Home Δήμος Δελφών «Πόλεμος» ανακοινώσεων για τον Φορέα Διαχείρισης Παραδοσιακού Ελαιώνα Άμφισσας

«Πόλεμος» ανακοινώσεων για τον Φορέα Διαχείρισης Παραδοσιακού Ελαιώνα Άμφισσας

«Πόλεμος» ανακοινώσεων ξέσπασε για μια ακόμη φορά μεταξύ των δημοτικών παρατάξεων «Ανανεωτική Δύναμη» και «Επιλογή Ευθύνης», αυτή τη φορά για τη σύσταση του Φορέα Διαχείρισης Παραδοσιακού Ελαιώνα Άμφισσας.

Την αρχή είχε κάνει η «Ανανεωτική Δύναμη» επισημαίνοντας ότι στην Επιτροπή δεν συμμετέχει ο Δήμαρχος Δελφών ή εκπρόσωπος των παραγωγικών φορέων και πως οι ευθύνες μεταφέρονται σε τρίτα πρόσωπα που εκ των πραγμάτων αδυνατούν να προσφέρουν, καθώς και ότι αυτή απλώς θα συνεδριάζει αδυνατώντας όμως να δώσει λύσεις.

«Το Διοικητικό Συμβούλιο του Φορέας Διαχείρισης Παραδοσιακού Ελαιώνα Άμφισσας δεν είναι μία απλή Επιτροπή κ. Αναγνωστόπουλε», αναφέρει στην απάντησή της η «Επιλογή Ευθύνης» του Δημάρχου, Παναγιώτη Ταγκαλή.

Αναλυτικά η ανακοίνωση έχει ως εξής: «Σε απάντηση της ανακοίνωσης της παράταξης “Ανανεωτική Δύναμη”, του κ. Λουκά Αναγνωστόπουλου, στην οποία γίνεται λόγος για “κατώτερη των περιστάσεων Επιτροπή Διαχείρισης Ελαιώνα”, οφείλουμε να διευκρινίσουμε τα ακόλουθα:

Ο Φορέας Διαχείρισης Παραδοσιακού Ελαιώνα Άμφισσας, το Διοικητικό Συμβούλιο του οποίου είναι πλέον γεγονός κατόπιν έκδοσης Κοινής Υπουργικής Απόφασης (ΚΥΑ), αποτελεί συνέχεια ενεργειών και εργασιών κατά τις οποίες ο Δήμος Δελφών ήταν σε όλες παρών. Σε συνεργασία με την πολιτεία, την κυβέρνηση, τα συναρμόδια Υπουργεία, το Βουλευτή Φωκίδας κ. Ιωάννη Μπούγα, αλλά και τους φορείς, πραγματοποιήθηκε σειρά συναντήσεων ανά θεματική ενότητα που αφορά στον Ελαιώνα, οι οποίες, βάσει του παραγόμενου αποτελέσματός τους, οδήγησαν στη σύσταση του Φορέα Διαχείρισης, με νόμο του Κράτους, ορίζοντας παράλληλα τους στόχους και τις αρμοδιότητες αυτού.

Ως προς τα μέλη του Δ.Σ. του Φορέα υπενθυμίζεται ότι, εκπροσωπούνται σε αυτό, μεταξύ άλλων, τα συναρμόδια Υπουργεία (Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Πολιτισμού, Περιβάλλοντος και Ενέργειας), το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο, καθώς και ο Δήμος Δελφών, δια του κ. Ιωάννη Τζαβάρα, ενός προσώπου με πλούσιο βιογραφικό, εμπειρία δεκαετιών στον επαγγελματικό του τομέα και στην Αυτοδιοίκηση, αλλά και ενεργή παρουσία στον Ελαιώνα της Άμφισσας.

Επίσης διευκρινίζεται για την αποφυγή λανθασμένων συμπερασμάτων, τόσο προς τους δημότες όσο και προς την παράταξη του κ. Αναγνωστόπουλου, η οποία μάλλον αγνοεί τον πραγματικό ρόλο του Φορέα Διαχείρισης Ελαιώνα, συγχέοντάς τον με τις κατά καιρούς Επιτροπές που έχουν συσταθεί, πως o εν λόγω δημιουργήθηκε με διευρυμένη μορφή και τη συμμετοχή του Δήμου Δελφών, αλλά και την απαραίτητη παρουσία της πολιτείας, η αρωγή της οποίας κρίνεται άκρως σημαντική για την επίτευξη των σκοπών που έχουν τεθεί.

Με τα παραπάνω ως δεδομένα, το πως η παράταξη της μείζονος αντιπολίτευσης καταλήγει στο συμπέρασμα πως “ουδείς πλέον δύναται να περιμένει κάτι περισσότερο από μια ακόμη επιτροπή που απλώς θα συνεδριάζει αδυνατώντας όμως να δώσει λύσεις”, όπως αναφέρει, είναι άξιο απορίας, αλλά δεν είμαστε εμείς αυτοί που θα το απαντήσουμε.

Τέλος, δεν μπορούμε παρά να παρατηρήσουμε πως η ανάγκη διατύπωσης αντιπολιτευτικού λόγου, από την παράταξη του κ. Αναγνωστόπουλου, σε συνδυασμό με την ένδυα θέσεων και πραγματικών προτάσεων για τα ζητήματα που αφορούν στο Δήμο Δελφών, την οδηγούν, δυστυχώς, επανειλημμένως στην ανακύκλωση της ίδιας τακτικής, η οποία φανερά πλέον στοχεύει στα πρόσωπα και όχι στο έργο αυτών. Πριν λίγους μήνες ήταν η κ. Κοτσάνου, στη συνέχεια ο κ. Κούσουλας, τώρα ο κ. Τζαβάρας, αύριο προφανώς κάποιος άλλος.

Η παράταξή μας επαναλαμβάνει, μπορούν να συνεχίσουν τη θυσία της ουσίας, στο βωμό των εντυπώσεων. Αν έτσι αισθάνονται χρήσιμοι στον τόπο τους, δεν θα τους στερήσουμε εμείς το δικαίωμα!!!»

«Ο κύριος Ταγκαλής ακόμη μια φορά “ρίχνει την μπάλα στην εξέδρα” με την απάντησή του για την συγκρότηση του Δ.Σ. του Φορέα Διαχείρισης Ελαιώνα Άμφισσας. Προσπαθεί ακόμη μια φορά να δημιουργήσει μια ατμόσφαιρα “πρωϊνάδικου”, ισχυριζόμενος ότι εμείς δήθεν ασχολούμαστε με τα διάφορα πρόσωπα που αυτός “αξιοποιεί”», επισημαίνει στην απάντησή της η παράταξη του Λουκά Αναγνωστόπουλου.

Και συνεχίζει: «Ουδέν αναληθέστερον και πιο παραπειστικό! Με τον κ. Τζαβάρα ή τον κ. Κούσουλα λ.χ. ούτε προσωπικές διαφορές υπάρχουν ούτε και με προσωπικές αντιπαραθέσεις ασκούμε πολιτική.

Εμείς κάνουμε θεσμική κριτική στην δημοτική αρχή για πολιτικές επιλογές ουσίας και αυτό έχει να κάνει με τους χειρισμούς του δημάρχου προσωπικά, που ευτελίζουν θεσμούς και μεγάλες προσπάθειες που έρχονται από παλιά, για τις οποίες έχει καταβληθεί μεγάλος αγώνας από πολλούς ανθρώπους (όχι όμως τους σήμερα διοικούντες).  Το μόνο ζήτημα (και εκεί  πρέπει να επικεντρωθούν όλοι, αντιστεκόμενοι στην εκ του πονηρού προσέγγιση του κ. Ταγκαλή) είναι η τεράστια θεσμική υποβάθμιση του Φορέα Διαχείρισης Ελαιώνα Άμφισσας από τον Δήμαρχο. Πρόκειται για έναν Φορέα που τον πρότεινε για πρώτη φορά το Δημοτικό Συμβούλιο Δελφών, με ομόφωνη απόφασή του τον Δεκέμβριο του 2017.

Αποτελούσε η πρόταση αυτή μέρος της μεγάλης δουλειάς που έγινε τα έτη 2014-2018 για το Διαχειριστικό Σχέδιο του Ελαιώνα, το οποίο συντάχθηκε (με την συμμετοχή όλων των εμπλεκόμενων φορέων), έχοντας την λογική να δίνει γρήγορες και ουσιαστικές λύσεις στα καθημερινά προβλήματα των χιλιάδων ελαιοπαραγωγών και ελαιοκτηματιών του τόπου μας.

Το σχέδιο αυτό (μαζί με όλα τα άλλα…) ξεχάστηκε από την δημοτική αρχή Ταγκαλή μέχρι που ήρθε η καταστροφική πυρκαγιά του Ελαιώνα στις 04.07.2022. Τότε την πρωτοβουλία για την συνέχιση της διαδικασίας περί Διαχειριστικού Σχεδίου και Φορέα Διαχείρισης έλαβε ο βουλευτής Φωκίδας (με το Δήμο Δελφών και πάλι σε ρόλο κομπάρσου…). Και τώρα που (έστω και με τον τρόπο αυτόν) ξεκίνησε η λειτουργία του Φορέα Διαχείρισης, αντί ο κ. Δήμαρχος να επιλέξει την προσωπική του συμμετοχή στον κορυφαίο αυτόν θεσμό και την ενεργή συμμετοχή του (εκπροσωπώντας θεσμικά την τοπική κοινωνία), επέλεξε να εκπροσωπηθεί από τρίτον και δεν επέλεξε ούτε καν έναν αντιδήμαρχο, αλλά έναν απλό πολίτη.

Οποία υποβάθμιση! Εν ολίγοις “μη μου τους κύκλους τάραττε!”, όπως συνήθως…»

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Check Also

Συνειδητά ο δήμος Δελφών «κρεμάει» τα έργα

Δεν έχει τέλος η κακοποιητική συμπεριφορά του δήμου Δελφών απέναντι σε έργα που έχουν σχεδ…