Home Εικόνες Αρχικής Μουδιασμένοι οι αγρότες
Εικόνες Αρχικής - Π.Ε. Φωκίδας - 14 Φεβρουαρίου, 2024

Μουδιασμένοι οι αγρότες

- Τι πρότεινε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. - Θα υπάρξει μεταξύ τους διαβούλευση μετά τη συνάντηση με τον Πρωθυπουργό. – Οι πρώτες εντυπώσεις εκπροσώπων φορέων της Φωκίδας.

Μούδιασμα επικρατεί στον αγροτικό κόσμο μετά τις προτάσεις του Πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, στη συνάντηση που είχε στο Μέγαρο Μαξίμου χτες με τους 15 εκπροσώπους των αγροτικών μπλόκων.

Ο κ. Μητσοτάκης ανακοίνωσε φθηνότερο ρεύμα για όλους τους αγρότες για τα επόμενα 2+8 χρόνια και την προκαταβολή της επιστροφής του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο αγροτικό πετρέλαιο στα τέλη Μαρτίου.

Άλλα αιτήματα, όπως των κτηνοτρόφων και των μελισσοκόμων, δεν εξειδικεύθηκαν και δεν υπήρξε η παραμικρή σε αυτά αναφορά, με τις πληροφορίες να αναφέρουν ότι δεν υπάρχει ικανοποίηση. Πλέον, αναμένονται οι αποφάσεις απλό πλευράς αγροτών, οι οποίοι μετά τη συνάντηση θα διαβουλευτούν τα όσα συζητήθηκαν και πως θα κινηθούν στο μέλλον.

Ποιοι συμμετείχαν στη συνάντηση

Σύμφωνα με τις αποφάσεις του Ενιαίου Συντονιστικού των μπλόκων, στο Μαξίμου βρέθηκαν οι Σωκράτης Αλειφτήρας (Λάρισα), Διαμαντής Διαμαντόπουλος (Σέρρες), Κωνσταντίνος Καναβίδης (Έβρος), Σάββας Κεφαλάς (Λιβαδειά), Νίκος Κούτρας, Χρήστος Λυγδής (Φθιώτιδα), Ρίζος Μαρούδας (Λάρισα), Γιάννης Παναγής (Σέρρες), Χρήστος Πάντζιος (Αλμυρός), Ευάγγελος Παπαγιαννούλης (Κιλελέρ), Γιάννης Σδράλης (Τρίκαλα), Γιώργος Σιδηρόπουλος (Πέλλα), Κώστας Τζέλλας (Καρδίτσα), Χρήστος Τσιπέλης (Ορμύλια Χαλκιδικής) και Κώστας Χατζηπαραδείσης (Λαγκαδάς).

Από κυβερνητικής μεριάς και ειδικά από το Μαξίμου παρόντες ήταν ο Διευθυντής του πρωθυπουργικού γραφείου, Γιάννης Μπρατάκος, οι Υπουργοί Επικρατείας, Μάκης Βορίδης και Σταύρος Παπασταύρου, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης, ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Λευτέρης Αυγενάκης, ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Θεόδωρος Σκυλακάκης, ο Υφυπουργός Οικονομικών, Θάνος Πετραλιάς, ο Υφυπουργός Κλιματικής Κρίσης που έχει την ευθύνη της πρώτης αρωγής, Χρήστος Τριαντόπουλος, αλλά και ο πρόεδρος του ΕΛΓΑ, Ανδρέας Λυκουρέντζος.

Τι πρότεινε ο Πρωθυπουργός

Φθηνότερο ρεύμα για όλους τους αγρότες για τα επόμενα 2+8 χρόνια ανακοίνωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, που εκτιμάται ότι θα διαμορφώσει την KW στα δύο πρώτα χρόνια κάτω από τα 10 λεπτά για τους αγρότες που συμμετέχουν σε συνεργατικά σχήματα ή είναι συνεπείς και κάτω από τα 11 λεπτά για όσους έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές, ρυθμίζοντας ταυτόχρονα και τα χρέη τους. Για τα επόμενα οκτώ χρόνια, για το ⅓ της κατανάλωσης, η εκτιμώμενη τιμή θα είναι ενιαία στα 9 λεπτά. Έτσι, θα επιτραπεί σε όλους τους αγρότες να κάνουν τον προγραμματισμό τους σε βάθος δεκαετίας.

Παράλληλα, ο Πρωθυπουργός ανακοίνωσε και την προκαταβολή της επιστροφής του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο αγροτικό πετρέλαιο (που ανέρχεται σε 82 εκατ. ευρώ), ύψους 40 εκατ. ευρώ στα τέλη Μαρτίου, με τη σχετική διάταξη να κατατίθεται στη Βουλή άμεσα.

Ο κ. Μητσοτάκης ανακοίνωσε πως η κυβέρνηση είναι διατεθειμένη να ανοίξει διάλογο για ένα πιο δίκαιο τρόπο επιστροφής του ΕΦΚ από το 2025 και μετά, με στοιχεία μόνιμης αντιμετώπισης, σχετικά με το πως κατανέμεται το ποσό επιστροφής, ποιοι και πότε θα το λαμβάνουν.

Δεν ικανοποιήθηκαν κτηνοτρόφοι και μελισσοκόμοι

Δεν είναι ευχαριστημένοι οι αγρότες στο πρώτο άκουσμα των προτάσεων του Πρωθυπουργού και ξεκαθαρίζουν πως θα υπάρξει διαβούλευση στους κατά αντικείμενο κλάδους. Άμεσα μετά το πέρας της συνάντησης, η «Ώρα της Φωκίδας» επικοινώνησε με τον Πρόεδρο του Κτηνοτροφικού Συλλόγου Δωρίδος, Νίκο Ασημακόπουλο, και τον Πρόεδρο του Μελισσοκομικού Συλλόγου Φωκίδας, Νίκο Κρίτζαλη.

«Θα υπάρξει ενημέρωση και διαβούλευση με τους υπόλοιπους συναδέλφους για να αξιολογήσουμε τις προτάσεις και τις περεταίρω κινήσεις μας. Ο κ. Μητσοτάκης μίλησε μόνο για πετρέλαιο και ρεύμα, που δεν είναι στα πρώτα αιτήματά μας. Βασικό αίτημα των κτηνοτρόφων πανελλαδικά είναι η αναθεώρηση της ΚΑΠ. Ο κλάδος μας θα δώσει το “παρών” στο Περιφερειακό Συμβούλιο σήμερα και θα επιδώσουμε ψήφισμα με τα αιτήματά μας», δήλωσε ο κ. Ασημακόπουλος.

Απ’ την πλευρά των μελισσοκόμων, ο κ. Κρίτζαλης ανέφερε: «Δεν είμαστε ικανοποιημένοι στο πρώτο άκουσμα των προτάσεων, αλλά πρέπει να υπάρξει και μεταξύ μας διαβούλευση. Σήμερα, άλλωστε, θα είμαστε στο Περιφερειακό Συμβούλιο για να καταθέσουμε το ψήφισμα με τα αιτήματά μας και να συμμετέχουμε στον διάλογο».

* Από τη σημερινή έντυπη έκδοση.

1 Σχόλιο

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Check Also

Ιδέες για δώρα στους συνεργάτες μας

Σε λιγότερο από δύο μήνες η φετινή χρονιά κλείνει και έρχεται μία νέα. Αυτή η αλλαγή είναι…