Home Εικόνες Αρχικής «STOP» το έργο, χωρίς συναίνεση

«STOP» το έργο, χωρίς συναίνεση

Την κατάσταση με το φράγμα στο Λιβάδι Παρνασσού έθεσαν εκπρόσωποι του ΤΟΕΒ Χρισσού στον υπουργό κ. Λιβανό

«STOP» το έργο, χωρίς συναίνεση

-Σαφής δέσμευση του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης ο οποίος διαπίστωσε το μέγεθος της αναστάτωσης που έχει φέρει στη Φωκίδα ο σχεδιασμός του έργου στη Βοιωτία.

-Διοικητική παραλαβή άμεσα στο έργο της πεδιάδας Μόρνου εξήγγειλε ο Γενικός Γραμματέας κ. Δημήτρης Παπαγιαννίδης. -Χωρίς προσκόμματα προχωρά το έργο στο Χάρμισκο. -Το 2023 αναμένεται να τελειώσει το «γιοφύρι της Άρτας», που ακούει στο όνομα «άρδευση του ελαιώνα».

 

 

 

Η αγωνία της διοίκησης του ΤΟΕΒ Χρισσού επισκίασε την επίσκεψη του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Σπήλιου Λιβανού, αλλά και τις σημαντικές ανακοινώσεις που ακούστηκαν, με αποτέλεσμα να δεσμευτεί ο υπουργός ότι δεν θα προχωρήσει κανένα έργο αν δεν έχει συναίνεση.

 

Πιο συγκεκριμένα οι εκπρόσωποι της Διοίκησης του ΤΟΕΒ «Τσότρας-Τροιζηνικός» κ. Γατόπουλος, Σταυριανός και Λιδωρίκης εξέθεσαν στον Υπουργό το θέμα της μελέτης κατασκευής ταμιευτήρα νερού στο Λιβάδι Παρνασσού για συγκέντρωση των υδάτων της πηγής Τροιζηνίκος και άλλων πηγών με επιμέλεια του δήμου Αράχωβας – Διστόμου – Αντίκυρας.  Από την πλευρά τους οι εκπρόσωποι του ΤΟΕΒ εξέφρασαν σοβαρές επιφυλάξεις, δεδομένου ότι δεν υπήρξε απολύτως καμία επίσημη ενημέρωση του Οργανισμού για την εκπόνηση της μελέτης αυτής, της οποίας το αντικείμενο είναι στα όρια δικαιοδοσίας του. Μάλιστα, ο Γενικός Γραμματέας του υπουργείου κ. Παπαγιάννης εξέφρασε την έκπληξή του όταν πληροφορήθηκε ότι έχει ασκηθεί διοικητική προσφυγή για λόγους νομιμότητας της σχετικής διαδικασίας.

Επιπλέον ο πρόεδρος του οργανισμού κ. Ηλίας Γατόπουλος, αλλά και οι κ. Στάθης Σταυριανός και Γιάννης Λιδωρίκης κατέστησαν σαφές ότι είναι αποφασισμένοι να εξαντλήσουν κάθε νόμιμο μέτρο προκειμένου να εξασφαλίσουν τα συμφέροντα του ελαιώνα και φυσικά του οργανισμού, ενώ τόνισαν ότι πέρα από την αξία του στον πρωτογενή τομέα παραγωγής έχει τεράστια πολιτική αξία και μεγάλη συμβολή στον τουρισμό, καθώς αποτελεί το σύνολο σχεδόν της Β Ζώνης Προστασίας του Δελφικού Τοπίου και ένα μεγάλο μέρος της Α.

 

Ο εν λόγω ΤΟΕΒ «Τσότρας-Τροιζηνικός» οφείλουμε να παραδεχτούμε αλλά και να τονίσουμε ότι κάνοντας χρηστή και συνετή διαχείριση του αρδευτικού νερού των πηγών που βρίσκονται στο Λιβάδι Παρνασσού και αξιοποιώντας ανάλογα με τις περιστάσεις και άλλα επιφανειακά και πηγήσιμα νερά που καταλήγουν στον Πλειστο ποταμό, εξυπηρετεί πάνω από 2000 ελαιοκαλλιεργητές μικρούς και μεγάλους, σε μια περιοχή όπου η ελιά είναι μονοκαλλιέργεια.

Μια μονοκαλλιέργεια που είναι επιβεβλημένη παραδοσιακά αλλά και νομοθετικά, αφού ο Παραδοσιακός μας Ελαιώνας είναι μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς, αναγνωρισμένο από την UNESCO ως πολύτιμο στοιχείο του Δελφικού μας τοπίου.

Την απαίτηση του ΤΟΕΒ ενίσχυσαν ο βουλευτής κ. Γιάννης Μπούγας, οι εκπρόσωποι του δήμου Δελφών, Αντιδήμαρχος Νίκος Λουπάκος και πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Σωσώ Σεγδίτσα, όπως και ο αντιπεριφερειάρχης κ. Γιώργος Δελμούζος. Ωστόσο, για την περιφέρεια εκφράζονται σοβαρά ερωτηματικά, ως προς τους χειρισμούς και το συντονισμό της, καθώς φάνηκε ότι δεν υπάρχει στοιχειώδης συνεννόηση μεταξύ των Περιφερειακών Ενοτήτων.

Ο Υπουργός κ. Λιβανός ακούγοντας όλα αυτά που εξιστόρησαν τα μέλη του ΤΟΕΒ και συνειδητοποιώντας τη διάσταση της αναστάτωσης που έχει προκαλέσει το έργο, δεσμεύτηκε δημόσια ότι δεν πρόκειται να προχωρήσει χωρίς συναίνεση, ενώ ορίστηκε ραντεβού στο γραφείο του Γενικού κ. Δημήτρη Παπαγιάννη, προκειμένου να συνεννοηθούν για το έργο.

 

Δέσμευση Λιβανού για αρδευτικά πνοής στη Φωκίδα

 

Τέσσερα μεγάλα έργα που επιλύουν το πρόβλημα άρδευσης στο νομό Φωκίδας εξήγγειλε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Σπήλιος Λιβανός, ο οποίος επισκέφθηκε την Άμφισσα προκειμένου να εγκαινιάσει το τοπικό Γραφείο του ΟΠΕΚΕΠΕ.

Συγκεκριμένα ανακοίνωσε τη δημοπράτηση του φράγματος Τολοφώνα. Το φράγμα προϋπολογισμού 18 εκατ. ευρώ έχει ενταχθεί στο ΠΑΑ 2014-2020. Ωστόσο υπήρχαν σημαντικές καθυστερήσεις στις απαλλοτριώσεις που ξεμπλόκαραν  και το έργο είναι  πλέον έτοιμο για δημοπράτηση.

Την εκπόνηση μελέτης για φράγμα και  το αρδευτικό δίκτυο Τολοφώνα.  Ο διαγωνισμός του αρδευτικού έργου, όπως είπε ο κ. Λιβανός  έχει ήδη ξεκινήσει και η υποβολή των προσφορών θα γίνει στις 20/01/2022. Πρόκειται για ένα δίκτυο που θα αρδεύει 6.700 στρέμματα, στην κατάντη αρδευτική περίμετρο του φράγματος Τολοφώνα στη θέση Χάρμισκο.

Με τον τρόπο αυτό, επισήμανε ο κ. Λιβανός,  αντιμετωπίζεται το πρόβλημα της έλλειψης νερού αλλά και της κακής ποιότητας του νερού που διατίθεται για άρδευση από τις γεωτρήσεις στην περιοχή. Παράλληλα θα δοθεί νέα πνοή στις εκτάσεις που μέχρι σήμερα βρίσκονταν σε αγρανάπαυση. Όπως τόνισε, «οι αγρότες της περιοχής θα βοηθηθούν σημαντικά, καθώς η παραγωγή τους θα εκσυγχρονιστεί και το κόστος παραγωγής θα μειωθεί. Ενισχύουμε τη γεωργική παραγωγή αλλά και τη γενικότερη ανάπτυξη της περιοχής, πετυχαίνοντας εξοικονόμηση και καλύτερη διαχείριση των υδάτων».

Ξεμπλόκαρε  το έργο της άρδευση του Ελαιώνα της Άμφισσας σε συνεργασία με την ΕΥΔΑΠ,  προχωρώντας σε οριστική συμφωνία για τις θέσεις απόληξης των νερών από κανάλι του Μόρνου.

Επιλύουμε τα προβλήματα του έργου «Δίκτυο ανοικτών διωρύγων πεδιάδας Μόρνου Ν. Φωκίδας».

Ο ΥπΑΑΤ τόνισε ότι θεωρεί πολύ σημαντικά όλα αυτά τα έργα υποδομής.  «Το αρδευτικό πρόβλημα είναι ένα από τα βασικά προβλήματα για τον αγροτικό τομέα, όχι μόνο εδώ αλλά γενικά στη χώρα μας. Έχουμε αρδευτικά δίκτυα πεπαλαιωμένα, με συνέπεια την ανεπαρκή κάλυψη των αρδευτικών αναγκών, το υψηλό αρδευτικό κόστος, τη σπατάλη και την ποιοτική υποβάθμιση του αρδευτικού νερού. Γι΄ αυτό και είναι βασική μας προτεραιότητα ο εκσυγχρονισμός των εγγειοβελτιωτικών υποδομών της χώρας και η μεταρρύθμιση του πλαισίου λειτουργίας των ΤΟΕΒ. Γιατί έτσι θα μπορέσουμε να πετύχουμε την καλύτερη δυνατή αξιοποίηση του νερού για την κάλυψη των αναγκών στις αγροτικές καλλιέργειες, και κατά συνέπεια τη μείωση του κόστους παραγωγής. Στο πλαίσιο αυτό υλοποιούμε το ΥΔΩΡ 2.0, ένα τεράστιο πρόγραμμα επενδύσεων ύψους 1,6 δισ. € με σημαντικά αρδευτικά έργα μεγάλης κλίμακας στο σύνολο της επικράτειας», είπε ο κ. Λιβανός.

 

Τα επιπλέον θέματα

 

Σειρά επιπλέον θεμάτων είχαν την ευκαιρία να θέσουν οι συμμετέχοντες. Ο Βουλευτής της Φωκίδας κ. Γιάννης Μπούγας ζήτησε να συμπεριληφθεί και η Αγία Ευθυμία στο πρόγραμμα ενισχύσεων του παραδοσιακού ελαιώνα, με τον αρμόδιο Γενικό Γραμματέα να δεσμεύεται ότι θα εξετάσει τους λόγους που οδήγησαν στην έξοδο το χωριό από το πρόγραμμα.

Ο Δήμαρχος Δωρίδας κ. Γιώργος Καπεντζώνης αν και πήρε τη μερίδα του λέοντος σε σχέση με όσα ανακοινώθηκαν, εστίασε στην γη που πρέπει να διανεμηθεί σε ακτήμονες, στη Δ.Ε Τολοφώνος, ενώ ζήτησε την παραλαβή του έργου της πεδιάδας Μόρνου, κάτι που δεσμεύτηκε ο Υπουργός ότι θα γίνει άμεσα. Ο Γ.Γ. κ. Παπγιαννίδης εξήγησε ότι θα προκηρυχθεί άμεσα το συμπληρωματικό έργο με παράκαμψη της δεξαμενής, η οποία χάνει 10.000 κυβικά νερό το 24ωρο. Στην αξίωση του προέδρου του ΤΟΕΒ κ. Κουτσόπουλου να καθυστερήσει η διοικητική παραλαβή του υπουργείου και να προηγηθούν τα υπολειπόμενα (θέματα που εκκρεμούν), πρόταση στην οποία ο κ. Παπαγιαννίδης ήταν κάθετα αντίθετος ισχυριζόμενος ότι νομικά δε στέκει.

 

Εγκαίνια γραφείου ΟΠΕΚΕΠΕ

 

Νωρίτερα στα εγκαίνια της Νομαρχιακής Μονάδας ΟΠΕΚΕΠΕ στην Άμφισσα, ο κ. Λιβανός τόνισε ότι με το νέο αυτό γραφείο δίνεται η δυνατότητα στους αγρότες της περιοχής να έχουν άμεση πρόσβαση στα πληροφοριακά συστήματα του Οργανισμού. «Η στήριξη των αγροτών μας είναι, βασική μας προτεραιότητα. Στηρίζουμε και ενισχύουμε τους  πραγματικούς και αληθινούς κτηνοτρόφους και γεωργούς, αυτούς που πραγματικά μοχθούν στην γη και στα ζώα τους. Με κάθε τρόπο.

Ενισχύοντάς τους οικονομικά, όπου και όταν χρειάζεται, όπως στην κρίση του covid και τις καταστροφές από φυσικά φαινόμενα.

Εντείνοντας τους ελέγχους για παραβάσεις της νομοθεσίας και παράνομες ελληνοποιήσεις.

Εξορθολογίζοντας το σύστημα κατανομής ενωσιακών επιδοτήσεων.

Απλοποιώντας γραφειοκρατικές διαδικασίες.

Παρέχοντάς τους διοικητική υποστήριξη.

Σήμερα αποδεικνύουμε για άλλη μια φορά εμπράκτως ότι είμαστε κοντά στους Έλληνες αγρότες, «αγκαλιάζοντας» τους αγρότες της Φωκίδας», είπε.

Ο κ. Λιβανός ευχαρίστησε για τη συμβολή τους στη δημιουργία της Μονάδας τον Πρόεδρο του ΟΠΕΚΕΠΕ κ. Δημήτρη Μελά, τον αντιπεριφερειάρχη Φωκίδας κ. Δελμούζο, καθώς και τον ΓΓ της ΚΟ της ΝΔ βουλευτή Φωκίδας κ. Γιάννη Μπούγα, στον οποίο ανήκει η αρχική ιδέα.

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Check Also

Συνειδητά ο δήμος Δελφών «κρεμάει» τα έργα

Δεν έχει τέλος η κακοποιητική συμπεριφορά του δήμου Δελφών απέναντι σε έργα που έχουν σχεδ…