Home Κοινωνικοί φορείς Φωτεινό παράδειγμα σε μια δύσκολη πραγματικότητα
Κοινωνικοί φορείς - 16 Ιανουαρίου, 2020

Φωτεινό παράδειγμα σε μια δύσκολη πραγματικότητα

 Το Γραμματικοποίλειο – Μπάλειο – Τρίγκειο Θεραπευτήριο χρονίων παθήσεων Ιτέας είναι η ζωντανή απόδειξη ότι δεν είναι καταδικασμένα από τη γέννησή τους αυτά τα ιδρύματα, αλλά το μόνο που χρειάζονται είναι χρηστή και συνετή διαχείριση.

Το ίδρυμα που επιβίωσε της κρίσης, όπως είπε και ο πρόεδρός του Αρχ. Νεκτάριος Καλύβας είναι εδώ πιο δυνατό και έτοιμο να περάσει στη νέα εποχή με καινούργια πτέρυγα που σχεδόν διπλασιάζει τη χωρητικότητά του.

Ο κ. Καλύβας στην τοποθέτησή του κατά την τελετή κοπής της πίτας στο ίδρυμα μίλησε για τη σημασία της λειτουργίας του ιδρύματος, που φιλο60 τρόφιμους ηλικιών 18 και άνω και των δυο φύλλων. Παράλληλα μίλησε για το Κέντρο Διημέρευσης που εγκρίθηκε στο ίδρυμα και το έργο της νέας πτέρυγας που ετοιμάζεται να χρηματοδοτηθεί από την περιφέρεια.

Την υποστήριξή του στο ίδρυμα επεσήμανε και ο Βουλευτής κ. Γιάννης Μπούγας, δεσμευόμενος ότι θα είναι παρών να λύσει όποιες δυσκολίες ή προβλήματα τυχόν ενσκήψουν.

Την πίτα ευλόγησε ο Μητροπολίτης Φωκίδας κ. Θεόκτιστος, ενώ παρόντας ήταν και ο πατήρ Νικόλαος, ο άνθρωπος που το ξεκίνησε, το λειτούργησε και δημιούργησε τις προϋποθέσεις για να μην κινδυνεύσει οικονομικά. Σήμερα, ο ίδιος τρόφιμος στο δημιουργημά του, απολαμβάνει την αγάπη, το σεβασμό και τη θαλπωρή του ιδρύματος, επιβεβαιώνοντας το υψηλό επίπεδο υπηρεσιών που προσφέρονται.

Την εκδήλωση για την κοπή της πίτας τίμησαν με την παρουσία τους ο Αντιδήμαρχος Ιτέας κ. Τσατσαρώνης, η πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Δελφών κ. Σωσώ Σεγδίτσα, ο γραμματέας του Περιφερειακού Συμβουλλιου κ. Δρόσος Παρασκευάς, η συνεργάτης του Περιφερειάρχη κ. Πέγκυ Αραβαντινού, ο πρόεδρος του Εμπορικούς Συλλόγου Ιτέας κ. Γιάννης Χλεμπογιάννης, ο γραμματέας της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων, πλήθος προέδρων κοινοτήτων μεταξύ των οποίων και ο πρόεδρος της Ιτέας κ. Γιάννης Λύτρας, πλήθος ιερέων, συγγενείς των τροφίμων και πλήθος κόσμου. Την εκδήλωση πλαισίωσε καλλιτεχνικά ο Γεράσιμος Ανδρεάτος με ένα ομολογουμένως εξαιρετικό πρόγραμμα.

Ευχόμαστε στο ίδρυμα ολόψυχα να συνεχίσει να λειτουργεί άψογα και υποδειγματικά όπως σήμερα και να μεγαλώνει διαρκώς. Είμαστε περήφανοι που έχουμε στη Φωκίδα ένα ίδρυμα που αποτελεί φωτεινό παράδειγμα σε μια ζοφερή πραγματικότητα στον τομέα της κοινωνικής πολιτικής. Έχουμε όλοι χρέος να το στηρίξουμε, ο καθένας από τη θέση του και στο μέτρο που του αναλογεί.

 

Ιδιαίτερα συγκινητικός ο Αρχιμανδρίτης Νεκτάριος Καλύβας, πρόεδρος του ιδρύματος στην ομιλία του τόνισε τα εξής:

 

2003-2020 ,   17ος χρόνος λειτουργίας για το Θεραπευτήριο Χρονιών Παθήσεων Ιτέας

 

Δέκα επτά χρόνια προσφοράς  &  αγάπης στον συνάνθρωπο μας που μπορεί να αντιμετωπίζει  μαζί με  τα   χρόνια προβλήματα υγείας του   , τις δυσκολίες του γήρατος  ή ακόμη αντίξοες οικονομικές και οικογενειακές  συνθήκες  που δεν του επιτρέπουν να έχει την σωστή φροντίδα και αξιοπρέπεια για την  διαβίωση του.

Όλο το προσωπικό του Ιδρύματος ,διοικητικό ,επιστημονικό ,νοσηλευτικό  ,βοηθητικό κάθε μέρα και πάντα με το χαμόγελο στα χείλη , προσπαθεί να βοηθήσει  όλους αυτούς τους ανθρώπους που αδυνατούν να φροντίσουν τους εαυτούς τους  ,να έχουν την αξιοπρεπή διαβίωση που  τους αξίζει  .Το έργο αυτό δεν είναι καθόλου εύκολο, πολλές φορές η φροντίδα τέτοιων ανθρώπων προκαλεί σωματική και ψυχική εξάντληση και γι αυτό η καλή κουβέντα από οποιαδήποτε και η ηθική επιβράβευση  , τους  δίνει δύναμη και κουράγιο για να συνεχίσουν.

Οι απαιτήσεις που είχε βάλει η διοίκηση ,όσο αφορά στην λειτουργία του Ιδρύματος  πραγματικά ήταν  πολύ υψηλές  ,ειδικά εν  μέσω της δεκαετής οικονομική  κρίσης  που διανύσαμε, ‘ωστόσο   εκ του αποτελέσματος φαίνεται ότι  το ίδρυμα  βγήκε ακόμη ποιο δυνατό και συνεχίζει  την εξελικτική  του πορεία.

Η προσήλωση στον αρχικό σκοπό μας είναι συστατικό επιτυχίας  ,και αυτός δεν είναι άλλος από  το να παρέχομε στους  περιθαλπόμενους μας   υψηλού επιπέδου ιατρική & νοσηλευτική φροντίδα ,δίνοντας πάντα έμφαση στην καθαριότητα  και γενικότερα σε καθετί που συμβάλει στην άνετη και χαρούμενη διαβίωση τους  ,ενώ παράλληλα   με τις διάφορες  ψυχαγωγικές δραστηριότητες που διοργανώνουμε, τους   ενθαρρύνουμε, να συμμετέχουν  στον κοινωνικό ιστό της πόλης , κάτι που τονώνει  την ψυχική αλλά και την σωματική τους υγεία.

 To θεραπευτήριο  , για όσους δεν γνωρίζουν  ,είναι Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου  κοινωφελές ίδρυμα ,εποπτεύεται από το Υπουργείο Εργασίας  για την λειτουργία του  και  το Υπουργείο Οικονομικών για την εν γένει  διαχείριση του. Σήμερα φιλοξένει 60 άτομα και των δύο φύλλων από 18 και άνω  με χρόνιες κινητικές και νοητικές αναπηρίες, απασχολεί 35 άτομα προσωπικό και διαθέτει μία πολύ  έμπειρη επιστημονική ομάδα ιατρών και συνεργατών.

Πρόσφατα ,στο Ίδρυμα μας λειτουργεί  και κέντρο διημέρευσης ατόμων με αναπηρία ,μία πράξη που εγκρίθηκε από την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας και συγχρηματοδοτείται από την Ελλάδα και την Ευρωπαϊκή Ένωση, μέσω του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Στερεά Ελλάδα 2014-2020», ,προϋπολογισμού 864,000 ευρώ .Η δομή θα λειτουργεί καθημερινά και παρέχει υπηρεσίες θεραπευτικής παρέμβασης σε 30 άτομα από 18 ετών  και άνω με νοητικές και κινητικές αναπηρίες και θα δημιουργήσει και οκτώ νέες θέσεις απασχόλησης, κάτι πολύ σημαντικό για την περιοχή μας και τους νέους  μας  . Ειδικότερα οι υπηρεσίες  που θα παρέχονται επιγραμματικά είναι

•Μεταφορά προς και από το κέντρο

•∆ιαµονή και διατροφή

•Πρόγραµµα ειδικής αγωγής (εργοθεραπείες-φυσιοθεραπείες κα)

•Ατοµική -οµαδική άσκηση .Εκπαίδευση στην αυτοεξυπηρέτηση και την εκµάθηση δραστηριοτήτων καθηµερινής ζωής

•∆ηµιουργική απασχόληση και δραστηριότητες κοινωνικοποίησης

•Συµµετοχή σε προγράµµατα ψυχαγωγίας, πολιτισµού και άθλησης

 

Η διοίκηση του Ιδρύματος ,θα ήθελε  και δημόσια να ευχαρίστησε τον Περιφερειάρχη Στέρεας Ελλάδας  κ. Φάνη Σπανό  και τους συνεργάτες του για την στήριξη του γενικά προς  του Ίδρυμα μας  και ειδικά  για την ένταξη μας  στο πρόγραμμα ΕΣΠΑ. Πραγματικά  μας έχει συγκινήσει  για την μεγάλη ευαισθησία   που δείχνει τις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες .

Τέλος ,να σας ενημερώσουμε για το θέμα της ανέγερσης της νέας πτέρυγας, βρισκόμαστε στο τελευταίο στάδιο επεξεργασίας  των μελετών και πιστεύουμε πως έως  τις αρχές του Φεβρουαρίου,  θα δημοπρατηθεί   από την Δ/νση Τεχνικών Υπηρεσιών ‘Άμφισσας ,  το σημαντικό αυτό έργο για την περιοχή  , προϋπολογισμού  2,5 εκατομμυρίων ευρώ  , το οποίο  θα καλύψει την ολοένα και αυξανομένη ζήτηση για τέτοιου  είδους υπηρεσίες , αλλά και ταυτόχρονα θα δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας και θα τονώσει την οικονομική δραστηριότητα  της περιοχής μας και κατά το  στάδιο της ανέγερσης του κτιρίου αλλά  και  από την καθαυτή λειτουργία του .

Να ευχαριστούμε και για αυτό το θέμα  τον κ. Περιφερειάρχη  και τους συνεργάτες του καθώς  και  την Δ/νση Τεχνικών Υπηρεσιών Άμφισσας για την προσπάθεια που καταβάλλεται , για την ολοκλήρωση του έργου, αλλά και τον Βουλευτή μας κ. Ιωάννη Μπούγα που παρακολουθεί με μεγάλο ενδιαφέρον  την εξέλιξη αυτής τη υπόθεσης, μέσω  των παρεμβάσεων του.

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Check Also

Στον πρόεδρο του ΤΟΕΒ απευθύνεται ο Ν. Τοπούζης – Επιστολή κόλαφος για Δ.Παρασκευά

Στον πρόεδρο του ΤΟΕΒ απευθύνεται ο Ν. Τοπούζης Επιστολή κόλαφος για Δ.Παρασκευά -Τον κατη…