Home Κοινωνικοί φορείς Ψηφιακοί Νομάδες στη Φωκίδα; Γιατί όχι;
Κοινωνικοί φορείς - 18 Φεβρουαρίου, 2021

Ψηφιακοί Νομάδες στη Φωκίδα; Γιατί όχι;

Η πανδημία, που βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη εδώ και σχεδόν ένα έτος, έχει σαφέστατα προκαλέσει τη μεγαλύτερη παγκόσμια οικονομική ύφεση των τελευταίων δεκαετιών.
Είναι μάλιστα πια ηλίου φαεινότερον πως η πανδημία προκαλεί στην παγκόσμια οικονομία όχι απλώς μια πολύ έντονη διαταραχή, αλλά μια βαθύτατη κρίση.
Παρά τις απρόβλεπτες εξελίξεις της υγειονομικής κρίσης, είναι βέβαιο ότι η επιστήμη θα επιφέρει καίριο χτύπημα με αισιόδοξα μηνύματα από το μέτωπο των εμβολίων.Μόλις διαφανεί το τέλος του υγειονομικού προβλήματος, αναμένεται έκρηξη της ζήτησης στις περισσότερες περιοχές του πλανήτη, αλλά η επίδρασή της κάθε άλλο παρά ομοιόμορφη θα είναι. Ολόκληροι τομείς δραστηριότητας και επιμέρους κλάδοι θα υποχωρήσουν έντονα και άλλοι θα αναπτυχθούν κατακόρυφα.
Καθοριστική παράμετρο σε αυτόν τον ανταγωνισμό θα αποτελέσει η αξιοποίηση των «ψηφιακών νομάδων» (digital nomads).Οι ψηφιακοί νομάδες είναι επαγγελματίες που διαμένουν και εργάζονται εξ’ αποστάσεως σε διαφορετική πόλη ακόμη και σε διαφορετικό κράτος από τον εργοδότη τους ή τους πελάτες τους με πολύ υψηλές αποδοχές και ειδικεύονται σε μια σειρά από τομείς που ποικίλλουν από προγραμματισμό, τηλεματική  και νέες τεχνολογίες, σε Marketing, Λογιστική καθώς και παροχή υπηρεσιών Υγείας όπως διαχείριση κλινικών μελετών, Φαρμακοεπαγρύπνηση ακόμη και σε Μουσική Τεχνολογία, ηχοληψία ακόμη και στον παιδαγωγικό κλάδο.
Πώς όμως θα ωφεληθούν οι τοπικές κοινωνίες από την έλευση των ψηφιακών νομάδων;
Εκτός από την  προφανή αύξηση της κατανάλωσης στις τοπικές αγορές και στα τοπικά καταστήματα, θα συμβάλουν στην τοπική ανάπτυξη, μέσω μισθώσεων ακινήτων, διατήρησης ικανού αριθμού μαθητών στις σχολικές μονάδες (σε περίπτωση που φέρουν και τις οικογένειές τους) και όλα αυτά χωρίς ναλειτουργούν σε βάρος των διαμενόντων μόνιμα.
Στραμμένη με το βλέμμα στο μέλλον, εκτιμάται ότι και η Τοπική Αυτοδιοίκηση στη Φωκίδα θα πρέπει να προετοιμαστεί καταρτίζοντας ένα συντονισμένο σχέδιο που θα περιλαμβάνει στοχευμένες προτάσεις προσέλκυσης ψηφιακών νομάδων, με ταυτόχρονη προβολή όλων των τουριστικών αξιοθέατων απαράμιλλης ομορφιάς της περιοχής μας, παρέχοντας πρακτικές διευκολύνσεις και ανέσεις στους ψηφιακούς νομάδες για την εγκατάσταση και παραμονή τους στο νομό, δημιουργώντας έτσι ένα οργανωμένο επιχειρηματικό οικοσυστήμα.
Η 4η Βιομηχανική Επανάσταση εξαπλώνεται ραγδαία, ανατρέποντας δεδομένα στις ζωές μας, δημιουργώντας παράλληλα νέες προκλήσεις και ευκαιρίες. Το μέλλον όμως είναι η χώρα αυτών που το χτίζουν, συνεπώς όσοι πιάσουν το νόημα των καιρών, θα προετοιμάσουν ένα θετικό μέλλον για την περιοχή μας.

Χαράλαμπος Γεωργίου Νάκος
Φαρμακοποιός, Οικονομολόγος Υγείας

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Check Also

Στον πρόεδρο του ΤΟΕΒ απευθύνεται ο Ν. Τοπούζης – Επιστολή κόλαφος για Δ.Παρασκευά

Στον πρόεδρο του ΤΟΕΒ απευθύνεται ο Ν. Τοπούζης Επιστολή κόλαφος για Δ.Παρασκευά -Τον κατη…