έγινε με τους εργαζομένους στο “Βοήθεια στο Σπίτι” μετά από πολλά χρόνια».

* Από την έντυπη έκδοση του Σαββάτου 10 Φεβρουαρίου 2024.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Check Also

Στον πρόεδρο του ΤΟΕΒ απευθύνεται ο Ν. Τοπούζης – Επιστολή κόλαφος για Δ.Παρασκευά

Στον πρόεδρο του ΤΟΕΒ απευθύνεται ο Ν. Τοπούζης Επιστολή κόλαφος για Δ.Παρασκευά -Τον κατη…