Home Εικόνες Αρχικής Σε αναμονή οι κτηνοτρόφοι

Σε αναμονή οι κτηνοτρόφοι

- Τι αποφασίστηκε στην ευρεία συνάντηση επαγγελματιών του κλάδου στο Λιδωρίκι. - Μιλά ο Πρόεδρος της Κτηνοτροφικού Συλλόγου Δωρίδος, Νίκος Ασημακόπουλος. - Τα προβλήματα και τα αιτήματα των κτηνοτρόφων. – Ποιες οι επόμενες κινήσεις τους.

Σε αναμονή της σημερινής συνάντησης με τον Πρωθυπουργό είναι οι κτηνοτρόφοι, οι οποίοι περιμένουν να δουν λύσεις στα προβλήματα που ταλανίζουν τον κλάδο τους. Το περασμένο Σάββατο (10/2) πραγματοποιήθηκε στο Λιδωρίκι ευρεία συνάντηση επαγγελματιών του κλάδου που δραστηριοποιούνται στη Φωκίδα.

Αφού προηγήθηκε εκτενής ανάλυση των σοβαρών προβλημάτων του κτηνοτροφικού κλάδου εν γένει, αλλά και ειδικότερα των κτηνοτρόφων του Νομού, αποφασίστηκαν ομόφωνα τα εξής:

– Συμμετοχή του Δ.Σ. του Κτηνοτροφικού Συλλόγου Δωρίδος στο Περιφερειακό Συμβούλιο Στερεάς Ελλάδας, το οποίο θα πραγματοποιηθεί αύριο, Τετάρτη 14 Φεβρουαρίου 2024, προκειμένου να αναφερθούν τα προβλήματα του κλάδου και να υποβληθούν οι σχετικές προτάσεις προς επίλυση αυτών.

– Προγραμματισμός συνάντησης του Δ.Σ. του Συλλόγου με τον Βουλευτή Φωκίδας, Γιάννη Μπούγα, και παράλληλη παράσταση διαμαρτυρίας επαγγελματιών του κλάδου στην Άμφισσα.

– Συμμετοχή των κτηνοτρόφων της Φωκίδας στις μαζικές κινητοποιήσεις που πραγματοποιούνται σε όλη την Ελλάδα, εφόσον δεν υπάρξουν οι ανάλογες δεσμεύσεις από την πλευρά της κυβέρνησης για την επίλυση των προβλημάτων του αγροκτηνοτροφικού κλάδου σήμερα, οπότε και αναμένεται να ανακοινώσει ο Πρωθυπουργός τις σχετικές αποφάσεις αυτής.

Για όλα αυτά μίλησε στην «Ώρα της Φωκίδας» ο Πρόεδρος της Κτηνοτροφικού Συλλόγου Δωρίδος, Νίκος Ασημακόπουλος.

Ποια είναι τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κλάδος σας και παράλληλα τα αιτήματα, ώστε αυτά να λυθούν;

Εμείς συγκεντρωθήκαμε στο Λιδωρίκι για να δούμε τι θα κάνουμε και θα συντάξουμε σχετικό υπόμνημα. Είναι αλληλένδετα με τα αιτήματα του κτηνοτροφικού κλάδου πανελλαδικά. Αντιμετωπίζουμε πρόβλημα με τη νέα ΚΑΠ και ζητάμε την αναθεώρησή της. Η Κοινή Αγροτική Πολιτική έκοψε τις επιδοτήσεις 40-50% σε όλους τους ορεινούς κτηνοτρόφους. Η ΚΑΠ υπογράφηκε εν μέσω κορωνοϊού και δεν λάβαμε μέρος στη διαβούλευση λόγω των συνθηκών. Καταργεί πολλά πράγματα που υπήρχαν στην προηγούμενη, με αποτέλεσμα το εισόδημα των κτηνοτρόφων να κατακρημνίζεται μέχρι και 50%. Εκεί φτάνει η ζημιά, η οποία έρχεται να προστεθεί στο ήδη αυξημένο κόστος παραγωγής. Τα έξοδα «τρέχουν» και οι κτηνοτρόφοι περίμεναν μέχρι τις 31/12 να πάρουν χρήματα. Πήραμε απειροελάχιστα, με αποτέλεσμα να μην μπορούμε να ταΐσουμε τα ζώα μας. Αυτό καταστρέφει ουσιαστικά την παραγωγή μας. Ο κόσμος αναγκάζεται και μειώνει τα ζώα. Θέλουμε επαναδιαπραγμάτευση της ΚΑΠ και των πράσινων πολιτικών, που προάγει η ΕΕ. Βλέπετε τι γίνεται σε όλη την Ευρώπη.

Τα υπόλοιπα αιτήματα είναι πάγια. Η ελεύθερη κτηνοτροφία που έχουμε εμείς, η ημιεκτατική, αντιμετωπίζει προβλήματα και με τους λύκους και με τις καιρικές συνθήκες. Ακόμη και με τον πόλεμο στην Ουκρανία, που αυξήθηκαν οι ζωοτροφές. Ήμασταν οι πρώτοι που πληρώσαμε αυτή τη ζημιά, της ανόδου των τιμών, και πληρώνουμε τώρα την ΚΑΠ. Η κτηνοτροφία συρρικνώνεται πανελλαδικά. Η περιοχή του Λιδωρικίου στηρίζεται μόνο στην κτηνοτροφία, αλλά δυστυχώς νέα παιδιά δεν γίνονται νέοι αγρότες και οι παλιοί προσανατολίζονται στο να φύγουν και να αναζητήσουν δουλειές σε πόλεις.

Αυτό συμβαίνει γιατί τα προβλήματα είναι διαχρονικά και δεν λύνονται;

Είναι διαχρονικά και ήταν σοκαριστικό αυτό που συνέβη με την ΚΑΠ. Δηλαδή οι κτηνοτρόφοι είχαν ζημιά, άρχισαν να χρεώνονται, δεν πληρώνονται τις επιδοτήσεις, οπότε θα οδηγηθούμε σε 4-5 χρόνια, κτηνοτροφικά μέρη όπως το Λιδωρίκι, η Δεσφίνα, να εγκαταλειφθεί η κτηνοτροφία και να καταστραφούν. Αυτό έχει και κοινωνικές προεκτάσεις, δεν είναι μόνο επαγγελματικά τα ζητήματα.

Απ’ τη στιγμή που τα προβλήματα είναι διαχρονικά, γιατί δεν λύνονται; Είναι άδικα και δεν τα λύνουν οι κυβερνήσεις;

Γιατί θέλουνε συρρίκνωση της κτηνοτροφίας. Το μοντέλο κτηνοτροφίας που υπερασπιζόμαστε εμείς είναι η ημιεκτατική. Ούτε καν την εντατική κτηνοτροφία δεν θέλουν, όπως κατάλαβα τα τελευταία χρόνια, αλλά τη 3D εκτύπωση στο κρέας. Θέλουν πράγματα που ακούγονται εξωφρενικά, παρανοϊκά, τώρα που τα λέμε, την επόμενη όμως πενταετία θα τα βλέπουμε και θα αναρωτιόμαστε αν είναι δυνατόν να συμβαίνουν. Ουσιαστικά, το μοντέλο κτηνοτροφίας που υπερασπιζόμαστε είναι το φυσιολογικό, αυτό που μάθαμε εδώ και χιλιάδες χρόνια και οι καινούριες πολιτικές της ΕΕ θέλουν να το καταστρέψουν.

Βάζουν ανεμογεννήτριες. Θα μου πείτε ότι παράγουν ενέργεια. Τις δεχόμαστε, όπως και τα φωτοβολταϊκά, που μειώνουν τα βοσκοτόπια. Δεχτήκαμε μέχρι και την ύπαρξη του λύκου, γιατί οι ευρωπαϊκές πολιτικές είναι υπέρ του και εναντίον του προβάτου και του μοσχαριού. Ενώ θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν επιβλαβή και να γίνει καταπολέμησή του, ώστε να γίνει πολύ παραγωγική η ελεύθερη κτηνοτροφία, να μην παθαίνουμε ζημιές. Τώρα με τον λύκο πηγαίνουμε τα ζώα στους στάβλους και αγοράζουμε πανάκριβες τροφές στην περιοχή μας, σχεδόν στη διπλάσια τιμή, λόγω της απόστασης απ’ τον κάμπο. Με μείωση, λοιπόν, 50% στις επιδοτήσεις πώς να κρατηθεί μια μονάδα στο Λιδωρίκι, τις Καρούτες, το Λευκαδίτι, την Αρτοτίνα, την Πενταγιού; Είναι δυσβάσταχτο το κόστος.

Σήμερα οι αγρότες συναντώνται με τον Πρωθυπουργό, ενώ αύριο θα δώσετε το «παρών» στο Περιφερειακό Συμβούλιο. Πιστεύετε πως στο τέλος θα ικανοποιηθείτε και αν όχι, θα κλιμακώσετε τις κινητοποιήσεις;

Πιστεύω πως κάποια πράγματα θα δοθούν απ’ τον Πρωθυπουργό, όπως το πετρέλαιο, μήπως αποσυρθούν τα τρακτέρ. Με τους κτηνοτρόφους δεν ξέρω τι θα γίνει. Θα βρίσκονται και κτηνοτρόφοι στο ραντεβού με τον κ. Μητσοτάκη, αλλά δεν ξέρω κατά πόσο θα εισακουστούμε. Αν δώσουν περιθώριο δύο χρόνια και πληρωνόμαστε όπως πριν, μέχρι να διαβουλευθούμε τη νέα ΚΑΠ, δεν θα είμαστε ενάντια στην κυβέρνηση. Αν όμως δούμε ότι δεν μας καταλαβαίνουν και δεν μπορούν να κάνουν κάτι, τότε θα μπούμε σίγουρα κι εμείς στον «χορό» των κινητοποιήσεων. Είμαστε σε αναμονή της συνάντησης.

Το διατροφικό πρόβλημα, που αναφέρατε κι εσείς, δεν φαίνεται να το έχει αντιληφθεί ο κόσμος. Πολλοί εναντιώνονται στις κινητοποιήσεις των αγροτών. Εσείς τι θα θέλατε να πείτε σχετικά στην κοινή γνώμη;

Όποιος θέλει να καταλάβει, καταλαβαίνει. Ο κόσμος είναι με τους αγρότες και τους κτηνοτρόφους. Ούτε εγώ συμφωνώ με το κλείσιμο των δρόμων, αλλά δεν έχουμε και άλλον τρόπο αντίδρασης. Όταν στέλνουμε και ξαναστέλνουμε έγγραφα στα Υπουργεία, όταν ο εκάστοτε βουλευτής γνωρίζει τα προβλήματα, θέλουμε να μας βοηθάνε. Βλέπουμε να λένε «δεν πειράζει, ας πληρώσει ο κτηνοτρόφος το τίμημα» με τον πόλεμο στην Ουκρανία. Στείλανε από την ΕΕ 50 δισεκατομμύρια, τα λεφτά της ΚΑΠ. Γι’ αυτό εναντιώθηκαν όλα τα κράτη, γιατί έδωσαν γι’ αυτή την ιστορία τα λεφτά της ΚΑΠ. Οι περισσότεροι άνθρωποι στην κοινωνία ξέρουν πως βγαίνει το γάλα και τι γίνεται με το αρνί, γιατί προέρχονται από αγροτικές οικογένειες. Η κτηνοτροφία στην Ελλάδα είναι δύσκολη, δεν είναι απλό επάγγελμα. Θεωρώ πως ο κόσμος δεν εναντιώνεται, αλλά τον θεωρώ σύμμαχό μας. Δεν έχω ακούσει κάποιον να πει το αντίθετο, εκτός απ’ τον κομπλεξισμό κάποιων που δεν μπόρεσαν να φτιάξουν ζώα, γιατί δεν ήταν άξιοι, και λένε για τους άλλους που το κατάφεραν. Ο καθένας σκέφτεται με τον δικό του τρόπο. Περισσότερο κομπλεξισμοί είναι αυτά τα πράγματα, παρά η πραγματικότητα.

Και κάτι ακόμη. Ακούγοντας ο πολίτης ότι μοιράστηκαν οι αγρότες 200 εκατ. θεωρεί πως αυτά πήγαν σε 20 άτομα και πλούτισαν. Ίσως δεν γνωρίζει πως κάποιοι λαμβάνουν λίγα έως καθόλου χρήματα.

Όταν ακούει ένα τέτοιο ποσό, ο πολίτης σοκάρεται. Λέει πως είναι τεράστιο, χωρίς να υπολογιστεί πόσοι είναι οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι. Οι κτηνοτρόφοι παίρνουμε από 80 έως 600 ευρώ επιστροφή φόρου πετρελαίου. Το ποσό αυτό είναι αστείο. Ένας τόνος καλαμπόκι στοιχίζει 400 ευρώ και χρειάζεσαι 50 τον χρόνο. Σαν ασπιρίνη είναι αυτά, δεν λύνουν το πρόβλημα. Ακόμη και να μας δοθεί το αγροτικό πετρέλαιο και το φτηνό ρεύμα, πάλι δεν λύνεται. Γιατί μια μονάδα με αρμεκτικά, που παράγει 40 τόνους γάλα τον χρόνο, αν πληρώσει π.χ. 200 ευρώ ρεύμα τον μήνα, δεν σώνεται με το να γλυτώσει 1000 ευρώ τον χρόνο. Το μεγάλο πρόβλημα είναι το κόστος των ζωοτροφών και η απόσταση από τον κάμπο, όπου τα κόστη μετακίνησης είναι τεράστια.

1 Σχόλιο

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Check Also

Στον πρόεδρο του ΤΟΕΒ απευθύνεται ο Ν. Τοπούζης – Επιστολή κόλαφος για Δ.Παρασκευά

Στον πρόεδρο του ΤΟΕΒ απευθύνεται ο Ν. Τοπούζης Επιστολή κόλαφος για Δ.Παρασκευά -Τον κατη…