Home Δήμος Δελφών ΟΧΕ στη Χάρμαινα
Δήμος Δελφών - Εικόνες Αρχικής - 14 Δεκεμβρίου, 2023

ΟΧΕ στη Χάρμαινα

Αυτό ζητεί μετά την απάντηση του οικείου υπουργείου η κ. Αφρ. Παπαθανάση με παρέμβασή της προς Σπανό. Η παρέμβαση αφορά και συντήρηση των Ανθιβόλων Παπαλουκά στην Άμφισσα.

Με παρέμβασή της η τ. βουλευτής Φωκίδας κα Αφροδίτη Παπαθανάση προς τον περιφερειάρχη Στερεάς κ. Φάνη Σπανό ζητεί να διασωθεί η Χάρμαινα με Ολοκληρωμένη Χωρική Επένδυση (ΟΧΕ) και να συντηρηθούν τα ανθίβολα του Παπαλουκά.

Να υπενθυμίσουμε ότι η επισήμανση για ΟΧΕ στη Χάρμαινα περιλαμβανόταν στην απάντηση του οικείου υπουργείου σε ερώτηση που είχαν καταθέσει βουλευτές του ΠΑΣΟΚ στα πλαίσια του Κοινοβουλευτικού Ελέγχου.

Αναλυτικά η επιστολή που αποστέλλεται προς τους εξής:

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ ΣΤΕΡΕΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ, κ. ΣΠΑΝΟ

ΠΡΟΕΔΡΟ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ, κ. ΣΑΝΙΔΑ

ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ ΦΩΚΙΔΑΣ, κ. ΔΕΛΜΟΥΖΟ

ΜΕΛΗ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ

ΠΡΟΙΣΤΑΜΕΝΟ ΕΥΔ ΣΤΕΡΕΑΣ, κ. ΛΕΜΑ

ΕΠΙΚΕΦΑΛΗΣ ΜΟΝΑΔΑΣ Α ΕΥΔ ΣΤΕΡΕΑΣ, κ. ΚΟΥΤΣΙΚΟ

ΔΗΜΑΡΧΟ ΔΕΛΦΩΝ, κ. ΤΑΓΚΑΛΗ

Στο κείμενο της ερώτησης περιλαμβάνονται τα κάτωθι:

ΑΝΑΓΚΗ ΔΙΑΣΩΣΗΣ ΤΗΣ ΣΥΝΟΙΚΙΑΣ ΧΑΡΜΑΙΝΑΣ ΣΤΗΝ ΑΜΦΙΣΣΑ και

ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΩΝ ΑΝΘΙΒΟΛΩΝ ΠΑΠΑΛΟΥΚΑ

Θα ήθελα να παρακαλέσω για την βοήθεια της Περιφερειακής Αρχής και του Περιφερειακού Συμβουλίου για την διάσωση και ανάδειξη της παραδοσιακής συνοικίας των ταμπάκηδων στην Άμφισσα, την «Χάρμαινα». Είναι αναγκαία η διατήρηση και αποκατάσταση των κοινόχρηστων χώρων και κτιρίων με την παράλληλη δημιουργία και λειτουργία Μουσειακών, Εκθεσιακών Χώρων και Χώρων Εκδηλώσεων.

Στην συνοικία, υπάρχουν παλαιά οικοδομήματα, με κύριο ιδιοκτησιακό γνώρισμα  τους πολλούς ιδιοκτήτες ανά κτίριο, όπως και κτίρια που έχει αγοράσει η Περιφερειακή Αρχή.

Στα χαρακτηριστικά γνωρίσματα της περιοχής αναφέρεται ειδικότερα και η σχετική μελέτη της Ομάδας Εργασίας του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας / Τμήμα Ανατολικής Στερεάς (έτους 2002), με ερευνητικό θέμα: Κατασκευαστική Ανάλυση του Τοπικού Δομικού συστήματος της Χάρμαινας Άμφισσας.

Η «Χάρμαινα» πρέπει να διασωθεί διατηρώντας τον ιδιαίτερης ιστορικής αξίας αρχιτεκτονικό της χαρακτήρα και πολεοδομικό ιστό, όπως επίσης  πρέπει να υπάρξει μέριμνα για την διάσωση του χαρακτήρα των προσβάσεων σε αυτή, αλλά και της διάθεση όμβριων από τη συνοικία αυτή προς τα στενά και τα σοκάκια που ενώνουν την περιοχή με την οδό Φρουρίου.

Στόχος μας οφείλει να είναι η διάσωση της πολιτιστικής παρακαταθήκης της περιοχής και η ανάδειξη της να σε  πόλο για την οικονομική ανάπτυξη της  πόλης της Άμφισσας και του Δήμου Δελφών.

Παράλληλα, όπως γνωρίζετε, υπάρχει ανάγκη για την προστασία, συντήρηση, διάσωση και ανάδειξη των ΑΝΘΙΒΟΛΩΝ ΠΑΠΑΛΟΥΚΑ, που τώρα, δυστυχώς, μικρό μέρος αυτών,  στεγάζεται σε ένα  μικρό μουσειακό χώρο στην περιοχή της Χάρμαινας, χωρίς όμως τις κατάλληλα απαιτούμενες συνθήκες.

Για το ζήτημα της Χάρμαινας θέσαμε το θέμα μέσω κοινοβουλευτικού ελέγχου στο Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών.

Σας παραθέτω σημεία της απάντησης του Υπουργού κ. Νικολάου Παπαθανάση, «… Παρεμβάσεις όπως η ολοκληρωμένη διαχείριση πόλεων δύναται να αποτελέσουν αντικείμενο μιας Στρατηγικής Ολοκληρωμένης Χωρικής Επένδυσης – Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης (ΟΧΕ-ΒΑΑ). Οι ΟΧΕ ΒΑΑ στηρίζουν πολυτομεακές και πολυταμειακές στρατηγικές και μπορούν να αντλήσουν πόρους από πολλά προγράμματα και πολλές προτεραιότητες και Ταμεία, υπό την προϋπόθεση ότι διασφαλίζονται η συνοχή και ο συντονισμός μεταξύ των σχετικών Ταμείων.

Στο ΕΣΠΑ 2021-2027 προτεραιότητα για την διαμόρφωση στρατηγικών στο πλαίσιο των ΟΧΕ – ΒΑΑ αποτελούν :

– Αστικές περιοχές με πρόβλεψη για ολοκληρωμένες αστικές παρεμβάσεις από Περιφερειακά Χωροταξικά Πλαίσια

– Οικιστικές ενότητες (λειτουργικές περιοχές) ή πόλεις που αναπτύσσονται σε μία ή περισσότερες Δημοτικές Ενότητες με πληθυσμό μεγαλύτερο των 50.000 κατοίκων

– Πόλεις – έδρες Περιφερειακών Ενοτήτων που δεν καλύπτονται από τα παραπάνω, με σημαίνοντα λειτουργικό ρόλο αστικού κέντρου.

Παράλληλα, προβλέπεται ότι η κύρια χρηματοδότηση των ΟΧΕ – ΒΑΑ θα είναι από τα 13 Περιφερειακά Προγράμματα της προγραμματικής περιόδου 2021-2027. Αρμόδιες για την επιλογή των περιοχών παρέμβασης είναι οι οικείες διαχειριστικές αρχές.

Οι περιοχές παρέμβασης επιλέγονται είτε μέσω ανταγωνιστικών διαδικασιών στη βάση κριτηρίων που έχουν εγκριθεί από την Επιτροπή Παρακολούθησης του Προγράμματος είτε στη βάση αναλυτικής τεκμηρίωσης.

Το ΠεΠ Στερεάς Ελλάδας 2021 – 2027 εστιάζει στην προώθηση των συνεχιζόμενων στρατηγικών βιώσιμης αστικής ανάπτυξης στα βασικά αστικά κέντρα της Στερεάς Ελλάδας (Χαλκίδα, Λαμία, Θήβα, Λιβαδειά) με προβλεπόμενο προϋπολογισμό 46,8 εκ ευρώ. Στην παρούσα φάση η αρμόδια διαχειριστική αρχή είναι στη φάση πρόκλησης για την υποβολή των επικαιροποιημένων στρατηγικών από τους εν λόγω Δήμους

Επιπρόσθετες νέες ΒΑΑ δύναται να προκύψουν σε μεταγενέστερη φάση ως ανάγκες για σχεδιασμό και υλοποίηση λαμβάνοντας υπόψη τον Περιφερειακό Χωροταξικό σχεδιασμό της Στερεάς Ελλάδας καθώς και της διαθεσιμότητας των πόρων.

Τέλος, σημειώνεται ότι στο πρόγραμμα ΠΕΠ «Στερεά Ελλάδα 2021 – 2027», στον άξονα 4 και στις κατηγορίες δράσεων : «4.6.2 – Προστασία, ανάδειξη και αξιοποίηση πολιτιστικών υποδομών» και «4.6.3 – Προστασία, ανάδειξη και αξιοποίηση αξιόλογων χώρων φυσικής κληρονομιάς και ενίσχυση υποδομών προσβασιμότητας σε αυτούς» θα μπορούσαν δυνητικά να χρηματοδοτηθούν έργα πολιτισμού, υποδομών, κλπ από τον δήμο Άμφισσας στο πλαίσιο σχετικών προσκλήσεων της ΕΥΔ του ΠΕΠ «Στερεάς Ελλάδας 2021 – 2027», που όμως προς το παρόν δεν έχει εκδώσει.

Για περισσότερες πληροφορίες, αρμόδια να απαντήσουν είναι τα συνερωτώμενα Υπουργεία καθώς και η Διαχειριστική Αρχή του Περιφερειακού Προγράμματος «Στερεά Ελλάδα 2021-2027».

Θα ήθελα να παρακαλέσω την Περιφερειακή Αρχή και τα Στελέχη της ΕΥΔ ΣΤΕΡΕΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ, να εξετάσουν τις δυνατότητες για δημιουργία «Στρατηγικής Ολοκληρωμένης Χωρικής Επένδυσης – Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης (ΟΧΕ – ΒΑΑ) για την Άμφισσα και την συνοικία Χάρμαινα, όπως επίσης να εξετάσετε αν και πως θα είναι δυνατή η χρηματοδότηση μελετών και έργου αποκατάστασης για την περιοχή και τα στενά και σοκάκια από την οδό Φρουρίου προς Χάρμαινα. Συνεργασία με τη Αρχιτεκτονική Σχολή θα ήταν ένα θεμιτό βήμα, ενώ καθολική συνεργασία απαιτείται μεταξύ της Περιφέρειας Στερεάς και του Δήμου Δελφών.

Η Περιφερειακή Αρχή και η ΕΥΔ ΣΤΕΡΕΑΣ μπορούν να δώσουν απαντήσεις και κατευθύνσεις για χρηματοδοτικά εργαλεία και αναγκαίες προϋποθέσεις εξέτασης και ένταξης του έργου σε πρόγραμμα χρηματοδότησης.

Επίσης είτε μέσω της ΕΥΔ ΣΤΕΡΕΑΣ, είτε μέσω χρηματοδότησης από ΟΠΑΣΤΕ ή και ΔΙΚΤΥΟ ΔΕΛΦΩΝ πρέπει να κινηθεί διαδικασία έργου, τουλάχιστον, συντήρησης των ΑΝΘΙΒΟΛΩΝ ΠΑΠΑΛΟΥΚΑ.

Παρακαλώ κάθε Περιφερειακό Σύμβουλό να σταθεί αρωγός στην προσπάθεια για αυτά τα δύο σημαντικά έργα, διάσωση Χάρμαινας και τουλάχιστον συντήρηση Ανθιβόλων Παπαλουκά, στην ΑΜΦΙΣΣΑ.

Ευχή και προσπάθεια από δημότες της πόλης της Άμφισσας θα είναι το συνεχές αίτημα για μετατροπή του παλιού νοσοκομείου Άμφισσας σε μόνιμη έκθεση των Ανθοβόλων Παπαλουκά. 

Με εκτίμηση

ΑΦΡΟΔΙΤΗ ΠΑΠΑΘΑΝΑΣΗ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Check Also

Στον πρόεδρο του ΤΟΕΒ απευθύνεται ο Ν. Τοπούζης – Επιστολή κόλαφος για Δ.Παρασκευά

Στον πρόεδρο του ΤΟΕΒ απευθύνεται ο Ν. Τοπούζης Επιστολή κόλαφος για Δ.Παρασκευά -Τον κατη…