Home Εικόνες Αρχικής H διπρόσωπη Στερεά Η Ρούμελη και η Εύβοια
Εικόνες Αρχικής - Στερεά - 28 Δεκεμβρίου, 2022

H διπρόσωπη Στερεά Η Ρούμελη και η Εύβοια

H διπρόσωπη Στερεά

Η Ρούμελη και η Εύβοια

-Η αντιστρόφως ανάλογη πορεία τους δείχνει ότι δε διαθέτουν κοινά συμφέροντα, ούτε και μπορούν να ακολουθήσουν κοινή πολιτική.

-Το αίτημα μεταφοράς της έδρας για την περιφέρεια που είχε ανοίξει ο υφ. Σίμος Κεδίκογλου και το ενδεχόμενο να λάβει σάρκα και οστά.

 

 

Μπορεί οι ενδοπεριφερειακές ανισότητες εντός Στερεάς να είναι πολλές, αλλά η εικόνα είναι ίδια με κοινή πορεία και κοινά προβλήματα για τις περιοχές που αποτελούν τη Ρούμελη, την ώρα που η Εύβοια βρίσκεται σε αντιστρόφως ανάλογη και απαιτεί άλλες πολιτικές.

 

Το πληθυσμιακό και οι αριθμοί

 

Το πληθυσμιακό είναι ένα εκρηκτικό πρόβλημα με τη Φθιώτιδα, έδρα της περιφέρειας να έχει την ίδια αιμορραγία πληθυσμού με την ορεινή και αναξιοποίητη Ευρυτανία.

Οι εκλογικοί κατάλογοι του 2019 έδειχναν τα εξής νούμερα:

 

Βοιωτία:

Εγγεγραμμένοι: 106.980         Ψήφισαν: 70.237

Εύβοια:

Εγγεγραμμένοι: 201.899         Ψήφισαν: 128.678

Ευρυτανία:

Εγγεγραμμένοι: 30.493           Ψήφισαν: 15.201

Φθιώτιδα:

Εγγεγραμμένοι: 147.818         Ψήφισαν: 97.876

Φωκίδα:

Εγγεγραμμένοι: 43.013           Ψήφισαν: 25.235

 

Οι συνολικοί αριθμοί σε Φθιώτιδα, Φωκίδα, Βοιωτία και Ευρυτανία την Α Κυριακή των αυτοδιοικητικών εκλογών του 2019 ήταν  208.549 και στην Εύβοια 128.678.

 

Η απογραφή χειροτέρευσε πολύ την κατάσταση. Έφερε και μεταβολή στις έδρες με τη Φθιώτιδα από 5 έδρες να μένει με μόλις 4.

 

Φθιώτιδα:

137.756 ΜΟΝΙΜΟΣ ΠΛΗΘΥΣΜΟΣ    Μεταβολή -12,9% 2021/2011

Βοιωτία:

106.107 ΜΟΝΙΜΟΣ ΠΛΗΘΥΣΜΟΣ  Μεταβολή -10,0% 2021/2011

Ευρυτανία:

17.461 ΜΟΝΙΜΟΣ ΠΛΗΘΥΣΜΟΣ Μεταβολή -13,0% 2021/2011

Φωκίδα:

36.210 ΜΟΝΙΜΟΣ ΠΛΗΘΥΣΜΟΣ Μεταβολή -10,2% 2021/2011

Εύβοια:

207.735 ΜΟΝΙΜΟΣ ΠΛΗΘΥΣΜΟΣ Μεταβολή -1,5% 2021/2011

 

Το πληθυσμιακό φυσικά επηρεάζει σημαντικά τους εκλογικούς καταλόγους, που πλέον αναμένουμε το 40% των ψηφοφόρων να αποτελείται από Ευβοείς. Εξάλλου, το 2019 ο σημερινός υφυπουργός Αλιείας κ. Σίμος Κεδίκογλου είχε θέσει δημόσια το ζήτημα μεταφοράς της έδρας της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας από τη Λαμία στη Χαλκίδα και από τη Φθιώτιδα στην Εύβοια. Αυτό το αίτημα τώρα πια φαντάζει σχεδόν αυτονόητη διεκδίκηση.

 

Το σημείο προσοχής

 

Είναι ξεκάθαρο πως η Εύβοια, λόγω πληθυσμιακού ζητήματος αποτελεί τη σημαντικότερη περιφερειακή ενότητα. Άλλωστε, οι μεγάλες της ανάγκες, η επικινδυνότητά της σε φυσικές καταστροφές, η υστέρησή της σε υποδομές τη φέρνουν πρώτη σε ελλείψεις, αν και πρωταγωνιστεί πολιτικά.

Αυτό σημαίνει ότι το μεγαλύτερο μέρος των κονδυλίων και της προσοχής της περιφέρειας θα κινείται προς την Εύβοια και είναι λογικό. Από εκεί όμως, μέχρι να πάρει τα 18 από τα 28 συνολικά εκατομμύρια που ανακοινώθηκαν για οδικά έργα, υπάρχει μεγάλη διαφορά, διότι και όλη η υπόλοιπη περιφέρεια, που αποτελείται από τρεις περιφερειακές ενότητες έχει μεγάλες ανάγκες που πρέπει να καλύψει.

 

Ο τοπικισμός

 

Σε κυρίαρχο όμως ζήτημα έχει αναγορευθεί και το θέμα καταγωγής του Περιφερειάρχη, καθώς θεωρείται πια δεδομένο πως αν δεν είναι από την Εύβοια θα χάσει, γιατί τη Β Κυριακή θα κινηθεί τοπικιστικά το νησί. Αυτά προφανώς δεν είναι σοβαρά επιχειρήματα, αφού εκείνα που πρέπει να μας απασχολούν είναι η ποιότητα του ατόμου, η πολιτική που θα ασκήσει και το πρόγραμμα που έχει ανακοινώσει.

Ο τόπος καταγωγής του καθενός, μπορεί να είναι πάντα στην καρδιά και το μυαλό του, αλλά αυτό δε σημαίνει ότι θα κάνει διακρίσεις και δε θα δώσει στον καθένα αυτό που δικαιούται. Ούτε είναι λογικό να περιμένουμε έναν πολιτικό με τη βαρύτητα του ονόματος του Κώστα Μπακογιάννη, για να «μιλήσουν» και οι πιο μικρές περιοχές, όπως η Ευρυτανία ή η Φωκίδα που δε διαθέτει τέτοιο πολιτικό με οικογενειακή ιστορία και βαρύγδουπο όνομα.

 

Τα προβλήματα

 

Το κομμάτι της Ρούμελης που αποτελείται από τις περιφερειακές ενότητες Ευρυτανίας, Φθιώτιδας, Βοιωτίας και Φωκίδας έχει μεγάλη υστέρηση πληθυσμού, γιατί παρουσιάζει σοβαρή υστέρηση σε ανάπτυξη. Με εξαίρεση τους Δελφούς που δέχονται στοχευμένα επισκέπτες οι οποίοι δε διαχέονται σε άλλα σημεία, δεν παρουσιάζει σοβαρή τουριστική ανάπτυξη, ενώ ακόμη και στο παραλιακό μέτωπο η «φουλ σεζόν» δεν ξεπερνά τις 30 μέρες, κάτι που είναι πάρα πολύ αρνητικό για την τουριστική ανάπτυξη.

Κοινό χαρακτηριστικό είναι και η αποβιομηχανοποίηση. Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι με εξαίρεση τη ζώνη Σχηματαρίου – Οινοφύτων, που περισσότερο επωφελούνται η Εύβοια και η Αττική και λιγότερο η Βοιωτία, οι υπόλοιπες περιοχές της Ρούμελης έχουν ατονήσει έως και αδρανήσει στις διεκδικήσεις τους για το δευτερογενή τομέα παραγωγής. Η τυποποίηση είναι σχεδόν ξεχασμένη έννοια και η βιομηχανοποίηση εντελώς δαιμονοποιημένη!

Η Βιομηχανική ζώνη της Λαμίας έχει ελάχιστες επιχειρήσεις, οι οποίες λειτουργούν περισσότερο ως αποθηκευτικοί χώροι και λιγότερο ως εργοστάσια. Το ΒΙΟΠΑ στην Άμφισσα, πέρα από τους ασφυκτικούς περιορισμούς του Δελφικού Τοπίου που αποτελούν αντικίνητρο, έχει για «μόστρα» και έναν παράνομο καταυλισμό που κανένας δήμαρχος δεν μετακινεί. Για την Ευρυτανία ακούσαμε με «καμάρι» ανακοινώσεις ότι είναι η πιο καθαρή ατμόσφαιρα γιατί δεν έχει βιομηχανοποιηθεί. Για την ακρίβεια δεν έχει βιομηχανικές επιχειρήσεις σχεδόν καθόλου. Εξαίρεση κάποιες λίγες βιοτεχνίες τυποποίησης. Μετά τις ανακοινώσεις για το πόσο καθαρός είναι ο αέρας στο Καρπενήσι, έπεσε και η «καρπαζιά» της ανακοίνωσης του πληθυσμού, όπου η Ευρυτανία βγήκε η περιοχή με τη μεγαλύτερη μείωση που φτάνει το 13%. Έμεινε με λιγότερους από 17.500 κατοίκους και είναι λογικό, αφού οι νέοι άνθρωποι δε μένουν στην περιοχή, να τρώνε τον καθαρό αλλά «κοπανιστό αέρα»!

Ο πρωτογενής τομέας παραγωγής, αν και έχει μεγάλες δυνατότητες ανάπτυξης στη Στερεά Ελλάδα, συμπεριλαμβανομένης της Εύβοιας, δεν έχει κάνει βήματα ανόδου. Βασικές αιτίες είναι δυο αρνητικές παράμετροι. Η μια έχει να κάνει με τον πολύ μικρό κλήρο και το γεγονός ότι οι περισσότεροι δραστηριοποιούνται στη γεωργία ως πάρεργο. Η δεύτερη ότι δεν μπορούν εύκολα να αναπτυχθούν συνεργασίες και συνέργειες.

Η Στερεά Ελλάδα πάντως, με τον ελαιώνα της Άμφισσας, τον κάμπο του Σπερχειού, τα σύκα της Εύβοιας, τις ελιές της Στυλίδας, το κατίκι Δομοκού, τη φορμαέλα Αράχωβας και πολλά άλλα ΠΟΠ προϊόντα μπορεί να είναι άκρως ανταγωνιστική, αν καταφέρει κάποιος φορέας να εγγυηθεί την επιτυχία των συνεργασιών. Αυτό σημαίνει ότι η Περιφέρεια και ο θεματικός αντιπεριφερειάρχης Επιχειρηματικότητας και Ανταγωνιστικότητας, σε συνεργασία με τα πέντε Επιμελητήρια θα αναλάβουν την πρωτοβουλία να λειτουργήσουν ως εγγυητές και στυλοβάτες συνεργειών και συνεργασιών.

Δυστυχώς όμως, αυτή η περιφέρεια, όπως είναι δομημένη σήμερα δεν είναι σε θέση να εγγυηθεί ούτε κατ’ ελάχιστον, αλλά ούτε και μπορεί ν’ αναλάβει τόσο σημαντικές πρωτοβουλίες. Το αποδεικνύει άλλωστε η Αγροδιατροφική Σύμπραξη, η οποία δεν έχει μπει στη Φωκίδα, παρά το μεγάλο ενδιαφέρον που εκδηλώνεται από επαγγελματίες του πρωτογενούς τομέα.

 

Η μεγάλη μείωση πληθυσμού απαιτεί άμεσα και επιθετικά μέτρα, αλλά και μια περιφέρεια που θα θέλει και θα μπορεί να τραβήξει μπροστά. Τα νούμερα απέδειξαν πως όσο υποτιμάται το πρόβλημα και μπαίνει κάτω από το χαλί, τόσο θεριεύει και μας απειλεί.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Check Also

Στον πρόεδρο του ΤΟΕΒ απευθύνεται ο Ν. Τοπούζης – Επιστολή κόλαφος για Δ.Παρασκευά

Στον πρόεδρο του ΤΟΕΒ απευθύνεται ο Ν. Τοπούζης Επιστολή κόλαφος για Δ.Παρασκευά -Τον κατη…