Home Εικόνες Αρχικής Σε Ημερίδα της Ε.Σ.Α.μεΑ. ο Γιάννης Μπούγας

Σε Ημερίδα της Ε.Σ.Α.μεΑ. ο Γιάννης Μπούγας

Ημερίδα με τίτλο: «Δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρία: Εθνική Στρατηγική 2024-2030» διοργάνωσε τη Δευτέρα 4 Δεκεμβρίου 2023 η Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία (Ε.Σ.Α.μεΑ.), στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα «Σταύρος Νιάρχος», υπό την αιγίδα της Προεδρίας της Κυβέρνησης και του Υπουργείου Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας.

Τις εργασίες της Ημερίδας άνοιξε ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος αναφέρθηκε στις δράσεις της Κυβέρνησης και κυρίως στην επιστολική ψήφο, η οποία θα ωφελήσει τα ΑμεΑ στον τρόπο άσκησης του εκλογικού δικαιώματος.

Στη συνέχεια μίλησε ο Πρόεδρος ΕΣΑμεΑ, Ιωάννης Βαρδακαστάνης, και ο Υπουργός Επικρατείας, Σταύρος Παπασταύρου, ενώ προβλήθηκε το εθνικό σχέδιο δράσης για τα ΑμεΑ από τους αρμόδιους Υπουργούς που συμμετείχαν.

Ο Γιάννης Μπούγας, συμμετείχε με την Υπουργό Εσωτερικών, Νίκη Κεραμέως, και τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Γιάννη Οικονόμου, στην ενότητα «Το δικαίωμα των ατόμων με αναπηρία στην ισότητα και στην ισότητα ενώπιον του νόμου», με συντονιστή τον Ταμία της ΕΣΑμεΑ, Κωνσταντίνο Γαργάλη.

Στην παρέμβασή του, ο Υφυπουργός Δικαιοσύνης και Βουλευτής Φωκίδας αναφέρθηκε πρωτίστως στο συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμα των ατόμων με αναπηρία να απολαμβάνουν μέτρων που εξασφαλίζουν την αυτονομία, την επαγγελματική ένταξη και τη συμμετοχή́ τους στην κοινωνική́, οικονομική́ και πολιτική́ ζωή της χώρας.

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στον Νόμο 5023/2023, δυνάμει του οποίου υλοποιήθηκαν κομβικές πρωτοβουλίες και παρεμβάσεις, με στόχο στη θωράκιση των δικαιωμάτων των ατόμων με αναπηρία καθώς και στις σχετικές ομάδες εργασίας που έχουν συγκροτηθεί στο Υπουργείο Δικαιοσύνης για την εξασφάλιση της καθολικής προσβασιμότητας, την τροποποίηση της ορολογίας των κωδίκων, τη λήψη θετικών μέτρων στο πλαίσιο της νομικής βοήθειας και την αναθεώρηση του θεσμού του δικαστικού συμπαραστάτη.

Ο κ. Μπούγας τόνισε, επίσης, ότι τα Δικαστήρια και οι Εισαγγελίες της Χώρας έχουν ανταποκριθεί́ σε μεγάλο βαθμό με τον ορισμό υπευθύνων για τα ζητήματα πρόσβασης των ατόμων με αναπηρία, ενημέρωσής τους, και διευκόλυνσης της εξυπηρέτησης τους, όπως προβλέπει ο Νόμος ενώ παράλληλα εντάχθηκαν επιμορφωτικά  προγράμματα για «Τα δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρία», στο πλαίσιο εφαρμογής  του Πρωτοκόλλου Συνεργασίας του Υπουργείου Δικαιοσύνης με το ΕΚΔΔΑ, για την επιμόρφωση του ανθρώπινου δυναμικού του δημοσίου τομέα.

Ακολούθως, ανακοίνωσε ότι, με βασικό στόχο την ενίσχυση του κράτους δικαίου, στο εθνικό σχέδιο του Υπουργείου Δικαιοσύνης για το έτος 2024 έχουν ενταχθεί οι εξής Δράσεις:

– η «Παροχή Πρόσβασης σε Ιστοσελίδες με δυνατότητα ηχητικής ανάγνωσης και μεταβολής μεγέθους γραμματοσειρών»,

– η «Εξέταση της δυνατότητας ενίσχυσης της προσβασιμότητας σε κωφούς και βαρήκοους στις δικαστικές αίθουσες με τη χρήση νέων τεχνολογιών»,

– η «Επικαιροποίηση, Ενοποίηση και Ψηφιοποίηση του Καταλόγου των Πραγματογνωμόνων»,

– η «Βελτίωση υποδομών προσβασιμότητας ΑΜΕΑ σε Δικαστικά́ Ακίνητα», και

– η «Αναθεώρηση του νομικού πλαισίου της δικαστικής συμπαράστασης».

Ο Υφυπουργός ολοκλήρωσε την παρέμβασή του, επισημαίνοντας ότι το Υπουργείο Δικαιοσύνης παρακολουθεί στενά τις διεθνείς εξελίξεις, ενσωματώνει καλές πρακτικές και μελετά τη νομολογία των εθνικών και αλλοδαπών δικαστηρίων, ώστε να παρέχει συνθήκες ισότιμης και απρόσκοπτης πρόσβασης ΑμεΑ σε όλες τις εκφάνσεις της κοινωνικής, οικονομικής και πολιτικής ζωής της χώρας μας.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Check Also

Συνειδητά ο δήμος Δελφών «κρεμάει» τα έργα

Δεν έχει τέλος η κακοποιητική συμπεριφορά του δήμου Δελφών απέναντι σε έργα που έχουν σχεδ…