Home Πολιτισμός ΕΚΖΕΜΑ ΤΩΝ ΧΕΡΙΩΝ – ΦΡΟΝΤΙΔΑ ΤΩΝ ΧΕΡΙΩΝ
Πολιτισμός - 5 Φεβρουαρίου, 2016

ΕΚΖΕΜΑ ΤΩΝ ΧΕΡΙΩΝ – ΦΡΟΝΤΙΔΑ ΤΩΝ ΧΕΡΙΩΝ

 Γράφει ο Βασίλης Αθ. Παπαευθυμίου

Δερματολόγος-Αφροδισιολόγος
 
Γιατί χρειάζεται να φροντίζω τα χέρια μου;
Τα χέρια είναι το σημείο επαφής με πολλές ερεθιστικές ουσίες, όπως το σαπούνι, το απορρυπαντικό, το σαμπουάν, το νερό, κ.ά.. Η συχνή επαφή με τις ερεθιστικές ουσίες, συμπεριλαμβανομένης και της παρατεταμένης επαφής με το νερό, ελαττώνει τη λειτουργία του δερματικού φραγμού και μπορεί να οδηγήσει στην ανάπτυξη εκζέματος των χεριών ή να προκαλέσει την επανεμφάνιση προϋπάρχοντος εκζέματος των χεριών. Τα χέρια γίνονται 
 
Ποιοι άνθρωποι είναι πιο πιθανό να παρουσιάσουν έκζεμα των χεριών;
Αυτοί οι οποίοι είχαν έκζεμα στο παρελθόν και αυτοί που δουλεύουν σε συγκεκριμένα επαγγέλματα, όπου πραγματοποιείται αρκετή χειρωνακτική εργασία που σχετίζεται με κάθε είδους υγρασία.
 
Ποια επαγγέλματα βρίσκονται σε μεγαλύτερο κίνδυνο;
Καθαριστές, νοικοκυρές, μάγειρες, κομμωτές, μηχανικοί, χειρουργοί, οδοντίατροι, νοσοκόμοι, ανθοπώλες, χειριστές μηχανημάτων, αισθητικοί και οικοδόμοι είναι μερικοί από εκείνους με αυξημένο κίνδυνο να εμφανίσουν έκζεμα των χεριών εξαιτίας της συχνής υγρής χειρωνακτικής εργασίας, της επαφής με ερεθιστικές ουσίες και τους μικροτραυματισμούς.
 
Η καλή φροντίδα των χεριών μου θα θεραπεύσει τη δερματική μου πάθηση;
Όχι, αλλά θα βοηθήσει την αποκατάσταση του δερματικού φραγμού και θα ελαττώσει τη φλεγμονή. Ωστόσο, αν η περιποίηση των χεριών διακοπεί, το έκζεμα πιθανώς να επανεμφανιστεί.
 
Τι είναι οι ενυδατικές και πώς δουλεύουν;
Οι ενυδατικές είναι μίγματα λαδιού (οι κρέμες) ή παραφίνης (οι αλοιφές) και νερού σε διαφορετικές ποσότητες και συγκεντρώσεις. Έχουν σχεδιαστεί για να απαλύνουν και να ενυδατώνουν το δέρμα. Η επίδρασή τους είναι βραχεία και είναι αναγκαία η συχνή εφαρμογή τους. Υπάρχουν πολλοί διαφορετικοί τύποι ενυδατικών και είναι σημαντικό για τον καθένα να βρει την ενυδατική που τον βολεύει στην καθημερινή του ρουτίνα. Είναι αναγκαίο οι ενυδατικές να χρησιμοποιούνται πολλές φορές την ημέρα, σύμφωνα με τις συστάσεις του θεράποντα ιατρού.
 
Πώς πρέπει να εφαρμόζονται οι ενυδατικές;
Οι ενυδατικές θα πρέπει να χρησιμοποιούνται όσο συχνότερα γίνεται, ιδανικά μετά από κάθε πλύσιμο των χεριών και κατά τη διάρκεια κάθε διαλείμματος από τη δουλειά. Είναι σημαντικό ο καθένας να θυμάται να παίρνει την ενυδατική στη δουλειά του, και ίσως να χρειάζεται μία μικρή συσκευασία για τη δουλειά και μία μεγάλη για το σπίτι. Τα βράδια, οι ενυδατικές είναι πιο εύκολο να εφαρμόζονται κατά την παρακολούθηση τηλεόρασης ή πριν τον ύπνο.
 
Ποιες είναι οι παρενέργειες των ενυδατικών;
Οι ενυδατικές σπάνια προκαλούν παρενέργειες. Ωστόσο, αν τα χέρια είναι πολύ ερεθισμένα, μπορεί περιστασιακά να προκαλέσουν αίσθημα καύσου, ιδίως τις πρώτες ημέρες της εφαρμογής τους. Περιστασιακά, κάποια αλλεργία στην ενυδατική μπορεί να αναπτυχθεί και να προκληθεί φλεγμονή. Αξίζει να δοκιμαστεί κάποια διαφορετική ενυδατική αν κάποιος εμφανίσει πρόβλημα με εκείνη που εφάρμοσε αρχικά.
 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Check Also

Τριάντα τρεις χιλιάδες (33.000) ευρώ για το τρέχον έτος η δαπάνη

Τριάντα τρεις χιλιάδες (33.000) ευρώ για το τρέχον έτος η δαπάνη Ανακοίνωσε τα ονόματα των…