Home Κοινωνικοί φορείς Boτουλινική τοξίνη (Βοτox) και μάτια. Ποιά τα οφέλη του;
Κοινωνικοί φορείς - 19 Σεπτεμβρίου, 2020

Boτουλινική τοξίνη (Βοτox) και μάτια. Ποιά τα οφέλη του;

Τι είναι και πως χορηγείται το Botox;

   

To Botox αποτελεί μια απλή, αναίμακτη, μη χειρουργική φαρμακευτική αγωγή που πραγματοποιείται με τοπική έγχυση ενός ειδικά επεξεργασμένου πρωτεϊνικού συμπλόκου. 

Ο θεράποντας ιατρός πραγματοποιεί τη θεραπεία που διαρκεί λίγα λεπτά στο χώρο του ιατρείου, κατόπιν τοπικής αναισθησίας με κρέμα (αν και δε θεωρείται αναγκαία) στα σημεία που πρόκειται να εφαρμοστεί. 

Πως λειτουργεί;

Οι πρωτεΐνες του Botox λειτουργούν στη νευρομυϊκή σύναψη και εξασθενούν τη μυϊκή σύσπαση, έτσι προκαλείται μυϊκή χαλάρωση και περιορίζεται η ακούσια λειτουργία των μυών. Τα αποτελέσματα αρχίζουν να είναι εμφανή σε διάστημα 3- 5 ημερών, ενώ το τελικό αποτέλεσμα παρατηρείται 15 ημέρες μετά την έγχυση. Τότε ο γιατρός, σε συνεννόηση με τον ασθενή του αποφασίζει αν χρειάζεται επιπρόσθετη δόση για την επίτευξη του επιθυμητού αποτελέσματος. 

Για ποιούς λόγους ενδείκνυται η θεραπεία του Botox;

Το Botox είναι ευρέως διαδεδομένο για τα αισθητικά του οφέλη δηλαδή, την αντιμετώπιση και λείανση των στατικών ρυτίδων έκφρασης στις περιοχές του μεσόφρυου, του μετώπου, των ματιών και του άνω χείλους.

Εκτός αυτών το Botox συστήνεται και για τα λειτουργικά του οφέλη στην αντιμετώπιση παθολογικών οφθαλμικών καταστάσεων όπως: 

  • Ο στραβισμός που δημιουργήθηκε μετά από εγκεφαλικό επεισόδιο ή άλλη νευρολογική βλάβη. Σε αυτή την περίπτωση μπορεί να δημιουργηθεί διπλωπία. Γι αυτό γίνεται Botox με στόχο την επαναφορά της σωστής λειτουργίας του πάσχοντος οφθαλμοκινητικού μυός και κατ΄επέκταση της ορθής θέσης του οφθαλμού άρα και της ανακούφισης των συμπτωμάτων της διπλής όρασης.

  • Ο βλεφαρόσπασμος που προκαλεί πολύ συχνό, ακούσιο βλεφαρισμό (ανοιγοκλείσιμο των ματιών). Σε αυτή την περίπτωση το άτομο δε μπορεί να κρατήσει τα μάτια του ανοιχτά με αποτέλεσμα να δυσκολεύται να διεκπεραιώσει βασικές καθημερινές λειτουργίες. 

Το Botox συστήνεται σε αυτούς τους ασθενείς με στόχο τη χαλάρωση των μυών των βλεφάρων και τη μείωση του βλεφαρόσπασμου. 

Πότε μπορώ να ξεκινήσω τη θεραπεία Botox;

   

Όταν η θεραπεία Botox γίνεται για τα αισθητικά της οφέλη είναι καλύτερα να ξεκινά προληπτικά πριν την εμφάνιση βαθειών στατικών ρυτίδων. Δεν υπάρχει συγκεκριμένη συνιστώμενη ηλικία έναρξης της θεραπείας καθώς η ποιότητα του δέρματος και η διάπλαση των μυών του προσώπου είναι ξεχωριστά στον κάθε άνθρωπο.

Στην περίπτωση που η χορήγηση γίνεται για τα λειτουργικά της οφέλη, η θεραπεία πρέπει να ξεκινά όταν ο θεράπων οφθαλμίατρος το κρίνει απαραίτητο ή ο ίδιος ασθενής δυσκολεύεται σε καθημερινές δραστηριότητες.  

Αν κάνω μια φορά μετά πρέπει να επαναλάβω τη θεραπεία Botox;

Δυστυχώς, η θεραπεία Botox προσφέρει προσωρινά αποτελέσματα τα οποία διαρκούν συνήθως 4-6 μήνες και για αυτό συστήνεται η επανάληψή της. Παρ’όλα αυτά αν ο ασθενής αποφασίσει πως δεν επιθυμεί να προβεί στην επανάληψή της δεν θα υπάρξει κάποια ανεπιθύμητη ενέργεια εκτός από την επιστροφή των ρυτίδων ή των συμπτωμάτων των οφθαλμικών καταστάσεων που αντιμετωπίζει ο ασθενής.

Μπορούν όλοι να υποβληθούν στη θεραπεία Botox;

Για λειτουργικούς λόγους, θεραπεία Botox μπορούν να κάνουν όλοι οι ασθενείς όταν ο θεράποντας οφθαλμίατρός τους το κρίνει απαραίτητο και δε συντρέχουν λόγοι εγκυμοσύνης και θηλασμού.

Για αισθητικούς λόγους, μπορούν να κάνουν γυναίκες και άνδρες αρκεί να έχουν συμπληρώσει το 18 έτος και να μη συντρέχουν λόγοι: 

  • Eγκυμοσύνης και θηλασμού 

  • Περιφερική κινητική νευροπάθεια

  • Πτώση βλεφάρου 

  • Πολύ παχύ δέρμα

  • Δερματοπάθεια ή φλεγμονή στα σημεία που πρέπει να γίνει το Botox.

Υπάρχουν παρενέργειες από τη θεραπεία Botox;

H δράση του φαρμάκου όντας πλήρως αναστρέψιμη δε μπορεί να προκαλέσει μόνιμες παρενέργειες! Μετά τις θεραπείες μπορεί να παρατηρηθούν μικρά τοπικά οιδήματα στα σημεία που έγινε η έγχυση τα οποία εξαφανίζονται εντός λίγων λεπτών. Κάποιοι ασθενείς μπορεί να αναφέρουν ήπια κεφαλαλγία η οποία επίσης διαρκεί μόνο λίγα λεπτά.

Ποιό είναι το κόστος της θεραπείας Botox;

Το κόστος της θεραπείας Botox διαφέρει από άτομο σε άτομο και εξαρτάται από τις ανάγκες του και τη δόση του φαρμάκου που απαιτείται.

Η Βασιλική Ν. Ντρισμπιώτη κατάγεται από την Ιτέα Φωκίδας. 

Είναι Χειρουργός Οφθαλμίατρος με εξειδίκευση στον Kαταρράκτη, το Laser μυωπίας και τη Xειρουργική Bλεφάρων. 

Διατηρεί ιατρείο στην Αθήνα. 

www.eyelasermed.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Check Also

Αφαίρεση tattoo : Τι πρέπει να γνωρίζετε πριν το αποφασίσετε!

Η τέχνη του τατουάζ έχει εξελιχθεί σημαντικά κατά τη διάρκεια των αιώνων. Η πρώτη εμφάνιση…