Home Πολιτικά - Φωκίδα Όσο πλησιάζουμε στις εκλογές αναθερμαίνεται η ονοματολογία : Παίρνουν θέση μάχης
Πολιτικά - Φωκίδα - 4 Μαΐου, 2018

Όσο πλησιάζουμε στις εκλογές αναθερμαίνεται η ονοματολογία : Παίρνουν θέση μάχης

 Αν και θεωρητικά βρισκόμαστε ένα χρόνο προ των εκλογών, παρατηρείται μια άνευ προηγουμένου πολιτική κινητικότητα σε πρωτοκλασάτα στελέχη του νομού, ενώ με αφορμή τις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές, ξεκινά η «πολιτική πασαρέλα». 

Οι συζητήσεις και η ονοματολογία ξεκινά δειλά – δειλά και στα δυο κόμματα, ενώ ήδη σχηματίζονται οι «συμμαχίες» που θα προωθήσουν κάθε εν δυνάμει υποψηφιότητα. 

Στην αναζήτηση ο ΣΥΡΙΖΑ
 
Το κυβερνόν κόμμα δείχνει να επιδιώκει τη μεγαλύτερη δυνατή συσπείρωση, ενώ στελέχη του  σε κεντρικό επίπεδο, φαίνονται διατεθειμένοι να ρίξουν πολύ νερό στο κρασί τους και να ξεχάσουν τις κορώνες που έβγαζαν για στελέχη του ΠΑΣΟΚ, πολλά από τα οποία ετοιμάζονται να τα υιοθετήσουν, στο βωμό μιας επανεκλογής του κόμματός τους. Εξάλλου, έχουν καταλάβει καλά πια ότι δε διαθέτουν δικές τους δυνάμεις, δεν έχουν εφεδρείες, αλλά και δεν έχτισαν βάσεις στην κοινωνία. 
 
Ο Βουλευτής κ. Ηλίας Κωστοπαναγιώτου ήταν πολύ γνωστός για την ιατρική του δράση στο νομό, αφού για πολλά χρόνια διετέλεσε χειρουργός στο νοσοκομείο Άμφισσας, που σήμερα ταλανίζεται απογυμνωμένο από γιατρούς. 
Από την ανάληψη των καθηκόντων του έδειξε ότι δεν μπορεί να ακολουθήσει ούτε τον πολιτικό πολιτισμό που επικρατεί στη σύγχρονη πολιτική ζωή, αλλά ούτε και μπορεί να ανταπεξέλθει στις απαιτήσεις που επιβάλλει η οικονομική κρίση, αλλά και στους ταχείς ρυθμούς των εξελίξεων. Υπενθυμίζουμε τη συμπεριφορά του απέναντι στον περιφερειάρχη κ. Κώστα Μπακογιάννη που του ζήτησε να τον δει και αρνήθηκε ευθέως και μέσα σε πλήθος κόσμου και μάλιστα με περίσσια αγένεια. Ο ίδιος όμως δεν εκχωρεί και τον απαραίτητο χρόνο στην πολιτική, αφού εξακολουθεί τις περισσότερες ώρες του 24ώρου του να το περνά μέσα στα νοσοκομεία, όπου εξακολουθεί να χειρουργεί. Μέσα σε αυτό το δύσκολο πρόγραμμα η πολιτική δε χωρούσε, παρά μόνο ως χόμπι που ασκείται στον ελεύθερο χρόνο του. 
Παρόλα αυτά ωστόσο, προσπάθησε να ανταπεξέλθει σε στοιχειώδη ζητήματα, κυρίως όπως το νοσοκομείο, στηριζόμενος όμως περισσότερο στις προσωπικές του φιλίες. Το τελευταίο διάστημα, ιδίως μετά το «στραπάτσο» με το Μουσείο Δελφών που θα έκλεινε μια μέρα την εβδομάδα, ο κ. Κωστοπαναγιώτου έδειξε ότι ταρακουνήθηκε για τα καλά και σε αυτό έπαιξε ρόλο η δύσκολη θέση που περιήλθε η Υπουργός κ. Κονιόρδου από την πανελλαδική διάσταση που έλαβε το θέμα. Ακόμη ένα ηχηρό μήνυμα ήταν η δέσμευση των λογαριασμών του δήμου από την ΕΥΔΑΠ, που του έδειξαν ότι ο δικός του ρόλος πια δεν είναι μέσα στα χειρουργεία με πράσινη ποδιά, αλλά στα έδρανα της Βουλής και τα υπουργεία. Ο νύν βουλευτής βρίσκεται ήδη σε δύσκολη θέση για το νοσοκομείο που παραμένει ένα άλυτο πρόβλημα, ενώ το αμέσως επόμενο διάστημα και αν συνεχίσει ο κ. Γαβρόγλου να είναι στο τιμόνι του υπουργείου παιδείας, αναμένεται να βρεθεί σε ακόμη δυσκολότερη θέση, αφού θα πρέπει να δώσει μάχη για την παραμονή του τμήματος τριτοβάθμιας εκπαίδευσης στη Φωκίδα. Ο ίδιος, παρά τη συνάντησή του με τον κ. Κυπριανό που εκπονεί το σχέδιο από την πλευρά του υπουργείου, δεν έχει κατανοήσει ότι το τμήμα χάνεται και θα αντικατασταθεί με «θερινό σχολείο» και άλλα παραμύθια της Χαλιμάς!
 
Η συνυποψήφιά του και συνεργάτης του κ. Κατερίνα Στεφοπούλου μετά τις εκλογές, όπως και έκανε και πριν από αυτές, συνέχισε να ασχολείται με την περιοχή, αναγκαστικά, αφού ως επιστημονική συνεργάτης τους Βουλευτή υποχρεούται να διαχειρίζεται τα θέματα που φτάνουν στο γραφείο της. Η ίδια φυσικά, πέρα από την επαγγελματική της ασχολία δεν έχει και δε θέλει να έχει σχέση με το νομό, παρότι κατέβηκε υποψήφια, ως συμπλήρωμα στο ψηφοδέλτιο των εκλογών του Σεπτεμβρίου, οι οποίες έγιναν με λίστα. Ενδεικτικό είναι ότι ούτε καν έχει τα εκλογικά της δικαιώματα εδώ, ενώ δε διατηρεί δεσμούς με τη γενέτειρα του πατέρα της, Άμφισσα. Μια δεύτερη υποψηφιότητά της σε ένα ψηφοδέλτιο με σταυρό δεν βρίσκει πολλούς υποστηρικτές, με πολλά στελέχη να υποστηρίζουν ότι μια τέτοια υποψηφιότητα θα περάσει, μόνο αν εξαντληθούν όλα τα περιθώρια για μια άλλη γυναικεία υποψηφιότητα. 
 
Ο κ. Γιάννης Παναγόπουλος αποτελεί την πλέον συνεπή πολιτική φυσιογνωμία στο νομό και στο ψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ. Παρά το γεγονός ότι τοποθετήθηκε στην τρίτη θέση σε ένα ψηφοδέλτιο που καταρτίστηκε με λίστα, αλλά και την αρχική συμφωνία ότι θα είναι στη δεύτερη θέση, εξακολουθεί να ασχολείται καθημερινά με τα πολιτικά δρώμενα με συνέπεια και ήθος. Προσπαθεί να συμβάλλει στην επίλυση προβλημάτων της περιοχής, αλλά και των κατοίκων, ενώ συμμετέχει στα κομματικά όργανα και αφιερώνει χρόνο. Ωστόσο, οι πιθανότητες ο κ.Παναγόπουλος να είναι ξανά υποψήφιος, ελαχιστοποιούνται πια σημαντικά. 
 
Σε κεντρικό επίπεδο, όσο οδεύουμε προς τις εκλογές, τόσο κερδίζει πόντους η «μεταγραφή» του νυν δημάρχου Δωρίδας κ. Γιώργου Καπεντζώνη, για τον οποίο πείθονται ολοένα και περισσότερα κυβερνητικά στελέχη ότι μπορεί να κάνει το «θαύμα» στη Φωκίδα. Άλλωστε «κουβαλάει» ως προίκα όλο το παλιό δυνατό ΠΑΣΟΚ που έχει σκορπιστεί στους πέντε ανέμους, αλλά και μια δυνατή και υπολογίσιμη δύναμη στη ΝΔ, η οποία θα τον ακολουθήσει όπου και αν πάει. Όσο και αν προσπαθεί το περιβάλλον του νυν βουλευτή να κόψει μια τέτοια υποψηφιότητα είναι πολύ δύσκολο να τα καταφέρει και δεν τους βοηθά καθόλου το γεγονός ότι δεν έχουν να του προσάψουν τίποτε. 
Η πρωτιά στις δημοσκοπήσεις φέρνει συνωστισμό
 
Η ΝΔ σε όλες τις δημοσκοπήσεις αποτυπώνεται πρώτο κόμμα, με μικρότερη ή μεγαλύτερη διαφορά. Αυτό αναθερμαίνει το ενδιαφέρον των στελεχών του κόμματος που δημιουργούν τις δικές τους συμμαχίες να προωθήσουν την υποψηφιότητά τους. 
Η αγωνία κάποιων να εξασφαλίσουν «σύστημα» προώθησης είναι ιδιαίτερα αισθητή αυτό το διάστημα, με τις εσωκομματικές εκλογές της ΝΟΔΕ, καθώς αναμειγνύονται ενεργά, ωσάν η εκλογή κομματικών οργάνων να είναι δική τους υπόθεση. Κάποιοι μάλιστα το κάνουν τόσο άκομψα που φαίνεται ότι επενδύουν το πολιτικό τους μέλλον πάνω σε συγκεκριμένα πρόσωπα. 
 
Η πρώην Βουλευτής της ΝΔ κ. Ασπασία Μανδρέκα, παρά την ήττα της και την απώλεια της έδρας, τίμησε τον κόσμο της περιοχής που την είχε εμπιστευτεί και δεν έψαξε τρόπο διαφυγής, όπως έκαναν άλλοι ομοϊδεάτες της, σε ένα ντελίριο έπαρσης και αλαζονείας, θεωρώντας ότι έκαναν χάρη στη Φωκίδα που θέλησαν να εκτεθούν. Η κ. Μανδρέκα δεν κρύφτηκε, ούτε αποσύρθηκε, συνεχίζοντας να αρθρώνει σοβαρό πολιτικό λόγο σε κάθε ευκαιρία. Οι πολιτικές της παρεμβάσεις, μέχρι και πρότινος ήταν ιδιαίτερα συχνές και σοβαρές, αν και τους τελευταίους μήνες έχει ατονήσει η πολιτική της δραστηριότητα. 
Ως Βουλευτής συνδέθηκε με μεγάλες επιτυχίες, όπως η συμβολή της στη διατήρηση του ΤΕΙ, η αλλαγή της υγειονομικής διάταξης Α5 για τους όρους προστασίας της λίμνης και άλλα,  αλλά και με μεγάλες αποτυχίες, όπως η απώλεια του έργου του παραλίμνιου αγωγού Μόρνου και των αποχετευτικών δικτύων της παραλιακής ζώνης. 
 
Η καλή της φήμη, τα άριστα για τη ΝΔ αποτελέσματα στις εκλογές Ιανουαρίου και Σεπτεμβρίου του 2015, αλλά και η συνεπή της στάση, της χαρίζουν με ακρίβεια ελβετικού ρολογιού μια θέση στο ψηφοδέλτιο της ΝΔ, όσο και αν ισχυρίζονται κάποιοι το αντίθετο. 
 
Ο κ. Κώστας Παπαθανασίου μετά τη δεύτερη ήττα του τον Ιανουάριο του 2015, προτίμησε να επιδίδεται σε ιδιωτικές εμφανίσεις στην περιοχή. Οι δημόσιες παρεμβάσεις του περιορίζονται στα αθηναϊκά μέσα ενημέρωσης, ενώ οι επισκέψεις του στο νομό είναι μόνο για τον ίδιο και τους δικούς του ανθρώπους. Αποφεύγει τις δημόσιες εκδηλώσεις και γενικότερα δείχνει ότι δεν τον ενδιαφέρει άλλη μια βουλευτική υποψηφιότητα. Από τις εκλογές του 2015 φάνηκε ότι η σκληρή κόντρα που είχαν με την εκλεγμένη Βουλευτή κ. Μανδρέκα, έβλαψε περισσότερο τον ίδιο. Παρόλα αυτά ως διοικητής του ΙΚΑ προσπάθησε και βοήθησε πολύ την περιοχή και όσους κατοίκους προσέτρεξαν ζητώντας τη συμβολή του. Σήμερα ο κ. Παπαθανασίου δείχνει πιο ώριμος πολιτικά από ποτέ.   
 
Ο κ. Κωνσταντίνος Χαλιορής είναι μια ξεχωριστή ειδική περίπτωση, αφού μετεκλογικά επιδεικνύει πιο έντονη δραστηριότητα από ότι προεκλογικά. Ωστόσο, οι πολιτικές του παρεμβάσεις είναι ελάχιστες και επιδερμικές, καθώς επιδίδεται κυρίως σε κεντρικού ενδιαφέροντος θέματα, αγνοώντας επιδεικτικά  τα μεγάλα και φλέγοντα προβλήματα του νομού. Δείχνει όμως έμπρακτο ενδιαφέρον και συμβάλει σημαντικά κυρίως μέσω των πολιτικών του γνωριμιών για την επιτυχία εκδηλώσεων της περιοχής. Οι προωθητικές του κινήσεις σε πολιτικό επίπεδο εν πολλοίς γίνονται με τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, όπου και διαφημίζει τις επισκέψεις του σε διάφορα σημεία της Φωκίδας, επισκέψεις που όμως περισσότερο δείχνουν ιδιωτικές και λιγότερο πολιτικές. 
 
Ο κ. Γιάννης Μπούγας είναι γνωστός, όχι μόνος ως διαπρεπής δικηγόρος, αλλά και για την πολιτική του δραστηριότητα, καθώς διετέλεσε για δυο συνεχόμενες θητείες βουλευτής και έφτασε ως το αξίωμα του υφυπουργού Ανάπτυξης στην κυβέρνηση Καραμανλή. Ο κ. Μπούγας μετά την ήττα του 2009 και για πολλά χρόνια αποφάσισε να αποσυρθεί και σε μεγάλο βαθμό τα είχε καταφέρει. Η δυναμική του επανεμφάνιση ξεκίνησε με τη στήριξη του νύν Δημάρχου Δελφών κ. Θανάση Παναγιωτόπουλου, μια στήριξη ανοικτή και ευδιάκριτη. Ακολούθησε η εκλογή αρχηγού στη ΝΔ, όπου έδωσε τη δική του μάχη στο πλευρό του Κυριάκου Μητσοτάκη. Όσο και αν ο ίδιος το αρνείται, οι πιθανότητες να είναι υποψήφιος είναι τεράστιες. Κάποιοι μάλιστα κεντρικά το θεωρούν απολύτως βέβαιο. 
 
Η πάλαι ποτέ υποψήφια κ. Ιωάννα Γκελεστάθη δηλώνει προς πάσα κατεύθυνση ότι θα πολιτευτεί στη Β Αθήνας. Πολλοί ομοϊδεάτες της όμως δεν έχουν πεισθεί και δε θεωρούν απίθανο να την δούμε την τελευταία στιγμή υποψήφια στο νομό, όπως άλλωστε είχε κάνει και το 2009. Η ίδια όμως, μετά την ήττα του 2009 εξαφανίστηκε από το νομό και έριξε αυτό που λέμε «μαύρη πέτρα πίσω της». Η στάση της έδειξε ότι πίστευε ότι η ίδια αδικήθηκε από συγκεκριμένους παράγοντες της ΝΔ, που δεν επιθυμούσαν την εκλογή της, γιατί δεν ήθελαν να την ξαναβρούν μπροστά τους. Με τη μετέπειτα στάση της έδειξε ότι υποτιμά κατάφωρα την περιοχή μας και τους ανθρώπους της. Ακόμη και αν επανεμφανιστεί θα είναι εξαιρετικά δύσκολο για την ίδια να κερδίσει την εμπιστοσύνη του ντόπιου πληθυσμού. 
 
Αφήσαμε για το τέλος τον κ.Νίκο Φουσέκη που τον τελευταίο καιρό αρχίζει να ενεργοποιείται και να επαναδραστηριοποιείται με περίσσιο ζήλο. Τις προηγούμενες μέρες γράψαμε για τη σχέση του με τον Περιφερειάρχη κ. Κώστα Μπακογιάννη και την εμπιστοσύνη που του δείχνει. Στο πρόσωπό του έχει βρει ένα δυνατό σύμμαχο ο οποίος δυνητικά μπορεί να είναι πολύτιμος για τη βασική επιδίωξή του που είναι μια θέση στο εθνικό ψηφοδέλτιο της ΝΔ. Η απεμπλοκή του από κάθε δικαστική διαμάχη και κυρίως από την υπόθεση Αλαφόκαστρο που τον ταλαιπώρησε, του άνοιξε ξανά διάπλατες τις πόρτες της πολιτικής. 
Η ενασχόλησή του με τις εσωκομματικές εκλογές της ΝΟΔΕ και η ενεργή υποστήριξή του στον υποψήφιο κ. Τζήμα, μπορεί να του εξασφαλίσει τον έλεγχο των κομματικών οργάνων τα οποία και θα εισηγηθούν. Άλλωστε, όπως λένε στενοί του φίλοι, στόχος τους είναι να δείξουν ποιος είναι πραγματικά ο δυνατός εντός της ΝΔ στο νομό, αλλά και να εξασφαλίσουν την απαίτηση των κομματικών οργάνων για να του εξασφαλίσουν μια θέση στο ψηφοδέλτιο. Όλα τα άλλα πιστεύουν ότι θα είναι εύκολα για τον ίδιο. Μην ξεχνάμε ότι ο κ. Φουσέκης έχει κομματικό μηχανισμό, ο οποίος παραμένει ενεργός παρά την δική του αδράνεια από την Άνοιξη του 2014. 
 
 
 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Check Also

Στον πρόεδρο του ΤΟΕΒ απευθύνεται ο Ν. Τοπούζης – Επιστολή κόλαφος για Δ.Παρασκευά

Στον πρόεδρο του ΤΟΕΒ απευθύνεται ο Ν. Τοπούζης Επιστολή κόλαφος για Δ.Παρασκευά -Τον κατη…