Home Δήμος Δελφών Χάνεται ο πόλεμος με το κόκκινο σκαθάρι aν δεν συμμορφωθούν και οι ιδιώτες
Δήμος Δελφών - 25 Οκτωβρίου, 2016

Χάνεται ο πόλεμος με το κόκκινο σκαθάρι aν δεν συμμορφωθούν και οι ιδιώτες

 Πρόκειται για ένα φαινόμενο που ταλαιπωρεί ολόκληρη την Ελλάδα – και όχι μόνο- . Από πλευράς δήμου Δελφών έχουν παρθεί όλα τα κατάλληλα μέτρα ήδη από τον περασμένο Απρίλιο όταν μπήκε σε εφαρμογή  ολοκληρωμένο σχέδιο . Σε αντίθεση κάποιοι  ιδιώτες παρά τις συνεχής οχλήσεις  από το Δήμο άφησαν τα δέντρα τους να προσβληθούν από τον κόκκινο ρυγχωτό κάνθαρο των φοινικοειδών με αποτέλεσμα το ζωύφιο να μην εξοντωθεί ολοκληρωτικά και η μετάδοση να γίνεται από το ένα δέντρο στο άλλο. Όσο για τα άρρωστα δέντρα που κόπηκαν θάφτηκαν σύμφωνα με τα προβλεπόμενα από την κείμενη νομοθεσία σε ενδεδειγμένο χώρο  αφήνοντας να εννοηθεί ότι τα δέντρα που κάποια στιγμή εθεάθησαν  στους Γαλικούς Μώλους τα εναπόθεσαν ιδιώτες

Αυτό αναφέρει, μεταξύ άλλων, στην απάντηση της   η  επικεφαλής του τμήματος  Αγροτικής Ανάπτυξης , Αλιείας και Κτηνοτροφίας   του δήμου Δελφών κα Λιάνα Πιλάλα –Τσακίρη στην  ερώτηση που καταθέσαμε με αφορμή την εικόνα των φοινίκων που αντικρίσαμε  στην κεντρική πλατεία της Άμφισσας αλλά και στην παραλιακή ζώνη λιμένα Ιτέας –Κίρρας και στο Γαλαξείδι.
Επιπλέον, η κ. Πιλάλα- Τσακίρη προαναγγέλλει ότι ο Δήμος θα προβεί σε άμεση απομάκρυνση των δέντρων που βρίσκονται στη ζώνη Λιμένα Ιτέας –Κίρρας και που η κατάσταση τους θεωρείται μη αναστρέψιμη , αν και είναι αρμοδιότητας Λιμενικού Ταμείου, προκειμένου να αποτραπεί η περαιτέρω μόλυνση στα υγιή δέντρα  αυτούσια η απάντηση 
 
Το έντομο Ρυγχοφόρος των φοινικοειδών ( Rhynchoforus ferrugineus) ή κόκκινος ρυγχωτός κάνθαρος των φοινικοειδών, είναι ο σημαντικότερος εντομολογικός εχθρός που μπορεί μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα να αποδεκατίσει δένδρα φοινίκων όσο μεγάλα και αν είναι αυτά.
Σε  πολλές περιοχές της χώρας όπου εμφανίστηκε το έντομο αυτό, μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα τεράστιος είναι ο αριθμός από κουφάρια προσβεβλημένων φοινίκων με το χαρακτηριστικό σύμπτωμα της ανοικτής ομπρέλας, που στέκουν όρθια και μαρτυρούν το θανατηφόρο πέρασμά του. Τέτοιες εικόνες μπορεί να δει κανείς στις νότιες περιοχές της Αθήνας (Φάληρο, Γλυφάδα, Βουλιαγμένη, Βάρκιζα) αλλά και σε βόρειες όπως η Κηφισιά, το Μαρούσι, στη γειτονική μας Ναύπακτο , Πάτρα κλπ. Μάλιστα δύο πανύψηλοι φοίνικες του Προεδρικού Μεγάρου δε γλύτωσαν από την επέλαση του σκαθαριού.
 
 Ήδη, η εμπειρία τόσο στη χώρα μας όσο και σε άλλες χώρες της Μεσογειακής λεκάνης είναι οδυνηρή, αφού πανάρχαιοι ιστορικοί φοίνικες χάθηκαν μέσα σε λίγους μήνες. 
Το Τμήμα Αγροτικής Ανάπτυξης Αλιείας & Κτηνοτροφίας του Δήμου Δελφών, έχει θέσει σ’ εφαρμογή Σχέδιο Δράσης  και λήψη μέτρων, για την πρόληψη και περιορισμό της εξάπλωσης του εντόμου Rhynchophorus  ferrugineus όπου είναι χαρακτηρισμένο ως έντομο καραντίνας από την Ευρωπαϊκή Ένωση και υπάρχει ειδική Ευρωπαϊκή και αντίστοιχη Ελληνική φυτοϋγειονοµική νομοθεσία.  
 
Τον Απρίλιο, με συντονισμένες ενέργειες, απομακρύνθηκαν οι φοίνικες (δικαιοδοσίας του Δήμου Δελφών)  των οποίων η κλινική κατάσταση ήταν μη αναστρέψιμη από την Άμφισσα, Ιτέα, Κίρρα, Χρισσό, Γαλαξείδι. 
 
Να τονίσουμε εδώ ότι όλοι οι φοίνικες που απομακρύνθηκαν, θάφτηκαν σύμφωνα με τα προβλεπόμενα από την κείμενη νομοθεσία σε ενδεδειγμένο χώρο. Δεν υπήρξε εναπόθεση μολυσμένων φυτών ή τμήματα αυτού (φύλλα, «τακούνια» κ.λ.π.) από δένδρα του Δήμου Δελφών σε χώρο μη ενδεδειγμένο και χωρίς ταφή αυτών.   
Στη συνέχεια πραγματοποιήθηκαν κλαδέματα, επεμβάσεις δενδροχειρουργικής (όπου κρίθηκε απαραίτητο για τη σωτηρία των φυτών) και έξι ψεκασμοί, σύμφωνα με τα προβλεπόμενα του Σχεδίου Δράσης του Δήμου Δελφών, το οποίο και ολοκληρώθηκε. 
Έτσι καταφέραμε να σταθεροποιήσουμε την κατάσταση της υγείας των δένδρων που ανήκουν στο Δήμο Δελφών.
 
 
 
Το μεγάλο ζήτημα όμως, είναι η αντιμετώπιση της ασθένειας από τους ιδιώτες. Οι ιδιώτες που έχουν σε κήπους ή κτήματα φοίνικες, δεν προβαίνουν σε απομακρύνσεις των προσβεβλημένων δένδρων, παρά τις συνεχιζόμενες οχλήσεις του τμήματος μας, την ενημέρωση τους τόσο μέσω δελτίων τύπου (που κατά καιρούς έχει δημοσιεύσει το τμήμα Αγροτικής Ανάπτυξης , Αλιείας & Κτηνοτροφίας του Δήμου Δελφών) όσο και από την κατ΄ ιδίαν  ενημέρωση. Επιπρόσθετα μολυσμένα τμήματα από νοσούντα  δένδρα, που ανήκουν σε ιδιώτες, πετιούνται ανεξέλεγκτα σε ελεύθερους χώρους  (οικόπεδα, στο χώρο των γαλλικών μόλων κ.λ.π.) χωρίς να γνωστοποιείται στην υπηρεσία μας εγκαίρως. 
 
Σήμερα πραγματοποιήθηκε κοινή σύσκεψη στα γραφεία της ΠΕ Φωκίδας για θέματα που αφορούν την ΔΕ Ιτέας και στην ατζέντα των θεμάτων που συζητήθηκαν, τέθηκε προς συζήτηση με πρωτοβουλία του Δήμου Δελφών- Τμήμα Αγροτικής Ανάπτυξης Αλιείας & Κτηνοτροφίας, εκτός των άλλων, η από κοινού δράση για την άμεση απομάκρυνση των προσβεβλημένων  δένδρων στη χερσαία ζώνη λιμένα Ιτέας- Κίρρας που ανήκουν στην δικαιοδοσία του  Λιμενικού Ταμείου Νομού  Φωκίδας .
Επισημαινουμε ότι  το Τμήμα Αγροτικής Ανάπτυξης Αλιείας και Κτηνοτροφίας  του Δήμου Δελφών έχει ζητήσει να προβλεφθεί στον Προϋπολογισμό του οικονομικού έτους 2017 του δήμου κονδύλι για την συνέχιση του Σχεδίου Δράσης για την πρόληψη και τον περιορισμό της εξάπλωσης του εντόμου. Παράλληλα γίνονται ενέργειες αποκατάστασης του πρασίνου εντός του αστικού ιστού. 
Όμως αυτό το οποίο θα πρέπει να καταστήσουμε να γίνει σαφές είναι ότι εάν οι ιδιώτες δεν συμμορφωθούν με τις υποδείξεις- οδηγίες  των αρμοδίων υπηρεσιών τότε όλες οι παραπάνω προσπάθειες, τόσο από πλευράς ΠΕ Φωκίδας όσο και από πλευράς Δήμου Δελφών αποβαίνουν άκαρπες, με τον κίνδυνο η εικόνα του τοπίου της περιοχής του Δήμου Δελφών να αλλάξει άρδην το επόμενο διάστημα.
Θα πρέπει λοιπόν οι πολίτες να δείξουν την απαραίτητη ευαισθησία και να συνεργαστούν άμεσα με τις αρμόδιες υπηρεσίες.      
 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Check Also

Στον πρόεδρο του ΤΟΕΒ απευθύνεται ο Ν. Τοπούζης – Επιστολή κόλαφος για Δ.Παρασκευά

Στον πρόεδρο του ΤΟΕΒ απευθύνεται ο Ν. Τοπούζης Επιστολή κόλαφος για Δ.Παρασκευά -Τον κατη…