Home Εικόνες Αρχικής «Αυξήσεις “καπαμά” φέρνει το ξεπάγωμα των τριετιών»

«Αυξήσεις “καπαμά” φέρνει το ξεπάγωμα των τριετιών»

«Άνθρακες αποδεικνύεται ο μποναμάς των «αυξήσεων» τις οποίες διαφημίζουν οι προπαγανδιστές της κυβέρνησης και διάφοροι άλλοι, με αφορμή την εφαρμογή από 1/1/2024 της διάταξης περί «ξεπαγώματος των τριετιών» που ψηφίστηκε το περασμένο φθινόπωρο», αναφέρει σε ανακοίνωσή του το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Φωκίδας.

Στην πραγματικότητα, οι μισθωτοί που αμείβονται με τον κατώτατο μισθό θα πρέπει να περιμένουν από μερικούς μήνες μέχρι και 3 ολόκληρα χρόνια για να δουν την αύξηση του 10%, ενώ όσοι εργάζονται με μερική απασχόληση θα περιμένουν ακόμα περισσότερο, και σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να κολλήσουν 900 ένσημα για να συμπληρώσουν μία τριετία.

Όπως επισημαίνεται στην ανακοίνωση, παρά τη σχετική προπαγάνδα που ξεδίπλωνε η κυβέρνηση όταν ψηφιζόταν η σχετική διάταξη και η οποία σήμερα αναπαράγεται, η αλήθεια είναι ότι ο τρόπος με τον οποίο ψηφίστηκε και εφαρμόζεται το «ξεπάγωμα των τριετιών» κλέβει από τους μισθωτούς 12 ολόκληρα χρόνια προϋπηρεσίας.

Συγκεκριμένα, το «ξεπάγωμα» των τριετιών – το «πάγωμα» είχε επιβληθεί τον Φλεβάρη του 2012 (ΠΥΣ αρ. 6) – δεν επιβάλλει καμία αναδρομικότητα, και έτσι χάνεται για τους εργαζόμενους ο χρόνος προϋπηρεσίας 12 ολόκληρων ετών, από τον Φλεβάρη του 2012 μέχρι και τον Δεκέμβρη του 2023.

Για παράδειγμα, εργαζόμενος με 11 χρόνια προϋπηρεσίας, αντί να παίρνει σήμερα 1.014 ευρώ, θα πάρει 858 ευρώ το 2027, δηλαδή η κυβέρνηση κλέβει χιλιάδες ευρώ από κάθε μισθωτό εδώ και χρόνια. Ουσιαστικό αντίκρισμα δεν υπάρχει παρά μόνο για ελάχιστους εργαζόμενους, και σε κάθε περίπτωση με την προϋπόθεση να έχουν συμπληρώσει πριν το 2012 μεγάλο αριθμό ενσήμων. Για παράδειγμα, εργαζόμενος που για να συμπληρώσει τριετία τού λείπουν 300 ένσημα (1 χρόνος δουλειάς) θα πάρει αύξηση στις αρχές του 2025.

Επιπλέον, οι περιβόητες αυξήσεις στις τριετίες αφορούν μόνο όσους αμείβονται με τον κατώτατο μισθό και όσους από 1/1/2024 καλύπτονται από εν ισχύ Συλλογική Σύμβαση που κατοχυρώνει την προϋπηρεσία, και αυτοί σήμερα δεν ξεπερνούν το 10% των εργαζομένων.

Η μεγάλη μάζα εργαζομένων, όταν και όποτε πιάσουν την τριετία, θα δικαιούνται μια αύξηση, η οποία βέβαια θα συμψηφίζεται με τον μισθό τους, επομένως δεν θα την παίρνουν ολόκληρη.

Για παράδειγμα, εργαζόμενος που σήμερα αμείβεται με 860 ευρώ, όταν συμπληρώσει τριετία, το 2027, δεν θα πάρει καμία αύξηση, αφού η προσαύξηση της τριετίας που υπολογίζεται στον κατώτατο μισθό (780 x 10% = 858 ευρώ) θα είναι μικρότερη του μισθού που ήδη παίρνει. Επομένως θα πρέπει να περιμένει μέχρι το 2030 για να πάρει την επόμενη τριετία, με την προϋπόθεση βέβαια ότι μέχρι τότε δεν θα χάσει κανένα μεροκάματο, πράγμα αμφίβολο όταν π.χ. η τεράστια «ευελιξία» οδηγεί σε 7.000 απολύσεις τη μέρα (στοιχεία «Εργάνη» 2022).

Με την ίδια λογική, μάλιστα, εργαζόμενος με μισθό 1.015 ευρώ σήμερα δεν πρόκειται να πάρει αύξηση ποτέ (στις τρεις τριετίες ο μισθός διαμορφώνεται στα 780 x 30% = 1.014 ευρώ).

Την ώρα δηλαδή που στενάζουμε από την ακρίβεια, η κυβέρνηση «πετάει την μπάλα» …στο 2027 και υπόσχεται κάποια ψίχουλα στο μέλλον!

Ακόμα κι αυτό μάλιστα δεν είναι σίγουρο, καθώς, το μέτρο αυτό μπορεί και να αναθεωρηθεί, αν η ανεργία ξεπεράσει το 10%, γιατί όπως λένε λαμβάνουν υπόψη την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας.

Χωρίς καμία βάση είναι και η προπαγάνδα της κυβέρνησης ότι η διάταξη αυτή φέρνει τάχα αύξηση στους μισθούς που προβλέπονται σε Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας. Πέρα από το γεγονός ότι 2 στους 3 μισθωτούς δεν καλύπτονται από ΣΣΕ, σε σχετικό ενημερωτικό σημείωμα του υπουργείου Εργασίας ξεκαθαρίζεται πως «σε περίπτωση επίσης που οι εργαζόμενοι έχουν ήδη δει αυξήσεις στους μισθούς ενδιαμέσως από το 2012 έως το 2023 και υπερβαίνουν τα σημερινά ισχύοντα είτε στον κατώτατο είτε σε αυτά που ορίζονται στις ΣΣΕ, τότε συμψηφίζονται με τα καταβαλλόμενα». Κατά συνέπεια, η απόφαση της κυβέρνησης για «ξεπάγωμα» των τριετιών, και μάλιστα στο φόντο ενίσχυσης της «ευελιξίας», που υπονομεύει παραπέρα την πλήρη και σταθερή απασχόληση, όχι μόνο δεν βελτιώνει τους μισθούς των εργαζομένων αλλά είναι κομμένη και ραμμένη στα μέτρα της ενίσχυσης της κερδοφορίας των επιχειρήσεων, με την ακρίβεια να συνεχίζει να ρημάζει τα εργατικά εισοδήματα.

Απάντηση στην κυβερνητική κοροϊδία αλλά και στην σφοδρή επίθεση στο λαϊκό εισόδημα μπορεί να δώσει το δυνάμωμα της πάλης όλης της εργατικής τάξης για ξεπάγωμα των τριετιών για όλους τους εργαζόμενους, χωρίς προϋποθέσεις και αναδρομικά από το 2012, ο αγώνας για ουσιαστικές αυξήσεις σε όλους τους μισθούς και για υπογραφή ΣΣΕ παντού, με κατοχύρωση σύγχρονων δικαιωμάτων.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Check Also

Συνειδητά ο δήμος Δελφών «κρεμάει» τα έργα

Δεν έχει τέλος η κακοποιητική συμπεριφορά του δήμου Δελφών απέναντι σε έργα που έχουν σχεδ…