Home ΕΠΣ Φωκίδας 60 ΧΡΟΝΙΑ ¨ΔΙΑΓΟΡΑΣ¨ 60 ΧΡΟΝΙΑ ΠΡΟΣΦΟΡΑΣ ΣΤΗ ΣΟΥΒΑΛΙΩΤΙΚΗ ΝΕΟΛΑΙΑ
ΕΠΣ Φωκίδας - 21 Αυγούστου, 2018

60 ΧΡΟΝΙΑ ¨ΔΙΑΓΟΡΑΣ¨ 60 ΧΡΟΝΙΑ ΠΡΟΣΦΟΡΑΣ ΣΤΗ ΣΟΥΒΑΛΙΩΤΙΚΗ ΝΕΟΛΑΙΑ

 

Ήταν φθινόπωρο του 1958. Στην κατεστραμμένη από την πλημμύρα της 29ης Ιουνίου Σουβάλα, έφτασε διορισμένος ως Ταχυδρομικός υπάλληλος, ένας νεαρός ποδοσφαιριστής του Ολυμπιακού Βόλου. Ο Σπύρος Παπαϊωάννου. Εγκαταστάθηκε με βαριά καρδιά, όπως έλεγε ο ίδιος, στη Σουβάλα και μαζί με τους ντόπιους ,αλλά και ξένους κρατικούς υπαλλήλους εργάστηκε για την ανοικοδόμησή της. Φανατικός λάτρης της στρογγυλής θεάς, συνέλαβε την ιδέα να ιδρύσει στο χωριό ποδοσφαιρικό σύλλογο.

    Βρήκε συμπαραστάτη και υποστηρικτή του, τον ένθερμο φίλαθλο και τότε Πρόεδρο του χωριού, Ταξιάρχη Μίγγο. Μαζί συνέταξαν το καταστατικό του συλλόγου, που αριθμούσε 24 ακόμα μέλη, και μαζί το πήγαν για επικύρωση στο Πρωτοδικείο της Άμφισσας. Δεν είχαν όμως προβλέψει το όνομα της ομάδας. Όταν ο Πρωτοδίκης τους ρώτησε, μετά από σύντομη αμηχανία, ο Μίγγος έριξε στο τραπέζι το όνομα «ΔΙΑΓΟΡΑΣ», εις ανάμνηση του Ρόδιου πρωτοπυγμάχου και παγκρατιστή της αρχαιότητος ο οποίος είχε επανειλειμένως συμμετάσχει και νικήσει στα Δελφικά Πύθια.

     Τους άθλους του Διαγόρα στα Πύθια, εξυμνεί στον 7ο Ολυμπιόνικό του, ο αρχαίος ποιητής Πίνδαρος;

«Πλάϊ στην όχθη του Αλφειού ποταμού

και πλάϊ στην Κασταλία.

Αλλά και στον πατέρα εκείνου Δαμάγητο,

Που της Δίκης το καύχημα είναι.»

    Ο Μίγγος ήταν άνθρωπος εγγράμματος και γνώστης της τοπικής Ιστορίας. Έδωσε το όνομα στο σύλλογο, γνωρίζοντας τη σχέση του Διαγόρα με την περιοχή μας. Επιπροσθέτως, προχώρησε και σε μια ανώτερη πράξη αλτρουισμού και προσφοράς προς το χωριό μας. Το 1959 αγόρασε  με χρήματα από την προσωπική του περιουσία, υπέρ της Κοινότητος, τα ξερικά χωράφια κάτω από τα Ζιουβέϊκα σπίτια και κατασκεύασε το πρώτο στη Σουβάλα ποδοσφαιρικό γήπεδο, στη θέση που είναι σήμερα το Γυμνάσιο. Ευελπιστούσε, ότι κάποτε η Κοινότητα θα του επέστρεφε τα χρήματα που είχε δαπανήσει. Μάταια. Στις εκλογές του 1961, η παράταξή του ηττήθηκε και ο ίδιος πικραμένος και απογοητευμένος πήρε την οικογένειά του και έφυγε στην Αθήνα, απ’όπου δεν ξαναγύρισε ποτέ. Φυσικά το παλιό γήπεδο αποτελεί δωρεά του Προέδρου Ταξιάρχη Μίγγου στη Σουβάλα, όπου αργότερα χτίστηκε το Γυμνάσιο, που ήδη μετατρέπεται σε Δημαρχείο.

     Τα χωράφια της αγοράς Μίγγου, ήταν περιορισμένης εκτάσεως και γι’αυτό το παλιό γήπεδο δεν πληρούσε τις προδιαγραφές διεξαγωγής επίσημων ποδοσφαιρικών αγώνων. Αυτός ήταν και ο λόγος που ο «ΔΙΑΓΟΡΑΣ» μέχρι τα μέσα της δεκαετίας του 70, δεν συμμετείχε στο επίσημο τοπικό πρωτάθλημα. Περιορίζονταν στην διεξαγωγή φιλικών αγώνων με τα γύρω χωριά.

    Το 1976 αναλαμβάνει το τιμόνι της ομάδος, ο καθηγητής των Μαθηματικών και παλιός παίκτης του «ΔΙΑΓΟΡΑ», Δημήτρης Μαστροκώστας. Πλαισιωμένος από ένα ενθουσιώδες και δραστήριο συμβούλιο, με πρωτεργάτη και προπονητή τον μακαρίτη τοπογράφο Γιώργο Κόφφα, καταφέρνουν με δωρεάν παραχώρηση των χωματουργικών μηχανημάτων των μεταλλείων, να ισοπεδώσουν και να διαμορφώσουν σε γήπεδο, τα χωράφια που είχαν ήδη αγοραστεί το 1972, για ανέγερση σταδίου, προς τιμήν του Σουβαλιώτη πρωταθλητή του ύψους και βαλκανιονίκη, Γιάννη Κούσουλα, στη θέση που είναι σήμερα το Αθλητικό Κέντρο Πολυδρόσου. Με προσωπική εργασία παικτών και συμβουλίου, κατασκευάστηκε περίφραξη και αποδυτήρια που απαιτούσαν οι κανονισμοί και την περίοδο 1976-1977, ο «ΔΙΑΓΟΡΑΣ» με πρόεδρο τον Δημήτρη Μαστροκώστα, συμμετείχε για πρώτη φορά στο επίσημο ερασιτεχνικό πρωτάθλημα.

    Στα χρόνια που ακολούθησαν, ο «ΔΙΑΓΟΡΑΣ» πέρασε πολλές μεταπτώσεις. Δόξες, αλλά και περιόδους αδράνειας. Στις αρχές της δεκαετίας του 80, λειτούργησε και τμήματα στίβου, με σημαντικές διακρίσεις, αλλά και διοργανώσεις αθλητικών αγώνων στο χωριό μας με πανελλήνια εμβέλεια. Στο απόγειο της ακμής του έφτασε το 1993-1994, όπου συμμετείχε δύο χρονιές στο πρωτάθλημα της τότε Δ΄ Εθνικής κατηγορίας.

    Σήμερα και κάτω από τις αντίξοες συνθήκες της κρίσης και της υπογεννητικότητας, αποτελεί τον μόνο ζωντανό αθλητικό οργανισμό στην περιοχή και η συμμετοχή της ποδοσφαιρικής νεολαίας στο σύλλογο ξεπερνά κατά πολύ τα στενά όρια του χωριού, με συμμετοχή παικτών από τις γύρω κοινότητες, αλλά και από μεγάλες πόλεις, όπως η Λαμία, η Λειβαδιά ακόμα και η Αθήνα.

«ΔΙΑΓΟΡΑΣ» ΓΙΑ ΠΑΝΤΑ ΛΟΙΠΟΝ!!!

    Είθε τα παιδιά μας και τα εγγόνια μας να γιορτάσουν τα 100 και τα 160 χρόνια του συλλόγου μας.

    ΖΗΤΩ Ο ΙΣΤΟΡΙΚΟΣ «ΔΙΑΓΟΡΑΣ»!!!!

    ΖΗΤΩ ΤΟ ΠΟΛΥΔΡΟΣΟ!!!!

         ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΚΑΤΟΙΚΟΣ

ΙΣΤΟΡΙΚΟΣ ΕΡΕΥΝΗΤΗΣ ΚΑΙ ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ

ΠΑΛΑΙΜΑΧΟΣ ΠΑΙΚΤΗΣ ΚΑΙ ΑΘΛΗΤΗΣ

τ. ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΚΑΙ ΝΥΝ ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ ΤΟΥ ΔΙΑΓΟΡΑ

ΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟ ΔΙΑΒΑΣΤΗΚΕ ΑΠΟ ΤΟΝ ΣΥΝΤΑΚΤΗ ΤΟΥ ΣΤΗΝ ΛΑΜΠΡΗ ΧΟΡΟΕΣΠΕΡΙΔΑ ΓΙΑ ΤΑ 60 ΧΡΟΝΙΑ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΣΤΙΣ 15 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2018 ΣΤΟ ΠΟΛΥΔΡΟΣΟ


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Check Also

Στον πρόεδρο του ΤΟΕΒ απευθύνεται ο Ν. Τοπούζης – Επιστολή κόλαφος για Δ.Παρασκευά

Στον πρόεδρο του ΤΟΕΒ απευθύνεται ο Ν. Τοπούζης Επιστολή κόλαφος για Δ.Παρασκευά -Τον κατη…