Home Πολιτικά - Φωκίδα 21 βουλευτές της ΝΔ , μεταξύ τους και η Α. Μανδρέκα: Ζητούν την προβλεπόμενη από το νόμο κατανομή των κρατικών διαφημίσεων στον επαρχιακό τύπο
Πολιτικά - Φωκίδα - 2 Οκτωβρίου, 2014

21 βουλευτές της ΝΔ , μεταξύ τους και η Α. Μανδρέκα: Ζητούν την προβλεπόμενη από το νόμο κατανομή των κρατικών διαφημίσεων στον επαρχιακό τύπο

 Ερώτηση για την άδικη  και παράνομη σε βάρος του περιφερειακού τύπου κατανομή των κρατικών διαφημίσεων  κατέθεσαν χτες 21 βουλευτές της ΝΔ , μεταξύ των οποίων και η βουλευτής Φωκίδας κα Ασπασία Μανδρέκα.

Στην αιτιολόγηση τους οι βουλευτές, μεταξύ των άλλων, αφού αναφέρουν ότι 
ο Περιφερειακός Τύπος αποτελεί βασικό πυλώνα στήριξης της δημοκρατικής λειτουργίας του θεσμού της ενημέρωσης  ρωτούν τον αρμόδιο υπουργό σε 
ποιες ενέργειες προτίθεται να προβεί προκειμένου να εφαρμοστεί η προβλεπόμενη από το νόμο κατανομή της διαφημιστικής δαπάνης του Δημοσίου και του ευρύτερου δημόσιου τομέα, ώστε να ενισχυθεί κατά το δυνατό ο περιφερειακός τύπος.
Αναλυτικά η ερώτηση 
 
ΕΡΩΤΗΣΗ
 
Προς τον Υπουργό Οικονομικών  κ. Χαρδούβελη
Θέμα : Ενίσχυση του Περιφερειακού Τύπου
 
Κύριε Υπουργέ, 
Αναμφισβήτητα ο Περιφερειακός Τύπος αποτελεί – όμοια με τον Τύπο της Πρωτεύουσας – βασικό πυλώνα στήριξης της δημοκρατικής λειτουργίας του θεσμού της ενημέρωσης και δεν συνιστά, σε καμία περίπτωση, παράπλευρη και δευτερεύουσα πηγή πληροφόρησης. Ο ρόλος του δεν περιορίζεται στην απλή καταγραφή και αναφορά των τοπικών ειδήσεων, αλλά ενημερώνει αδιάλειπτα με συνέπεια, πληρότητα και εγκυρότητα την τοπική του κοινωνία, αναδεικνύοντας και προειδοποιώντας την κεντρική διοίκηση για τα τοπικά προβλήματα.
Ωστόσο τα τελευταία χρόνια, δεδομένης της οικονομικής ύφεσης που έχει συρρικνώσει στο μέγιστο τα έσοδα των επιχειρήσεων, ιδιαίτερα των μικρομεσαίων, ο περιφερειακός τύπος δίνει έναν διαρκή αγώνα επιβίωσης προκειμένου να ανταπεξέλθει στις πολλαπλές και βεβαρυμμένες υποχρεώσεις του. Παραδοσιακές εφημερίδες βάζουν λουκέτο, νεώτερες αντιμετωπίζουν σοβαρές δυσχέρειες, ενώ το ίδιο ισχύει και για πολλά τοπικά κανάλια. 
Ένα από τα κύρια προβλήματα που αντιμετωπίζει σήμερα ο περιφερειακός τύπος είναι ότι η  κατανομή του 30% της κρατικής διαφήμισης που ορίζεται σύμφωνα με τον Ν. 2328/95, δεν καταλήγει σε αυτόν. Ειδικότερα το άρθρο 9 της εν λόγω διάταξης αναφέρει ρητά ότι “Το ποσοστό συμμετοχής των περιφερειακών μέσων ενημέρωσης για κάθε διαφορετική κατηγορία μέσων (έντυπα μέσα, ραδιόφωνο, τηλεόραση) στην κατανομή της συνολικής διαφημιστικής δαπάνης του ευρύτερου δημόσιου τομέα είναι τουλάχιστον τριάντα τοις εκατό (30%)”. ΄Ετσι, ενώ διαφημιστικές καμπάνιες προβάλλονται πανελλαδικά τόσο στα κεντρικά όσο και στα περιφερειακά μέσα ενημέρωσης, το ποσοστό το οποίο προβλέπεται στον ανωτέρω νόμο, γνωστός και ως νόμος Βενιζέλου, δεν τηρείται, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την βιωσιμότητα του περιφερειακού τύπου.
  Όπως κι εσείς γνωρίζετε, κύριες πηγές εσόδων για τον επαρχιακό τοπικό τύπο, πέραν της πώλησης των φύλλων εφημερίδας, τις αμειβόμενες δημοσιεύσεις και τις συνδρομές, θεωρούνται οι διαφημίσεις, οι οποίες συνιστούν το πιο δυνατό τρόπο προκειμένου να ενισχύεται οικονομικά, να καλύπτει χρηματοδοτικές ανάγκες και να βελτιώνεται, παρέχοντας όσο το δυνατό πληρέστερη ενημέρωση.
  Επειδή τα Περιφερειακά ΜΜΕ αποτελούν κινητήριο άξονα της αναπτυξιακής διαδικασίας της Περιφέρειας και η αυταπόδεικτη αυτή παραδοχή πρέπει να συνεπάγεται της δίκαιης μεταχείριση τους. 
Επειδή το ανθρώπινο δυναμικό του τοπικού τύπου, που με απροφάσιστο ενδιαφέρον και υπευθυνότητα υπηρετεί τον τόπο του, αξίζει την εκτίμηση της Πολιτείας, η οποία οφείλει να στηρίξει και να συνδράμει το έργο του.
 
Ερωτάται ο κ. Υπουργός
Σε ποιες ενέργειες προτίθεται να προβεί το Υπουργείο, προκειμένου να εφαρμοστεί η προβλεπόμενη από το νόμο κατανομή της διαφημιστικής δαπάνης του Δημοσίου και του ευρύτερου δημόσιου τομέα, ώστε να ενισχυθεί κατά το δυνατό ο περιφερειακός τύπος;
                                                                                                             
Αθήνα, 30/09/14
Ερωτώντες Βουλευτές:
 
Μαρίνος Ανδρέας, Ηλείας
Κλειτσιώτης Κων/νος, Καβάλας
Σκόνδρα Ασημίνα, Καρδίτσας
Τζαμτζής Ιορδάνης, Πέλλας
Βλαχογιάννης Ηλίας, Τρικάλων
Ιακωβίδου Τάνια, Β’ Αθηνών
Κωνσταντόπουλος Γεώργιος, Πιερίας
Μάνη – Παπαδημητρίου Άνννα, Πιερίας
Σολδάτος Θεόδωρος, Λευκάδας
Αναστασιάδης Σάββας, Β’ Θεσσαλονίκης
Σκρέκας Κων/νος, Τρικάλων
Μανδρέκα Ασπασία, Φωκίδας
Βογιατζής Παύλος, Λέσβου
Κυριαζίδης Δημήτριος, Δράμας
Κόλλιας Κων/νος, Κορινθίας
Κοντογεώργος Κων/νος, Ευρυτανίας
Πασχαλίδης Ιωάννης, Καβάλας
Κοψαχείλης Τιμολέων, Γρεβενών
Σαμπαζιώτης Δημήτριος, Μεσσηνίας
Ταμήλος Μιχαήλ, Τρικάλων
Ταλιαδούρος Σπυρίδων, Καρδίτσας
 
 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Check Also

Τι είναι το περίφημο Ασιατικό Handicap και γιατί πρέπει να το γνωρίζετε ενόψει Euro 2024

Καθώς μετράμε τις εβδομάδες και τις ημέρες για την έναρξη του Ευρωπαϊκού πρωταθλήματος ποδ…