Home Δήμος Δελφών Χωρίς τοπικούς συλλόγους τα ΦΩΚΙΚΑ Μηδενική η πολιτιστική πολιτική του δήμου
Δήμος Δελφών - Εικόνες Αρχικής - 10 Σεπτεμβρίου, 2022

Χωρίς τοπικούς συλλόγους τα ΦΩΚΙΚΑ Μηδενική η πολιτιστική πολιτική του δήμου

Χωρίς τοπικούς συλλόγους τα ΦΩΚΙΚΑ

Μηδενική η πολιτιστική πολιτική του δήμου

-Με προϋπολογισμό μόλις 5000 ε κλήθηκε το Δίκτυο Δελφών να στήσει τα ΦΩΚΙΚΑ.

-Οι Σύλλογοι που αδράνησαν λόγω COVID δεν υποστηρίχθηκαν από το δήμο για να επανακινήσουν.

-Η ηχηρή απουσία της Φιλαρμονικής, η σύσκεψη και η συναίνεση!

 

 

 

Η αρνητική αίσθηση που αρχικά δημιουργήθηκε με την ανακοίνωση των ΦΩΚΙΚΩΝ, επιδεινώθηκε από τη γνωστοποίηση του προϋπολογισμού των μόλις 5000 ευρώ, τα οποία και αποδεικνύουν το μέγεθος της υποβάθμισης των εκδηλώσεων που αποτελούν παράδοση.

 

Οι εκδηλώσεις

 

Oι εκδηλώσεις των ΦΩΚΙΚΩΝ 2022 είναι οι ακόλουθες:

13 Σεπτεμβρίου: Θέατρο σκιών Γιάννη Βιλαέτη, πλατεία Ησαΐα

15 Σεπτεμβρίου: Συναυλία αφιέρωμα στο Μίκυ Θεοδωράκη, πλατεία Ησαΐα

18 Σεπτεμβρίου: Μνήμες από τις χαμένες πατρίδες, Μουσικοχορευτική παράσταση, πλατεία Κεχαγιά

22 Σεπτεμβρίου: Παράσταση παραδοσιακών χορών, πλατεία Ησαΐα

30 Σεπτεμβρίου: Μουσική βραδιά με λαϊκό και ρεμπέτικο πρόγραμμα, πλατεία Κεχαγιά.

Για πρώτη φορά βλέπουμε να γίνονται μόνο πέντε εκδηλώσεις, ενώ με εξαίρεση τα χορευτικά δε συμμετέχουν τοπικά σχήματα. Ο δε προϋπολογισμός είναι απίστευτα φτωχός.

 

Η σύσκεψη

 

Ο προϋπολογισμός αποφασίστηκε από το δήμο και ήταν ευθύνη του Δημάρχου κ. Παναγιώτη Ταγκαλή, ο οποίος προφανώς έκρινε ότι αν κοστίζει 50.000 ε το Φεστιβάλ, τα ΦΩΚΙΚΑ είναι καλά στο 1/10!

Τις εκδηλώσεις εισηγήθηκε ο πρόεδρος του Δικτύου Δελφών κ.Νίκος Κατσικούλης και ενέκριναν, χωρίς να κάνουν καμιά παρατήρηση ο Δήμαρχος, ο Αντιδήμαρχος Άμφισσας κ. Νίκος Λουπάκος και ο πρόεδρος της κοινότητας κ. Παναγιώτης Μερινόπουλος.

Η απόφαση ήταν ομόφωνη, ενώ δεν έγινε καμιά απολύτως παρατήρηση από κανέναν εκ των παρισταμένων. Προφανώς, τους φάνηκε φυσιολογικό οι σύλλογοι της πόλης να μη συμμετέχουν και να έρχονται από τη Θήβα για να σώσουν την κατάσταση.

 

Αρνήθηκαν οι σύλλογοι

 

Το εντυπωσιακό και άκρως ανησυχητικό της υπόθεσης είναι ότι αρνήθηκαν οι σύλλογοι της περιοχής να συμμετάσχουν. Σύμφωνα με πληροφορίες, η Χορωδία της πόλης επικαλέστηκε ότι δεν μαζεύονται γιατί φοβούνται λόγω COVID. Ούτε όμως η Φιλαρμονική της Άμφισσας, η οποία διαχρονικά έκανε κεντρική εκδήλωση δέχτηκε να συμμετάσχει.

Το ίδιο έγινε με τις θεατρικές ομάδες και όλους τους συλλόγους της περιοχής ή όσους απευθύνθηκαν για να ενεργοποιήσουν. Το βασικό επιχείρημα είναι πως λόγω COVID οι σύλλογοι αδράνησαν. Το αντεπειχείρημα είναι «γιατί δεν έγινε το ίδιο σε άλλες περιοχές;»

 

Ποια είναι η πολιτική του δήμου στον πολιτισμό;

 

Η πανδημία οδήγησε στην αδράνεια, ακόμη και την προσωρινή παύση, πολλούς συλλόγους σε όλη τη χώρα. Πουθενά αλλού όμως οι σύλλογοι δεν οδηγήθηκαν σε διάλυση ή δεν κατάφεραν να επανακάμψουν με τη βοήθεια του δήμου. Ακόμη χειρότερα οι δημοτικές δομές, όπως η Φιλαρμονική, η χορωδία και το Ωδείο, που μπορούν να προσφέρον τα μέγιστα.

Τι έγινε λοιπόν εδώ και οδηγηθήκαμε σε αυτό το σημείο; Προφανώς δε δόθηκε η ανάλογη οικονομική και πολιτική στήριξη για να επαναλειτουργήσουν οι φορείς και να επανέλθουν στην κανονικότητά τους.

 

Σαφής η διάκριση

 

Ο δήμος Δελφών έχει επιλέξει να ενισχύει αποκλειστικά και μόνο το Φεστιβάλ Δελφών. Φαίνεται από τον προϋπολογισμό του, που είναι 122.000 ε για τις εκδηλώσεις του, ενώ τα ΦΩΚΙΚΑ μόλις 5000 ε. Δυστυχώς το θέμα δεν είναι μόνο οικονομικό, αλλά έχει να κάνει με την πολιτική της Δημοτικής Αρχής.

Οι πολιτιστικοί φορείς της περιοχής, σύλλογοι, σωματεία και άλλοι, κυρίως όμως οι πολιτιστικές δομές του δήμου, δε συνδέθηκαν με το Φεστιβάλ με αποτέλεσμα να ατονήσουν και να αδρανήσουν. Ο ρόλος τους, που ως τότε ήταν κυρίαρχος στην παραγωγή πολιτιστικής πολιτικής, υποτιμήθηκε και υποβαθμίστηκε.

 

Δεν ενισχύονται σύλλογοι και σωματεία

 

Ο δήμος Δωρίδας έχει επιλέξει μια άλλη πολιτική. Στηρίζει και χρηματοδοτεί τους συλλόγους της περιοχής του και επειδή δε μπορεί να το κάνει άμεσα, γιατί δεν προβλέπεται, το κάνει έμμεσα υποχρεώνοντας μεγάλες εταιρείες που δραστηριοποιούνται στη Δωρίδα να κατευθύνουν μέρος του προγράμματος κοινωνικής εταιρικής ευθύνης, προς τους συλλόγους και τα αθλητικά σωματεία της περιοχής.

Στην περίπτωση του δήμου Δελφών, δεν έχουμε ανάλογη αντιμετώπιση, ενώ είναι άγνωστο, αν και σε ποιο βαθμό χρηματοδοτεί τις δικές του δημοτικές δομές, όπως φιλαρμονικές, δημοτικές χορωδίες και ωδεία.

Καλό θα ήταν πάντως, να έχουμε έναν απολογισμό για τις χρηματοδοτήσεις που κατευθύνει ο δήμος κεντρικά για τις δημοτικές του πολιτιστικές δομές. Να δούμε επιτέλους, πόσο τις στηρίζει που έχει και την απαίτηση να είναι παρούσες σε κάθε κάλεσμά του.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Check Also

Στον πρόεδρο του ΤΟΕΒ απευθύνεται ο Ν. Τοπούζης – Επιστολή κόλαφος για Δ.Παρασκευά

Στον πρόεδρο του ΤΟΕΒ απευθύνεται ο Ν. Τοπούζης Επιστολή κόλαφος για Δ.Παρασκευά -Τον κατη…