Home Π.Ε. Φωκίδας 115 εκ τα έργα της Στερεάς, 9 εκ της Δωρίδας και 1,5 εκ του δήμου Δελφών
Π.Ε. Φωκίδας - 8 Ιουλίου, 2020

115 εκ τα έργα της Στερεάς, 9 εκ της Δωρίδας και 1,5 εκ του δήμου Δελφών

 Τη Χαλκίδα και την συμβολική 7η Ιουλίου επέλεξε ο κ. Θεοδωρικάκος να παρουσιάσει το πρόγραμμα Αντώνης Τρίτσης

115 εκ τα έργα της Στερεάς, 9 εκ της Δωρίδας και 1,5 εκ του δήμου Δελφών

-Το πρόγραμμα Τρίτσης διαδέχθηκε το Φιλόδημο που είχε διαδεχθεί το ΘΗΣΕΑ, που είχε διαδεχθεί το μητρικό ΕΠΤΑ!

-Τα έργα του ΦΙΛΟΔΗΜΟΥ μεταφέρονται στο νέο πρόγραμμα!

-« Είναι τα έργα που κινδύνευαν να τιναχθούν στον αέρα», είπε ο Υπουργός Εσωτερικών.

 

Την πρώτη επέτειο από την ανάληψη της εξουσίας επέλεξε ο υπουργός Εσωτερικών κ. Τάκης Θεοδωρικάκος να παρουσιάσει στην ΠΕΔ Στερεάς Ελλάδας το πρόγραμμα Αντώνης Τρίτσης, το οποίο διαδέχθηκε το Φιλόδημο που είχε διαδεχθεί το ΘΗΣΕΑ, που είχε διαδεχθεί το μητρικό ΕΠΤΑ του Αλέκου Παπαδόπουλου!

Εντύπωση ωστόσο προκαλούν τα έργα μεγάλου προϋπολογισμού που φιγουράρουν στο πρόγραμμα, καθώς συνήθως αυτά τα προγράμματα δε χρηματοδοτούν μεγάλα έργα.

 

Η κατανομή στη Στερεά

 

Από την κατανομή των ποσών προκύπτει ότι στη Στερεά Ελλάδα ενέταξαν στο νέο πρόγραμμα με μεταφορά τους από το ΦΙΛΟΔΗΜΟ έργα συνολικού προϋπολογισμού 115.695.880,32 €.

Ειδικότερα, η ΠΕ Εύβοιας είναι σαφώς ενισχυμένη με έργα συνολικού προϋπολογισμού 60.459.089,96, ακολουθεί η Βοιωτία με 22.127.078,34. Η Φθιώτιδα έχει στο πρόγραμμα ενταγμένα έργα 20.680.944 ευρώ. Το συνολικό ποσό για τη Φωκίδα είναι 10.405.660,74 ε. Ο συνολικός προϋπολογισμός των έργων της Ευρυτανίας είναι 5.310.156,44. Οι δυο δήμοι της Φωκίδας έχουν έργα στο πρόγραμμα 1.535.668,58 ο δήμος Δελφών με τη ΔΕΥΑ και 8.869.992,16 είναι ο συνολικός προϋπολογισμός των έργων της Δωρίδας.

Πιο συγκεκριμένα τα έργα της περιοχής μας είναι τα ακόλουθα:

Βελτίωση αγροτικής οδοποιϊας από περιοχή 4 Εποχές Άμφισσας έως περιοχή Ζαζάνια       ΔΗΜΟΣ            ΔΕΛΦΩΝ       ΦΩΚΙΔΑΣ      318.839,59 €

Βελτίωση υποδομών αγροτικής οδοποιίας Δήμου Δωρίδος   ΔΗΜΟΣ          ΔΩΡΙΔΟΣ       ΦΩΚΙΔΑΣ            848.322,01 €

Αποχέτευση λυμάτων παραλιακών οικισμών Δ.Ε. Ευπάλιου Δήμου Δωρίδος         ΔΗΜΟΣ          ΔΩΡΙΔΟΣ            ΦΩΚΙΔΑΣ      5.000.000,00 €

Βελτίωση ύδρευσης τοπικών κοινοτήτων Δήμου Δωρίδος/Προμήθεια, εγκατάσταση και θέση σε λειτουργία συστήματος τηλεελέγχου-τηλεχειρισμού για τον έλεγχο του ηλεκτρομηχανολογικού εξοπλισμού, των διαρροών, της απολύμανσης και της ποιότητας του πόσιμου νερού   ΔΗΜΟΣ          ΔΩΡΙΔΟΣ       ΦΩΚΙΔΑΣ            3.021.670,15 €

Προμήθεια και εγκατάσταση ολοκληρωμένου συστήματος ελέγχου διαρροών και κεντρικού συστήματος τηλεμετρίας του δικτύου ύδρευσης Δήμου Δελφών   Δ.Ε.Υ.Α          ΔΕΛΦΩΝ       ΦΩΚΙΔΑΣ      1.216.828,99 €

 

 

Όσον αφορά το πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης», ο υπουργός Εσωτερικών θύμισε ότι η ανάγκη του νέου προγράμματος προέκυψε επειδή η προηγούμενη κυβέρνηση είχε εντάξει σε πρόγραμμα προϋπολογισμού 134 εκατ. ευρώ έργα 1,234 δισ. ευρώ. Τα 502 αυτά έργα κινδύνευαν να «τιναχθούν στον αέρα», σημείωσε ο κ. Θεοδωρικάκος. Και υπενθύμισε ότι με απόφασή του όλα τα έργα που είχαν ενταχθεί χωρίς χρηματοδότηση στο «Φιλόδημος Ι» μεταφέρθηκαν στο «Αντώνης Τρίτσης», του οποίου οι στόχοι είναι αναπτυξιακοί, κοινωνικοί και περιβαλλοντικοί.

Τα έργα της Στερεάς Ελλάδας που μεταφέρθηκαν στο Πρόγραμμα “Αντώνης Τρίτσης” είναι 50 προϋπολογισμού 115.698.880,32 €

«Είναι τα έργα που κινδύνευαν να τιναχθούν στον αέρα. Δεν το αφήσαμε να συμβεί αυτό. Ένας σημαντικός αριθμός 10 έργων με προϋπολογισμό περί τα 17 εκατ. συμβάσεις είναι ήδη στη φάση της εκτέλεσης. Πρόκειται για έργα που αφορούν στην ασφάλεια, στην υγεία και στην ποιότητα ζωής των πολιτών», είπε ο υπουργός Εσωτερικών.

Κριτήριο επιτυχίας για το πρόγραμμα είναι η συμμετοχή όλων των Δήμων της χώρας στο πρόγραμμα, τόνισε ο κ. Θεοδωρικάκος, επισημαίνοντας ότι οι δήμοι που δεν έχουν επαρκείς τεχνικές υπηρεσίες να παίρνουν μηχανικούς από το Μητρώο Μηχανικών της ΕΕΤΑΑ, ενώ υπάρχει ειδικός άξονας στο πρόγραμμα που θα χρηματοδοτεί τις μελέτες.

Η ρύθμιση αυτή θα επιταχύνει τις διαδικασίες όπως και η υλοποίηση της δέσμευσης του πρωθυπουργού για αλλαγή του ν.4412.

Ο υπουργός σημείωσε ότι οι αιτήσεις για την ένταξη νέων έργων θα γίνουν μέχρι την 31η Δεκεμβρίου 2020 και η αξιολόγησή τους θα ξεκινήσει αμέσως. Στη δε Επιτροπή αξιολόγησης για πρώτη φορά μετέχουν εκπρόσωποι της Αυτοδιοίκησης και συμβολικά ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ και της ΕΝΠΕ. «Πρόκειται για μια κρίσιμη και καθοριστική καινοτομία, η οποία φέρνει σε δύσκολη θέση όσους φαντάζονταν ότι εμείς θα συνεχίζαμε αυτά που θα έκαναν εκείνοι, τις άθλιες πελατειακές και κομματοκρατικές πολιτικές οι οποίες τους οδήγησαν στην απομόνωση στην Αυτοδιοίκηση. Γνωρίζετε πολύ καλά ότι γι’ αυτήν την κυβέρνηση και την ηγεσία του ΥΠΕΣ δεν υπάρχει καμία διάκριση ανάμεσα στους δημάρχους και στους περιφερειάρχες. Για μένα όλοι είστε το ίδιο. Η Αυτοδιοίκηση είναι ο θεσμός που ενώνει τους Έλληνες. Δεν μας ενδιαφέρει υπό ποία κομματική σημαία εξελέγη ο καθένας. Η κυβέρνηση αυτή είναι ταυτισμένη με τον θεσμό της Αυτοδιοίκησης την οποία θέλουμε ισχυρή και ανεξάρτητη».

Ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας κ. Φάνης Σπανός στην προσφώνησή του μεταξύ άλλων είπε:

Καλωσορίζουμε και το Πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης», που θα καλύψει στοχευμένες ανάγκες της Αυτοδιοίκησης και θα δώσει καύσιμο στο όχημα της ανάπτυξης και των ευκαιριών. Καλωσορίζουμε, τέλος και κυριότερα, την δέσμευση του κ. Υπουργού για μεταφορά των έργων της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας, προϋπολογισμού 115 εκατομμυρίων ευρώ από τον αμφίβολης χρηματοδότησης Φιλόδημο Ι, σε ένα περιβάλλον εξασφαλισμένων πόρων. Σε αυτά θα προσθέσουμε νέα ώριμα έργα και μελέτες που θα αποδοθούν με τρόπο γρήγορο και ουσιαστικό στους πολίτες. Με σκληρή δουλειά και συνεργασία, υλοποιούμε δράσεις που λύνουν προβλήματα, ανοίγουν δρόμους και το κυριότερο, κάνουν το υστέρημα του πολίτη, να «πιάνει τόπο». 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Check Also

Τι είναι το περίφημο Ασιατικό Handicap και γιατί πρέπει να το γνωρίζετε ενόψει Euro 2024

Καθώς μετράμε τις εβδομάδες και τις ημέρες για την έναρξη του Ευρωπαϊκού πρωταθλήματος ποδ…