Home Ελλάδα Μητσοτάκης: Επιστολική ψήφος στις ευρωεκλογές
Ελλάδα - 30 Νοεμβρίου, 2023

Μητσοτάκης: Επιστολική ψήφος στις ευρωεκλογές

Ο πρωθυπουργός γνωστοποίησε ότι οι ευρωκάλπες θα γίνουν με σταυρό προτίμησης και με μια ενιαία Περιφέρεια για όλη τη χώρα.

Συνεδριάζει υπό τον πρωθυπουργό στο Μέγαρο Μαξίμου, το υπουργικό συμβούλιο. Κατά την εισαγωγική του τοποθέτηση, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε ενόψει ευρωεκλογών την καθιέρωση επιστολικής ψήφου.

Παράλληλα, γνωστοποίησε ότι οι ευρωκάλπες θα γίνουν με σταυρό προτίμησης και με μια ενιαία Περιφέρεια για όλη τη χώρα.

«Σήμερα κάνουμε ακόμα ένα σημαντικό βήμα. Καθιερώνουμε για όποιον επιθυμεί εντός και εκτός Ελλάδος την επιστολική ψήφο», είπε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός.

Ο πρωθυπουργός έκανε λόγο για «μια ιστορική τομή» καθώς, όπως είπε, «η εκλογική διαδικασία εμπλουτίζεται, αλλάζει και αποτελεί μια γενναία μεταρρύθμισης καθώς διευρύνει το εκλογικό σώμα και είναι η πιο ισχυρή απάντηση στην αποχή».

«Τη δυνατότητα αυτή θα δώσουμε και στους συμπολίτες μας εντός Ελλάδας και εδώ πιστεύω ότι η επιστολική ψήφος θα δώσει τη δυνατότητα να συμμετέχουν στις εκλογές δεκάδες, εκατοντάδες χιλιάδες συμπολίτες μας που υπό άλλες συνθήκες δεν θα συμμετείχαν και αυτό είναι μια μεγάλη δημοκρατική κατάκτηση. Και αναφέρομαι σε αρκετές κατηγορίες Ελλήνων και Ελληνίδων για τους οποίους η φυσική παρουσία στις κάλπες δεν είναι εύκολη: Υπερήλικες, ασθενείς, άτομα με αναπηρία, νέοι που δουλεύουν σεζόν, εργαζόμενοι τις ημέρες των εκλογών», συμπλήρωσε.

Επιπλέον, ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε: «Όπως είχα σημειώσει στη ΔΕΘ και στην αναμέτρηση αυτή θα ισχύσει ο σταυρός προτίμησης»

Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό υπήρξε προβληματισμός για το αν θα πρέπει να υπάρξει διαίρεση των περιφερειών, όμως, όπως είπε, «η μια επικράτεια όπως παγίως ισχύει από το 1981 πρέπει να ισχύσει και τώρα».

Λεπτομέρειες για όλα τα παραπάνω αναμένονται το απόγευμα από την υπουργό Εσωτερικών Νίκη Κεραμέως και τον αναπληρωτή υπουργό, Θοδωρή Λιβάνιο.

Η ατζέντα του Υπουργικού Συμβουλίου:

– Παρουσίαση από τον υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστή Χατζηδάκη και τον υφυπουργό Θάνο Πετραλιά του κρατικού προϋπολογισμού 2024.

– Παρουσίαση από τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Θεόδωρο Σκυλακάκη του νομοσχεδίου για την προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή, την επίτευξη της αστικής ανθεκτικότητας, την προστασία του περιβάλλοντος και την καταστολή της αυθαίρετης δόμησης.

– Παρουσίαση από τον υπουργό Υγείας Μιχάλη Χρυσοχοΐδη του νομοσχεδίου για το Εθνικό Σύστημα Τραύματος.

– Παρουσίαση από τον υπουργό Δικαιοσύνης Γιώργο Φλωρίδη και την υπουργό Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας Σοφία Ζαχαράκη ερανιστικών νομοσχεδίων των υπουργείων τους,

– Εισήγηση από τον υπουργό Δικαιοσύνης Γιώργο Φλωρίδη σχετικά με την επιλογή προέδρου του Ελεγκτικού Συνεδρίου.

– Εισήγηση από την υπουργό Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας Σοφία Ζαχαράκη για την τροποποίηση πράξης Υπουργικού Συμβουλίου για τη συγκρότηση και λειτουργία της κυβερνητικής επιτροπής για την κοινωνική ένταξη των Ρομά.

Στις 16.30, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα συμμετάσχει σε συζήτηση με τον Yossi Matias, αντιπρόεδρο Engineering & Research της Google, σε εκδήλωση για τα 15 χρόνια της Google στην Ελλάδα.

Πηγή: Καθημερινή

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Check Also

Συνειδητά ο δήμος Δελφών «κρεμάει» τα έργα

Δεν έχει τέλος η κακοποιητική συμπεριφορά του δήμου Δελφών απέναντι σε έργα που έχουν σχεδ…