Home Π.Ε. Φωκίδας Εποχή των μεγάλων και ισχυρών και στη Φωκίδα;
Π.Ε. Φωκίδας - 19 Νοεμβρίου, 2019

Εποχή των μεγάλων και ισχυρών και στη Φωκίδα;

1.Εποχή των μεγάλων και ισχυρών και στη Φωκίδα;

 

Φίλοι αναγνώστες επικοινώνησαν μαζί μας και μας μετέφεραν ότι η περιφερειακή ενότητα Φωκίδας προχώρησε σε διαγωνισμό για την ενοικίαση μηχανημάτων, που θα καλύψουν τις ανάγκες των αποχιονισμών στο εθνικό και επαρχιακό δίκτυο.

Ο διαγωνισμός έγινε και ως εκ θαύματος, τον πήρε ο ΑΚΤΩΡ με μια ικανοποιητική έκπτωση, καθώς από τις 650.000 ε προϋπολογισμός, φέρεται να το πήρε με περίπου 520.000 ε. Με το ποσό αυτό η περιφερειακή ενότητα Φωκίδας ήθελε να μισθώσει 22 μηχανήματα.

Εδώ θα πρέπει να κάνουμε μια παρένθεση και να σας εξηγήσουμε τι γινόταν τα προηγούμενα χρόνια. Κάθε φορά που είχαν πρόβλημα με αποκλεισμούς δρόμων και δυσκολίες στην κίνηση, καλούσαν έναν, δυο, τρεις ή και πολλούς ντόπιους να κάνουν τους αποχιονισμούς με απευθείας ανάθεση. Αυτό τους εξασφάλιζε ένα μεροκάματο και τους βοηθούσε να συντηρούν τις επιχειρήσεις τους.

Από πέρυσι, τελευταία χρονιά του Κώστα Μπακογιάννη ξεκίνησε και στη Φωκίδα να μπαίνει ο ΑΚΤΩΡ. Πέρυσι, έβγαλαν διαγωνισμό για οκτώ μηχανήματα και μόνο για το εθνικό δίκτυο και φέτος το επέκτειναν.

 

2.Υπεργολάβοι με μεροκάματο πείνας

 

Φυσικά και δε συμφωνώ με τις απευθείας αναθέσεις. Φυσικά και έχω δώσει αγώνες να γίνονται όλα με διαγωνισμούς, ώστε το ελληνικό δημόσιο και εντέλει όλοι εμείς να καρπωνόμαστε τις εκπτώσεις. Εδώ όμως έχουμε κάτι άλλο. Ο ΑΚΤΩΡ, το πιθανότερο είναι να απευθυνθεί στους ντόπιους που έχουν μηχανήματα και έμειναν άνεργοι να του τα μισθώσουν. Φυσικά θα τους πληρώσει με ένα μέρος από τα χρήματα που θα πάρει, ώστε να φροντίσει να του μείνει και κέρδος. Οι ντόπιοι που θα έχουν μείνει άνεργοι, αφού ο ΑΚΤΩΡ δεν πήρε μόνο τη Φωκίδα, αλλά σχεδόν όλη της χώρα, προφανώς, οπότε θα αναγκαστούν να μπουν υπεργολάβοι και για μπορέσουν να κερδίσουν μεροκάματο θα καταστρατηγήσουν όλη τη νομοθεσία, δεν θα τηρήσουν ωράρια, συντηρήσεις, υποχρεώσεις στο προσωπικό τους κλπ.

Είπαμε οι Νομαρχίες να γίνουν περιφέρειες για να λειτουργήσει καλύτερα το σύστημα, όχι όμως να αφανίσουν τη μικρή επιχείρηση και να στείλουν τον επαγγελματία εργάτη στο μεγαλοεργολάβο. Στόχος μας είναι να ζήσουν καλύτερα, οι μικρές κοινωνίες και οικονομίες, όχι να μας αφανίσουν.  

 

Στο στόμα την έχουν τη δικαιολογία

 

Κάποιοι πάντως στην περιφερειακή ενότητα και την περιφέρεια, ισχυρίζονται ότι ο διαγωνισμός έγινε επειδή οι ντόπιοι εργολάβοι χρέωναν πολλά. Προσωπικά δεν το πιστεύω για δυο λόγους. Ο πρώτος είναι επειδή η Φωκίδα είναι από τις φθηνότερες περιοχές γενικά, αλλά και επειδή ξέρω το δημόσιο. Τι κάνουν λοιπόν; Είναι απλό. Σε παίρνουν τηλέφωνο και σου λένε. «Θέλουμε να συνεργαστούμε, αλλά δεν έχουμε χρήματα στον κωδικό, τέλη της χρονιάς. Οπότε τόσα δίνουμε αν θες». Δε σε ρωτούν ούτε γιατί έχεις ένα συγκεκριμένο τιμοκατάλογο, ούτε αν αντέχεις να τους πιστώνεις. Απεναντίας θωρούν ότι σου κάνουν και χάρη!

 

Θέλουμε τους ανθρώπους και όχι τις εκπτώσεις

 

«Δεν θέλετε να κερδίζει τις εκπτώσεις η Περιφερειακή Ενότητα μου αντέτεινε ο περιφερειακός Σύμβουλος κ. Φάκος, όταν τον ρώτησα αν γνωρίζει τι έγινε. Φυσικά και θέλουμε τις εκπτώσεις, αλλά θέλουμε και όλες τις επιχειρήσεις μας ζωντανές. Οι επιχειρήσεις αυτές απασχολούν μεγάλο αριθμό του ντόπιου πληθυσμού, το οποίο –δεδομένης της ανάπτυξης που έφεραν- θα μείνει άνεργο αν κάτι στραβώσει. Πάνω από τις εκπτώσεις, υπάρχουν άνθρωποι που σε μια πολύ φτωχή περιοχή, υποανάπτυκτη που αποτυπώνεται σε όλους τους δείκτες, παλεύουν για να επιβιώσουν.  Στόχος είναι να ανοίξουν επιχειρήσεις και όχι να κλείσουν. Δεν πρέπει αν ρισκάρουμε τη βιωσιμότητα καμιάς. 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Check Also

Τριάντα τρεις χιλιάδες (33.000) ευρώ για το τρέχον έτος η δαπάνη

Τριάντα τρεις χιλιάδες (33.000) ευρώ για το τρέχον έτος η δαπάνη Ανακοίνωσε τα ονόματα των…