Home Εικόνες Αρχικής Έπεα πτερόεντα

Έπεα πτερόεντα

Γράφει ο Παύλος Σφέτσας

 • Μαζική κινητοποίηση των Μελισσοκομικών Συλλόγων της Στερεάς Ελλάδας πραγματοποιήθηκε το πρωί της Πέμπτης 1 Φεβρουαρίου 2024 στη Λαμία, με μηχανοκίνητη πορεία και εμπέδωση ψηφίσματος με τα αιτήματά τους στο Διοικητήριο της Περιφερειακής Ενότητας Φθιώτιδας και συγκεκριμένα στους Αντιπεριφερειάρχες, Κώστα Αποστολόπουλο και Κατερίνα Καλαντζή!

 

 • Καταρχάς να πούμε πως η μέλισσα είναι το πολυτιμότερο έμβιο ον του πλανήτη, σύμφωνα με τα συμπεράσματα του «Earthwatch Institute», τα οποία παρουσιάστηκαν στην σύνοδο της Βασιλικής Γεωγραφικής Ένωσης του Λονδίνου το 2019! Η μέλισσα είναι, επίσης, ο σημαντικότερος επικονιαστής! Επικονίαση είναι η μεταφορά της γύρης από τον ανθήρα του άνθους στο στίγμα του ίδιου (τέλειο άνθος) ή άλλου άνθους… Τα ¾ των τροφών μας εξαρτώνται από τη μέλισσα! Με λίγα λόγια, η μέλισσα είναι η αναγεννητική δύναμη της φύσης, όπως τονίστηκε και στη συνάντηση των μελισσοκόμων με τους Αντιπεριφερειάρχες!

 

 • Στις καμένες περιοχές της Στερεάς Ελλάδας, όπως π.χ. η Εύβοια, οι μελισσοκόμοι «πυροδοτούν» τη φύση να έρθει στα συγκαλά της, όχι σε 40 χρόνια που απαιτείται, αλλά σε 15! Γι’ αυτό, εκτός των άλλων, ζήτησαν και τη διοικητική στήριξη… Τη ζήτησαν, γιατί –όπως τόνισαν- δεν μπορούν να ζήσουν τις οικογένειές τους, καθώς το 2023 αποδείχτηκε γι’ αυτούς καταστροφικό τόσο από τα καιρικά φαινόμενα, όσο και από την παραγωγή!

 

 • Πάμε να δούμε τα αιτήματά τους, όπως αυτά εξηγήθηκαν στη συνάντηση…

 

 • Ελληνοποιήσεις… Εισέρχεται στη χώρα μέλι, που στην ουσία είναι γλυκαντικές ουσίες και πωλείται ως μέλι! Η υφιστάμενη νομοθεσία επιτρέπει τη νομιμοποίηση και ζητούν την αναδιάρθρωση του νομοθετικού πλαισίου, ώστε το μέλι τους να πωλείται ως ελληνικό και το εισαγόμενο ως εισαγόμενο!

 

 • Άρση των περιοριστικών Πυροσβεστικών διατάξεων… «Οι μελισσοκόμοι ζούμε από τα δάση, τα προστατεύουμε και συνεισφέρουμε στη βιοποικιλότητά τους», σημείωσαν! Πρόσθεσαν πως διατίθενται να λάβουν τα απαραίτητα πυροσβεστικά μέτρα, καθώς δεν μπορούν να εργαστούν την αντιπυρική περίοδο… Οι σχετικές, μάλιστα, διαβουλεύσεις με το Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, τους αρμόδιους φορείς και τις Υπηρεσίες έχουν γίνει και απομένει η υπογραφή του Υπουργού από τον περασμένο Μάιο, όπως ξεκαθαρίστηκε… «Δεν αντέχουμε και τρίτο χρόνο να δουλέψουμε με αυτές τις συνθήκες, είμαστε η μοναδική χώρα της Νότιας Ευρώπης με τέτοιους περιορισμούς», υπογράμμισαν, επισημαίνοντας ότι αυτό επιφέρει απώλεια εισοδήματος!

 

 • Αποφορολόγηση καυσίμου που εντάσσεται στο κόστος παραγωγής… Εξήγησαν πως δεν ζητούν κάτι μη ρεαλιστικό ή από τον κρατικό κορβανά… Αντίθετα θέλουν να γίνει ευκολότερο το έργο τους, οι ίδιοι πιο ανταγωνιστικοί στο προϊόν τους και γενικά πιο παραγωγικοί!

 

 • Ενίσχυση σε όλους τους πληγέντες της Στερεάς Ελλάδας… Οι περσινές καταστροφικές κακοκαιρίες δεν έπληξαν μόνο τη Θεσσαλία, αλλά και πολλές περιοχές της Στερεάς Ελλάδας, κυρίως σε Βοιωτία, Εύβοια και Φθιώτιδα!

 

 • Αναμόρφωση ΕΛΓΑ… Όλες οι αποζημιώσεις που λαμβάνουν είναι σε επίπεδο εικοσαετίας, αλλά και το ύψος των αποζημιώσεων δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα! «Δεν γίνεται να παθαίνουμε ζημιά τον Σεπτέμβριο και να αποζημιωνόμαστε τέλος Ιουνίου», τονίστηκε!

 

 • Επιδότηση επικονίασης… Τη ζητούν παρότι ο κλάδος τους συνεισφέρει ένα μικρό ποσοστό στο παραγόμενο προϊόν του αγροτικού ΑΕΠ, καθώς προσφέρουν περισσότερο ποιοτικά! Αυτό βέβαια δεν είναι αντιληπτό από τους καταναλωτές… Αν η μελισσοκομία μειωθεί, δεδομένου ότι και οι επικονιαστές θα μειωθούν, θα υποβαθμιστεί η ποιότητα και η ποσότητα!

 

 • Κίνηση μελισσοκομικών φορτηγών άνω των 3,5 τόνων στο παράπλευρο οδικό δίκτυο… «Εμείς δεν φορτώνουμε από ΒΙΠΕ. Αναγκαζόμαστε να πάρουμε τον παράδρομο και ζητούμε εξαίρεση. Πως θα μπούμε στο χωράφι μας», αναρωτήθηκαν…

 

 • Πρόβλημα αντιμετωπίζουν και με τα μόρια στα σχέδια βελτίωσης, ζητώντας τον ανασχεδιασμό της σχετικής λίστας, χωρίς ωστόσο να πληγούν οι υπόλοιποι συνάδελφοί τους αγρότες…

 

 • Οι Αντιπεριφερειάρχες, δηλώνοντας αναρμόδιοι για το 80% των αιτημάτων, επισήμαναν πως θα τα μεταφέρουν στα αρμόδια Υπουργεία με τις δυνάμεις και τις δυνατότητές τους… Παράλληλα, υπογράμμισαν πως τα προγράμματα και οι δράσεις της Περιφέρειας προς ενίσχυση των μελισσοκόμων θα συνεχιστούν, καθώς στέκονται στο πλευρό τους!

* Όπως δημοσιεύθηκε στην «Ώρα της Φωκίδας» την Παρασκευή 2 Φεβρουαρίου 2024.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Check Also

Συνειδητά ο δήμος Δελφών «κρεμάει» τα έργα

Δεν έχει τέλος η κακοποιητική συμπεριφορά του δήμου Δελφών απέναντι σε έργα που έχουν σχεδ…