Home Κοινωνικοί φορείς Ο διευθυντής του Μεταλλίου κ.C.Poignon τονίζει: 14 εκ ευρώ οι επενδύσεις του 2018 στη Φωκίδα
Κοινωνικοί φορείς - 21 Μαρτίου, 2018

Ο διευθυντής του Μεταλλίου κ.C.Poignon τονίζει: 14 εκ ευρώ οι επενδύσεις του 2018 στη Φωκίδα

 Ο Charles Poignon είναι ένα από τα εμπειρότερα στελέχη της IMERYS, με 11 χρόνια προϋπηρεσία στην πολυεθνική και συνολικά 28 στην καριέρα του, τα οποία τον καθιστούν κατάλληλο από τους εργοδότες του για να αναλάβει την ειδική αποστολή της εναρμόνισης του Μεταλλείου της Φωκίδας με τα πρότυπα της μητρικής.

Από την 1η Μαρτίου βρίσκεται στο τιμόνι της δομής στο νομό μας και μεταφέρει τη ζωή του στη χώρα μας, στην οποία εγκαθίσταται μόνιμα, για τουλάχιστον 2 δεκαετίες, όπως λέει χαριτολογώντας. Μάλιστα εντός των ημερών περιμένει τη σύζυγό του. «Αν δεν είσαι στην πατρίδα σου, η αμέσως καλύτερη επιλογή είναι η Ελλάδα», λέει, τονίζοντας ότι είναι εύκολο να εργαστείς σε αυτή τη χώρα, αλλά και να γίνεις αποδεκτός. 

 

«Η υπεραξία πρέπει να επιστρέφεται»

 

Σε αυτή τη φάση, κάνει σειρά επαφών με τοπικούς φορείς και εκπροσώπους της Φωκίδας, προκειμένου να συστηθεί και να συστήσει την εταιρεία του. «Η IMERYS όπου εγκαθίσταται έχει άψογη συνεργασία με την τοπική κοινωνία, την οποία σέβεται και συμβάλλει στην ανάπτυξή της, με όρους διαφάνειας και καθαρών σχέσεων. Δεν είναι φιλανθρωπικό σωματείο, αλλά λειτουργεί με ηθική. Μας ενδιαφέρει να βοηθήσουμε σε ζητήματα που αφορούν το σύνολο των πολιτών ή ακόμη και μεμονωμένες περιπτώσεις που χρήσουν άμεσης βοήθειας. Από τη δράση της εταιρείας δημιουργείται μια υπεραξία, η οποία πρέπει να επιστρέφεται», υποστηρίζει και τονίζει ότι δεν τους ενδιαφέρει να αναμειχθούν στα εσωτερικά της τοπικής κοινωνίας σε πολιτικό επίπεδο ξεκαθαρίζοντας ότι θα συνεργάζεται με όποιους την εκπροσωπούν.

 

Ανάπτυξη και προσλήψεις

 

Το νέο απόκτημα της IMERYS είναι πολύ σημαντικό για την εταιρεία, η οποία, όπως λέει χαρακτηριστικά, παράγει συνολικά 15 εκ τόνους ορυκτών ετησίως και η Φωκίδα προσεγγίζει το 1,5 ε. τον. «Αυτό και μόνο σημαίνει ότι ήρθαμε για να μείνουμε, τόσο η εταιρεία, όσο και εγώ», λέει χαρακτηριστικά. Συμπληρώνει δε, ότι το Μεταλλείο της Φωκίδας είναι μοναδικό και απολύτως αναγκαίο για την IMERYS γιατί είναι μοναδικός τροφοδότης της KERNEOS. «Το βωξίτη που θέλει η KERNEOS δεν μπορούμε να τον πάρουμε από πουθενά αλλού. Δεν μας κάνει ο τροπικός και η Φωκίδα για εμάς είναι αναγκαία για τη βιωσιμότητά της», εξηγεί.

«Πριν την εξαγορά η παραγωγή το Α πεντάμηνο του 2017 ήταν 450.000 τόνοι και πλέον βρίσκεται στο 1.300.000 τ. περίπου και στόχος είναι να φτάσει το 1.360.000 για το 2018. Υπάρχει ζήτηση και έχουμε τους πελάτες να δώσουμε το προϊόν. Το μόνο που μένει είναι να αυξήσουμε την παραγωγή μας. Όταν θα συμβεί αυτό θα προχωρήσουμε σε προσλήψεις προσωπικού γιατί πλέον θα μας είναι απαραίτητο. Εξάλλου, για όλους μας είναι μια νέα αρχή. Ξεχάστε και εσείς ό,τι ξέρατε για τον τρόπο λειτουργίας του Μεταλλείου μέχρι σήμερα. Είναι IMERYS  πια και εναρμονίζεται στα δικά της πρότυπα», τονίζει.

Μόνο το 2018 θα επενδυθούν 14 εκ ευρώ στους τομείς της έρευνας, της ασφάλειας και του εξοπλισμού. «Η ασφάλεια είναι σημαντικό κομμάτι και ομολογουμένως είμαστε πίσω σε σχέση με τις σταθερές της IMERYS, αλλά αντιλαμβάνεστε ότι αυτά τα πράγματα δεν αλλάζουν από τη μια μέρα στην άλλη. Το 2018 θα ρίξουμε το βάρος μας στα στείρα που χρειάζονται επειγόντως ενίσχυση», εξηγεί. Στον τομέα της έρευνας φέτος το μεταλλείο θα δουλέψει σε μελέτες που έχει ώριμες και παράλληλα θα αρχίσει να εκπονεί νέες για να μπορεί το 2019 να συνεχίσει την ανίχνευση νέων κοιτασμάτων. «Είμαστε εξωστρεφείς γιατί δεν θέλουμε να δουλεύουμε με τις πόρτες κλειστές μακριά από την κοινωνία, την οποία θέλουμε στο πλευρό μας και αρωγό της προσπάθειας. Για να μπορέσει το μεταλλείο να έχει ζωή και η νέοι άνθρωποι να έχουν εξασφαλισμένη εργασία σε μια εικοσαετία θα πρέπει να εκτελείται έρευνα κάθε χρόνο και συστηματικά. Αυτό θέλουμε πραγματικά να το κατανοήσει η τοπική κοινωνία και να το στηρίξει», λέει.

 

Επιφανειακά και εργολάβοι

 

Ο κ. Τσάρλς Πουανιόν εκφράζει την ικανοποίησή του που βρήκε το Μεταλλείο να εργάζεται μόνο σε υπόγεια κοιτάσματα, ενώ εξηγεί ότι αν εντοπιστεί επιφανειακό κοίτασμα θα αξιοποιηθεί εφόσον αδειοδοτηθεί. Ο κύριος όγκος όμως των εκμεταλλεύσεων θα είναι υπόγεια, όπως εξηγεί.

Σχετικά με τους εργολάβους η κατάσταση θα παραμείνει όπως είναι σήμερα. Το μεταλλείο θα εργάζεται με δικό του μόνιμο προσωπικό και δεν πρόκειται να δοθεί μεγάλο μέρος της δουλειάς σε εργολάβους. Βασικός εξωτερικός συνεργάτης της εταιρείας παραμένουν οι μεταφορείς και μόνο.

 

Η Επιτροπή Ανταγωνισμού και οι σχέσεις με την Μυτιληναίος

 

Η προσφυγή της εταιρείας Μυτιληναίος στην Επιτροπή Ανταγωνισμού με την κατηγορία της «δεσπόζουσας θέσης» αναμένεται να δώσει απόφαση από μέρα σε μέρα εδώ και αρκετούς μήνες, δίχως να δικαιολογείται αυτή η καθυστέρηση.
«Είναι ένα πρόβλημα που κληρονομήσαμε. Δεν έχουμε σχέση με αυτό και δεν θέλουμε να είναι διαταραγμένες οι σχέσεις μας με πελάτες και συνεργάτες μας. Θα παρατηρήσω μόνο ότι τα προηγούμενα χρόνια, ενώ ανέβαινε η τιμή αλουμινίου δεν είχε ανάλογη πορεία και η τιμή του βωξίτη, όπως κανονικά θα έπρεπε», λέει, ωστόσο στην ερώτηση γιατί ο κ. Κυριακόπουλος προχώρησε σε μια δεκαετή συμφωνία με τόσο χαμηλή τιμή, δεν μπορεί να απαντήσει εφόσον δεν το είχε παρακολουθήσει.

 

Ασφαλείς και ήρεμοι οι εργαζόμενοι

 

Η πρώτη του συνάντηση ήταν με τους εργαζόμενους, στους οποίους εξήγησε τα πρότυπα της IMERYS, τους καθησύχασε ότι η περιπέτειες και οι αλλαγές τελείωσαν οριστικά και τους άκουσε ως προς τα προβλήματά τους. «Οι εργαζόμενοι και η κοινωνία πρέπει να αισθανθούν ασφάλεια. H IMERYS επιδιώκει τη σταθερότητα και ξέρει να την καλλιεργεί, γιατί μόνο τότε η παραγωγή μπορεί να έχει ομαλή πορεία. Οι εργαζόμενοι είναι το DNA της εταιρείας, γιατί αυτοί παράγουν και εξυπακούεται ότι οι σχέσεις της μαζί τους πρέπει να είναι άψογες. Δυσαρεστημένοι εργαζόμενοι που ζουν σε κλίμα αγωνίας και ανασφάλειας δεν μπορούν να είναι παραγωγικοί και αποδοτικοί εκ των πραγμάτων. Εμείς καθιερώνουμε ανά τρίμηνο συναντήσεις με το σύνολο των εργαζομένων και τακτικότατες συναντήσεις με τα σωματεία. Η IMERYS  είναι πρώτα από όλα οι εργαζόμενοι και το έμψυχο υλικό της εταιρείας και δευτερευόντως το αποτέλεσμα», καταλήγει ο κ. Poignon

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Check Also

Τι είναι το περίφημο Ασιατικό Handicap και γιατί πρέπει να το γνωρίζετε ενόψει Euro 2024

Καθώς μετράμε τις εβδομάδες και τις ημέρες για την έναρξη του Ευρωπαϊκού πρωταθλήματος ποδ…