Home Κοινωνικοί φορείς Φασούλας-Ζαχαρόπουλος: Το 70% των ασθενών προέρχεται από άλλες περιοχές
Κοινωνικοί φορείς - 22 Απριλίου, 2013

Φασούλας-Ζαχαρόπουλος: Το 70% των ασθενών προέρχεται από άλλες περιοχές

Υποστελεχωμένη παραμένει τα δύο τελευταία χρόνια, τόσο σε ιατρικό όσο και σε νοσηλευτικό προσωπικό, η φημισμένη Ορθοπεδική Κλινική του Νοσοκομείου Άμφισσας, η οποία αυτή τη στιγμή λειτουργεί μόλις με δύο ορθοπεδικούς, που παλεύουν καθημερινά να ανταποκριθούν στα τακτικά και έκτακτα περιστατικά ενός ολόκληρου νομού και όχι μόνο, αφού όπως είναι ευρέως γνωστό η Κλινική καλύπτει ασθενείς από πολλές γειτονικές μας περιοχές.

Τόσο ο επιμελητής Α της Ορθοπεδικής Κλινικής κ. Θανάσης Ζαχαρόπουλος,  ο οποίος βρίσκεται στην περιοχή μας για πάνω από 12 έτη, όσο και ο επικουρικός ιατρός Επιμελητής Β’  κ. Απόστολος Φασούλας, καθημερινά δίνουν έναν τεράστιο αγώνα, προκειμένου να ανταπεξέλθουν στις ανάγκες της κλινικής, άνθρωποι που κυριολεκτικά δουλεύουν πολλές φορές αμισθί για να καλύπτονται οι εφημερίες.
Σε συνέντευξη που μας παραχώρησαν οι δύο γιατροί, μιλούν για το έργο της Ορθοπεδικής Κλινικής, τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν λόγω της έλλειψης προσωπικού, την κακή ποιότητα που υπάρχει πλέον σε υλικά μιας χρήσης και φάρμακα και την αβεβαιότητα που νιώθουν για το μέλλον τους. 

Το 70% των ασθενών προέρχεται από άλλες περιοχές

Περίπου 500 ασθενείς «περνούν» από την Ορθοπεδική Κλινική του Γενικού Νοσοκομείου της Άμφισσας ετησίως.
Κατά μέσο όρο καθημερινά καλύπτονται οι 10-12 κλίνες από τις 16 συνολικά που διαθέτει, ενώ τα εβδομαδιαία χειρουργεία ανέρχονται περίπου στα 10.
Όπως επισημαίνει ο κ. Ζαχαρόπουλος , ο κύριος όγκος των ασθενών -το 70% περίπου- προέρχεται από άλλες περιοχές και όχι από τη Φωκίδα, αφού η Ορθοπεδική Κλινική Άμφισσας είναι η μόνη στη Στερεά Ελλάδα που πραγματοποιεί αρθροσκοπικές επεμβάσεις (σ.σ. Η αρθροσκόπηση είναι η χειρουργική επέμβαση κατά την οποία ένα μικρό τηλεσκόπιο εισέρχεται μέσω μιας μικρής  τομής δέρματος μέσα στην άρθρωση και μέσω μιας κάμερας, το εσωτερικό της άρθρωσης μεγεθύνεται και προβάλλεται σε μία οθόνη. Ο χειρουργός μπορεί έτσι να ελέγξει την ακεραιότητα των διαφόρων δομών της άρθρωσης με μεγάλη ακρίβεια αλλά και να επέμβει θεραπευτικά επιδιορθώνοντας την ανατομική βλάβη). Το γεγονός λοιπόν ότι μεταξύ
Λάρισας και Αθήνας, μόνο στο Νοσοκομείο της Άμφισσας παρέχονται αρθροσκοπικές επεμβάσεις σε συνάρτηση με το ότι διαθέτει δύο εξαίρετους γιατρούς, αυτόματα μετατρέπει την Ορθοπεδική Κλινική σε «περιζήτητη», όχι μόνο για κατοίκους της Στερεάς αλλά και γειτονικών Νομών.

«Οι εφημερίες είναι αδύνατο να καλυφθούν με δύο άτομα»

Σχολιάζοντας την υποστελέχωση της Κλινικής, τόσο ο κ. Ζαχαρόπουλος όσο και ο κ. Φασούλας εστίασαν στη μεγάλη δυσκολία που αντιμετωπίζεται στην κάλυψη των εφημεριών.
Όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν, αμισθί καλύπτουν όλα τα συμβάντα και τις 30 ημέρες του μήνα.
Να σημειώσουμε πως σε κάθε γιατρό αναλογούν 7 εφημερίες το μήνα και άρα αναγκάζονται τις υπόλοιπες 16 ημέρες να καλύπτουν οικιοθελώς τις ανάγκες τις κλινικής. «Λόγω Μνημονίων δεν επιτρέπεται το ενδεχόμενο αναπλήρωσης των κενών. Ήδη τα τελευταία χρόνια έφυγαν από το Νοσοκομείο δύο γιατροί, ο ένας λόγω συνταξιοδότησης και ο άλλος για λόγους υγείας. Έτσι επί δύο χρόνια, οι ανάγκες καλύπτονται μόνο με δύο γιατρούς», τόνισε ο κ. Ζαχαρόπουλος. Αξίζει να αναφερθεί σε αυτό το σημείο, πως η σύμβαση του επικουρικού ιατρού κ. Φασούλα λήγει τον ερχόμενο Οκτώβρη κάτι που δημιουργεί ιδιαίτερη αβεβαιότητα, αφού κανείς δεν γνωρίζει αν θα ανανεωθεί η σύμβασή του ή όχι.
«Οι εφημερίες είναι αδύνατον να καλυφθούν από δύο γιατρούς. Κανονικά χρειάζονται 4 με 5.
Δεν ζητάμε αυτό γιατί ξέρουμε ότι δεν μπορεί να γίνει. Αν όμως έρθει ακόμα ένας ορθοπεδικός και οι εφημερίες θα λειτουργούν σωστά χωρίς να πλήττεται κανείς αλλά και θα λειτουργεί ορθότερα η Κλινική», ανέφερε ο κ. Φασούλας.
Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα στο οποίο αναφέρθηκαν οι γιατροί, είναι το ατύχημα που συνέβη στον κ. Ζαχαρόπουλο πριν λίγο καιρό, το οποίο δεν του επέτρεψε να εργαστεί για ένα μήνα, με αποτέλεσμα ο κ. Φασούλας να είναι υποχρεωμένος να καλύπτει την κλινική μόνος του!
Αξίζει επίσης να αναφέρουμε πως οι εφημερίες των γιατρών είναι απλήρωτες από τον περασμένο Δεκέμβρη και μετά, για τις οποίες πληρώνονται με 3 ευρώ την ώρα, την ίδια στιγμή που μία οικιακή βοηθός στην Άμφισσα και στην Ιτέα ζητά 6-7 ευρώ την ώρα!!!
 

«Αν μας φέρουν αμφιβόλου ποιότητας πρώτα υλικά θα αρνηθούμε να χειρουργήσουμε»
 

Αναφερόμενοι στην επάρκεια των ορθοπεδικών και λοιπών υλικών της Κλινικής, οι δύο γιατροί ξεκαθαρίζουν πως αυτή τη στιγμή βρίσκονται σε οριακά επίπεδα. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν, προς το παρόν «επιβιώνουν», δεν γνωρίζουν όμως για πόσο ακόμα αφού οι προμήθειες γίνονται με το σταγονόμετρο. Σε ότι αφορά την ποιότητα ξεκαθαρίζουν πως στα ορθοπεδικού χαρακτήρα υλικά όπως τα εμφυτεύματα, ακόμα είναι σε καλά επίπεδα, ωστόσο υπάρχουν μεγάλα ερωτηματικά για το τι τους περιμένει την επόμενη μέρα. Από την άλλη μεριά άλλα υλικά όπως γάζες, σύριγγες κ.α. δεν έχουν την ιδανική ποιότητα. Εξηγώντας, μας ενημέρωσαν πως λόγω των μειοδοτικών διαγωνισμών με τους οποίους γίνεται πλέον η προμήθεια των υλικών σε όλα τα νοσοκομεία της χώρας, δυστυχώς τα περισσότερα είναι κινεζικής προέλευσης με ότι αυτό συνεπάγεται. «Είναι λάθος να γίνονται οι προμήθειες στα νοσοκομεία με μειοδοτικούς διαγωνισμούς, οι οποίοι έχουν καθαρά οικονομικά κριτήρια και όχι τα ποιοτικά χαρακτηριστικά του κάθε προϊόντος. Μας αναγκάζουν να χρησιμοποιούμε κινέζικα υλικά για παράδειγμα τα οποία αν το σκεφτεί κανείς λογικά δεν συμφέρουν στο τέλος οικονομικά, αφού για παράδειγμα στα ράμματα λόγω της κακής ποιότητάς τους, εκεί που χρειαζόμασταν 2 τώρα θέλουμε 4 ή και 5 επειδή σπάνε», τόνισε ο κ. Ζαχαρόπουλος.
 

Η αβεβαιότητα για το μέλλον

Παράλληλα με όλα τα άλλα προβλήματα οι γιατροί είναι εξαναγκασμένοι να σκέφτονται καθημερινά το μέλλον τους, το οποίο όπως επισημαίνουν είναι τελείως αβέβαιο πλέον. Ένα από τα χαρακτηριστικότερα προβλήματα τους λοιπόν, είναι η αβεβαιότητα σε σχέση με τη λειτουργία του νοσοκομείου της Άμφισσας. «Ειλικρινά δεν ξέρουμε τι μας ξημερώνει αύριο το πρωί. Δεν ξέρουμε τι μπορεί να προκύψει από τη μία στιγμή στην άλλη, ειδικά με αυτά που ακούγονται καθημερινά περί συγχωνεύσεων, υποβαθμίσεων και καταργήσεων κλινικών. «Φυσικά και φοβόμαστε τις καταργήσεις κλινικών. Αν για παράδειγμα κλείσουν την καρδιολογική, είναι αυτονόητο πως δεν θα μπορεί να λειτουργήσει και η ορθοπεδική», τόνισε ο κ. Φασούλας. Από την μεριά του ο κ. Ζαχαρόπουλος έθεσε και μια άλλη παράμετρο τονίζοντας πως αν καταργηθούν οι συμβασιούχοι γιατροί, αναγκαστικά θα αποχωρήσει ο κ. Φασούλας, κι έτσι θα είναι υποχρεωμένος να κρατά ζωντανή την ορθοπεδική κλινική ολομόναχος, κάτι που εκ των πραγμάτων δεν είναι εφικτό, με αποτέλεσμα να οδηγηθεί σε υπολειτουργία και υποβάθμιση. Σε ότι αφορά τον συνεχώς μειούμενο προϋπολογισμό των νοσοκομείων, ο κ. Ζαχαρόπουλος εστίασε στο ότι θα πρέπει να καλύπτονται οι ίδιες ή ακόμα και παραπάνω ανάγκες με λιγότερα χρήματα, κάτι που στην ουσία μειώνει και την ποιότητα στην περίθαλψη. «Αναγκαστικά θα μπει πλαφόν και στα χειρουργεία και θα γίνονται όσα θα μας «επιτρέπει» ο προϋπολογισμός. Αυτό είναι καθαρή υποβάθμιση», τόνισε ο κ. Ζαχαρόπουλος.  Οι ορθοπεδικοί αναφέρθηκαν επίσης και στη φυσική κόπωση, επισημαίνοντας για μια ακόμα φορά πως δεν μπορεί επαρκώς να καλυφθεί η Κλινική με δύο γιατρούς, και πως η άριστη κατάσταση που βρίσκεται αυτή τη στιγμή οφείλεται καθαρά στην υπομονή και επιμονή τους. Οι ίδιοι δεν μας έκρυψαν ότι σκέφτονται πολύ σοβαρά το ενδεχόμενο να «κυνηγήσουν» την επαγγελματική τους καριέρα εκτός Ελλάδας. Μάλιστα ο κ. Ζαχαρόπουλος έχει ήδη δεχθεί προτάσεις από νοσοκομεία του εξωτερικού.
 

Οριακά και το νοσηλευτικό προσωπικό
 

Σε οριακή κατάσταση όμως, σύμφωνα με τους δύο γιατρούς, βρίσκεται και το νοσηλευτικό προσωπικό, στην ορθοπεδική κλινική αλλά και γενικότερα στο νοσοκομείο Άμφισσας. «Αν φύγουν έστω και 1-2 άτομα από το νοσηλευτικό προσωπικό δεν θα μπορούμε να κάνουμε χειρουργεία», επεσήμανε ο κ. Ζαχαρόπουλος, εκφράζοντας φόβους πως αν δεν γίνει κάτι και προς σε αυτή τη κατεύθυνση, το νοσοκομείο θα έρθει αντιμέτωπο με πολύ σοβαρά προβλήματα.

Πηγή: Ώρα της Φωκίδας , Σαββατοκύριακου 20-21 Απριλίου 2013

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Check Also

Στον πρόεδρο του ΤΟΕΒ απευθύνεται ο Ν. Τοπούζης – Επιστολή κόλαφος για Δ.Παρασκευά

Στον πρόεδρο του ΤΟΕΒ απευθύνεται ο Ν. Τοπούζης Επιστολή κόλαφος για Δ.Παρασκευά -Τον κατη…