Home Δήμος Δελφών Μπλοκαρισμένο το έργο στο 1ο Δημοτικό – Σε σημειωτόν οι εργασίες
Δήμος Δελφών - Εικόνες Αρχικής - 30 Νοεμβρίου, 2023

Μπλοκαρισμένο το έργο στο 1ο Δημοτικό – Σε σημειωτόν οι εργασίες

Αγωνία από την εκπαιδευτική κοινότητα που βλέπει για πολλοστή φορά τον κίνδυνο να «τιναχτεί στον αέρα» το έργο. Σε δυστοκία του αναδόχου απέδωσε ο δήμος τις καθυστερήσεις. Σοβαρό πρόβλημα έχει προκύψει με τη στέγαση του Ειδικού Σχολείου.

Σχεδόν σταματημένο είναι το έργο της προσθήκης νέας πτέρυγας στο 1ο Δημοτικό Σχολείο Άμφισσας προκαλώντας την έντονη ανησυχία των γονέων, των εκπαιδευτικών και των μαθητών του 1ου και του Ειδικού Σχολείου.

Προκάλεσαν σύσκεψη

Ο προβληματισμός όλων για την πορεία των εργασιών είναι έκδηλος καθώς δε διαπιστώνεται καμιά πρόοδος εδώ και αρκετούς μήνες. Μάλιστα, η εκπαιδευτική κοινότητα των δυο σχολείων σε συνεργασία με την Πρωτοβάθμια ζήτησαν εγγράφως σύσκεψη η οποία πραγματοποιήθηκε την προηγούμενη εβδομάδα, όπου και εξηγήθηκαν οι λόγοι των καθυστερήσεων. Ο κύριος του έργου, δήμος Δελφών απέδωσε τις καθυστερήσεις σε δυστοκία του αναδόχου, εξηγώντας ότι υπάρχουν προβλήματα στην εκτέλεση του έργου. Επισημάνθηκε επίσης, ότι δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα στη χρηματοδότησή του.

Η ανησυχία ωστόσο εντάθηκε μετά τη σύσκεψη, καθώς διαπιστώθηκε ο κίνδυνος το έργο να μην έχει ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του Αυγούστου που ολοκληρώνεται το χρονοδιάγραμμά του.

Δεν προχωράει

Αυτό που προκάλεσε έντονο προβληματισμό είναι η αντίδραση του αναδόχου που κάνει μια εργασία που και που. Όπως όμως αναφέρθηκε, αυτό συμβαίνει κάθε φορά που ολοκληρώνεται η προθεσμία για την εκτέλεση εργασιών και πρέπει να κλείσει ένας λογαριασμός. Τότε, η ανάδοχος εταιρεία εναποθέτει κάποια υλικά για να φανεί πρόοδος και να εξοφληθεί ο εν λόγω λογαριασμός.

Δεν θέλει να διαλύσει τη σύμβαση

Ο δήμος Δελφών προσπαθεί με κάθε τρόπο να βοηθήσει τον ανάδοχο να ολοκληρώσει το έργο και αυτό γιατί είναι ο τρίτος και τελευταίος μειοδότης. Όπως τονίστηκε στη σύσκεψη, αν καταγγελθεί η σύμβαση και εγκαταλειφθεί η εργολαβία, ο διαγωνισμός θα πρέπει να γίνει ξανά από την αρχή, ενδεχόμενο που θα στοιχίσει τουλάχιστον ένα χρόνο καθυστέρηση στο έργο.

Υπενθυμίζουμε ότι αρχικά το Φεβρουάριο του 2019 είχε υπογραφεί σύμβαση με τον πρώτο μειοδότη, ο οποίος το εγκατέλειψε γιατί άργησε να ξεκινήσει τις εργασίες, καθώς περίμεναν την ολοκλήρωση του σχολικού έτους. Ο δεύτερος μειοδότης αποχώρησε και το ανέλαβε ο τρίτος και τελευταίος.

Πρόβλημα με τη στέγαση του Ειδικού Σχολείου

Εντωμεταξύ στο Ειδικό Σχολείο έχει προκύψει σοβαρό πρόβλημα με τη στέγασή του, αφού η προσωρινή λύση που είχε δοθεί με δυο κοντέινερ δε μπορεί να συνεχιστεί. Τα προβλήματα που δημιουργεί η παραμονή του Σχολείου στο συγκεκριμένο χώρο είναι τεράστια και πλέον η κατάσταση έχει γίνει ανυπόφορη. Ήδη εκφράζεται από αρκετά χείλη η ανάγκη για τη μετεγκατάσταση του σχολείου.

Το ιστορικό του έργου

Για το έργο αυτό αρχικά υπεγράφη σύμβαση στις 18 Μαρτίου από τον τότε Δήμαρχο Δελφών Θανάση Παναγιωτόπουλο και τον εκπρόσωπο της αναδόχου εταιρείας «ΧΡΟΝΟΠΟΥΛΟΣ ΑΤΚΕΕ», Σταύρο Χρονόπουλο, για την κατασκευή νέας σχολικής Πτέρυγας στο 1ο Δημοτικό Σχολείο Άμφισσας. Οι εργασίες άργησαν να ξεκινήσουν και ο πρώτος ανάδοχος παραιτήθηκε. Το έργο δόθηκε στον τρίτο και τελευταίο μειοδότη μετά την παραίτηση και του δεύτερου. Η εκπρόσωπος της  αναδόχου εταιρείας κα Χρυσούλα Τσάλα συνυπέγραψε τη σύμβαση.

Το έργο έχει προϋπολογισμό 1.461.522,40 ευρώ και είναι χρηματοδοτούμενο από το Π.Ε.Π. Στερεάς Ελλάδας. Η δεύτερη σύμβαση υπεγράφη την Τετάρτη 5 Μαΐου 2021

Κύριος και φορέας υλοποίησης του έργου, προϋπολογισμού 1.461.694,84 € (με ΦΠΑ), είναι ο Δήμος Δελφών, ενώ χρηματοδοτείται από το Π.Δ.Ε. μέσω του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Στερεά Ελλάδα 2014-2020», στο πλαίσιο του οποίου είναι ενταγμένο, με συγχρηματοδότηση από εθνικούς, αλλά και ενωσιακούς πόρους του Ταμείου ΕΤΠΑ (Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης) της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Σχετικά με το φυσικό αντικείμενο του έργου, πρόκειται για την κατασκευή τριώροφου κτιρίου συνολικής κάλυψης 330,63 τμ. και συνολικής δόμησης 780,32 τμ, ενώ το νέο κτίριο θα βρίσκεται σε επαφή με το ισόγειο με χρήση ειδικού σχολείου. Πιο συγκεκριμένα, στο ισόγειο θα κατασκευαστούν αίθουσες γραφείων και βοηθητικοί χώροι, στον πρώτο όροφο θα κατασκευαστεί αίθουσα πολλαπλών χρήσεων και βοηθητικοί χώροι και στον δεύτερο όροφο αίθουσες διδασκαλίας. Επίσης, προβλέπεται η κατασκευή ραμπών, ασανσέρ και διαδρόμων για την εξυπηρέτηση των αναγκών ΑμεΑ. Στο πλαίσιο των εργασιών υπάρχει μέριμνα για την ψύξη και θέρμανση του κτιρίου, καθώς και ύπαρξη μηχανικού αερισμού για λόγους υγιεινής. Τέλος, και όσον αφορά τη χρονική περίοδο περάτωσης του έργου, αυτή προβλέπεται στους 24 μήνες από την ημέρα υπογραφής της σύμβασης.

Η ολοκλήρωσή του έργου θα συμβάλει στη βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών στον πολύ σημαντικό τομέα της Εκπαίδευσης, ιδιαίτερα δε στις υποδομές που αφορούν στην Ειδική Εκπαίδευση καθώς θα στεγάσει το Ειδικό Σχολείο.

Κατά τη διάρκεια των εργασιών εντοπίστηκε σε δυο διαφορετικές φάσεις πολεμικό υλικό, όπως σφαίρες, χειροβομβίδα και άλλα, οπότε και αναγκάστηκαν να διακόψουν οι αρμόδιοι τις εργασίες.

Τέλος να υπενθυμίσουμε ότι και επί του καποδιστριακού δήμου Άμφισσας είχε εγκριθεί χρηματοδότηση, αλλά το Δημοτικό Συμβούλιο κατά πλειοψηφία είχε αρνηθεί να παραχωρήσει το χώρο και ουδέποτε το έργο προχώρησε σε διαγωνισμό.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Check Also

Συνειδητά ο δήμος Δελφών «κρεμάει» τα έργα

Δεν έχει τέλος η κακοποιητική συμπεριφορά του δήμου Δελφών απέναντι σε έργα που έχουν σχεδ…