Home Δήμος Δελφών «Χωρίς ράμπες για ΑμεΑ οι βραβευμένες με Γαλάζιες Σημαίες παραλίες του Δήμου Δελφών»
Δήμος Δελφών - 12 Ιουλίου, 2014

«Χωρίς ράμπες για ΑμεΑ οι βραβευμένες με Γαλάζιες Σημαίες παραλίες του Δήμου Δελφών»

 Την έντονη δυσαρέσκειά της για την αντιμετώπιση των ατόμων με αναπηρία από το Δήμο Δελφών εκφράζει στην ΩτΦ, η πρόεδρος της Ομοσπονδίας και του Συλλόγου Ατόμων με Σκλήρυνση κατά Πλάκας κ. Βάσω Μαράκα.

 

Όπως η ίδια καταγγέλλει στην εφημερίδα μας, αν και πέρσι ξεκίνησε μία προσπάθεια προκειμένου να τοποθετηθεί ράμπα για την πρόσβαση των ΑμεΑ στη θάλασσα, τουλάχιστον σε μία βραβευμένη παραλία του Δήμου Δελφών, οι όποιες ενέργειες της έπεσαν στο κενό, με αποτέλεσμα για μία ακόμη χρονιά τα άτομα με κινητικά προβλήματα να στερούνται του θαλάσσιου μπάνιου λόγω έλλειψης υποδομών.

 

Συγκεκριμένα η κ. Μαράκα, πέρσι ζήτησε από τους αρμόδιους αντιδημάρχους του Δήμου Δελφών να τοποθετηθεί ράμπα έστω στην παραλία Μαϊάμι, η οποία σημειωτέον είναι μία από τις βραβευμένες ακτές της περιοχής με Γαλάζια σημαία κάτι που προϋποθέτει την ύπαρξη υποδομών για ΑμεΑ, ωστόσο όπως η ίδια τόνισε δεν έγινε απολύτως τίποτα. 

 

Παρόλα αυτά δεν το έβαλε κάτω κι έτσι απευθύνθηκε στην Γενική Γραμματέα Αποκεντρωμένης Διοίκησης Θεσσαλίας – Στερεάς Ελλάδας. Η κα Καλλιόπη Γερακούδη ευαισθητοποιήθηκε άμεσα, ήρθε σε επαφή με τον τότε δήμαρχο κ. Νίκο Φουσέκη ο οποίος δεσμεύτηκε να τοποθετηθεί η ράμπα τέλος Σεπτεμβρίου του 2013. 

 

Αν και η ράμπα όντως τοποθετήθηκε το Σεπτέμβρη δυστυχώς παρέμεινε στην παραλία Μαϊάμι μόνο για μία ημέρα, αφού οι αρμόδιοι έκριναν πως λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών της χειμερινής περιόδου έπρεπε να ξηλωθεί και να τοποθετηθεί εκ νέου στη νέα σεζόν του 2014.

 

Αν και διανύουμε ήδη τον μήνα Ιούλιο η ράμπα βρίσκεται καταχωνιασμένη σε αποθήκη του Δήμου ενώ τα άτομα με κινητικά προβλήματα είτε ταλαιπωρούνται για να κάνουν ένα απλό μπάνιο στη θάλασσα είτε δεν πάνε καθόλου.

 

«Φέτος ήρθα πάλι σε επαφή με το Δήμο αλλά ο αρμόδιος υπάλληλος βρίσκονταν σε άδεια και μου είπαν να περιμένω να επιστρέψει. Πριν λίγες μέρες επικοινώνησα με τον υπάλληλο και μου είπε ότι η ράμπα πρέπει να τοποθετηθεί παρουσία του κατασκευαστή. Αν ο Δήμος είχε ευαισθησία στους ανθρώπους που έχουν κινητικά προβλήματα, δεν θα περίμεναν τη δική μου κρούση για να ξεκινήσουν οι ενέργειες τοποθέτησης φέτος. Η ράμπα έπρεπε να είναι στη θέση της από την αρχή του καλοκαιριού, πόσω μάλλον σε μία τουριστική περιοχή, όπου καταφθάνουν κάθε καλοκαίρι κρουαζιερόπλοια. Ξέρετε οι τουρίστες ταξιδεύουν ακόμα και αν έχουν κινητικά προβλήματα γιατί έχουν μάθει από την χώρα τους ότι οι υποδομές για ΑμεΑ είναι αυτονόητες. Δυστυχώς οι άνθρωποι με κινητικά προβλήματα αντιμετωπίζονται ως γ’ κατηγορίας στην Ελλάδα αλλά και στην περιοχή μας. Όλες οι παραλίες που έχουν πάρει Γαλάζιες σημαίες θα έπρεπε να έχουν τις κατάλληλες υποδομές για ΑμεΑ, αφού τίθενται ως προϋποθέσεις για να τις πάρουν οι Δήμοι. Στην παραλία Μαϊάμι για παράδειγμα, η ράμπα που προμηθεύτηκε ο Δήμος πέρσι ύστερα από δική μου πίεση είναι κλεισμένη σε μία αποθήκη ενώ η τουαλέτα των ΑμεΑ είναι κλειδωμένη και απ’ ότι έχω πληροφορηθεί, μέσα είναι σπασμένα όλα. Από ταμπέλες στο Δήμο Δελφών που να λένε «πρόσβαση για ΑμεΑ» καλά πάμε, υποδομές όμως στην ουσία δεν υπάρχουν. Το 2014 έχει χαρακτηρισθεί από την Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας έτος για την πρόσβαση των ΑμεΑ σε όλους τους τομείς (πρόσβαση στους δρόμους, στις υπηρεσίες, στις ακτές, στην εργασία κλπ)», ανέφερε χαρακτηριστικά η κ. Μαράκα. 

 

Όλοι μας συνεχώς υποστηρίζουμε ότι οι άνθρωποι έχουμε τα ίδια δικαιώματα, όμως είναι προφανές ότι στην ουσία και στην καθημερινότητα αυτό δεν τηρείται, αφού τόσο εμείς ως πολίτες αλλά και οι αρμόδιοι φορείς το ξεχνάμε και αφήνουμε στο περιθώριο ανθρώπους που έχουν ανάγκη από μία διαφορετική αντιμετώπιση. 

 

Πρέπει όλοι να καταλάβουμε πως δικαίωμα στη θάλασσα δεν έχουμε μόνο οι αρτιμελείς για ψυχαγωγικούς ή και για θεραπευτικούς λόγους, αλλά και άνθρωποι με αναπηρία, με τη δραστηριότητα αυτή πολλές φορές να είναι απαραίτητη για την υγεία τους.

 

Από την πλευρά τους, οι Δήμοι είναι υποχρεωμένοι, τουλάχιστον σε μια δημόσια παραλία κάθε δημοτικής ενότητας, πόσω μάλλον σε αυτές που έχουν πάρει Γαλάζιες Σημαίες, να έχουν διαμορφώσει ή κατασκευάσει όλες τις απαραίτητες υποδομές για την εξυπηρέτηση και τη διευκόλυνση πρόσβασης των ατόμων με αναπηρία. 

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Check Also

Στο Μαραθιά Δωρίδας: Βγήκαν μαχαίρια για το λογαριασμό

Στο Μαραθιά Δωρίδας Βγήκαν μαχαίρια για το λογαριασμό Απίστευτο και όμως αληθινό. Ο λογαρι…