Home Π.Ε. Φωκίδας Όλα στον έλεγχό του
Π.Ε. Φωκίδας - 28 Σεπτεμβρίου, 2019

Όλα στον έλεγχό του

 Ρεπορτάζ: Γιώτα Γιαννούλη

 

Το να προσπαθεί κανείς να μιμηθεί τον Κώστα Μπακογιάννη δε φτάνει, πρέπει και να μπορεί. Ο λόγος για τον περιφερειάρχη κ. Φάνη Σπανό που από την εξουσιοδοτική απόφαση με την οποία μεταβιβάζει αρμοδιότητες στους χωρικούς (τοπικούς) αντιπεριφερειάρχες των πέντε νομών φαίνεται ξεκάθαρα ότι θα ακολουθήσει συγκεντρωτικό μοντέλο διοίκησης. Ανάλογα είχε πορευτεί και ο προκάτοχος και πολιτικός του μέντορας κ. Κώστας Μπακογιάννης, μόνο που εκείνος είχε δίπλα του ομάδα champions link  και όχι Δ Εθνική!

 

Απλοί «μεσολαβητές διοίκησης»

                                   

Με την εξουσιοδοτική φαίνεται ότι οι τοπικοί αντιπεριφερειάρχες δε θα μπορέσουν να ανασάνουν και να επιχειρήσουν την εφαρμογή του δικού τους οράματος, καθώς δεν έχουν δικαιοδοσία να αποφασίζουν για τα βαριά χαρτοφυλάκια, τις αρμοδιότητες των οποίων έχουν οι θεματικοί, δεν έχουν το δικαίωμα των έργων, δεν διαχειρίζονται χρήματα, καθώς μπορούν να υπογράφουν μόνο ποσά έως 5000 ευρώ. Στην ουσία δεν έχουν οικονομική διαχείριση!

Ο περιφερειάρχης και ο εκτελεστικός γραμματέας έχουν «υπερεξουσίες» κρατώντας στη διαχείρισή τους, χρήματα, έργα και επικοινωνία. Το τρίπτυχο των ζωτικών οργάνων κάθε εξουσίας. Αντιθέτως οι χωρικοί αντιπεριφερειάρχες μετατρέπονται σε κάτι που θυμίζει «μεσολαβητή», «ενδιάμεσο» ή κάτι τέτοιο, ανάμεσα στον πολίτη και τη διοίκηση που είναι στη Λαμία. Ανάλογο μοντέλο είχε εφαρμόσει ο Κώστας Μπακογιάννης, αν και όχι τόσο σφικτό, αφού οι επιτυχίες του Ασωπού και όχι μόνο, ήταν στη διαχείριση θεματικών. Ωστόσο ο Κώστας Μπακογιάννης είχε ένα επιτελείο  που αποτελούνταν από ικανούς ανθρώπους και γνώστες των θεμάτων. Ανθρώπους που είχαν διαχειριστεί με μεγάλη επιτυχία το Καρπενήσι και οι οποίοι σήμερα έχουν μετακομίσει όλη μαζί στην Αθήνα. Ο κ. Σπανός δε διαθέτει τέτοια ομάδα και μάλλον δεν έχει και καμιά διάθεση να τη στήσει.

 

Η ιδιαιτερότητα της Φωκίδας

 

Η Περιφερειακή Ενότητα Φωκίδας έχει μια μεγάλη ιδιαιτερότητα. Από τους τέσσερις συνολικά συμβούλους που εξέλεξε ο νομός μας, μόνο ο ένας είναι στην παράταξη του κ. Σπανού. Ο λόγος φυσικά για τον αντιπεριφερειάρχη κ.Γιώργο Δελμούζο. Ωστόσο, στις πρόσφατες αυτοδιοικητικές εκλογές φάνηκε, ότι ο κ. Δελμούζος και η κ. Πέγκυ Αραβαντινού έλαβαν τουλάχιστον 7000 από τις συνολικά 10767, καθώς οι δυο τους απευθύνθηκαν σε διαφορετικό κοινό και φάνηκε από τα ελάχιστα κοινά ψηφοδέλτια, αλλά και τις ουκ ολίγες μονοσταυρίες τους. Ειδικά δε, ο κ. Δελμούζος έλαβε μόνος τους, σχεδόν το 50% των συνολικών ψήφων του κ. Σπανού, κάτι που δεν τον καθιστά απλά ισχυρό πολιτικά μέσα στην παράταξή του, αλλά και τον δεύτερο σημαντικότερο πόλο εντός της ΝΔ στη Φωκίδα, αφού κατάφερε να αποδείξει ότι η περιοχή του τον εκτιμά και τον εμπιστεύεται. Ο κ. Δελμούζος σημειωτέον πήρε αυτές τις ψήφους, δίχως να έχει ασκήσει ποτέ διοίκηση στο παρελθόν και δίχως να έχει εξυπηρετήσει κόσμο, αφού δεν ήταν σε συστήματα εξουσίας.

 

Στο ΦΕΚ Τεύχος B’ 3538/20.09.2019 αποτυπώνονται οι αρμοδιότητες που εκχωρούνται στον κ. Δελμούζο, αλλά και οι κοινές που λαμβάνουν και οι πέντε. Αναλυτικά αναφέρονται τα ακόλουθα:

 

«5) Στον χωρικό Αντιπεριφερειάρχη Π.Ε. Φωκίδας, Γεώργιο Δελμούζο του Ζαχαρία την άσκηση αρμοδιοτήτων, που αφορούν τις κάτωθι υπηρεσίες:

α. Διεύθυνση Διαφάνειας και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης (άρθρο 9) για την Π.Ε. Φωκίδας.

β. Διεύθυνση Διοικητικού – Οικονομικού Π.Ε. Φωκίδας (άρθρο 13) και επιπρόσθετα την συγκρότηση συνεργείων υπερωριακής απασχόλησης υπαλλήλων χωρικής

αρμοδιότητας,τις τοποθετήσεις υπαλλήλων σε οργανικές μονάδες χωρικής αρμοδιότητας, τις μετακινήσεις υπαλλήλων σε θέση άλλης Γενικής Διεύθυνσης, εντός

της Περιφερειακής Ενότητας, την έκδοση ανακοινώσεων, αποφάσεων πρόσληψης και υπογραφή συμβάσεων εποχικού προσωπικού με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου και μίσθωσης έργου χωρικής αρμοδιότητας, την αυτοδίκαια θέση σε αργία υπαλλήλων χωρικής τους αρμοδιότητας (πλην αυτών που αφορούν

πειθαρχική αιτία), τις αποφάσεις διορισμών, λύσης υπαλληλικής σχέσης, μετατάξεων, μονιμοποίησης, πρωτόκολλα ορκωμοσίας, κ.λπ. χωρικής αρμοδιότητας.

γ. Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Π.Ε. Φωκίδας (άρθρο 17).

δ. Διεύθυνση Ανάπτυξης Π.Ε. Φωκίδας (άρθρο 21).

ε. Διεύθυνση Μεταφορών και Επικοινωνιών Π.Ε. Φωκίδας (άρθρο 23).

στ. Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας Π.Ε. Φωκίδας (άρθρο 27).

ζ. Τμήμα Περιβάλλοντος και Υδροοικονομίας Π.Ε. Φωκίδας (παρ. 3δ του άρθρου 5).

η. Τμήμα Πολιτικής Προστασίας Π.Ε. Φωκίδας (παρ. 2ε του άρθρου 29).

θ. Γραφείο ΠΑΜ-ΠΣΕΑ Π.Ε. Φωκίδας παρ. 2 του άρθρου 31).

ι. Αποφάσεις που αφορούν σε μετακινήσεις εκτός έδρας στο εσωτερικό για τους: i) Προϊσταμένους των Δ/νσεων Διοικητικού – Οικονομικού Π.Ε. Φωκίδας και

Ανάπτυξης Π.Ε. Φωκίδας, ii) Προϊσταμένους Τμημάτων της Διεύθυνσης Διοικητικού  – Οικονομικού Π.Ε. Φωκίδας iii) υπαλλήλους των Τμημάτων της Διεύθυνσης

Διοικητικού – Οικονομικού Π.Ε. Φωκίδας, iν) ειδικούς συμβούλους, αποσπασμένους και λοιπούς υπηρετούντες υπαλλήλους του Γραφείου Αντιπεριφερειάρχη Π.Ε.

Φωκίδας ν) Προϊσταμένους και υπαλλήλους των Τμημάτων Περιβάλλοντος και Υδροοικονομίας Π.Ε. Φωκίδας, Πληροφορικής Π.Ε. Φωκίδας, Πολιτικής Προστασίας Π.Ε. Φωκίδας και Γραφείου ΠΑΜ – ΠΣΕΑ Π.Ε. Φωκίδας.

ια. Βεβαιώσεις υπερωριακής απασχόλησης για τους:

i) Προϊσταμένους των Δ/νσεων Διοικητικού – Οικονομικού Π.Ε. Φωκίδας και Ανάπτυξης Π.Ε. Φωκίδας., ii) Προϊσταμένους Τμημάτων της Διεύθυνσης Διοικητικού -Οικονομικού Π.Ε. Φωκίδας, iii) υπαλλήλους των Τμημάτων

της Διεύθυνσης Διοικητικού -Οικονομικού Π.Ε. Φωκίδας καθώς και iv) ειδικούς συμβούλους, αποσπασμένους και λοιπούς υπηρετούντες υπαλλήλους του Γραφείου Αντιπεριφερειάρχη Π.Ε. Φωκίδας.

Β. Επιπρόσθετα, μεταβιβάζουμε στους Αντιπεριφερειάρχες των Περιφερειακών Ενοτήτων Βοιωτίας, Εύβοιας, Ευρυτανίας, Φθιώτιδας και Φωκίδας, την άσκηση των

ακόλουθων συγκεκριμένων αρμοδιοτήτων, που αφορούν αποκλειστικά στην Περιφερειακή τους Ενότητα:

α. Εκπροσώπηση της Περιφέρειας δικαστικώς και εξωδίκως σε ζητήματα που αφορούν στην Περιφερειακή Ενότητα, ανεξαρτήτως της έδρας του δικαστηρίου που

εκδικάζει την συγκεκριμένη υπόθεση.

β. Αποφάσεις και αρμοδιότητα Διατάκτη σύμφωνα με τα άρθρα 65, 66 και 71 του ν. 4270/2014 (ΦΕΚ Α΄ 143), όπως ισχύει και τις διατάξεις του π.δ. 80/2016 (ΦΕΚ Α΄ 145) για την ανάληψη υποχρεώσεων και υπογραφή των σχετικών βεβαιώσεων σε βάρος των πιστώσεων του Προϋπολογισμού της Π.Ε. μέχρι του ποσού 5.000 ευρώ + ΦΠΑ.

γ. Εισηγήσεις στην Οικονομική Επιτροπή για τις περιπτώσεις ασυμβίβαστου ή κωλύματος για τους Προϊσταμένους Γενικών Δ/νσεων ή Δ/νσεων.

δ. Υπογραφή συμβάσεων έργων, μελετών, προμηθειών, υπηρεσιών και παροχής τεχνικών και λοιπών συναφών επιστημονικών υπηρεσιών, εκτιμώμενης αξίας μέχρι

του ποσού 5.000 ευρώ + ΦΠΑ.

ε. Υπογραφή αποφάσεων απευθείας ανάθεσης προμηθειών, υπηρεσιών, έργων και μελετών, εκτιμώμενης αξίας μέχρι του ποσού 5.000 ευρώ + ΦΠΑ.

στ. Υπογραφή περιλήψεων, διακηρύξεων, προμηθειών, υπηρεσιών, έργων και μελετών εκτιμώμενης αξίας μέχρι του εκτιμώμενης αξίας μέχρι του ποσού 5.000 ευρώ + ΦΠΑ.

ζ. Συγκρότηση Επιτροπών της Περιφερειακής τους Ενότητας, των οποίων η συγκρότηση δεν έχει ανατεθεί εκ του νόμου, σε άλλο όργανο.

η. Βεβαίωση με σχετική πράξη, της εκτέλεσης της μεταφοράς των μαθητών δημόσιων σχολείων για τις μεταφορές που πραγματοποιούνται από την έναρξη του σχολικού έτους μέχρι τη σύναψη της οικείας σύμβασης μεταφοράς.

θ. Αρμοδιότητες των πρώην Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων χωρικής αρμοδιότητας τους (άρθρο 283 παρ. 3), όπως είχαν ορισθεί και ασκούνταν με διατάξεις τυπικών

νόμων και κανονιστικών πράξεων και οι οποίες δεν έχουν απονεμηθεί σύμφωνα με το άρθρο 186 ν. 3852/2010 στις Περιφέρειες, ούτε έχουν μεταβιβαστεί στις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις και στους Δήμους (άρθρο 44 του π.δ. 133/2010), καθώς και αρμοδιότητες που προκύπτουν από ειδικές διατάξεις.

ι. Διαταγές πορείας των υπηρεσιακών οχημάτων της Π.Ε»

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Check Also

Στον πρόεδρο του ΤΟΕΒ απευθύνεται ο Ν. Τοπούζης – Επιστολή κόλαφος για Δ.Παρασκευά

Στον πρόεδρο του ΤΟΕΒ απευθύνεται ο Ν. Τοπούζης Επιστολή κόλαφος για Δ.Παρασκευά -Τον κατη…