Home Εικόνες Αρχικής «Δείκτης Aποτελεσματικότητας Δήμων 2023»
Εικόνες Αρχικής - Περιφέρεια - 22 Δεκεμβρίου, 2023

«Δείκτης Aποτελεσματικότητας Δήμων 2023»

Μετρημένοι στα δάχτυλα οι Δήμοι της Στερεάς που ξεχώρισαν

Αρκετά εξαιρετικό ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα ευρήματα της Έρευνας του Κέντρου Φιλελεύθερων Μελετών και του Κέντρου Διεθνούς και Ευρωπαϊκής Πολιτικής Οικονομίας και Διακυβέρνησης, του Τμήματος Πολιτικής Επιστήμης και Διεθνών Σχέσεων του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, με τίτλο: «Δείκτης Aποτελεσματικότητας Δήμων 2023».

Την Έρευνα πραγματοποίησαν οι: Κωνσταντίνος Σαραβάκος, Ιωσήφ Πλυμάκης, Χρήστος Μαντάς, Γιάννης Καλαντζάκης, Ρέντυ Χένα, Ίωνας Βαλλιάνος, Άρης Ουλκέρογλου, Δέσποινα Πλέτσα και Μαρία Σταθοπούλου.

Λίγοι είναι οι Δήμοι που ξεχώρισαν στην Έρευνα στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, με τον Δήμο Καμένων Βούρλων να βρίσκεται στο 10% με την καλύτερη συνολική επίδοση στην Κατηγορία «Μεσαίοι Ηπειρωτικοί Δήμοι».

Η Έρευνα

Τα δεδομένα της έρευνας αφορούν το 2021 και προέρχονται από τις εξής τρεις βασικές πηγές πληροφόρησης:

 1. Το Υπουργείο Εσωτερικών: Γενική Διεύθυνση Οικονομικών Τοπικής Αυτοδιοίκησης και Αναπτυξιακής Πολιτικής, Διεύθυνση Οικονομικών Τοπικής Αυτοδιοίκησης, Τμήμα Παρακολούθησης και Επεξεργασίας Οικονομικών Στοιχείων. Τα στοιχεία αυτά αποτελούν τα επίσημα στοιχεία του κράτους.
 2. Τους Δήμους: Μέσω των απαντήσεων τους στο σχετικό ερωτηματολόγιο, το οποίο διανεμήθηκε σε google sheet με σχετικές οδηγίες συμπλήρωσης. Θα πρέπει να σημειωθεί πως σε όλους τους Δήμους για την ενότητα Γ. Υπηρεσίες τα ερωτηματολόγια ήταν ήδη συμπληρωμένα από την ερευνητική ομάδα και το μόνο που ζητούταν ήταν ο έλεγχος τους. Η προθεσμία υποβολής των ερωτηματολογίων στο σύνολό της με τις παρατάσεις που ζητήθηκαν και δόθηκαν ήταν από 24 Ιουνίου έως 31 Οκτωβρίου. Η ερευνητική ομάδα επικοινώνησε ηλεκτρονικά και τηλεφωνικώς με τις δημοτικές αρχές ώστε να τους κοινοποιήσει το ερωτηματολόγιο και να υπενθυμίσει σε τακτά χρονικά διαστήματα την ανάγκη συμπλήρωσης τους.
 3. Ανοικτές πηγές στο διαδίκτυο: Η ερευνητική ομάδα επισκέφθηκε τις ιστοσελίδες όλων των Δήμων συλλέγοντας όλες τις διαθέσιμες πληροφορίες για την απάντηση του ερωτηματολογίου. Ακόμη, χρησιμοποιήθηκαν στοιχεία από άλλες επίσημες σελίδες στο διαδίκτυο, όπως τα κοινωνικά δίκτυα των Δήμων, εξαντλώντας στο μέτρο του εφικτού τη δυνατότητα πρόσβασης στις σχετικές πληροφορίες. Στις περιπτώσεις που δεν είναι δυνατό να ελεγχθεί ένας Δήμος για το 2021 στις υπόλοιπες κατηγορίες, χρησιμοποιείται, με όσο το δυνατόν μικρότερη συχνότητα, το κοντινότερο διαθέσιμο έτος για το οποίο υπάρχουν στοιχεία.

Συνολικά, στο ερωτηματολόγιο απάντησε το 10% των Δήμων της χώρας, ποσοστό το οποίο καταδεικνύει τόσο την έλλειψη κουλτούρας αξιολόγησης και διαφάνειας όσο και τη μικρή επιχειρησιακή ικανότητα των δήμων.

Οι Δημοτικές Αρχές που συμπλήρωσαν με δεδομένα το ερωτηματολόγιο της Έρευνας και ξεχώρισαν για τη διαφάνεια και τη λογοδοσία τους απέναντι τόσο στο παρόν ερευνητικό εγχείρημα, όσο και στους πολίτες, είναι: Δήμος Αμφίκλειας – Ελάτειας, Δομοκού, Ιστιαίας – Αιδηψού, Καμένων Βούρλων, Λοκρών, Σκύρου και Στυλίδας.

Δείκτης Αποτελεσματικότητας των Δήμων

Ο Δείκτης Αποτελεσματικότητας των Δήμων επιχειρεί να απαντήσει στο ερώτημα κατά πόσο είναι αποτελεσματικοί οι Δήμοι στο έργο τους, προσεγγίζοντας την αποτελεσματικότητα (effectiveness) στο πλαίσιο της αποδοτικότητας (efficiency) και της συμμόρφωσής τους (compliance) ως προς το κανονιστικό πλαίσιο που τους δεσμεύει. Οι δύο βασικές έννοιες αξιολόγησης είναι η αποδοτικότητα των πόρων και η συμμόρφωση με το κανονιστικό πλαίσιο.

Ο Δείκτης αποτελείται από πέντε βασικές κατηγορίες και 109 ενδείκτες που αξιολογούν:

 1. Την οργάνωση και τη διακυβέρνηση: Το κατά πόσο ο Δήμος δρα βάσει ενός συγκεκριμένου επιχειρησιακού πλάνου, με στοχοθεσία, διαφάνεια και λογοδοσία (αποτελείται από 15 ενδείκτες).
 2. Την οικονομική διαχείριση: Την αξιοποίηση των διαθέσιμων πόρων, στοχεύοντας στις επενδύσεις για βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών με την μικρότερη δυνατή επιβάρυνση του πολίτη (αποτελείται από 8 ενδείκτες).
 3. Τις υπηρεσίες: Το εύρος υπηρεσιών που προσφέρει ο Δήμος σε νέους, παιδιά, ηλικιωμένους, ευπαθείς κοινωνικές ομάδες, τις υπηρεσίες πολιτισμού, άθλησης και εκπαίδευσης (αποτελείται από 32 ενδείκτες).
 4. Τη βιωσιμότητα: Το κατά πόσο ο Δήμος ανταποκρίνεται στις σύγχρονες απαιτήσεις για απορρίμματα, ανακύκλωση και πράσινη ανάπτυξη (αποτελείται από 4 ενδείκτες).
 5. Την πολιτική προστασία: Τον βαθμό ετοιμότητας του Δήμου για επέμβαση σε περιπτώσεις ανάγκης (αποτελείται από 12 ενδείκτες).

Η κατάταξη των Δήμων της Στερεάς Ελλάδας στη συνολική βαθμολογία του Δείκτη Αποτελεσματικότητας Δήμων

Οι Δήμοι οι οποίοι ανήκουν στο 10% με τις καλύτερες επιδόσεις στην κατηγορία τους βάσει της επίδοσης τους στην συνολική βαθμολογία και στα επιμέρους πεδία του Δείκτη είναι:

Συνολική Βαθμολογία:

Α. Οργάνωση Και Διακυβέρνηση:

Κατηγορία Α: Δήμοι Μητροπολιτικών Κέντρων

 • Δήμος Δομοκού
 • Δήμος Λοκρών

Κατηγορία Γ: Μεσαίοι Ηπειρωτικοί Δήμοι

 • Δήμος Καμένων Βούρλων
 • Δήμος Ιστιαίας-Αιδηψού

Κατηγορία ΣΤ: Μικροί Νησιωτικοί Δήμοι

 • Δήμος Σκύρου

Β. Οικονομική Διαχείριση:

Κατηγορία Α: Δήμοι Μητροπολιτικών Κέντρων

 • Δήμος Λαμιέων

Κατηγορία Γ: Μεσαίοι Ηπειρωτικοί Δήμοι

 • Δήμος Στυλίδας
 • Δήμος Καμένων Βούρλων

Γ. Υπηρεσίες:

Κατηγορία Β: Μεγάλοι Ηπειρωτικοί Δήμοι

 • Δήμος Λαμιέων

Κατηγορία Γ: Μεσαίοι Ηπειρωτικοί Δήμοι

 • Δήμος Λοκρών
 • Δήμος Αλιάρτου-Θεσπιέων

Κατηγορία Δ: Μικροί Ηπειρωτικοί Και Μικροί Ορεινοί Δήμοι

 • Δήμος Αγράφων

Κατηγορία ΣΤ: Μικροί Νησιωτικοί Δήμοι

 • Δήμος Σκύρου

Δ. Βιωσιμότητα:

Κατηγορία Γ: Μεσαίοι Ηπειρωτικοί Δήμοι

 • Δήμος Ιστιαίας-Αιδηψού

Ε. Πολιτική Προστασία:

Κατηγορία Β: Μεγάλοι Ηπειρωτικοί Δήμοι

 • Δήμος Λαμιέων

Κατηγορία Γ: Μεσαίοι Ηπειρωτικοί Δήμοι

 • Δήμος Ιστιαίας-Αιδηψού
 • Δήμος Καμένων Βούρλων
 • Δήμος Ορχομενού

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Check Also

Συνειδητά ο δήμος Δελφών «κρεμάει» τα έργα

Δεν έχει τέλος η κακοποιητική συμπεριφορά του δήμου Δελφών απέναντι σε έργα που έχουν σχεδ…