Home Εικόνες Αρχικής Μαίρη Καπαρέλη: “Καταφέραμε να θεραπευσουμε πληγές ετων …”

Μαίρη Καπαρέλη: “Καταφέραμε να θεραπευσουμε πληγές ετων …”

Για τους λόγους που την οδήγησαν να διεκδικήσει ξανά τα ηνία της Τ.Κ. Κίρρας μιλά η νυν πρόεδρος κ Μαίρη Καπαρέλη τονίζοντας ότι δέχτηκε πίεση εμπιστοσύνης από συνδημότες
Ταυτόχρονα , απαντά στο ερώτημα αν έπαιξε το σενάριο να είναι υποψήφια για δημοτική σύμβουλος και παράλληλα κάνει απολογισμό δράσεων της τετραετίας που πέρασε και οριοθετεί τους στόχους για τη νέα περίοδο.

 

“Δέχτηκα μεγάλη πίεση …”

ΩτΦ: Γιατί αποφασίσατε να είστε εκ νέου υποψήφια Πρόεδρος στην Τοπική Κοινότητα;
Μ.Κ. : Η Κίρρα πριν την ανάληψη ευθύνης της δικής μας κοινοτικής αρχής ήταν μια πόλη με πολλές εκκρεμότητες στη διαχείριση των κοινών θεμάτων. Καταφέραμε να αλλάξουμε την κατάσταση, να «θεραπεύσουμε πληγές» ετών και το σίγουρο είναι ότι , δεν «επουλώθηκαν» όλες .Αποφάσισα να είμαι εκ΄ νέου υποψήφια για τη Δημοτική Κοινότητα Κίρρας, καθότι δέχτηκα μεγάλη πίεση από συνδημότες μου για την παραμονή μου , τονίζοντας ότι θα είναι επ’ωφελεία της περαιτέρω δρομολόγησης εκκρεμών ζητημάτων, για την γενέτειρα πόλη.
Δεν ομιλώ για πρόταση πίεσης , αλλά για πρόταση ουσιαστικά εμπιστοσύνης και αξιοπιστίας στο πρόσωπό μου , που έλαβα σοβαρά υπόψη στην τελική μου κρίση.

ΩτΦ:Έπαιξε το σενάριο να είστε υποψήφια δημοτική σύμβουλος, όπως ακούστηκε;
Μ.Κ. : Η ενασχόληση με τα κοινά της Κίρρας την τρέχουσα δημοτική περίοδο ήταν και έντονη και δημιουργική για το σύνολο των κατοίκων της Κίρρας . Το παραγόμενο έργο σ’ όλους τους τομείς είναι εμφανές και μετρήσιμο και πολύ λογικά , το όνομά μου να ακούστηκε και για τη συμμετοχή μου στο κεντρικό δημοτικό ψηφοδέλτιο με το Δήμαρχο Δελφών κ. Παναγιώτη Ταγκαλή.
Η δήλωση εμπιστοσύνης και αξιοπιστίας των δημοτών της Κίρρας όπως προανέφερα, λήφθηκε σοβαρά υπόψη για την παραμονή μου στην Κίρρα, που υπεραγαπώ και εργάζομαι για την αναπτυξιακή της προοπτική , καθημερινά και επίμονα.
Η ολοκλήρωση δύο (2) σημαντικών έργων για τον τόπο μου , η λειτουργία του αποχετευτικού δικτύου Κίρρας και η σύνδεση των νοικοκυριών που θα γίνει εντός της τρέχουσας δημοτικής περιόδου και η επέκταση του έργου «σχέδιο πόλεως Κίρρας» , που οδεύει στην τελική του επίλυση και ολοκλήρωση της διαδικασίας, αποτελούν επίσης τους κύριους λόγους παραμονής μου στην Κίρρα και της εκ΄ νέου δήλωσης υποψηφιότητάς μου για την Προεδρία του τόπου μου.

Απολογισμός δράσεων

ΩτΦ: Κάντε μου έναν απολογισμό των έργων και των δράσεων σας στην Τ.Κ Κίρρας τα τέσσερα τελευταία χρόνια.
Μ.Κ.: Οι παρεμβάσεις μας ήταν από την πρώτη ημέρα ανάληψης ευθύνης της κοινοτικής αρχής πλήρως στοχευμένες , καθότι γνωρίζουμε κάθε σημείο του τόπου μας:
Ολοκλήρωση της ασφαλτόστρωσης της κεντρικής οδού Αγίου Ιωάννου ( υποβολή τρία (3) συνεχή τεχνικά προγράμματα), ενός δρόμου που παρουσίαζε σοβαρά προβλήματα επικινδυνότητας στην οδική κυκλοφορία και αποτελούσε διαχρονικό αίτημα όλων μας.
Αγροτική οδοποιία με παρεμβάσεις σε τρία (3) σημεία εντός της Κοινότητας Κίρρας ( θέση Αγορασιά σε 2 δρόμους , θέση Ρίζες, συνολικής έκτασης 3.200 μ ),
Συντήρηση υφιστάμενης οδοποιίας , με ειδική επισήμανση σε σημεία που η πρόσβαση στους δημότες ήταν δύσκολη ( εξυγίανση και στρώσιμο με κατάλληλο υλικό υφιστάμενης οδοποιίας),
Συντήρηση των κτιριακών εγκαταστάσεων και του μηχανολογικού εξοπλισμού των αγροτικών γεωτρήσεων , που είχαν υποστεί μεγάλη χρονιοφθορά και αποτελούν κοινοτική περιουσία.
Συντήρηση αθλητικού γηπέδου Κίρρας με αλλαγή περίφραξης σε 2 σημεία περιμετρικά του χώρου, πλήρη υδραυλική συντήρηση και εξωραϊσμός των χώρων των αποδυτηρίων.
Δημιουργία αντιπυρικής προστασίας(πολιτική προστασία), με επιμελή καθαρισμό του βόρειου κόμβου της Κίρρας, τα τελευταία τέσσερα (4) έτη. Η παρέμβαση θεωρείται σημαντική και για λόγους ασφαλούς οδικής κυκλογορίας ,
Κτηματολογική διεκδίκηση της ακίνητης περιουσίας στη θέση «Αγιάννης» και ορθή καταχώριση αυτής , κατόπιν κτηματολογικής αγωγής , σε ποσοστό 100% . Τελεσίδικη δικαστική απόφαση.
Φωτιστική αναβάθμιση της οδού Αγίου Ιωάννου ( αποκατάσταση 6 φωτιστικών σωμάτων κατά μήκος της κεντρικού οδού και αλλαγή 17 φωτιστικών σωμάτων σε τύπου led , από το ύψος της κεντρικής πλατείας έως την ανατολική είσοδο της Κίρρας)
Φωτιστική αναβάθμιση και αλλαγή φωτιστικών σωμάτων σε τύπου led , επί της οδού Δημητρίου Πλατή,
Φωτιστική αναβάθμιση αλιευτικού καταφυγίου Κίρρας και προέκτασης αυτού μέσω τεχνικού προγράμματος έτους 2021 και εξωραϊσμός περιοχής,
Φωτιστική αναβάθμιση εκβολών «Αγιόνερου» (ποτάμι) , με παράλληλη βελτίωση προσβασιμότητας και καθαρισμός από την έντονη βλάστηση.
Ολοκλήρωση διαδικασιών και λειτουργία του πολιτιστικού κέντρου Κίρρας «Γεωργ. Μακεδών» και δρομολόγηση της εκκρεμότητας αξιοποίησης και ανάδειξης του προαυλίου χώρου του , σ’ έναν επιπλέον υπαίθριο πολιτιστικό χώρο εντός της Δημοτικής ενότητας Ιτέας , με την παράλληλη στήριξη της Π.Ε Φωκίδας και του αεικίνητου Αντιπεριφερειάρχη Φωκίδας κ. Γεωργίου Δελμούζου. Ο εργολάβος του έργου έχει ήδη εγκατασταθεί από 25.08.2023 στο χώρο και εντός τριών (3) μηνών , στην τρέχουσα δημοτική περίοδο θα έχει παραδοθεί προς χρήση.
Συνεργασία με την Περιφερειακή Ενότητα Φωκίδας και ανάδειξη -συντήρηση της παραλίας «Βραχάκια» και απόκτηση «Γαλάζιας Σημαίας» . Στο συγκεκριμένο σημείο δεν είχε σημειωθεί καμία παρέμβαση για χρονικό διάστημα τουλάχιστον 13 ετών.
Αναδείξαμε πολιτιστικά τον τόπο μας με την αναβάθμιση πολλών εκδηλώσεων καθ΄ όλη την διάρκεια του έτους , με σεβασμό στην παράδοση και στην τοπική Ιστορία .
Στολίσαμε εορταστικά-μοναδικά τις πλατείες μας και δημιουργήσαμε ένα φιλόξενο και καλαίσθητο περιβάλλον για μικρούς και μεγάλους.
Δημιουργήσαμε πολιτιστικό και εορταστικό αποτύπωμα στο εορτολόγιο-ημερολόγιο του Δήμου Δελφών,
Ενεργειακή αναβάθμιση με αλλαγή όλων των εξωτερικών κουφωμάτων στις δύο (2) πλαϊνές πτέρυγες του Δημοτικού σχολείου Κίρρας ,

Δημιουργία θεματικών σημείων με αναφορά στην καθημερινότητα της Κοινότητας (δημιουργία 5 πέτρινων βρυσών σε κοινόχρηστους χώρους),
Καθαρισμός και αξιοποίηση οικοπέδου ιδιοκτησίας Π.Ε Φωκίδας, που για πολλά έτη εντός του οικισμού αποτελούσε χώρο περιβαλλοντικής επιβάρυνσης χωρία καμία παρέμβαση. Το ανωτέρω ακίνητο με απόφαση της Οικονομικής επιτροπής της Περιφέρειας μεταβιβάστηκε στο Δήμο Δελφών για εκπαιδευτική αξιοποίηση εκπαιδευτικής χρήσης.
Καθαρισμός χώρου παλιού κοιμητηρίου Κίρρας και ανάληψη πρωτοβουλίας για αξιοποίησή του , σε συνεργασία με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Φωκίδας και τη Γαλλική Αρχαιολογική Σχολή .
Το συγκεκριμένο σημείο αποτελούσε άλλη μία παρατεταμένη περιβαλλοντική επιβάρυνση της περιοχής με αρνητικό πρόσημο για την βόρεια είσοδο της Κίρρας και την Ιστορία της περιοχής,
Αποκλάδωση δύσκολων σημείων και υψηλών επικίνδυνων δένδρων στους κοινόχρηστους χώρους και πλησίον πολυσύχναστων σημείων ( ευκάλυπτοι κεντρικής πλατείας, ανατολική είσοδος Κίρρας , παραλιακό τόξο πλησίον Νηπιαγωγείου Κίρρας, περιοχή αντιλιοστασίου Κίραρς (ζαχαροπλαστείο Τερέζα), περιοχή Αρμυρόβρυσης.

Στον τομέα της Δημοτικής Επιχείρησης Ύδρευσης Αποχέτευσης οι παρεμβάσεις μας ήταν επίσης συνεχείς και προς όφελος των δημοτών μας, ήτοι :
✓εκμηδενίστηκαν οι πολλαπλές υπόγειες διαρροές στο κεντρικό δίκτυο ύδρευσης (χαμηλή στάθμη νερού στη δεξαμενή)
✓καθαρισμός και συντήρηση της δεξαμενής Κίρρας στη θέση “Καλύβα”,
✓έλεγχος απομακρυσμένης βοήθειας με σύστημα scada της στάθμης του νερού και της μείωσης της στάθμης, προς αποφυγή προβλημάτων υδροδότησης οικειών
✓αντικατάσταση και συντήρηση σχαρών όμβριων υδάτων ,που ήταν σε κατάσταση διάλυσης
✓διακοπή 50 παράνομων παροχών υδροδότησης κτημάτων ,που επηρέαζαν τη συνολική ύδρευση της Κοινότητας και πλήρη συμμόρφωση με τον ισχύοντα κανονισμό.
✓αντικατάσταση 120 χαλασμένων υδρομέτρων και τουλάχιστον 50 εξ’ αυτών που ήταν εντός ιδιωτικού χώρου , μετακινήθηκαν εξωτερικά. Αποτέλεσμα ήταν ο μη έλεγχος της υπερκατανάλωσης και της κοστολόγησης αυτής. Αποκαταστάθηκε επομένως και η ισότιμη αντιμετώπιση καταναλωτών ύδρευσης.
✓αλλαγή καπακιών στο αντλιοστάσιο Κίρρας (ζαχαροπλαστείο Τερέζα)
✓έλεγχος αντλιοστασίου αποχέτευσης και φρεατίων με ειδικό αποφρακτικό μηχάνημα, μέσω εργολαβικής σύμβασης
✓αναβάθμιση αντλιοστασίου (ξενοδοχείο Ναυσικά),με αλλαγή σωλήνων μέχρι το βιολογικό Ιτέας ,με νέων προδιαγραφών πολυεθυλαινίου ,για να δεχτεί τη νέα γραμμή της Κίρρας, ποσού έργου 1.100.000 ευρώ (υπάρχει ανάδοχος)
✓κατασκευή εξωτερικών διακλαδώσεων δικτύου αποχέτευσης αναρρόφησης Κίρρας για 220 οικίες ανατολικού οικισμού (3η φάση αποχέτευσης Κίρρας και η πλέον δυσκολότερη)
✓Διενέργεια δοκιμαστικής λειτουργίας του έργου «Ολοκλήρωση Αποχετευτικού Δικτύου Κίρρας» , με ταυτόχρονη αποκατάσταση όλων των δυσλειτουργιών που εμφανίζονται από τις προηγούμενες φάσεις του έργου(ελλείψεις).
✓αποκατάσταση όλων των δηλωθέντων βλαβών εντός 24 ωρών, γεγονός που επαναφέρει την αξιοπιστία υπηρεσιών στη δημοτική συνείδηση.

Κατά γενική ομολογία άλλαξε η εικόνα της πόλης μας , η πόλη επιμελήθηκε , νοικοκυρεύτηκε και αναδείξαμε σημεία που αποτελούν «βιτρίνα» για την Κίρρα . Έχουμε καθημερινή φροντίδα από υπαλληλικό προσωπικό , με πλήρη καθημερινό ημερολόγιο έργου.

 

Οι διεκδικήσεις της νέας περιόδου

ΩτΦ: Ποια έργα και παρεμβάσεις θα διεκδικήσετε τη νέα τετραετία;
Μ.Κ. : Εκτός από τη σαφή τοποθέτησή μου στην ολοκλήρωση του έργου «της επέκτασης του σχεδίου πόλεως Κίρρας» που αποτελεί εκκρεμότητα και εξαιτίας της «νεκρής» περιόδου των περίπου 2 ετών της πανδημίας που αντιμετωπίσαμε , με κλειστά τα κτηματολογικά γραφεία υποστήριξης του έργου των μελετητών , θα συστρατευθούμε στην αξιοποίηση του παραλιακού τόξου , της τουριστικής ανάπτυξης της ευρύτερης περιοχής και μέσω της ενοποίησης των Λιμενικών ταμείου Φωκίδας και του Δημοτικού λιμενικού ταμείου Γαλαξιδίου σ’ ένα Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο και τον αποχαρακτηρισμό περιοχών της χερσαίας ζώνης λιμένα και παραχώρησής τους στη Δήμο Δελφών.
Η αναπτυξιακή προοπτική της ευρύτερης περιοχής περνά ως μονόδρομος μέσα από την αναβάθμιση της παραλιακής ζώνης και των παραλιών , που είναι το «δυνατό χαρτί» της Δημοτικής Ενότητας Ιτέας.
Επίσης η καθημερινότητα και η ποιοτική αναβάθμιση των υπηρεσιών μας αποτελεί επίσης «κορωνίδα» της δράσης μας, εμμένοντας στην Καθαρή πλέον πόλη.

ΩτΦ:Είστε η μεγαλύτερη πληθυσμιακά Τοπική Κοινότητα στη Φωκίδα. Από αυτήν την άποψη νοιώθετε ότι ήταν δίπλα σας στο βαθμό που θα άρμοζε ο δήμος Δελφών τα τελευταία χρόνια;
Μ.Κ. :Πολύ σωστά το αναφέρατε ότι, είμαστε η μεγαλύτερη πρώην τοπική Κοινότητα στην Περιφερειακή Ενότητα Φωκίδας και αυτό το έχουμε εισαγάγει σ’ όλες τις ενέργειες αναβάθμισης του τόπου μας. Ο Δήμαρχος Δελφών κ. Παναγιώτης Ταγκαλής στην τρέχουσα δημοτική περίοδο ανέδειξε τη σημασία των Κοινοτικών συμβουλίων , λαμβάνοντας σοβαρά υπόψη τις προτάσεις που υπέβαλλαν στη στόχευση των τεχνικών προγραμμάτων και γενικότερα των θεμάτων αναπτυξιακής υποδομής.
Ο σοφός λαός άλλωστε αναφέρει ορθά : «όσα ξέρει ο νοικοκύρης δεν τα ξέρει ο κόσμος όλος» .
Μας ανέδειξε ως ισότιμους συνεργάτες στην επίλυση των τοπικών ζητημάτων , καθότι διαθέτουμε την ουσιαστική και πρωτογενή πληροφόρηση για τις ανάγκες του τόπου μας .
Εισακούστηκαν τα αιτήματά μας με ειδική αναφορά στη βελτίωση της καθημερινότητας και των παρεμβάσεων αναπτυξιακού χαρακτήρα , επ’ ωφέλειά της πλειοψηφίας των δημοτών μας.

ΩτΦ: Είστε στο συνδυασμός του κ Ταγκαλή που τα περισσότερα μέλη του ισχυρίζονται ότι εκπροσωπούν τη ΝΔ. Από την άλλη ο βουλευτής αλλά και ο πρόεδρος της ΝΟΔΕ εξέδωσαν ανακοινώσεις με τις οποίες τόνισαν ότι δεν δόθηκαν χρίσματα. Τι ακριβώς συμβαίνει;
Μ.Κ. :Ο συνδυασμός του Δημάρχου Δελφών κ. Παναγιώτη Ταγκαλή είναι ένας συνδυασμός αξιόμαχων ατόμων που διαθέτουν προσωπική και επαγγελματική διαδρομή , έχουν «ιδρώσει» τη φανέλα της καθημερινότητας και διαθέτουν παλμό και διάθεση προσφοράς στον τόπο .Με έμφαση στη διαφάνεια και έντιμη διαχείριση των δημοτικών πόρων, διεκδικούμε τη διαχείριση και της επόμενης δημοτικής περιόδου με moto , «καθαρά χέρια», αξιοποιώντας κάθε διαθέσιμο χρηματικό πόρο και χρηματοδοτικά εργαλεία.
Δεν θα σχολιάσω καμία δήλωση άλλων προσώπων , καθότι γνωρίζετε πολύ καλά ότι η έως σήμερα παρουσία μου σε θεσμικά όργανα ήταν πάντα κατόπιν διαδικασίας εκλογικής αναμέτρησης και όχι ορισμού.

ΩτΦ: Ποιο είναι το προσωπικό διακύβευμα για εσάς στις προσεχείς εκλογές ;
Μ.Κ. :Στην Κίρρα υπάρχει συνεργασία δυνάμεων ενεργών πολιτών που αντιλήφθηκαν ότι, κάτι δημιουργικό πράξαμε και κινητοποιήσαμε ανθρώπους σ’ όλους τους τομείς.
Η συνολική εργασία και στόχευση μετατρέπεται πλέον και σε προσωπικό διακύβευμα , ως εξής:
Δέσμευση αποτελεί η ολοκλήρωση του έργου της επέκτασης του σχεδίου πόλεως Κίρρας τον επόμενο 1,5 χρόνο σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα της Δ/νσης Δόμησης και η απαρχή της αναπτυξιακής προοπτικής και πληθυσμιακής εξέλιξης για την Κοινότητά μας.
Δεν επιτρέπω στον εαυτό μου να υπάρχουν δύο κατηγορίες πολιτών στην πόλη μου και η μία εξ΄ αυτών να αδυνατεί να διαχειριστεί ελεύθερα την περιουσία του και να σχεδιάζει αναπτυξιακά την αξιοποίηση αυτής για τις επόμενες γενιές.
Η «ματιά» και η προσοχή όλης της δημοτικής αρχής βρίσκεται με προτεραιότητα ενεργειών , στην ανατολική πλευρά της Κίρρας.
Αποτελεί προσωπική δέσμευση για την επόμενη πενταετία διαχείρισης των κοινών της πόλης μας και θα καταθέσω όλες μου τις δυνάμεις στο σκοπό αυτό.
Εγγυητής της διαδικασίας αυτής αποτελεί, ο μηχανικός Δήμαρχος Δελφών κ. Παναγιώτης Ταγκαλής που γνωρίζω άριστα τη συνεχή παρακολούθηση του έργου και με τη δική μας συνεχή όχληση κατευθύνει όλες τις εργασίες της οριστικής διευθέτησής του, εντός του ορισθέντος χρονοδιαγράμματος.

ΩτΦ: Πείτε μας δυο λόγια για εσάς για να σας γνωρίσει καλύτερα ο κόσμος .
Μ.Κ. :Οι περισσότεροι με γνωρίζουν, είμαι η Μαίρη Καπαρέλη , κόρη του Δημήτρη και της Δήμητρας που με δίδαξαν οι αείμνηστοι γονείς μου να αγαπώ δυνατά τον τόπο μου και να διεκδικώ τα καλύτερα γι΄άυτόν .Γέννημα θρέμμα λοιπόν της περιοχής και μόνο για το χρονικό διάστημα 1990-2004 έλειψα από την Κίρρα , για τις σπουδές μου και μετέπειτα για την ενεργή επαγγελματική απασχόλησή μου στον ιδιωτικό τομέα.
Το 2005 κατόπιν εισαγωγής μου σε διαγωνισμό του ΑΣΕΠ στη Δημόσια Διοίκηση , επανήλθα με την οικογένεια που δημιούργησα με τον εκπαιδευτικό-καθηγητή Φυσικής Αγωγής Ανδρέα Καρανάσο από την Βουνιχώρα, μόνιμα στον τόπο μου.
Αποτελώ υπηρεσιακό στέλεχος με θέση ευθύνης-Προϊσταμένης στη Δ/νση Ανάπτυξης της Π.Ε Φωκίδας σε θέματα διαχείρισης θεμάτων Εμπορίου-Τουρισμού και της Οικονομίας της Π.Ε Φωκίδας με παράλληλη ενασχόληση στο «τιμόνι» των Δημοσίων Συμβάσεων στη Περιφερειακή Ενότητα Φωκίδας, ως Πρόεδρος.
Αποτελώ ενεργό μέλος της κοινωνίας μας από την πρώτη στιγμή της επανόδου μου στη Δημοτική Ενότητα Ιτέας και πάντα στην πρώτη γραμμή των τοπικών παρεμβάσεων , με σκοπό την αλληλεγγύη πρωτίστως στην επίλυση των προβλημάτων του Ανθρώπου και της καθημερινότητάς του.
Γι’ αυτό δηλώνω σταθερά και επίμονα μαζί με τους άριστους συνεργάτες μου ότι, συστρατευόμαστε δίπλα στο Δήμαρχο Δελφών Παναγιώτη Ταγκαλή ,για τη διαχείριση της επόμενης δημοτικής περιόδου πενταετούς διάρκειας , με σταθερότητα ενεργειών ,αξιοπιστία και σοβαρή λήψη αποφάσεων για τα θέματα της Κίρρας , της Δημοτικής Ενότητας Ιτέας και κατ’ επέκταση του Δήμου Δελφών.
Ζητάμε τη συνέχιση του παραγόμενου έργου που δρομολογήσαμε από το Σεπτέμβριο του 2019 .
Η παρουσία μας και το μετρήσιμο έργο , αποτελεί εγγύηση-δέσμευση ενεργειών για την επόμενη πενταετία στον τόπο μας.
Οι δημότες έχουν μόνο ένα λόγο για να μας επικρίνουν, ότι μπορούσαμε να έχουμε καταφέρει ακόμη περισσότερα.
Με αξιοπιστία και Επιλογή Ευθύνης δεν υποσχόμαστε θαύματα, αλλά σκληρή δουλειά , για τον τόπο που μας αναδεικνύει.

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Check Also

Στην «Κάμινο» οι Ρομά – Ολική κυβίστηση του Δημάρχου

Τέλος εποχής και τέλος στο λαϊκισμό βάζει η απάντηση του Γενικού Γραμματέα Κοινωνικής Αλλη…