Home Εικόνες Αρχικής Έπεα πτερόεντα
Εικόνες Αρχικής - Παραπολιτικά - 23 Ιανουαρίου, 2024

Έπεα πτερόεντα

Γράφει ο Παύλος Σφέτσας

  • Κανένα πρόβλημα δεν παρατηρήθηκε στη Στερεά Ελλάδα τις προηγούμενες μέρες από την επέλαση του μίνι χιονιά, όπως μάς ενημέρωσε ο Αναπληρωτής Προϊστάμενος της Αυτοτελούς Διεύθυνσης Πολιτικής Προστασίας Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας, Ζώης Πολύζος!

 

  • Τα χιόνια περιορίστηκαν σε υψόμετρο 1500μ. και πάνω, άρα ήταν όλα ελεγχόμενα! Ο ίδιος, άλλωστε, έχει διαχειριστεί δυσκολότερες καταστάσεις και μπορεί πλέον να ανταπεξέλθει στις όποιες δυσκολίες με την εμπειρία του!

 

  • Αντίθετα, μειωμένοι παρουσιάζονται οι δείκτες της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας στην ετήσια έκθεση «ανταγωνιστικότητας και διαρθρωτικής προσαρμογής στον τομέα του τουρισμού για το έτος 2022» του Ινστιτούτου Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων…

 

  • Στα αρνητικά είναι η μείωση πληθυσμού, η αρνητική εικόνα στις επιμέρους ηλικιακές κατηγορίες, κατέχουμε το 3ο χαμηλότερο ποσοστό οικονομικά ενεργού πληθυσμού το 2016, ενώ τα έσοδα από τον τουρισμό το 2022 αντιπροσώπευαν το 1% των συνολικών εσόδων της χώρας!

 

  • Στα θετικά είναι η αύξηση του ΑΕΠ της σε αντίθεση με το σύνολο της χώρας που κατέγραψε μείωση και η μείωση κατά -17% της ανεργίας την περίοδο 2019-2022 (από 40 χιλ. το 2019 σε 33 χιλ. το 2022)!

 

  • Λέτε να πάρουμε τα πάνω μας και να μειώσουμε τα ποσοστά της υπογεννητικότητας, μετά τα μέτρα στήριξης των νέων γονέων που παρουσίασαν ο Υπουργός Εθνικής οικονομίας και Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης, και η Υπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, Σοφία Ζαχαράκη;

  • Όπως δήλωσε η κα Ζαχαράκη, αυξάνεται το επίδομα γέννησης από 2.000 σε 2.400 ευρώ για το πρώτο παιδί, στα 2.700 για το δεύτερο παιδί, στα 3.000 για το τρίτο παιδί και στα 3.500 ευρώ για το τέταρτο παιδί και πάνω! Η αύξηση είναι αναδρομική από 1/1/2023, ενώ η καταβολή του αυξημένου επιδόματος θα γίνει σε δύο ισόποσες δόσεις, η πρώτη τον Απρίλιο και η δεύτερη πέντε μήνες μετά την γέννηση…

 

  • «Το χρήμα δεν φτάνει στην αντιμετώπιση της υπογεννητικότητας», όπως σημείωσε σε άρθρο του στις 13 Ιουνίου 2023 ο Τάκης Μίχας στο «euro2day.gr»…

 

  • Η Νότιος Κορέα δαπάνησε πάνω από 200 δισ. δολ. επιδοτώντας την παιδική φροντίδα και τις γονικές άδειες τα τελευταία 16 έτη! Και όμως, ο δείκτης γονιμότητας υποχώρησε από 1,1 παιδιά ανά γυναίκα το 2006 σε 0.81 το 2021 (το όριο αναπλήρωσης γονιών είναι 2,1 παιδιά ανά γυναίκα)!

 

  • Η κυβέρνηση της Ιαπωνίας τετραπλασίασε τις δαπάνες για κάθε οικογένεια μεταξύ των ετών 1990 και 2015, αυξάνοντας τις παροχές παιδικής φροντίδας, τις πληρωμένες γονικές άδειες, γονικές φορολογικές πιστώσεις κλπ… Αποτέλεσμα: Ο δείκτης γονιμότητας υποχώρησε από 1,54 το 1990, σε 1,3 σήμερα!

 

  • Στη Σιγκαπούρη η κυβέρνηση προσφέρει 8.000 δολάρια για κάθε πρώτο ή δεύτερο παιδί και μετά 10.000 δολ. για κάθε επόμενο! Οι αρχές, επίσης, παρέχουν φορολογικές εκπτώσεις, 16 εβδομάδες πληρωμένες από το κράτος διακοπές στις μητέρες, στεγαστικές επιδοτήσεις στους γονείς και άλλες μορφές ενίσχυσης! Αποτέλεσμα: Ο δείκτης γονιμότητας υποχώρησε από 1,83 το 1990, σε 1,2 σήμερα!

 

  • Όπως δείχνουν διάφορες έρευνες ακόμα και όταν οι πολιτικές αύξησης των γεννήσεων φέρνουν κάποια αποτελέσματα αυτά είναι μικρά και πρόσκαιρα… Όμως, από την άλλη πλευρά έχουν τεράστιο οικονομικό κόστος!

 

  • Μία έρευνα που δημοσιεύθηκε στο «Journal of Economic Perspectives» το 2017 έδειξε ότι μία αύξηση των κρατικών δαπανών για παιδική φροντίδα της τάξης του 1% του ΑΕΠ ισοδυναμεί με μόλις 0.2 πρόσθετα παιδιά ανά γυναίκα!

 

  • Τον Νοέμβριο του 2019 παρουσιάστηκε ερευνητική μελέτη, μετά από πρωτοβουλία της ΜΚΟ για την υπογεννητικότητα «HOPEgenesis», που εκπονήθηκε από το Εργαστήριο Διαχείρισης Κινδύνων και Ασφαλίσεων του Τμήματος Στατιστικής και Ασφαλιστικής Επιστήμης του Πανεπιστημίου Πειραιά, με τίτλο «Διερεύνηση των παραγόντων που δημιουργούν το πρόβλημα της υπογεννητικότητας στην Ελλάδα»…

 

  • Τα συμπεράσματα έδειξαν ότι δεν υπάρχουν γενικές λύσεις για όλες τις περιπτώσεις σε σχέση με τον γηγενή πληθυσμό, αλλά θα πρέπει να σχεδιαστούν επιμέρους πολιτικές για την βελτίωση του δείκτη γεννήσεων ανάλογα με το επίπεδο οικονομικής και κοινωνικής ανάπτυξης των περιφερειών της χώρας!

 

  • Οι πολιτικές υγείας οφείλουν να στοχεύουν στο να αυξάνουν το σχετικό εισόδημα, το οποίο αποτελεί τον ακρογωνιαίο λίθο της γεννητικότητας! Και οι πολιτικές προσαρμογές οφείλουν να στοχεύουν στην αύξηση του σχετικού εισοδήματος ώστε να μειώσουν το οικονομικό φορτίο των νοικοκυριών!

 

  • Για την ανατροπή της υπογεννητικότητας του πληθυσμού στη χώρα, θα πρέπει να εκπονηθεί μια συνολική στρατηγική που θα βασίζεται στο γεγονός της υπερεπάρκειας πόρων από την πλευρά της «προσφοράς υπηρεσιών υγείας» με μία πολιτική οικονομικής υποστήριξης και υποδομών!

 

  • Εκεί που δεν παρουσιάζεται πρόβλημα στην υπογεννητικότητα είναι στους πληθυσμούς των Ρομά… Γι’ αυτό και το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Δελφών προχώρησε στη συγκρότηση Επιτροπής για τη διερεύνηση χώρων μετεγκατάστασής τους στην Άμφισσα!

 

  • Ο Δήμος θα συνεργάζεται με τη Γενική Γραμματεία Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Καταπολέμησης Φτώχειας, όπως είχε αποφασιστεί στη σύσκεψη που είχε συγκαλέσει ο Υφυπουργός Δικαιοσύνης και Βουλευτής Φωκίδας, Γιάννης Μπούγας, στο Υπ. Δικαιοσύνης!

 

  • Ας ελπίσουμε ότι θα μπει το νερό στο αυλάκι και επιτέλους θα δοθεί λύση με συντονισμένα βήματα, με τη συνεργασία –φυσικά- όλων!

* Όπως δημοσιεύθηκε την Τρίτη 23 Ιανουαρίου 2024 στην «Ώρα της Φωκίδας».

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Check Also

Στο Μαραθιά Δωρίδας: Βγήκαν μαχαίρια για το λογαριασμό

Στο Μαραθιά Δωρίδας Βγήκαν μαχαίρια για το λογαριασμό Απίστευτο και όμως αληθινό. Ο λογαρι…