Home Κοινωνικοί φορείς SOS για πυρκαγιά στο δάσος “Πευκιά”
Κοινωνικοί φορείς - 9 Σεπτεμβρίου, 2020

SOS για πυρκαγιά στο δάσος “Πευκιά”

 Μερικές εταιρίες που επενδύουν   στη  Φωκίδα   έχουν την εντύπωση ότι  κάνουν μέγιστη χάρη στον τοπικό πληθυσμό και είτε συνειδητά είτε από υπεροψία  απέχουν από υποχρεώσεις τους προς την τοπική κοινωνία.

 

 Ρεπορτάζ Φώτης Μπελέρης


Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η VECTOR ΑΙΟΛΙΚΗ ΔΕΣΦΙΝΑΣ Α.Ε  και VECTOR ΑΙΟΛΙΚΗ ΝΟΤΙΑΣ ΔΕΣΦΙΝΑΣ Α.Ε (και οι δύο ανήκουν σε κοινό γερμανικό όμιλο Enercon και έχουν πραγματοποιήσει στη Δεσφίνα επένδυση 150 εκατομ., την τρίτη μεγαλύτερη ανάλογου είδους στη χώρα) οι άνθρωποι των οποίων παρά τις επανειλημμένες οχλήσεις παραγόντων της δημοτικής αρχής Δελφών αλλά και του δασαρχείου Άμφισσας  αρνούνται πεισματικά  να προχωρήσουν στην ολοκλήρωση της υλοποίησης συμβατικών τους υποχρεώσεων ώστε  να μην θέτουν σε κίνδυνο περιοχές του δήμου Δελφών  από ενδεχόμενο πυρκαγιάς.

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα όσα αποδεικνύονται από τα έγγραφα που ήρθαν στα χέρια μας κατά τη διάρκεια των εργασιών για την τοποθέτηση ανεμογεννητριών στη Δεσφίνα ενώ η εταιρία έκοψε  νόμιμα (ότι νόμιμο και ηθικό ;;; – ποιος έδωσε τέτοια άδεια;;;) εκατοντάδες δένδρα από δάσος στην περιοχή «Πευκιά» στη συνέχεια δεν μερίμνησε ώστε να απομακρυνθούν όλοι  οι κορμοί και τα κλαδιά  με αποτέλεσμα η συσσώρευσή τους σε συγκεκριμένα σημεία να εγκυμονεί κινδύνους για πιθανή εκδήλωση πυρκαγιάς με απρόβλεπτες συνέπειες για το εναπομείναν δάσος και την ευρύτερη περιοχή.

 

Μάλιστα, ο τοπικός αντιδήμαρχος κ Ευστάθιος Μαντζώρος  στις 4 Νοεμβρίου 2019 και στις 28 Απριλίου 2020  απέστειλε δυο επιστολές στους Έλληνες εκπροσώπους της γερμανικών συμφερόντων εταιρία  επισημαίνοντας τους κινδύνους για πυρκαγιά και προτρέποντάς τους να απομακρύνουν άμεσα τα επικίνδυνα ξύλα.

Όμως η εταιρία συνέχισε να αδιαφορεί προκλητικά με αποτέλεσμα ο κ αντιδήμαρχος να αναγκαστεί  στις 22 Ιουνίου 2020 να απευθυνθεί εγγράφως στην Πυροσβεστική Υπηρεσία Ιτέας , να της γνωστοποιήσει την κατάσταση , να της κοινοποιήσει φώτο και τις δύο επιστολές που ήδη είχε στείλει στην εταιρία και να της ζητήσει να κάνει αυτοψία και να ενημερώσει τη Δ.Ε. Δεσφίνας  για τις ενέργειες που πρέπει να συντελεστούν προκειμένου να προστατευθεί η ευρύτερη περιοχή και ιδιαίτερα το δάσος “ΠΕΥΚΙΑΣ”.

 

Καλεί σε άμεσο καθαρισμό η Πυροσβεστική

 

Η απάντηση της Πυροσβεστικής σαφέστατα δικαίωσε την αγωνία των κατοίκων για τους κινδύνους που εγκυμονούν τα παρατημένα-κομμένα ξύλα καλώντας τους  υπευθύνους να τα μαζέψουν άμεσα.

 

Συγκεκριμένα, αξιωματικός της υπηρεσίας πραγματοποίησε αυτοψία στις 30 Ιουνίου 2020 από την οποία διαπίστωσε ότι εντοπίστηκαν πολλά σημεία στα πρανή των νέων , διανοιχθέντων από την εταιρία , δρόμων στα οποία υπάρχει μεγάλος όγκος συσσωρευμένων ξηρών κλαδιών και άλλων υπολειμμάτων κλαδέματος τόσο στην περιοχή “Ξηρογιάννη” που έχει δάσος από κέδρα όσο και στην περιοχή του “Πευκιά” που φύονται πεύκα.

Επιπλέον, η Πυροσβεστική υπηρεσία διαπίστωσε ότι στην περιοχή του οικισμού “Μακριά Μαλλιά” και στην περιοχή “Πευκιά” δεν υπάρχουν πυροσβεστικοί κρουνοί ώστε να βοηθήσουν σε περίπτωση φωτιάς.

Για τους παραπάνω λόγους η Πυροσβεστική Υπηρεσία προτρέπει να απομακρυνθούν τα συσσωρευμένα κομμένα ξύλα, κάτι που σχεδόν δύο μήνες μετά δεν έxει συμβεί.

 

Αποκαλυπτική η απάντηση του Δασαρχείου

 

 Πιο αποκαλυπτικό το δασαρχείο Άμφισσας στην απάντηση με αριθμό 120993 και ημερομηνία 3 Αυγούστου 2020 ,που υπογράφει η δασάρχης κ Νικολέττα Τομαρά, ξεκαθαρίζει στην τελευταία παράγραφο ότι υπεύθυνη να απομακρύνει τα ξηρά κλαδιά είναι η ίδια η εταιρία και μάλιστα υπέδειξε στον υπεύθυνο εκπρόσωπό της τα μέρη που είναι σωρευμένα τονίζοντας ότι αυτό θα πρέπει να γίνει το συντομότερο δυνατό.

Επιπλέον, το δασαρχείο σημειώνει ότι κατά τα έτη 2019 και 2020 επέτρεψε στους κατοίκους τη συλλογή και μεταφορά των κομμένων δασικών προϊόντων οπότε το μαζεύτηκε το μεγαλύτερο μέρος

Ακόμη αναφέρει ότι   στις 24 Ιουλίου που έκανε αυτοψία , μαζί με εκπρόσωπο της Εταιρίας, διαπίστωσε ότι πράγματι είχε απομακρυνθεί ένα μέρος  της εναπομείναντος καύσιμης ύλης όμως ένα ακόμη μέρος όπως φαίνεται και στις φώτο που δημοσιεύουμε παραμένει αμάζευτο με αποτέλεσμα να εγκυμονεί κινδύνους για την περιοχή

Και το ερώτημα που αβίαστα προκύπτει είναι από που ορμώμενοι οι άνθρωποι της Εταιρίας αδιαφορούν για τις υποδείξεις του δήμου Δελφών, της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Ιτέας αλλά και του Δασαρχείου Άμφισσας και δεν ολοκληρώνουν τον καθαρισμό του δάσους βάζοντας το σε μεγάλο κίνδυνο ;

 

Έπαιρνε νερό χωρίς άδεια σύμφωνα με τη ΔΕΥΑ

 

Όμως το πρόβλημα δεν είναι ότι η Εταιρία αδιαφορεί μόνο για τις υποδείξεις των αρμόδιων αρχών. Από τα όσα φαίνονται στο έγγραφο που μας παραχώρησε η ΔΕΥΑ

του δήμου Δελφών η εταιρία   έχει μια άκρως περίεργη και αλαζονική συμπεριφορά αφού   σύμφωνα με το έγγραφο των πρακτικών  που δίνουμε σήμερα στη δημοσιότητα φέρεται  το 2018 και μεγάλο μέρος του 2019  να είχε αντλήσει  νερό  χωρίς όμως να έχει προηγηθεί άδεια από την αρμόδια υπηρεσία.

Στο σημείο αυτό να υπενθυμίσουμε ότι το επίσημο πρακτικό της ΔΕΥΑ  :

 «στις 03.04.2018 η εταιρία VECTOR ΑΙΟΛΙΚΗ ΔΕΣΦΙΝΑΣ Α.Ε υπέβαλε αίτηση  προς τη  Δ.Ε.Υ.Α. τουΔήμου Δελφών προκειμένου να λάβει βεβαίωση  για την δυνατότητα του δικτύου ύδρευσης να διαθέσει στην  εταιρία για διάστημα δυο ετών 10.500 κυβικά μέτρα νερού, το οποίο θα χρησιμοποιεί για την κατασκευή των αιολικών πάρκων στη Δεσφίνα

Στην αίτηση αυτή ο τότε πρόεδρος της  ΔΕΥΑ απάντησε στις  15.06.2018 με το α

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Check Also

Τι είναι το περίφημο Ασιατικό Handicap και γιατί πρέπει να το γνωρίζετε ενόψει Euro 2024

Καθώς μετράμε τις εβδομάδες και τις ημέρες για την έναρξη του Ευρωπαϊκού πρωταθλήματος ποδ…