Home Δήμος Δελφών «Στα σφαγεία ο καταυλισμός»
Δήμος Δελφών - Εικόνες Αρχικής - 18 Φεβρουαρίου, 2024

«Στα σφαγεία ο καταυλισμός»

- Πρόταση κατέθεσε ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου για τους Ρομά. - Δεν έχει διατυπωθεί προς το παρόν άλλη πρόταση από κανένα μέλος ή φορέα, αν και δεν άρεσε στο Δήμαρχο σύμφωνα με τον πρόεδρο του Επιμελητηρίου. - Συνεδρίασε ξανά η Επιτροπή για τη διερεύνηση χώρων μετεγκατάστασης των Ρομά. -Να προετοιμάσουν την επίσκεψη του ΓΓ ζήτησε από τα μέλη της επιτροπής ο Δήμαρχος.

Μια και μοναδική πρόταση για τη μεταφορά του καταυλισμού κατατέθηκε κατά τη δεύτερη συνεδρίαση της Επιτροπής για τους Ρομά, από τον πρόεδρο του Επιμελητηρίου κ. Βασίλη Αυγερινό, η οποία υποδεικνύει τα σφαγεία ως καταλληλότερο χώρο.

Η 2η συνεδρίαση

Συνεδρίασε για δεύτερη φορά, το απόγευμα της Πέμπτης 15 Φεβρουαρίου 2024, η Επιτροπή του Δήμου Δελφών για τη διερεύνηση χώρων μετεγκατάστασης των Ρομά στην πόλη της Άμφισσας.

Η συνεδρίαση αποτελεί συνέχεια της αντίστοιχης πρώτης σύσκεψης των μελών της Επιτροπής, η οποία πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 2 Φεβρουαρίου, με αντικείμενο την προετοιμασία της επίσκεψης στην περιοχή του Γενικού Γραμματέα Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Καταπολέμησης της Φτώχειας του Υπουργείου Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, Πρόδρομου Πύρρου.

Όπως σημειώνει η σχετική ανακοίνωση του Δήμου, ο Δήμαρχος Δελφών, Παναγιώτης Ταγκαλής, ενημέρωσε τα μέλη της Επιτροπής για τη νεότερη επικοινωνία που είχε με το αρμόδιο Υπουργείο, σημειώνοντας πως ο κ. Πύρρος προγραμματίζει την επίσκεψή του στην Άμφισσα στις αρχές Μαρτίου, εκκρεμώντας πλέον η οριστικοποίηση της ακριβούς ημερομηνίας.

Η επιτροπή ενέκρινε το πρακτικό της προηγούμενης συνεδρίασης, συζήτησε εκ νέου ζητήματα που αφορούν στο αντικείμενο της επίσκεψης του Γενικού Γραμματέα και επικαιροποιήθηκαν τα όσα θα τεθούν από την πλευρά του Δήμου σε αυτή. Από τον Δημοτικό Σύμβουλο, Μαρίνο Λύτρα, κατατέθηκε υπόμνημα της παράταξης «Ανανεωτική Δύναμη», ενώ από τον Πρόεδρο του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Φωκίδος, Βασίλη Αυγερινό, κατατέθηκε σειρά ερωτήσεων που σχετίζονται με τα στοιχεία πληθυσμού των Ρομά στην περιοχή, τα οποία και θα απαντηθούν από την αρμόδια υπηρεσία του Δήμου Δελφών, καθώς επίσης και πρόταση για σημείο μετεγκατάστασης.

Στη συνεδρίαση συμμετείχαν ως μέλη της Επιτροπής ο Δήμαρχος Δελφών, Παναγιώτης Ταγκαλής, η Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Χρυσούλα Πονήρη-Σεγδίτσα, ο Αντιδήμαρχος Δ.Ε. Άμφισσας, Νικόλαος Λουπάκος, ο Πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας Άμφισσας, Νικόλαος Βενετσάνης, ο Δημοτικός Σύμβουλος Δ. Δελφών, Μαρίνος Λύτρας, και ο Πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Φωκίδας, Βασίλης Αυγερινός.

Β. Αυγερινός: «Η καλύτερη δυνατή θέση είναι τα σφαγεία» για μετεγκατάσταση των Ρομά

Ενόψει της συνεδρίασης, το Επιμελητήριο διά του Προέδρου του, Βασίλη Αυγερινού, ο οποίος αποτελεί και μέλος της Επιτροπής κατέθεσε εγγράφως οκτώ ερωτήματα και την πρότασή του για μετεγκατάσταση των Ρομά.

Αναλυτικά το έγγραφο που απέστειλε ο κ. Αυγερινός προς τον Δήμο και την Επιτροπή:

Εν όψει της 2ης συνεδρίασης της επιτροπής και ως μέλος ορισμένο από το Επιμελητήριο Φωκίδας, καταθέτω πλέον και εγγράφως ερωτήματα μου, τα οποία έχουν μείνει αναπάντητα, τόσο, από το  έκτακτο Δημοτικό Συμβούλιο στις 11 Δεκεμβρίου 2023 το οποίο συγκλήθηκε κατόπιν αιτήματος 321 δημοτών του Δήμου μας, όσο και στην 1η συνεδρίαση της εν λόγω επιτροπής που επίσης δεν πήρα καμία απάντηση.

Αφορούν μεγίστης σημασίας ενημέρωση και στοιχεία τα οποία από την πρώτη στιγμή έπρεπε να γίνουν γνωστά τουλάχιστον στα μέλη της εν λόγω επιτροπής από τον Δήμαρχο Δελφών κ. Ταγκαλή Παναγιώτη όσο και από τον υπεύθυνο εντεταλμένο Δημοτικό Σύμβουλο Δ/νσης Κοινωνικής Αλληλεγγύης κ. Παναγιώτη Μερινόπουλο και για το λόγο αυτό σας τα υποβάλω ξανά.

  1. Υπάρχει απογραφή πληθυσμού των ΡΟΜΑ στον Δήμο Δελφών έως τις 11 Δεκεμβρίου 2023, οπού και τέθηκε το ερώτημα στο έκτακτο Δημοτικό Συμβούλιο όπως π.χ. Φύλο, ηλικίες, αριθμός οικογενειών;
  2. Υπάρχει πλήρης απογραφή των αυθαίρετών κατασκευών (παραπηγμάτων) με αποτύπωση και φωτογράφηση τόσο από αεροφωτογραφίες όσο και η κάθε μια χωριστά από τις υπηρεσίες του Δήμου;
  3. Ποια τα στοιχεία που διαθέτουν οι αρμόδιες υπηρεσίες του Δήμου Δελφών για το πόσες οικογένειες, ή φυσικά πρόσωπα πληρούν τα κριτήρια προς ένταξη στην Κοινότητα  με την μορφή επιδότησης ενοικίου;
  4. Έχει ο Δήμος Δελφών Σχέδιο Διαχείρισης για την κοινότητα των ΡΟΜΑ; Έχει συνταχθεί τοπικό σχέδιο δράσης από τις αρμόδιες υπηρεσίες και εάν η απάντηση είναι ναι, ποιος το συνέταξε, πότε συντάχθηκε και που κατατέθηκε.
  5. Μπορεί ο Δήμος να μας ενημερώσει τι προβλέπεται από την Ελληνική νομοθεσία για την διαχείριση των Δημοτών ΡΟΜΑ του Δήμου Δελφών και τι προβλέπεται για τους μη Δημότες;
  6. Ποια προγράμματα από το αρμόδιο Υπουργείο είναι σε ισχύ ή αναμένεται να ανακοινωθούν και αφορούν τις ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες των ΡΟΜΑ;
  7. Προτίθεται να προτείνει και να διεκδικήσει ο Δήμος Δελφών ειδικό πρόγραμμα επιδότησης ενοικίου ή προσωρινής μετεγκατάστασης για τους Δημότες του ΡΟΜΑ από το αρμόδιο Υπουργείο;
  8. Προτίθεται να προτείνει και να διεκδικήσει ο Δήμος Δελφών πρόγραμμα από την ΔΥΠΑ για κοινωνική εργασία των Δημοτών του ΡΟΜΑ, στοχευόμενα και βασιζόμενος στην ειδική και με πολλές ιδιαιτερότητες γεωγραφική μας περιοχή, λόγω των πολλαπλών δεσμεύσεων, όπως Δελφικό τοπίο, παραδοσιακός ελαιώνας, αγωγός ύδρευσης Λίμνης Μόρνου;

Ζητώ όπως τα παραπάνω γίνουν γνωστά στα μέλη της επιτροπής που δεν ταυτίζονται με πρόσωπα προτεινόμενα από  τον Δήμο Δελφών ώστε και αυτά τα μέλη με την σειρά τους να μπορέσουν να καταθέσουν τεκμηριωμένα τις προτάσεις τους.

Στα πλαίσια ενός εποικοδομητικού διαλόγου για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που δημιουργούν οι συνδημότες μας ΡΟΜΑ στο ευρύτερο κοινωνικό σύνολο αλλά και στο πλαίσιο του ρόλου σύστασης αυτής της επιτροπής που σκοπό της έχει να βρεθεί μια τοποθεσία προσωρινής μετεγκατάστασης των ΡΟΜΑ που τόσα χρόνια ο Δήμος Δελφών, εάν και υπεύθυνος αδυνατούσε να βρει λύση και για να μην θεωρηθεί από κανέναν ότι το Εμπορικό Επιμελητήριο Φωκίδας δεν θέλει να συμβάλει στον διάλογο προτείνουμε τα εξής.

Η καλύτερη δυνατή θέση με τα όσο λιγότερα προβλήματα  για την προσωρινή και μόνο των Δημοτών του Δήμου Δελφών μετεγκατάσταση ΡΟΜΑ κατά την άποψή μας είναι τα σφαγεία που σήμερα βρίσκονται τα αδέσποτα σκυλιά, γιατί ο χώρος γειτνιάζει με τον δρόμο και τον χείμαρρο της Σκίτσας, το οικόπεδο είναι του Δήμου, έχει αποχαρακτηριστεί από το ΚΑΣ, διαθέτει νερό και φωτισμό, είναι περιφραγμένο, έχει ήδη κτιριακές εγκαταστάσεις που μπορεί να λειτουργήσουν οι κοινωνικές υπηρεσίες του Δήμου για τους ΡΟΜΑ, είναι κοντά στην πόλη, μακριά από τις αθλητικές εγκαταστάσεις, δεν είναι σε δρόμο που οδηγεί σε άλλες κοινότητες και σε αγροτικές καλλιέργειες ώστε να κινδυνεύουν οι συμπολίτες μας να εμπλακούν σε κάποιο ατύχημα.

Τα κυρία προβλήματα που πρέπει να εξετάσει ο Δήμος είναι η δημιουργία κόμβου εισόδου από τον Εθνικό δρόμο, η αποζημίωση αυτών που συνορεύουν με τον χώρο για την ζημία που θα υποστούν στις καλλιέργειες τους και τέλος, η δέσμευση ότι δεν θα υπάρχει και δεν θα υπάρξει άλλος καταυλισμός στην Άμφισσα.

Δεν έγινε δεκτή η πρόταση του Επιμελητηρίου

Δεν άρεσε στον Δήμαρχο η πρόταση του Επιμελητηρίου, η οποία και επίσημα αποτελεί τη μοναδική που έχει κατατεθεί δημόσια στον διάλογο, όσον αφορά στην καταλληλότητα ενός χώρου για να μετεγκατασταθούν οι Ρομά.

«Αναγκάστηκα να καταθέσω εγγράφως τα ερωτήματα γιατί προφορικά δεν μου απαντούσαν και είπαν ότι μέχρι την Παρασκευή θα έχω τις απαντήσεις. Ωστόσο είναι σημαντικά αυτά ώστε να συνεδριάζει η Επιτροπή», τόνισε στην «Ώρα της Φωκίδας» ο κ. Αυγερινός.

«Η πρόταση δεν άρεσε του Δημάρχου γιατί είναι 33 στρέμματα εκεί τώρα», πρόσθεσε και επανέλαβε πως ούτε την Πέμπτη κατατέθηκε συγκεκριμένη πρόταση από πλευράς του Δήμου. «Θα περιμένουμε να έρθει ο Γ.Γ. να τους δείξουμε την περιοχή και τις δεσμεύσεις», σημείωσε ο Πρόεδρος του ΕΒΕ Φωκίδας.

«Η δική μας πρόταση είναι και η πιο εφικτή, καθώς το οικόπεδο είναι του Δήμου, διαθέτει νερό και ρεύμα, είναι περιφραγμένο, έχει ήδη κτιριακές εγκαταστάσεις για τις υπηρεσίες του Δήμου, είναι κοντά στην πόλη και μακριά από τις αθλητικές εγκαταστάσεις», υπογράμμισε κλείνοντας.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Check Also

Πώς να οργανώσετε ένα σύντομο οδοιπορικό στην Σαντορίνη με σκάφος

Πολλοί φανταζόμαστε ότι το ταξίδι με ένα σκάφος είναι μία πρόκληση. Πόσες φορές δεν έχουμε…