Home Δήμος Δελφών Φταίει μόνο ο Ταγκαλής;

Φταίει μόνο ο Ταγκαλής;

Η κατάσταση στο δήμο Δελφών προκαλεί έντονη δυσαρέσκεια

-Η απώλεια των έργων είναι αποκλειστικά θέμα δημάρχου;
-Η ομάδα που διοικεί δεν έχει άποψη και δεν εκφράζει αντιρρήσεις;
-Η στάση των διοικούντων της περιφέρειας, αλλά και του βουλευτή εντείνουν έτι περαιτέρω την ανησυχία.

Το τελευταίο διάστημα εκφράζεται έντονη δυσαρέσκεια προς τη Δημοτική αρχή Δελφών για τα αποτελέσματά της, τόσο με αφορμή το κορυφαίο ζήτημα μετεγκατάστασης του καταυλισμού Ρομά, όσο και για τα έργα που χάνονται, καθυστερούν, διακόπτονται ή δεν προχωρούν με ικανοποιητικούς ρυθμούς.

Είναι υπόθεση ενός;

Γίνεται συστηματική προσπάθεια, με πρωτεργάτη το άλλοτε «πρωτοπαλίκαρο» του κ. Ταγκαλή, τον κ. Σωτήρη Σωτηρόπουλο, να καταστεί μοναδικός και απολύτως υπεύθυνος για όλα τα αρνητικά αποτελέσματα ο νύν Δήμαρχος.

Προφανώς και προΐσταται ο κ. Ταγκαλής, προφανώς και ως «πρώτο βιολί» είναι αυτός που δίνει τις κατευθύνσεις, προφανώς και έχει τον πρώτο και τον τελευταίο λόγο. Παράλληλα όμως υπάρχουν εκχωρημένες αρμοδιότητες. Έχουν οριστεί κάποιοι συνεργάτες του Δημάρχου ως υπεύθυνοι για όλα όσα του προσάπτει η κοινωνία του δήμου Δελφών. Αυτοί οι άνθρωποι άραγε δε φέρουν καμιά ευθύνη;

Οι εμπλεκόμενοι

Ας δούμε όμως ποιοι είναι αυτοί οι άνθρωποι και ποιες είναι οι ευθύνες τους.

Η κα Αθηνά Χριστοδούλου, εκτός από κατά τόπο αντιδήμαρχος της Δημοτικής Ενότητας Γραβιάς είναι και καθ’ ύλην αρμόδια της Δ/νσης Τεχνικών Υπηρεσιών. Στην πραγματικότητα είναι αυτή που νομικά είναι υπεύθυνη για την πορεία των έργων, καθώς η αρμοδιότητα είναι εκχωρημένη. Έχει καλή γνώση των έργων, αφού έχει σταθεί δίπλα στο δήμαρχο και ως ειδική σύμβουλός του.

Ο κ.Γεώργιος Τσατσαρώνης εντεταλμένος σύμβουλος είναι καθ’ ύλην αρμόδιος της Υπηρεσίας Δόμησης. Στην προηγούμενη θητεία ήταν αρμόδιος για τα έργα και την υπηρεσία Δόμησης. Ούτε τα έργα προχώρησαν, ούτε τα πολεοδομικά σχέδια και οι αναθεωρήσεις τους. Σήμερα συνεχίζει να προΐσταται της υπηρεσίας Δόμησης συνεχίζοντας μια πορεία καθυστερήσεων, αδράνειας και απραξίας.

Ο κ.Παναγιώτης Μερινόπουλος εντεταλμένος σύμβουλος είναι καθ’ ύλην αρμόδιος της Δ/νσης Κοινωνικής Αλληλεγγύης. Είναι ο άνθρωπος που έπρεπε να πρωτοστατήσει για την επίλυση του προβλήματος μετεγκατάστασης του καταυλισμού, γιατί γνωρίζει στην ουσία του το θέμα καλύτερα από κάθε άλλον. Πρόκειται για έναν δραστήριο και εργατικό άνθρωπο που ξέρει και μπορεί να φέρει αποτέλεσμα. Βλέποντας την απροθυμία και τις καθυστερήσεις θα περίμενε κανείς να μην επιμένει συναινετικά δείχνοντας αδικαιολόγητη ανοχή, αλλά ν’ αναλάβει πρωτοβουλίες διαχωρίζοντας έστω και διακριτικά τη θέση του.

Είναι αυτονόητο λοιπόν, πως όταν αναλαμβάνει κάποιος μια αρμοδιότητα έχει εκ του νόμου και ευθύνες για τα παραγόμενα από αυτήν αποτελέσματα. Οπότε, προφανώς δεν είναι ο μοναδικός υπεύθυνος ο κ.Ταγκαλής, αν και φέρει την κύρια ευθύνη. Συνυπεύθυνοι είναι και οι συνεργάτες του, στους οποίους έχει εμπιστευτεί την ευθύνη κάποιων υπηρεσιών του δήμου.
Συνυπεύθυνοι και με βαρύτατες ευθύνες

Οι ευθύνες όμως δε σταματούν σε επίπεδο δήμου. Τα έργα που χρηματοδοτεί η περιφέρεια θα πρέπει να τα παρακολουθεί στενά και να έχει λόγο. Δε γίνεται να μαθαίνουμε ότι την απόφαση κήρυξης του εργολάβου για το έργο του Ειδικού Σχολείου, ο περιφερειάρχης κ. Φάνης Σπανός την πληροφορήθηκε πέντε μόλις λεπτά πριν ανέβει στο ΔΙΑΥΓΕΙΑ. Δηλαδή η Δημοτική Αρχή κάνει μονομερείς κινήσεις; Και άντε να το δεχτούμε, παρότι δεν έχει λογική βάση. Έστω και πέντε λεπτά πριν, γιατί δε ζήτησε να μην το κάνουν. Ο κ. Σπανός ξέρει ότι σε κανέναν από τους Δήμους της περιφέρειας δεν έχει κηρυχθεί έκπτωτος ο ανάδοχος σε κανένα από τα έργα που χρηματοδοτεί η περιφέρεια. Επίσης γνωρίζει καλά ότι αν πάει σε νέο διαγωνισμό θα περάσει στα αζήτητα και θα μείνει ένα «έργο φάντασμα»!

Παράλληλα, ο βουλευτής Φωκίδας και μέλος του κυβερνητικού σχήματος, κ. Γιάννης Μπούγας, καταβάλει μια προσπάθεια να εξευρεθούν οι πόροι για να γίνουν αναγκαίες υποδομές στην περιοχή. Μπορεί να έχει αυξημένες ευθύνες λόγω των κυβερνητικών του καθηκόντων, αλλά δε γίνεται να μην παρακολουθεί το γραφείο του την πορεία των έργων. Ούτε γίνεται να επιτρέπει την κήρυξη αναδόχου ως έκπτωτου, μέσα σε μόλις οκτώ μέρες από το πέρας της προσωρινής διαταγής. Παντού, σε όλα τα έργα, οι περισσότεροι εργολάβοι με προσωρινές διαταγές τα εκτελούν.

Ακόμη, τόσο ο κ. Μπούγας, όσο και ο κ. Σπανός και πολύ περισσότερο ο δεύτερος που «πληρώνει», δε γίνεται να μη γνωρίζουν ότι άλλαξε η μελέτη για το μικρό κτίριο που είναι κτισμένο με λιθοδομή και προβλεπόταν να παραμείνει, ενώ κρίθηκε ότι πρέπει να κατεδαφιστεί και να χτιστεί εκ νέου. Αυτό συνεπάγεται αλλαγή της μελέτης. Αυτές οι αλλαγές όμως δεν έχουν λάβει ακόμη έγκριση, ώστε να προχωρήσουν οι εργασίες. Δεν γνωρίζουν Μπούγας και Σπανός ότι άλλαξε η μελέτη και δεν έχουν εγκριθεί οι αλλαγές. Στην ουσία δε γνωρίζουν καν τις ευθύνες του δήμου και των υπηρεσιών του.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Check Also

Τι είναι το περίφημο Ασιατικό Handicap και γιατί πρέπει να το γνωρίζετε ενόψει Euro 2024

Καθώς μετράμε τις εβδομάδες και τις ημέρες για την έναρξη του Ευρωπαϊκού πρωταθλήματος ποδ…