Home Αθλητικά Σπύρος Τζαμτζής: χαρακτηρίζει την επαναφορά του ονόματος σε ΓΑΣ Κίνηση σεβασμού στην ιστορία
Αθλητικά - Εικόνες Αρχικής - 10 Φεβρουαρίου, 2022

Σπύρος Τζαμτζής: χαρακτηρίζει την επαναφορά του ονόματος σε ΓΑΣ Κίνηση σεβασμού στην ιστορία

Χαρακτηρίζει κίνηση σεβασμού στην ιστορία του Συλλόγου την απόφαση του παρόντος Διοικητικού Συμβουλίου να μετονομαστεί ξανά η ομάδα από “Μάκαρος” , που ήταν μέχρι και πέρυσι ,σε “ΓΑΣ Άμφισσας” .
Ο λόγος για το στέλεχος της ομάδας Σπύρο Τζαμτζή , ο οποίος , αξίζει να σημειωθεί, είναι και αντιπρόεδρος στην ΕΣΚΑΣΕ, ο πρώτος εδώ και δεκαετίες παράγοντας της Άμφισσας που καταλαμβάνει τόσο υψηλό αξίωμα στα διοικητικά της περιφερειακής καλαθοσφαίρισης.
Όσο για τον κορυφαίο στόχο της διοίκησης τονίζει με έμφαση ότι είναι η αλλαγή φιλοσοφίας στην κατεύθυνση να χρησιμοποιούνται κατά κόρον ντόπιοι παίχτες, σε αντίθεση με κάποια χρόνια πριν όταν στηριζόταν κυρίως στους λεγόμενους “λεγεωνάριους. Στο αγωνιστικό κομμάτι σημειώνει ότι ως στόχος έχει τεθεί η όσο το δυνατόν ψηλότερη θέση στην τελική βαθμολογία και αν είναι δυνατόν η συμμετοχή στα μπαράζ ανόδου.
Απαντά καταφατικά στην ερώτηση αν θα μπορούσε κάποια ομάδα από τη Φωκίδα να ανέβει σε μεγαλύτερη κατηγορία ενώ δηλώνει ότι φέτος η ομάδα δεν συμμετείχε στο πρωτάθλημα Εφήβων επειδή οι αθλητές-μαθητές ήθελαν να προετοιμαστούν για τις πανελλαδικές εξετάσεις, σημειώνοντας ωστόσο ότι από φέτος θα έχουμε συμμετοχή στο πρωτάθλημα γυναικών +18.
Ακόμη μιλά για τα διαχρονικά πολύ επιτυχημένα τμήματα Νεανίδων και Κορασίδων και τον προπονητής του Στέργιο Φαρόπουλο .
Τέλος , συγχαίρει τον κ Αυγενάκη , ειδικά για το μητρώο σωματείων , αλλά δεν απαντά στο ερώτημα ποιόν ψήφισε για νέο πρόεδρο στην Ελληνική Ομοσπονδία Καλαθοσφαίρισης

-Γιατί πήρατε την απόφαση να  μετονομάσετε το Μάκαρο σε ΓΑΣ;
Aρχικά θα ήθελα να σας ευχαριστήσω για την πρόσκληση σας ώστε να συζητήσουμε θέματα που αφορούν το μπάσκετ της πόλης μας αλλά και της περιφέρειας μας.
Πιστεύω ότι η ερώτηση θα έπρεπε να είναι “Γιατί για κάποια χρόνια ο ΓΑΣ Άμφισσας λεγόταν Μάκαρος?” Η ομάδα μας λοιπόν ιδρύθηκε το 1973, το όνομα της είναι ΓΑΣ Άμφισσας και αποτέλεσε ένα από τα ιδρυτικά μέλη της ΕΣΚΑΣΕ. Πριν μερικά χρόνια η ομάδα ουσιαστικά αποσύρθηκε από όλα τα πρωταθλήματα (για λόγους που δεν θα αναλύσουμε τώρα) και κάποια χρόνια μετά βρέθηκαν κάποιοι άνθρωποι που ουσιαστικά έκαναν την “επανεκκίνηση”. Στην προσπάθεια τους αυτή επέλεξαν για δικούς τους λόγους να χρησιμοποιήσουν το όνομα “Μάκαρος”. Η επιθυμία μας για την επαναφορά του αρχικού ονόματος του συλλόγου υπήρχε από τότε που ξεκινήσαμε να ασχολούμαστε διοικητικά με τον σύλλογο, και αυτό το γνώριζαν όσοι ασχολούνταν με την ομάδα. Ήταν μια κίνηση σεβασμού στην ιστορία του ΓΑΣ, και διαφύλαξή της. Αξίζει να αναφέρουμε ότι την απόφαση μας υποδέχτηκαν με μεγάλη χαρά οι φίλαθλοι μας, παράγοντες του μπάσκετ της περιφέρειας μας, πρώην πρόεδροι του Συλλόγου καθώς και τα 2 “ιερά τέρατα” του ΓΑΣ, οι Kύριοι Απιτιαγόπουλος και Μάκρης, δηλαδή οι άνθρωποι που μαζί με τον αείμνηστο Δρόσο Κραβαρτόγιαννο δημιούργησαν και “κουβάλησαν” τον Σύλλογο στις πλάτες τους για δεκαετίες. Αυτό λέει πολλά….

-Ποιος είναι ο φετινός στόχος του ΓΑΣ Άμφισσας στην Α ΕΣΚΑΣΕ;
Ο πρώτος στόχος του ΓΑΣ Άμφισσας τα τελευταία χρόνια είναι αρχικά να χρησιμοποιούνται στην Ανδρική ομάδα παιδιά από την πόλη μας και την ευρύτερη περιοχή. Παιδιά που μεγάλωσαν στις ακαδημίες του συλλόγου. Αυτός πρέπει να είναι ο στόχος κάθε ερασιτεχνικού σωματείου. Αν δεν στηρίξεις τα παιδιά από την πόλη σου πολύ απλά θα έρθει η στιγμή που δεν θα έχεις ούτε παρόν ούτε και μέλλον. Όταν αναλάβαμε, στην ομάδα αγωνίζονταν αρκετοί παίκτες από την περιφέρεια, εξαιρετικοί παίκτες που βοήθησαν τον σύλλογο να κάνει εξαιρετικές πορείες. Τα τελευταία όμως χρόνια έχουμε κάνει προσπάθεια και έχουμε πετύχει την επιστροφή πολλών ικανότατων αθλητών οι οποίοι είχαν απομακρυνθεί για κάποιους λόγους από τον σύλλογο. Αυτοί οι ντόπιοι αθλητές είναι αυτοί που ξεχωρίζουν φέτος και σηκώνουν την ομάδα στις πλάτες τους. Αυτή είναι η μεγαλύτερη ικανοποίηση για ένα ΔΣ. Έχοντας σταθερά 10 παιδιά στην 12αδα που προέρχονται από τα σπλάχνα της ομάδας μπορούμε να πούμε ότι έχουμε πετύχει τον πρώτο στόχο.
Σχετικά με το πρωτάθλημα τώρα, τα τελευταία 2 χρόνια είναι περίεργα για όλους, πέρυσι ξεκινήσαμε πολύ καλά και περιμέναμε ακόμα καλύτερη συνέχεια αλλά έγινε η διακοπή λόγω πανδημίας και το πρωτάθλημα δεν ολοκληρώθηκε ποτέ. Φέτος ξεκινήσαμε πάλι πολύ καλά, ελπίζουμε να μην υπάρξουν άλλα προβλήματα, να μην έχουμε τραυματισμούς, να είναι όλα τα παιδιά καλά, και σαν στόχο έχουμε θέσει να τερματίσουμε όσο πιο ψηλά γίνεται στη βαθμολογία, αν είναι δυνατόν στην πρώτη τετράδα και στα μπαράζ ανόδου. Ξεκινώντας το πρωτάθλημα της Α ΕΣΚΑΣΕ οι περισσότερες ομάδες θέτουν σαν στόχο τη σωτηρία όμως η εικόνα της ομάδας, μας κάνει να αισιοδοξούμε.
Όσον αφορά τα κορίτσια μας, η δουλειά του coach Φαρόπουλου και των αθλητριών μας, έχει αποδώσει καρπούς τα τελευταία χρόνια και μας έχει δώσει πολλές χαρές. Πριν 2 χρόνια οι αθλήτριες μας για λίγο δεν προκρίθηκαν στις 6 καλύτερες ομάδες της Ελλάδας. Και αναφερόμαστε σε εξάδα στην οποία θα ήταν μαζί με Παναθηναϊκό, Αρη, κλπ. Την επόμενη χρονιά ξαναπροκρίθηκαν στην ημιτελική φάση του Πανελλήνιου πρωταθλήματος. Καταλαβαίνετε ότι όταν μια πόλη σαν την Άμφισσα με τον πληθυσμό που έχει φτάνει να αγγίζει το αγωνιστικό επίπεδο αυτών των τεράστιων ομάδων, είναι μεγάλη επιτυχία.

-Μπορεί και υπό ποιες προϋποθέσεις ομάδα από τη Φωκίδα να κάνει την υπέρβαση και να ανέβει κατηγορία;
Αν με ρωτούσατε πριν 4 περίπου χρόνια που η ομάδα μας διεκδίκησε την άνοδο της στην Γ εθνική και την έχασε στον 5ο και τελευταίο τελικό από την ομάδα της Θήβας θα σας έλεγα ότι ίσως ήταν πολύ δύσκολο. Στα χρόνια που μεσολάβησαν όμως μέχρι σήμερα έχουμε δουλέψει όλοι πολύ, μπορώ να πω είμαστε και πιο έμπειροι, με περισσότερες παραστάσεις οπότε η απάντηση μου είναι ναι, θα μπορούσε. Στη δική μας περίπτωση οι προϋποθέσεις πιστεύω είναι να διατηρηθεί ο κορμός των ντόπιων παιδιών που προσφέρουν τα μέγιστα και αγαπούν τον σύλλογο και να είμαστε καλά συνεχίζοντας την άψογη συνεργασία μας Διοικητικό Συμβούλιο και προπονητές. Δυστυχώς σε σύγκριση με άλλες περιοχές έχουμε το μειονέκτημα της απουσίας μεγάλων χορηγών. Δεν υπάρχουν στην περιοχή μας οι χορηγίες που έχουν άλλες ομάδες που αγωνίζονται στην Α ΕΣΚΑΣΕ. Ακόμα και εταιρίες που δραστηριοποιούνται στην περιοχή μας και που θα φαντάζεται κανείς ότι στηρίζουν τις προσπάθειες που κάνουμε όλοι μαζί, δεν βοηθούν. Αν γινόταν αυτό τώρα ίσως να αγωνιζόμασταν ήδη σε εθνική κατηγορία.

-Γιατί ο ΓΑΣ δεν διαθέτει ομάδα στην κατηγορία ΕΦΗΒΩΝ σε αντίθεση με τις άλλα πρωταθλήματα υποδομής;
Όλες οι ομάδες της περιοχής μας αλλά και της περιφέρειας μας κάποιες χρονιές για διάφορους λόγους μπορεί να μην δηλώσουν συμμετοχή σε κάποια από τα πρωταθλήματα της ΕΣΚΑΣΕ. Ο δικός μας σύλλογος είναι αυτός με τα περισσότερα αγωνιστικά τμήματα στην περιοχή μας, συνήθως 7. Φέτος, δεν δηλώσαμε το εφηβικό μας τμήμα κυρίως γιατί είχαμε παιδιά που ήθελαν να προετοιμαστούν για τις πανελλήνιες εξετάσεις τους και δήλωσαν ότι δεν θα μπορούσαν να ακολουθήσουν τις αγωνιστικές υποχρεώσεις της ομάδας. Για πρώτη φορά φέτος όμως συμμετέχουμε και στο πρωτάθλημα Γυναικών δηλαδή 18+ ετών. Όπως είπα ήδη, μπορεί να συμβεί σε κάθε ομάδα, έχει συμβεί σε όλες τις ομάδες, ελπίζω του χρόνου να δηλώσουμε όλα τα τμήματα μας και γιατί όχι, και σε άλλα αθλήματα, πέραν της καλαθοσφαίρισης.

-Κάθε χρόνο τα κορίτσια του ΓΑΣ πρωταγωνιστούν και φέρνουν τίτλους.
Α. Ποιο είναι το μυστικό;
Β. Αν φύγει αυτή η φουρνιά παιχτριών τι θα ακολουθήσει;

Είπαμε και πριν ότι τα κορίτσια μας μας έχουν φέρει μεγάλες χαρές.
Α)Μυστικά δεν υπάρχουν, υπάρχει ένα γκρουπ κοριτσιών που λατρεύει το μπάσκετ, υπάρχει μια ομάδα όπου προπονητής και κορίτσια δεν σταματούν να προπονούνται ούτε το καλοκαίρι, υπάρχει η στήριξη από εμάς την Διοίκηση, υπάρχει αγάπη και από τους γονείς των κοριτσιών και εμπιστοσύνη. Αν τα βάλετε όλα αυτά μαζί το αποτέλεσμα είναι η επιτυχία.
Β)Είναι σωστή ερώτηση, η αλήθεια είναι ότι σε περιοχές σαν τη δική μας όπου ο αριθμός των παιδιών που θα ασχοληθούν με το κάθε άθλημα είναι συγκεκριμένος, υπάρχουν φουρνιές. Το έχουμε δει και στο παρελθόν με φουρνιές αγοριών που έφτασαν σε ημιτελικούς και τελικούς, που αγωνίστηκαν σε μεγαλύτερες κατηγορίες, που στήριξαν και στηρίζουν την ανδρική μας ομάδα με μεγάλη επιτυχία. Αυτό που οφείλει να κάνει η κάθε διοίκηση και οι προπονητές είναι να δουλεύουν πολύ με τα παιδιά που έχουν ώστε όπου είναι δυνατόν να βγάλουν “νέες φουρνιές”. Έτσι λοιπόν και στα κορίτσια μας, θα ακολουθήσουν άλλα κορίτσια που θα φέρουν νέες επιτυχίες. Είμαστε αισιόδοξοι.

-Γενικότερα, είστε ευχαριστημένος από την αντιμετώπιση που έχει η περιφερειακή καλαθοσφαίριση από την πολιτεία; Αν είχατε μπροστά σας τον Αυγενάκη τι θα ζητούσατε ως αντιπρόεδρος της ΕΣΚΑΣΕ;;

Τα τελευταία 2 χρόνια έχουν γίνει μεγάλα βήματα ως προς την στήριξη των σωματείων της περιφέρειας. Αρχικά έγινε η μεγάλη κίνηση με την δημιουργία του Μητρώου σωματείων της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού. Την κίνηση αυτήν την έκανε ο κος Αυγενάκης. Για αυτόν τον λόγο ως Αντιπρόεδρος της ΕΣΚΑΣΕ θα ήθελα να τον συγχαρώ. Μπαίνει μια τάξη. Για την εγγραφή στο μητρώο αυτό οι σύλλογοι οφείλουν να πληρούν κάποιες αρκετά αυστηρές προϋποθέσεις όπως προσλήψεις πιστοποιημένων προπονητών για κάθε άθλημα, τήρηση βιβλίων εσόδων εξόδων, κατάθεση προϋπολογισμού-ισολογισμού-απολογισμού και αλλά πολλά. Με την κίνηση αυτή περιορίζονται ή τουλάχιστον αναγκάζονται να συμμορφωθούν τα σωματεία που υπήρχαν περισσότερο για να εισπράττουν συνδρομές, χωρίς αγωνιστική δράση, χωρίς διαφάνεια.
Ο ΓΑΣ Άμφισσας ήταν από τα πρώτα σωματεία της Στερεάς Ελλάδας που συμπεριλήφθηκαν στο Μητρώο αυτό, με ότι αυτό σημαίνει για τον τρόπο λειτουργίας του Συλλόγου μας. Τα εγγεγραμμένα σωματεία εκτός από το δικαίωμα χρήσης των αθλητικών εγκαταστάσεων και το δικαίωμα ψήφου στις εκλογές των ενώσεων και της ομοσπονδίας, λαμβάνουν και κάποια οικονομική επιχορήγηση. Μικρή μεν αλλά χρήσιμη.
Επιπλέον, η νέα Διοίκηση της Ομοσπονδίας αναλαμβάνει τα έξοδα διαιτησίας και γραμματείας για όλους τους αγώνες από τα τέλη Μαρτίου και μετά. Αυτή είναι μια τεράστια ενίσχυση αν αναλογιστεί κανείς ότι οι διαιτησίες και τα έξοδα αγώνων είναι ίσως το μεγαλύτερο βάρος ενός συλλόγου.

-Ποιόν στηρίξατε και γιατί στις  τελευταίες εκλογές για την ΕΟΚ;
Ο ΓΑΣ Άμφισσας είχε δικαίωμα ψήφου στις εκλογές της Ελληνικής Ομοσπονδίας Καλαθοσφαίρισης ως εγγεγραμμένο , στο Μητρώο της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού , σωματείο. Ως σύλλογος λειτουργούμε δημοκρατικά και αυτό πράξαμε και στην συγκεκριμένη ψηφοφορία. Λόγω του ότι η επιλογή αποτελεί απόφαση όλου του ΔΣ δεν θα σας πω τι ψηφίσαμε. Αυτό που μπορώ να σας πω είναι ότι εμπιστευόμαστε απόλυτα το νέο ΔΣ της ΕΟΚ και τον πρόεδρο Κύριο Λιόλιο με τον οποίον έχουμε ως ΓΑΣ εξαιρετική συνεργασία και εγώ διατηρώ προσωπική-φιλική σχέση.

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Check Also

Στο Μαραθιά Δωρίδας: Βγήκαν μαχαίρια για το λογαριασμό

Στο Μαραθιά Δωρίδας Βγήκαν μαχαίρια για το λογαριασμό Απίστευτο και όμως αληθινό. Ο λογαρι…