Home Πολιτικά - Φωκίδα Χωρίς βιολογία κατεύθυνσης τα παιδιά της Δεσφίνας Ως εδώ και μη παρέκει!
Πολιτικά - Φωκίδα - 7 Φεβρουαρίου, 2020

Χωρίς βιολογία κατεύθυνσης τα παιδιά της Δεσφίνας Ως εδώ και μη παρέκει!

 Χωρίς βιολογία κατεύθυνσης τα παιδιά της Δεσφίνας

Ως εδώ και μη παρέκει!

-Ούτε μια ώρα δεν έχουν κάνει στο σχολείο και ετοιμάζονται να δώσουν πανελλήνιες.

-Η Υπουργός κρύβεται πίσω από άκαρπες προκηρύξεις, ο Προϊστάμενος Δευτεροβάθμιας δεν έχει δώσει υπερωρίες, οι γονείς και οι μαθητές δεν διαμαρτύρονται!!!

-«Σιωπή ιχθύος» από την άλλοτε λαλίστατη ΕΛΜΕ!

-Να απαιτήσει ο Βουλευτής από τον Πρωθυπουργό της εξαίρεση των παιδιών της Β και Γ Λυκείου από το μάθημα της Βιολογίας στις πανελλήνιες του 2020 και του 2021!

 

Ρεπορτάζ Γιώτα Γιαννούλη

 

Πρωτόγνωρες καταστάσεις μας επιφυλάσσει η Υπουργός Παιδείας κ. Νίκη Κεραμέως στη Φωκίδα, όπου ακόμη και σήμερα παιδιά που σε λίγο θα δώσουν πανελλήνιες δεν έχουν διδαχθεί ούτε μια ώρα ένα από τα βασικότερα μαθήματα κατεύθυνσης, τη βιολογία.

 

Το πρόβλημα

 

Προς έκπληξή μας ενημερωθήκαμε ότι στο σχολείο της Δεσφίνας δε διδάσκεται καθόλου το μάθημα της βιολογίας, καθώς υπάρχουν συνολικά 23 ώρες κενές, που συνεπάγεται με έναν καθηγητή πλήρους ωραρίου. Μέσα στα παιδιά που στερούνται βιολόγο είναι και δυο που σε λίγους μήνες δίνουν πανελλήνιες και δεν έχουν κάνει το μάθημα ούτε μια ώρα από την αρχή της χρονιάς!

Ο Προϊστάμενος της Δευτεροβάθμιας κ. Γιάννης Αλωνάρης μας επιβεβαίωσε την πληροφορία, εξηγώντας μας ότι το υπουργείο έχει κάνει ήδη επτά (7) προκηρύξεις στη θέση, οι οποίες απέβησαν άγονες!!!

«Περιμένουμε να δούμε τι θα γίνει με την τελευταία προκήρυξη και αν αποβεί και αυτή άγονη, θα δώσουμε υπερωρίες σε κάποιους συναδέλφους», υποστήριξε χαρακτηριστικά ο κ. Αλωνάρης. Στην παρατήρησή μας ότι ακόμη και αν έρθει αύριο καθηγητής η κατάσταση δε σώζεται ο κ. Αλωνάρης αν και συμφώνησε αντέτεινε ότι δεν μπορεί να γίνει κάτι άλλο, ενώ στην ερώτηση γιατί δεν έδωσε υπερωρίες από την πρώτη στιγμή, η απάντηση του Προϊσταμένου είναι πως θα έπρεπε να το έχει κάνει, αν και δεν είναι εύκολο για τους καθηγητές να το δεχτούν.

Παράλληλα πληροφορηθήκαμε ότι εκ μέρους της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης έχει αποσταλεί επιστολή κόλαφος στο υπουργείο, χωρίς αυτό βεβαίως να αλλάζει τίποτε για τα παιδιά που θα πάνε να δώσουν εξετάσεις εντελώς απροετοίμαστα ή έστω με όποια βοήθεια έχουν από φροντιστήρια, αν έχουν;

 

Οι ευθύνες

 

Ο Πρωθυπουργός κ. Κυριάκος Μητσοτάκης από την πρώτη μέρα μέρα ανάληψης των καθηκόντων του έδειξε σαν έτοιμος από καιρό να κυβερνήσει. Την ίδια ετοιμότητα όμως δεν έδειξαν και κάποιοι από τους βασικούς του υπουργούς, όπως η κ. Νίκη Κεραμέως που ηγείται του υπουργείου Παιδείας. Η κ. Κεραμέως δεν μπορεί και δε δικαιούται να κρύβεται πίσω από προκηρύξεις που βγαίνουν άγονες και αν αφήνει παιδιά στην τύχη τους και το δημόσιο σχολείο με κενά. Όφειλε να έχει στείλει διαταγή σε όλες τις Περιφερειακές και Τοπικές Διευθύνσεις Εκπαίδευσης να υποχρεώσουν, έστω και με «εντέλλεσθαι» μόνιμους εκπαιδευτικούς να καλύψουν τα κενά, τουλάχιστον μέχρι να αποδώσει και η τελευταία προκήρυξη.

Ο Προϊστάμενος της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης κ. Αλωνάρης όφειλε εγκαίρως, από την αρχή του σχολικού έτους, να έχει καλύψει τις ώρες τουλάχιστον στο μάθημα κατεύθυνσης Β και Γ Λυκείου με υπερωρίες. Είδε από την αρχή ότι υπάρχει κενό. Γνωρίζει τη δυσκολία στην εκδήλωση ενδιαφέροντος τόσο των γενικών, όσο και των ονομαστικών προκηρύξεων για τη Φωκίδα, αλλά και ειδικότερα για τα χωριά. Δεν απαιτείται φαντασία για να καταλάβει κανείς ότι προηγούνται όλων τα παιδιά που δίνουν πανελλήνιες και δεν επιτρέπονται τα κενά! Όσο και αν δεν ήθελε να ταράξει την ηρεμία των συναδέλφων του είχε υποχρέωση να προστατεύσει τα παιδιά. Μπορούσε να λύσει από την αρχή το πρόβλημα εξαναγκάζοντας με «εντέλλεσθαι» μόνιμους εκπαιδευτικούς να καλύψουν το κενό, αφού φυσικά προηγουμένως τους είχε ρωτήσει αν θέλουν να το καλύψουν οικειοθελώς.

Το σκηνικό των ευθυνών συμπληρώνει η ΕΛΜΕ. Που είναι αλήθεια το συνδικαλιστικό όργανο των καθηγητών να προστατεύσει τα παιδιά; Όλα τα προηγούμενα χρόνια, από την εποχή που πρόεδρος ήταν η κ. Αρμάου, έως και πρόσφατα με τον κ. Βασιλόπουλο, η ΕΛΜΕ μας βομβάρδιζε με ανακοινώσεις απαιτώντας την κάλυψη των κενών και το διορισμό νέων συναδέλφων τους. Σήμερα, με πρόεδρο την κ. Πολυζώη, η οποία είναι και Περιφερειακή Σύμβουλος, η ΕΛΜΕ αγνοείται. Σιωπή ιχθύος για το θέμα, που δεν μπορώ να φανταστώ ότι δε γνωρίζει!

 

Η λύση

 

Ακόμη και αν καλυφθεί η θέση τώρα, βρισκόμαστε ήδη στο Φεβρουάριο, έχει χαθεί το ένα τετράμηνο, δηλαδή το ½ του σχολικού έτους και το κενό δεν αναπληρώνεται με ή χωρίς υπερωρίες. Δεν υπάρχει καμιά άλλη λύση παρά μόνο η εξαίρεση όλων των παιδιών ανά την Ελλάδα που δεν έχουν διδαχθεί καθόλου βασικό μάθημα της κατεύθυνσης που έχουν επιλέξει. Τα παιδιά της Φωκίδας και αυτά που βρίσκονται στην Γ, αλλά και αυτά που είναι στη Β Λυκείου, φοιτούν στη Δεσφίνα και δεν διδάχθηκαν μέχρι τώρα Βιολογία πρέπει να εξαιρεθούν. Να μη δώσουν το μάθημα, να μη μετρήσει στην εισαγωγή τους στα πανεπιστήμια.

Ο Βουλευτής της μονοεδρικής Φωκίδας κ. Γιάννης Μπούγας θα πρέπει να το απαιτήσει, όπως αντιστοίχως πρέπει να το απαιτήσουν και όλοι οι βουλευτές των περιοχών που βιώνουν αντίστοιχο πρόβλημα. Εδώ που έφτασε η κατάσταση, δεν αντιμετωπίζεται με σκληρές ερωτήσεις στη Βουλή, ούτε με ανοχή.

 

Που είναι οι διαμαρτυρίες;

 

Εδώ θέλουμε να κάνουμε μερικές χρήσιμες κατά την εκτίμησή μας παρατηρήσεις. Είναι άξιο απορίας γιατί τα παιδιά και οι γονείς ενός ολόκληρου σχολείου δεν έχουν επιδοθεί σε ένα μπαράζ διαμαρτυρίας. Ολόκληρο σχολείο δεν κάνει ούτε μια ώρα βιολογία και περνάει τόσο απλά!

Επίσης τα κόμματα και οι πολιτευτές εξίσου δεν έχουν αντιδράσει. Αυτό πως να το εκλάβουμε αλήθεια; Πήραν τις ψήφους, έχασαν την έδρα και πάνε στο καλό; Γιατί όποιος ενδιαφέρεται μαθαίνει προφανώς!

Η αυτοδιοίκηση, ο Δήμος Δελφών, η περιφέρεια και ιδίως η αντιπεριφέρεια δεν έχουν υποχρέωση να προστατεύσουν τα παιδιά της Φωκίδας; Είναι αυτονόητο ότι οι θεσμικοί φορείς έχουν υποχρέωση να διεκδικούν και θέματα πέρα από τις αρμοδιότητές τους. Πολύ περισσότερο όταν αφορά τους λιγοστούς νέους μιας γερασμένης περιοχής που αποτελούν το μέλλον της. Όχι μόνο ο κ. Ταγκαλής κι ο κ. Δελμούζος, αλλά όλες οι παρατάξεις του Δημοτικού και Περιφερειακού Συμβουλίου έπρεπε να είχαν κινήσει γη και ουρανό να εξασφαλίσουν αξιοπρεπείς γνώσεις στα παιδιά.

 

Περιμένουμε άμεσα δίκαιη λύση για αυτά τα παιδιά. Δεν έχει σημασία ούτε πια είναι, ούτε τι μπορούν να κάνουν. Εκείνο που μετράει είναι ότι δεν τους δόθηκαν ίσες ευκαιρίες! Ντροπή!!!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Check Also

Στον πρόεδρο του ΤΟΕΒ απευθύνεται ο Ν. Τοπούζης – Επιστολή κόλαφος για Δ.Παρασκευά

Στον πρόεδρο του ΤΟΕΒ απευθύνεται ο Ν. Τοπούζης Επιστολή κόλαφος για Δ.Παρασκευά -Τον κατη…