Home Πολιτικά - Φωκίδα Φοιτητική εστία, 2ο τμήμα και συνεργασίες
Πολιτικά - Φωκίδα - 17 Οκτωβρίου, 2019

Φοιτητική εστία, 2ο τμήμα και συνεργασίες

 Παρούσες οι πρυτανικές αρχές του Γεωπονικού Πανεπιστημίου για το καλωσόρισμα των νέων φοιτητών

Φοιτητική εστία, 2ο τμήμα και συνεργασίες

-Η χρηματοδότηση της γενέθλιας ημερίδας, η απουσία της περιφέρειας και το ενδιαφέρον του Βουλευτή.

-Η πρόθεση του πανεπιστημίου να ενισχύσει και να εδραιώσει το τμήμα και το έμπρακτο ενδιαφέρον του.

 

 

Το έμπρακτο ενδιαφέρον της για το Τμήμα Περιφερειακής και Οικονομικής Ανάπτυξης έδειξε η διοίκηση του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, καθώς ο αντιπρύτανης κ. Ιορδάνης Χατζηπαυλίδης, ο κοσμήτορας Κώστας Τσιμπούκας, ο πρόεδρος του τμήματος Χρήστος Παπαδάς παρέστησαν σε τελετή υποδοχής των νέων φοιτητών και μίλησαν με τα παιδιά για τις ανάγκες τους.

 

Τα τρία σπουδαία γεγονότα της φετινής χρονιάς για το Γεωπονικό

 

Από τις τοποθετήσεις των πρυτανικών αρχών φάνηκε η αγωνία τους για την επιτυχία του τμήματος, το οποίο και προέτρεπαν να το δηλώνουν και να το προτιμούν οι ενδιαφερόμενοι να φοιτήσουν σε οικονομικές σχολές, καθώς δεν έχει τίποτε να ζηλέψει από άλλα παρόμοια τμήματα, ακόμη και από το πολύ οικείο της Παντείου.

Ο αντιπρύτανης οικονομικών κ. Ιορδάνης Χατζηπαυλίδης καλωσόρισε τους νέους φοιτητές, υπενθυμίζοντας ότι το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών αποτελεί το τρίτο αρχαιότερο Ανώτατο Εκπαιδευτικό Ίδρυμα της χώρας μας. «Φέτος έχουμε νέα δεδομένα για το πανεπιστήμιο μας. Είναι η χρονιά που σηματοδοτείται από τρία πολύ σημαντικά γεγονότα. Είστε η πρώτη σειρά πρωτοετών φοιτητών και φοιτητριών η οποία εισέρχεται στο νέο, διευρυμένο Πανεπιστήμιο μας, το οποίο πλέον «αγκαλιάζει» τέσσερις Νομούς και δύο Περιφέρειες της χώρας μας. Με τον τρόπο αυτό, είναι ένα από τα μεγαλύτερα Πανεπιστήμια παγκοσμίως στο πεδίο των γεωτεχνικών επιστημών και της αγροδιατροφής.  Είναι, επιπλέον, ένα από τα τρία ελληνικά Πανεπιστήμια τα οποία εφεξής ανήκουν στην ομάδα των ευρωπαϊκών Υπερπανεπιστημίων, μαζί με τα καλύτερα ΑΕΙ άλλων χωρών. Το τρέχον ακαδημαϊκό έτος συμπίπτει επίσης με τη συμπλήρωση των πρώτων εκατό ετών από την ίδρυση του Γεωπονικού Πανεπιστημίου. Με άλλα λόγια, η φετινή χρονιά είναι ιδιαίτερα σημαντική και συμβολίζει μία ουσιαστική αναγέννηση του Ιδρύματος μας ως το Εθνικό Γεωπονικό Πανεπιστήμιο», εξήγησε.

Εξέφρασε την βούληση τα παιδιά να νοιώσουν το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο κυριολεκτικά σαν το δεύτερο σπίτι τους και η αίσθηση αυτή να τα ακολουθήσει και μετά την ολοκλήρωση των σπουδών τους.

«έχουμε βάλει πολύ ψηλά τον πύχη. Δεν είναι εύκολο, αλλά θα προσπαθήσουμε και θα τα καταφέρουμε καταβάλλοντας όλα τα αποθέματα των δυνάμεών μας. Θέλουμε ένα πανεπιστήμιο ανοικτό στην κοινωνία, με αυτό που αποκαλούμε κοινωνικό πρόσωπο. Ένα πανεπιστήμιο που θα συνεργάζεται με τους τοπικούς φορείς, Δήμο και Περιφέρεια, εξυπακούεται και με το Βουλευτή», εξήγησε.

 

«Θέλουμε να ζείτε καλά»

 

Ο κοσμήτορας κ. Κώστας Τσιμπούκας είπε στους φοιτητές ότι έχει μεγάλη σημασία για το πανεπιστήμιο να είναι καλά, να ζουν καλά, να προσαρμοστούν και να μπορούν να εκμεταλλευτούν τις υψηλές εκπαιδευτικές υπηρεσίες που τους παρέχονται. «Οι σπουδές σας θα έχουν υψηλοί ποιότητα, οι καθηγητές σας είναι άριστα καταρτισμένοι στο αντικείμενο που διδάσκουν και είστε πραγματικά πολύ τυχεροί.

 

«Εκμεταλλευτείτε αυτό που σας προσφέρεται»

 

Ο πρόεδρος του τμήματος κ. Χρήστος Παπαδάς αναφερόμενος στα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί στο νεοσύστατο τμήμα, εξήγησε ότι κάθε νέο εγχείρημα έχει δυσκολίες οι οποίες μπορεί να δημιουργούν εμπόδια στην καθημερινότητα, αλλά δεν μειώνουν την ποιότητα σπουδών. «Το πτυχίο που θα πάρετε, όπως και το επίπεδο σπουδών δεν έχει να ζηλέψει τίποτε από το όμορο την Παντείου, μη σας πω ότι εδώ τα πράγματα είναι και πιο αυστηρά. Έχετε κατοχυρωμένα επαγγελματικά δικαιώματα και άμεσα το επόμενο διάστημα θα ολοκληρώσουμε τη διαδικασία για να μπορείτε να εγγράφεστε στο οικονομικό επιμελητήριο», τόνισε και ζήτησε από τα παιδιά να εκμεταλλευτούν τις εκπαιδευτικές υπηρεσίες υψηλού επιπέδου που τους προσφέρονται. «Θέλουμε να μελετάτε, να είστε πειθαρχημένοι και να παρακολουθείτε συστηματικά. Δε θα υπάρξει ελεημοσύνη για τον αδιάφορο», είπε.

 

Απευθυνόμενος και στους φοιτητές του ΤΕΙ, τους είπε ότι μπορούν να παρακολουθήσουν το τμήμα, αλλά με πολλά περισσότερα εξάμηνα, καθώς είναι άλλο γνωστικό αντικείμενο. Υπενθυμίζουμε ότι το Υπουργείο τους έταζε να πάρουν πανεπιστημιακό πτυχίο με μόλις δυο εξάμηνα παρακολούθησης στο Γεωπονικό, κάτι που τελικά δεν ισχύει και όποιος θελήσει να το κάνει γυρίζει πίσω 3,5 χρόνια.

Επίσης τους είπε ότι το αντικείμενο που επέλεξαν δεν είναι ξεπερασμένο, καθώς και ότι μπορούν να συνεχίσουν με ένα καλό μεταπτυχιακό.

 

Η φοιτητική εστία

 

Ο αντιπρύτανης οικονομικών κ. Ιορδάνης Χατζηπαυλίδης στην τοποθέτησή του έθεσε θέμα φοιτητικής εστίας, τονίζοντας ότι είναι κάτι που θα πρέπει να ξεκινήσουμε να το βλέπουμε. «Υπάρχουν προβλήματα και προσπαθούμε να τα αντιμετωπίζουμε. Θα δούμε άμεσα το θέμα της σίτισης, της μεταφοράς, της στέγασης. Ακόμη και αυτό πρέπει να ξεκινήσουμε να το βλέπουμε σιγά – σιγά», τόνισε.

Εξάλλου το θέμα της φοιτητικής εστίας έχει τεθεί ήδη επιτακτικά από τους φοιτητές του ΤΕΙ, οι οποίοι διαπιστώνουν πως πλήθος συμφοιτητών τους δεν μπορούν να παρακολουθήσουν τις σπουδές τους, δεδομένου ότι δεν τους το επιτρέπει η οικονομική τους κατάσταση.

Υπενθυμίζουμε ότι και στο παρελθόν έχει τεθεί ανάλογο ζήτημα, όταν ο πρώην Δήμαρχος είχε ζητήσει μονομερώς το παρθεναγωγείο που σήμερα στεγάζονται τα γραφεία της Μητρόπολης για να λειτουργήσει φοιτητική εστία. Τα τελευταία χρόνια το ενδιαφέρον έχει στραφεί στο κτίριο του Γηροκομείου Άμφισσας, το οποίο δε λειτουργεί και βρίσκεται υπό εκκαθάριση και το οποίο με εντολή του υπουργείου Εργασίας θα μπορούσε σχεδόν εύκολα να περάσει στο υπουργείο παιδείας και να καταλήξει προς χρήση στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο. Εκείνο εξάλλου, είναι ένα απολύτως έτοιμο κτίριο που δεν χρειάζεται ούτε «καρφάκι». Μπορεί μέσα σε δυο τρεις μέρες να καθαριστεί και να λειτουργήσει.

 

Το 2ο τμήμα που δε σκέφτεται το πανεπιστήμιο

 

Απαντώντας σε ερώτησή μας ο κ. Χατζηπαυλίδης για το δεύτερο τμήμα και το ενδεχόμενο να ξεκινήσει το επόμενο ακαδημαϊκό έτος 2020-2021, τόνισε ότι προς το παρόν δεν είναι στο πρόγραμμα του πανεπιστημίου, καθώς για να βγει πρόγραμμα σπουδών χρειάζονται κονδύλια και καθηγητές. «Πιστέψτε με, δεν είναι καθόλου εύκολο να λάβει τα κονδύλια το πανεπιστήμιο από το υπουργείο Παιδείας», είπε και υπενθύμισε ότι αν και τους είχαν υποσχεθεί θέσεις ΔΕΠ για την σημερινή διεύρυνση, μέχρι τώρα δε δόθηκαν.

 

Η παρουσία των τοπικών φορέων

 

Δεν εκπροσωπήθηκε η περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας στην τελετή υποδοχής των νέων φοιτητών του Γεωπονικού Πανεπιστημίου, καθώς ο Περιφερειάρχης  κ. Φάνης Σπανός δεν έστειλε κάποιον να τον εκπροσωπήσει, ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Γιώργος Δελμούζος επίσης δεν ήρθε και δεν έστειλε και κάποιον άλλο.

Το Δήμο Δελφών πάντως εκπροσώπησαν ο Αντιδήμαρχος κ. Νίκος Λουπάκος και ο πρόεδρος της Άμφισσας κ. Παναγιώτης Μερινόπουλος, οι οποίοι ωστόσο προτίμησαν να μην τοποθετηθούν. Κατ’ ιδίαν πάντως ο κ. Λουπάκος στους υπευθύνους του τμήματος να συναντηθούν ώστε να δουν ξανά το θέμα της ημερίδας.  

Τέλος ο Βουλευτής Φωκίδας κ Γιάννης Μπούγας, αν και ήταν στην Αθήνα, όπου εκλέχθηκε πρόεδρος της προανακριτικής για την υπόθεση Παπαγγελόπουλου, εκπροσωπήθηκε από το συνεργάτη του κ. Νώντα Καλυβιώτη, ο οποίος μετέφερε τη βούληση του βουλευτή για συνάντηση με τις πρυτανικές αρχές και τους εδώ εκπροσώπους του τμήματος, ενώ εμφανίστηκε αι στην υποδοχή τους στην Άμφισσα, δίνοντας σαφές στίγμα για το αμείωτο ενδιαφέρον του Βουλευτή. 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Check Also

Στον πρόεδρο του ΤΟΕΒ απευθύνεται ο Ν. Τοπούζης – Επιστολή κόλαφος για Δ.Παρασκευά

Στον πρόεδρο του ΤΟΕΒ απευθύνεται ο Ν. Τοπούζης Επιστολή κόλαφος για Δ.Παρασκευά -Τον κατη…