Home Εικόνες Αρχικής Νίκος Κρίτζαλης: «Ζητάμε την επιβίωσή μας»

Νίκος Κρίτζαλης: «Ζητάμε την επιβίωσή μας»

- Τα αιτήματα των μελισσοκόμων - Μιλάει ο Πρόεδρος του Μελισσοκομικού Συλλόγου Φωκίδας

Αξία στο παραγόμενο προϊόν ζητάνε οι μελισσοκόμοι, ώστε να ζουν με αξιοπρέπεια και όχι από επιδοτήσεις και ενισχύσεις, όπως αναφέρει σε συνέντευξή του στην «Ώρα της Φωκίδας» και τον Παύλο Σφέτσα, ο Πρόεδρος του Μελισσοκομικού Συλλόγου Φωκίδας, Νίκος Κρίτζαλης.

Ο κ. Κρίτζαλης μιλά για τα εξαγγελθέντα μέτρα από τη μεριά της κυβέρνησης και εξειδικεύει τα αιτήματα του μελισσοκομικού κλάδου. Παράλληλα, καλεί τους πολίτες να συνταχθούν μαζί τους, καθώς το διατροφικό και περιβαλλοντικό ζήτημα τους αφορά όλους.

Μετά τις κινητοποιήσεις ο Πρωθυπουργός εξήγγειλε κάποια μέτρα. Ο αγροτικός κόσμος και ειδικότερα οι μελισσοκόμοι είναι ικανοποιημένοι από τα μέτρα που εξαγγέλθηκαν;

Δεν είναι ικανοποιημένοι γιατί ουσιαστικά δεν πήραμε απάντηση σε κανένα από τα αιτήματά μας. Έδωσε μόνο μια έκτακτη ενίσχυση στη Θεσσαλία, η οποία δεν μας καλύπτει. Δίνει στη Θεσσαλία γιατί είναι πληγείσα περιοχή από τις φυσικές καταστροφές και αφήνει εκτός τον Έβρο, τη Ρόδο, τη Φθιώτιδα, τη Βοιωτία και την Εύβοια. Το δεύτερο είναι ότι αποζημιώνει με 15 ευρώ την κυψέλη τους μελισσοκόμους της Θεσσαλίας, αλλά πολλοί που υπέστησαν ζημιές και απώλειες στο ζωικό τους κεφάλαιο ήταν εκτός Περιφέρειας. Εκείνη την περίοδο υπέστησαν απώλειες μελισσοσμηνών αγρότες από άλλους νομούς που φιλοξενούνταν εκεί. Ο θεσσαλικός κάμπος φιλοξενεί μελίσσια από πολλές περιοχές της Ελλάδας. Όχι από νησιωτικές, αλλά από Πελοπόννησο, Βόρεια Ελλάδα ή Στερεά Ελλάδα, ειδικά εκείνο το διάστημα.

Ούτε αναφορικά με το κόστος παραγωγής σας καλύπτει. Το αφορολόγητο του καυσίμου, που είναι στο κόστος παραγωγής, είπε πως θα είναι με τη μορφή επιδόματος για το 2024, ενώ οι αγρότες ζητούν τη θεσμοθέτηση.

Ζητούμε τη θεσμοθέτηση του αφορολόγητου. Να έχουμε άλλο τιμολόγιο πετρελαίου για τον αγροτικό κλάδο. Στην ουσία ούτε εδώ μας απαντάει. Σήμερα οι Μελισσοκομικοί Σύλλογοι έχουμε πανελλαδικό, διαδικτυακό σε πρώτη φάση, συντονιστικό. Εκεί θα παρθούν αποφάσεις για το πώς θα κινηθούμε, δεν έχουμε ορίσει ακόμη τις επόμενές μας κινήσεις. Υπάρχει έντονο το κλίμα για κλιμάκωση των κινητοποιήσεων. Πιστεύω ότι μόνο μέσα από την κλιμάκωση θα πιέσουμε την κατάσταση, για να έχουμε τα πρώτα θετικά αποτελέσματα στη βάση της κάλυψης των αιτημάτων μας.

Πως κρίνετε την κινητοποίηση που έγινε στη Λαμία; Αντίστοιχες κινητοποιήσεις έγιναν σε όλη την Ελλάδα, στις έδρες των Περιφερειών.

Υπήρξε πολύ θετικό κλίμα και ιδιαίτερη, καλή συμμετοχή.

Ο Πρόεδρος του Συλλόγου της Φωκίδας θα προτείνει αυτού του στυλ τις κινητοποιήσεις ή κάτι διαφορετικό;

Σε επόμενη φάση αυτού του στυλ έως και μία μαζική κινητοποίηση στην Αθήνα. Αυτό θα προτείνουμε εμείς ως Διοικητικό Συμβούλιο του Μελισσοκομικού Συλλόγου Φωκίδας. Πρώτα πάλι μηχανοκίνητη πορεία στις έδρες των Περιφερειών και σε δεύτερο χρόνο μια κινητοποίηση στο Υπουργείο.

Στα αιτήματα. Σχετικά με τις ελληνοποιήσεις προαναφέρατε ότι δεν ικανοποιηθήκατε από τα εξαγγελλόμενα. Τι γίνεται με αυτό; Είναι και εις βάρος του καταναλωτή.

Του καταναλωτή και του παραγωγού. Οι ελληνοποιήσεις είναι ένα χρόνιο φαινόμενο, ένα διαχρονικό πρόβλημα, που αποτελεί το μεγαλύτερο βαρίδι του μελισσοκομικού κλάδου στη χώρα μας. Ο κλάδος μας έχει υπονομευθεί από τις ελληνοποιήσεις όλα αυτά τα χρόνια. Να το εξηγήσω να αντιληφθεί και ο κόσμος τι συμβαίνει.

Εισάγεται στη χώρα μέλι από άλλες χώρες, η μεγαλύτερη όμως ποσότητα προέρχεται κυρίως από την Κίνα. Αυτό είναι υπερφιλτραρισμένο, έχουν αφαιρεθεί όλα τα στερεά σωματίδια που έχει μέσα το μέλι. Αφού εισέρχεται, ανακατεύεται με μικρό ποσοστό ελληνικού μελιού και όταν πάει για ανάλυση αυτό το χαρμάνι, ταυτοποιούνται μόνο οι ελληνικοί γυρεόκοκκοι, γιατί αφαιρέθηκαν αυτοί από τη χώρα προέλευσης. Ουσιαστικά αυτό δεν είναι μέλι, αλλά γλυκαντικές ουσίες. Με τους ελληνικούς γυρεόκοκκους θα περάσει και θα φτάσει στο ράφι ως ελληνικό μέλι.

Εμείς ζητούμε νομοθετική ρύθμιση η οποία να περιορίσει ως και να εξαλείψει τις ελληνοποιήσεις. Πως; Θεσπίζοντας μία βάση, ένα κατώτερο όριο περιεκτικότητας γυρεόκοκκων στο μέλι. Έπειτα, ζητάμε και ιχνηλασιμότητα τιμολογίου. Έλεγχο στα σύνορα, εισροές – εκροές, ώστε να αρχίσει το φαινόμενο να περιορίζεται, ώσπου να εξαλειφθεί.

Κατά πόσο πιστεύετε ότι θα ικανοποιηθείτε όσον αφορά στην άρση των περιοριστικών πυροσβεστικών διατάξεων, που δεν σας επιτρέπουν να μπείτε στο δάσος την αντιπυρική περίοδο; Πιστεύω πως αυτό κολλάει στο μικρό ποσοστό που ανέφερε και ο συνάδελφός σας, του 0,017% που από αμέλεια προκαλείται πυρκαγιά.

Νομίζω πως μπορεί να ικανοποιηθεί γιατί οι μελισσοκόμοι έτσι κι αλλιώς είμαστε φίλοι του δάσους. Με τα κατάλληλα μέτρα προστασίας, που οφείλει να έχει ο καθένας μας, δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος για φωτιά στο δάσος. Ο μελισσοκόμος προστατεύει το δάσος, ζει απ’ αυτό και είναι συνεργάτης με το οικοσύστημα στο οποίο βρίσκεται και δραστηριοποιείται.

Η άρση περιορισμών τοπικών Δασαρχών και η τοποθέτηση μελισσοσμηνών, όπως ορίζει ο νόμος 6238/1934, σε τι αφορά;

Αυτό έχει να κάνει με τον υψηλό κίνδυνο πυρκαγιάς, ενώ οι πυροσβεστικές διατάξεις με τη χρήση καπνιστηριού από τις 10:00 το πρωί και έπειτα.

Τι είναι η επιδότηση επικονίασης και ζητάτε πλήρη ένταξη στην ΚΑΠ και το πρασίνισμα;

Ζητάμε να λάβει ο μελισσοκόμος ένα ποσό ως επιδότηση. Με την εκτεταμένη χρήση αγροχημικών, τους εντεταμένους τρόπους καλλιέργειας που έχουν εφαρμοστεί από τις δεκαετίες ’50, ’60 και μετά, σε παγκόσμιο επίπεδο, οι φυσικοί επικονιαστές σιγά σιγά εξαλείφονται. Έχουν μείνει πολύ λίγοι. Οι μέλισσες είναι οι σημαντικότεροι επικονιαστές γιατί είναι οι περισσότεροι σε πληθυσμούς. Ο μελισσοκόμος στην ουσία ασκεί ένα λειτούργημα. Όπου πηγαίνει τα μελίσσια, μέσω της επικονίασης, δηλαδή τη μεταφορά γύρης από ένα φυτό σε άλλο, επιτυγχάνει τη γονιμοποίηση των φυτών. Άρα επιταχύνει τη διαδικασία αύξησης της βιοποικιλότητας στα άγρια δάση και στις καλλιέργειες. Η αύξηση της επικονίασης λόγω της παρουσίας των μελισσοσμηνών αυξάνει και την ποιότητα και την ποσότητα της παραγόμενης τροφής. Άρα εμείς, αθόρυβα όλα αυτά τα χρόνια, βοηθάμε στο αγροτικό ΑΕΠ χωρίς αυτό να γίνεται αντιληπτό.

Αν βάλουμε ως παράγοντα και τις καταστροφές λόγω πυρκαγιών, όπως στον Έβρο όπου έγινε ολική καταστροφή του οικοσυστήματος, χλωρίδας και πανίδας, τα μελίσσια είναι ο μόνος επικονιαστής που έχει μείνει για να αναγεννηθεί αυτό το οικοσύστημα. Γι’ αυτό είπα πως είμαστε συνεργάτες των οικοσυστημάτων και βοηθάμε στην ανάπτυξη και τη βελτίωση αυτών και ζητάμε την επιδότηση επικονίασης.

Για την πλήρη ένταξη στην ΚΑΠ και το πρασίνισμα όλα αυτά τα χρόνια έχουμε τη μικρότερη μοριοδότηση στα σχέδια βελτίωσης, είμαστε πάντα τελευταίοι. Αυτό έχει γίνει συνείδηση πλέον και στους αγρότες. Και στην καλλιέργεια του βαμβακιού στη Θεσσαλία οι αγρότες συνειδητοποιούν τη σημαντικότητα ύπαρξης μελισσοσμηνών για το όφελος της παραγωγής τους κυρίως, γι’ αυτό κάνουν χρήση αγροχημικών φυτοπροστατευτικών φαρμάκων τη νύχτα, για να προστατευτεί η μέλισσα.

Για το όφελος της παραγωγής η οποία γίνεται στα χωράφια, τα οποία βρίσκονται στο παράπλευρο οδικό δίκτυο, όπου εσείς δεν μπορείτε να κινηθείτε με μελισσοκομικά φορτηγά άνω των 3,5 τόνων.

Ζητάμε και αυτό γιατί ο μελισσοκόμος πρέπει να έχει την ελευθερία να κινηθεί στο αγροτικό δίκτυο σε επαφή με τον παράδρομο. Για να μπορούμε να μετακινήσουμε τα μελίσσια μας.

Το πιο σημαντικό ίσως είναι η αναμόρφωση του ΕΛΓΑ και η ολική αποζημίωση σε απολεσθέν ζωικό κεφάλαιο.

Τα ποσοστά που δίνονται καλύπτουν ένα μικρό μόνο ποσοστό της απώλειας του ζωικού κεφαλαίου και του εξοπλισμού παράλληλα. Και οι τιμολογήσεις αποζημίωσης του ΕΛΓΑ είναι με κάποιο τρόπο απαρχαιωμένες, με τα κόστη πριν 20 χρόνια.

Προχτεσινό δελτίο Τύπου του ΥπΑΑΤ αναφέρει πως ήδη δόθηκαν αποζημιώσεις 180 εκατ. ευρώ και προϋπολογίστηκαν ακόμη 110 εκατ. έως τις 30 Ιουνίου. Όταν ακούει αυτό το πράγμα ο πολίτης λέει ότι παίρνουν τόσα λεφτά οι αγρότες, ακούει τον αριθμό των εκατομμυρίων και θεωρεί πως αγοράζετε πολυτελή αυτοκίνητα ή ακίνητα. Θα μας το εξηγήσετε αυτό; Παίρνουν όλοι οι αγρότες χρήματα;

Αυτή είναι μία προπαγάνδα η οποία διαχέεται στην κοινή γνώμη. Δεν ισχύει κάτι τέτοιο, τα λεφτά δεν είναι πολλά δεδομένου ότι το κόστος παραγωγής είναι τεράστιο. Δεν γνωρίζω για τους υπόλοιπους αγροτικούς τομείς, αλλά το κόστος παραγωγής για τον μελισσοκόμο έχει ξεφύγει. Τα λεφτά μπορεί να φαίνονται πολλά, πέφτουν γενικά στον αγροτικό τομέα, άρα όταν μοιράζονται και διαιρούνται είναι πολύ λίγα. Ό,τι χρήματα δίνονται είτε από επιδοτήσεις, είτε από έκτακτες ενισχύσεις είναι μία τεχνητή αναπνοή για να μπορέσει να κρατηθεί στη ζωή ο αγροτικός τομέας και δεν έχει καμία προοπτική. Αν δεν λυθούν τα βασικά ζητήματα, κόστος παραγωγής, αποφορολόγηση πετρελαίου και επιδότηση στα αγροτικά εφόδια ή μείωση ΦΠΑ σε κάποια, με την πάταξη των ελληνοποιήσεων παράλληλα, δεν υπάρχει περίπτωση να έχει προοπτική ο μελισσοκομικός κλάδος τα επόμενα χρόνια. Συνεχώς θα τα παρατάνε οι μελισσοκόμοι με τα προαναφερόμενα αποτελέσματα. Τη μείωση της επικονίασης και την πρόσβαση, όπως έχουν ήδη και δεν το γνωρίζουν, των καταναλωτών σε υποβαθμισμένης ποιότητας προϊόντα μέλισσας.

Στην κοινή γνώμη υπάρχει και μια άλλη άποψη, ότι τώρα με τις κινητοποιήσεις εμποδίζετε τους υπόλοιπους κλάδους να εργαστούν. Τι θα θέλατε να πείτε στους πολίτες γενικότερα;

Να καταλάβουν ότι το όφελος των μελισσοκόμων είναι και δικό τους όφελος, όπως συμβαίνει σε όλον τον αγροτικό τομέα. Εμείς είμαστε αυτοί που παράγουμε την τροφή και έχουμε την ευθύνη για τη διατροφή των πολιτών της χώρας. Γι’ αυτό οι πολίτες να συνταχθούν μαζί μας και να είμαστε μια γροθιά. Το διατροφικό ζήτημα τους αφορά όλους και με τη μέλισσα είναι και περιβαλλοντικό. Ενισχύοντας και πηγαίνοντας πλάι με τον μελισσοκόμο στη διεκδίκηση των δίκαιων αιτημάτων, ο πολίτης προστατεύει το περιβάλλον και τη διατροφή του. Μέσα από τη διεκδίκηση των αιτημάτων ζητάμε την επιβίωσή μας. Να μπορεί ο μελισσοκόμος από το επάγγελμά του και το παραγόμενο προϊόν να ζήσει με αξιοπρέπεια. Δεν είναι το μέλημά μας να ζήσουμε από μία επιδότηση ή ενίσχυση και να πάμε παρακάτω. Πρώτα θέλουμε να ζήσουμε από το παραγόμενο προϊόν. Να δοθεί αξία σε αυτό.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Check Also

Στον πρόεδρο του ΤΟΕΒ απευθύνεται ο Ν. Τοπούζης – Επιστολή κόλαφος για Δ.Παρασκευά

Στον πρόεδρο του ΤΟΕΒ απευθύνεται ο Ν. Τοπούζης Επιστολή κόλαφος για Δ.Παρασκευά -Τον κατη…