Home Πολιτισμός ΣΥΝΤΟΜΟ ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΘΑΝΑΣΗ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΥ
Πολιτισμός - 28 Μαρτίου, 2014

ΣΥΝΤΟΜΟ ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΘΑΝΑΣΗ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΥ

ΣΥΝΤΟΜΟ ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΘΑΝΑΣΗ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΥ


Γεννήθηκα το 1975 στην Άμφισσα. Το 1993 πέτυχα στις πανελλήνιες εξετάσεις και ξεκίνησα τις σπουδές μου στη Νομική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, απ’ την οποία αποφοίτησα το 1997. Τον Οκτώβριο του ίδιου έτους ξεκίνησα την άσκησή μου στο πλευρό του αείμνηστου δικηγόρου και πρώην Δημάρχου Άμφισσας, Ζαφείρη Ζαφειρόπουλου.
Υπηρέτησα τη στρατιωτική θητεία από το Νοέμβριο του 1998 μέχρι το Μάιο του 2000, ως λοχίας πεζικού στην Ελληνική Δύναμη Κύπρου (ΕΛ.ΔΥ.Κ.). Αμέσως μετά συνέχισα τη δικηγορική άσκηση και ορκίστηκα δικηγόρος στο Πρωτοδικείο Άμφισσας τον Ιανουάριο του 2001. Κατόπιν επιτυχών εξετάσεων κατέλαβα τη θέση του Συμβολαιογράφου Άμφισσας τον Ιανουάριο του 2004 και έκτοτε ασκώ το επάγγελμα αυτό.
Είμαι παντρεμένος με την Ελένη Μουστάκα και έχουμε δύο παιδιά, τον Ηλία που είναι σήμερα εννέα χρόνων και τη Μαρία που είναι εξίμισι χρόνων.


ΣΥΛΛΟΓΙΚΗ ΔΡΑΣΗ

Έχω συμμετάσχει και συμμετέχω ως απλό μέλος ή μέλος διοικητικού συμβουλίου σε πολλούς συλλόγους, πολιτιστικούς, επιστημονικούς και αθλητικούς της περιοχής μας.
Ιδρυτικό μέλος και πρώτος πρόεδρος του συλλόγου φοιτητών σπουδαστών Άμφισσας (1994-1997), με τον οποίο πρωτοστατήσαμε σε δράσεις και προτάσεις πολιτισμού, ενώ εκδώσαμε και το φοιτητικό περιοδικό «Πλέον», που έγραψε τη δική του μικρή ιστορία στις εκδόσεις της περιοχής μας.
Ιδρυτικό μέλος και πρώτος πρόεδρος του συλλόγου ¨Ελιά¨ (2001-2008), ένας σύλλογος αποτελούμενος κυρίως από νέους ανθρώπους προερχόμενους από διάφορες πόλεις και χωριά του τόπου μας, με τον οποίο καταθέσαμε πρωτοπόρες αναπτυξιακές και πολιτιστικές προτάσεις, ενώ προσπαθήσαμε ακόμη να προβάλουμε την ανάγκη για τη διάσωση και την ανάδειξη των μνημείων μας, να δώσουμε τον τόνο για μια πιο σύγχρονη προσέγγιση στο μοντέλο λειτουργίας των πόλεών μας, καθώς επίσης εγκαινιάσαμε και καθιερώσαμε το μουσικό φεστιβάλ «Ήχοι του Δάσους».
Ήδη από το 2001 ξεκινήσαμε μια άτυπη συνεργασία μεταξύ των βασικών συλλογικών φορέων της Άμφισσας, που κατέληξε τη διετία 2009-2010 στη σύσταση της Συντονιστικής Επιτροπής Συλλογικών Φορέων Άμφισσας. Με τη συνεννόηση και τη δύναμη των σχημάτων αυτών σχεδιάσαμε και υποστηρίξαμε σημαντικούς συλλογικούς αγώνες (αναβάθμιση κέντρου της πόλης, ρύθμιση κυκλοφοριακού συστήματος, υποστήριξη Νοσοκομείου κλπ), με σπουδαιότερο όλων τη διεκδίκηση της συνέχισης λειτουργίας και της αναβάθμισης του Τ.Ε.Ι. Άμφισσας (και τη διάσωση του νέου κτιριακού έργου), χάριν του οποίου οργανώσαμε μεγάλες κινητοποιήσεις, εκδώσαμε δεκάδες ανακοινώσεις, επισκεφθήκαμε επανειλημμένα τους διάφορους φορείς που εμπλέκονταν στο ζήτημα (Τ.Ε.Ι. Λαμίας, Υπουργείο Παιδείας, Ο.Σ.Κ. κλπ) και εν τέλει επιτύχαμε να κινητοποιήσουμε όλη την τοπική κοινωνία γύρω από έναν αγώνα που πολλές φορές έμοιαζε εκ προοιμίου χαμένος, ωστόσο κερδήθηκε. Αναλάβαμε επίσης σημαντικές πρωτοβουλίες σε θέματα πολιτισμού (λ.χ. εγκαινιάσαμε νέους θεσμούς, όπως τα «Χριστούγεννα στην Άμφισσα» κ.α.).
Αυτά τα χρόνια, όλη μου σχεδόν η ενέργεια αφιερώθηκε στην οργάνωση προσπαθειών και στην κατάθεση προτάσεων για μια καλύτερη πορεία του τόπου μας, ιδίως για τη νέα γενιά και τις προοπτικές της.


ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗ ΔΡΑΣΗ

Από το 2011, ως εκλεγμένος πλέον δημοτικός σύμβουλος, ανέλαβα με ομόφωνη απόφαση τα καθήκοντα του Προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου Δελφών. Το όργανο αυτό τυγχάνει πλέον ιδιαιτέρως απαιτητικό και δυσχερές. Με τα μικρά μέσα που διαθέτει ο Δήμος μας και με πολύ δουλειά από το Γραφείο μας, προσπαθήσαμε να αναβαθμίσουμε το ρόλο και την ουσιαστική παρουσία του Δημοτικού Συμβουλίου, ενώ ταυτόχρονα έπρεπε να εξυπηρετούμε κατά το μέγιστο βαθμό σαράντα έναν Δημοτικούς Συμβούλους και τριάντα έξι Προέδρους και Εκπροσώπους Κοινοτήτων του Δήμου μας, στα καθημερινά προβλήματα και θέματά τους.
Πέραν όμως των καθηκόντων μου ως Προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου που απαίτησαν πολύωρη καθημερινή ενασχόληση, πέραν και εκτός των αρμοδιοτήτων μου, ανέλαβα την αντιμετώπιση πολλών, σημαντικών και πολύπλοκων θεμάτων του Δήμου, αρκετά εκ των οποίων έλαβαν ευνοϊκή τροπή και αποτέλεσαν σαφείς επιτυχίες της δημοτικής μας Αρχής. Συγκεκριμένα:
Τ.Ε.Ι. ΑΜΦΙΣΣΑΣ. Ένα ζήτημα που το παρακολουθώ στενά (μαζί με καλούς συνεργάτες – ενεργούς πολίτες) περισσότερα από δέκα χρόνια. Το πολύ μεγάλο αυτό θέμα για την πόλη της Άμφισσας και για το Δήμο μας έμοιαζε πολλές φορές μέχρι σήμερα καταδικασμένο. Ωστόσο με συστηματική δουλειά, με επιδέξιους πολιτικούς και τεχνοκρατικούς χειρισμούς και με κινητοποίηση πολλών τοπικών δυνάμεων, καταφέραμε τόσο να παραμείνουμε μέσα στο χάρτη της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης (όταν πολλές επαρχιακές πόλεις αποκλείστηκαν μετά το σχέδιο «Αθηνά»), όσο και να συμβάλουμε καθοριστικά στη «διάσωση» της εργολαβίας και την κατασκευή του νέου μεγάλου κτιριακού συγκροτήματος που είχε βαλτώσει από το 2004.
Ε.ΥΔ.Α.Π. Άλλο ένα ζήτημα του οποίου την εξέλιξη παρακολουθούσα στενά εδώ και χρόνια ως ενεργός πολίτης, κρίνοντας ότι αποτελεί μάλλον το κορυφαίο στοίχημα για το μέλλον του τόπου μας. Ένα πρώτο βασικό βήμα που έπρεπε να γίνει ήταν να αφαιρεθεί η «θηλειά στο λαιμό» που κληρονομήσαμε από το παρελθόν και η οποία μεταφραζόταν σ’ ένα τελεσίδικο συσσωρευμένο χρέος της τάξης των τριάντα (30) εκατομμυρίων ευρώ.
Το επόμενο -πολύ σημαντικό- βήμα είναι η ρύθμιση της σχέσης μας στο εξής με την Ε.ΥΔ.Α.Π. και αυτό πλέον είναι στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης. Απαιτούνται ασφαλώς η πλήρης κινητοποίηση των δυνάμεων του τόπου, η συστηματοποίηση των επαφών μας και η κατάλληλη προβολή και εκμετάλλευση του επιχειρήματος της «μοναδικότητας» του Δήμου Δελφών σε σχέση με την Ε.ΥΔ.Α.Π., της οποίας αποτελεί τον κύριο υδροδότη, ενώ ταυτόχρονα είναι και ένας σχετικά μικρός πελάτης της.
ΚΑΣΤΡΟ ΑΜΦΙΣΣΑΣ. Η σοβαρή ενασχόληση με το κορυφαίο αυτό μνημείο του Δήμου μας αποτελεί -κατά τη δική μου θεώρηση- ιστορικό χρέος απέναντι στην Ιστορία του τόπου μας. Με την προστασία και ανάδειξη του Κάστρου ασχολούμαι ενεργά περισσότερο από μια δεκαετία, ωστόσο για πρώτη φορά σήμερα (χάρη σε μια ολοκληρωμένη προσπάθεια που καταβλήθηκε εν όψει του πολύ σημαντικού επιστημονικού Συνεδρίου του Νοεμβρίου 2013, για το οποίο ανέλαβα τον κύριο όγκο εργασίας από την πλευρά του Δήμου) έχουμε πλήρη εικόνα τόσο για τη σειρά των ενεργειών που πρέπει να ακολουθήσουμε για τη διάσωση του Κάστρου από τη φθορά του χρόνου, αλλά και για την ανάδειξή του ως επισκέψιμου τουριστικού πόλου.
Ασχολήθηκα ακόμη ενεργά (πάντα πέραν των επίσημων αρμοδιοτήτων μου): α) Με τη διάσωση του Δημοτικού Ωδείου Άμφισσας από το βέβαιο «λουκέτο» επιτυγχάνοντας την κατακόρυφη αναβάθμισή του σε λίγους μόνο μήνες του 2013, β) Με τον απεγκλωβισμό έπειτα από 20 χρόνια της επέκτασης σχεδίου πόλης Άμφισσας, που βρίσκεται πλέον στο τελικό στάδιο ανάθεσης της μελέτης, γ) Με την κατάθεση πρότασης για την οργάνωση ενός νέου συστήματος διαχείρισης του Ελαιώνα μας, το οποίο έχω προτείνει επίσημα υπό τον τίτλο «Σύστημα ολιστικής διαχείρισης του Ελαιώνα της Άμφισσας», που θα συγκεντρώνει και θα ενώνει όλους τους εμπλεκόμενους φορείς (Δήμο, Περιφέρειας, Ε.Α.Σ., Τ.Ο.Ε.Β., Αρχαιολογική Υπηρεσία κλπ) και θα χαράζει κοινή στρατηγική για όλο το πλέγμα των ζητημάτων του Ελαιώνα (παραγωγή, τυποποίηση, προώθηση των προϊόντων, προστασία από καταστροφές, τουριστική ανάδειξη, διαχείριση αποβλήτων κλπ), δ) Με πολλά και σύνθετα νομικά θέματα του Δήμου (λ.χ. την υποδειγματική ενσωμάτωση των 100 περίπου καταργηθέντων Ν.Π.Δ.Δ. στον κορμό του Δήμου), ε) Με την εμβάθυνση της εμπιστοσύνης και της σχέσης καλής συνεργασίας με το Ευρωπαϊκό Πολιτιστικό Κέντρο Δελφών, στ) Με τον τουριστικό σχεδιασμό του Δήμου μας ως ενεργό μέλος της αντίστοιχης Επιτροπής, ζ) Με την εκπόνηση ενός πλήρους και εφαρμόσιμου Κανονισμού λειτουργίας κοινόχρηστων χώρων του Δήμου (ο οποίος έχει περάσει από το στάδιο της Διαβούλευσης, αλλά δυστυχώς δεν έχει ακόμη εισαχθεί για έγκριση και ψήφιση), η) Με την εγκαθίδρυση μιας σταθερής σχέσης συνεργασίας με την Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών για τη συντήρηση και την προβολή των εκθεμάτων της Πινακοθήκης Παπαλουκά, θ) Με όλο το πλέγμα των προβλημάτων του Νομαρχιακού μας Νοσοκομείου σε τακτική συνεργασία με τη διοίκησή του, ι) Με την επιτάχυνση και υποβοήθηση της μεγάλης επένδυσης της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών στο ΒΙΟ.ΠΑ., ια) Με την προστασία σημείων των βουνών μας από επιβαρυντικές μεταλλευτικές παρεμβάσεις και την οργάνωση της νομικής αντιμετώπισης του όλου θέματος (περίπτωση Στρώμης – Πανουργιά, φαραγγιού της Ρεκάς και «Κοκκιναρίου» Αγίας Ευθυμίας), ιβ) Με τη διάσωση του Κέντρου πρόληψης χρήσης εξαρτησιογόνων ουσιών (Κ.Π.Χ.Ε.Ο.) μετά την τοποθέτησή μου στη διοίκησή του στα τέλη του 2012, το οποίο αντιμετώπιζε τότε σημαντικότατα προβλήματα, ιγ) Με την κινητοποίηση εθελοντικών ομάδων για καθαρισμούς μνημείων – παραλιών – περιαστικών αλσών και για την ανάδειξη ιστορικών μονοπατιών, ιδ) Με την τουριστική ανάδειξη και την προστασία της Συνοικίας της Χάρμαινας, ιε) Με πολλές και αξιόλογες πολιτιστικές δραστηριότητες (τομέας στον οποίο άλλωστε έχω αφιερώσει μεγάλο μέρος της ζωής), ιστ) Με πολλά θέματα καθημερινότητας (ιδίως για τη διαφύλαξη και ανάδειξη των μνημείων μας και την ασφαλή λειτουργία των κοινόχρηστων χώρων) και ιζ) Με αρκετά ακόμη σημαντικά ζητήματα της αρμοδιότητας άμεσα ή έμμεσα του Δήμου μας.

Σ’ όλα αυτά τα θέματα λειτούργησα κυρίως επιτελικά και οργανωτικά, αλλά, όποτε χρειάστηκε, και ως απλός στρατιώτης ή εργάτης, καθώς πιστεύω βαθιά ότι η πιο πειστική και αποτελεσματική μέθοδος για τον επικεφαλής είναι το καλό προσωπικό του παράδειγμα.
 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Check Also

Τριάντα τρεις χιλιάδες (33.000) ευρώ για το τρέχον έτος η δαπάνη

Τριάντα τρεις χιλιάδες (33.000) ευρώ για το τρέχον έτος η δαπάνη Ανακοίνωσε τα ονόματα των…