Home Εικόνες Αρχικής Φαρμακευτική Βιομηχανική Ανάπτυξη στη Φωκίδα
Εικόνες Αρχικής - Τοπικά - 23 Απριλίου, 2022

Φαρμακευτική Βιομηχανική Ανάπτυξη στη Φωκίδα

Φαρμακευτική Βιομηχανική Ανάπτυξη στη Φωκίδα

Η Ελληνική Φαρμακοβιομηχανία αξιοποιώντας το 2019 και το 2020 το μέτρο του συμψηφισμού του clawback με παραγωγικές επενδύσεις ανακοίνωσε ένα μεγαλόπνοο σχέδιο για την ανάπτυξη 29 νέων μονάδων παραγωγής, προσεγγίζοντας τις 100 έως το 2025, 52 νέων γραμμών παραγωγής και 17 νέων ερευνητικών κέντρων. Αυτά τα επενδυτικά προγράμματα ύψους 600 εκατ. ευρώ από τις εγχώριες φαρμακοβιομηχανίες, έχουν μοναδική πολλαπλασιαστική αξία για την ελληνική οικονομία, τα δημόσια έσοδα, το ΑΕΠ και οδηγούν στη δημιουργία 2.000 θέσεων εργασίας. 

Εντυπωσιακό αποτελεί το γεγονός ότι πολλές Ελληνικές Φαρμακοβιομηχανίες επέλεξαν περιοχές εκτός Αθηνών, όπως η Pharmazac που προχώρησε στην ανέγερση μιας εξειδικευμένης μονάδας παραγωγής ραδιοφαρμάκων στη ΒΙΠΕ Λαμίας, σε συνεργασία με τoν αμερικανικό κολοσσό General Electric Healthcare, για λογαριασμό του οποίου διανέμει  ήδη στην ελληνική αγορά τα σκιαγραφικά σκευάσματα που αναπτύσσει, η DEMΟ με τα 4 νέα εργοστάσια παραγωγής στην Τρίπολη, η Syn Innovation με νέο εργοστάσιο παραγωγής ραδιοφαρμάκων στην Κόρινθο, όπως επίσης και η ΒΙΟΚΟΣΜΟΣ με το νέο εργοστάσιο παραγωγής ραδιοφαρμάκων στη Χαλκιδική.

Λαμβάνοντας υπόψη ότι η συμβολή του κλάδου στο ΑΕΠ της χώρας υπολογίζεται στα 2,8 δισ.ευρώ, οι φορείς του τόπου, προεξάρχουσας της Αυτοδιοίκησης, θα πρέπει να προσελκύσει ανάλογες επενδύσεις στο νομό μας, συμβάλλοντας εμπράκτως στην μείωση της ανεργίας της περιοχής και στον εμπλουτισμό του παραγωγικού μοντέλου της περιοχής. Παράλληλα, έχοντας την ευλογία του μοναδικού της ελαιώνα, θα μπορούσε να προελκύσει και κέντρα έρευνας και καινοτομίας με εταιρείες δερμοκαλλυντικών που ειδικεύονται στην εφαρμογή ελαιολάδου στο ανθρώπινο σώμα.

 Ο νομός μας θα πρέπει να αξιοποιήσει τις χρηματοδοτικές ευκαιρίες του Ταμείου Ανάκαμψης διαμορφώνοντας έναν συνεκτικό αναπτυξιακό οδικό χάρτη, με στόχο την προσέλκυση εγχώριων και ξένων επενδύσεων που θα κινητοποιήσουν την οικονομία, με απώτερο στόχο την μείωση της ανεργίας και της περιφερειακής ανάπτυξης.

Χαράλαμπος Γεωργίου Νάκος

Φαρμακοποιός, Οικονομολόγος Υγείας

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Check Also

Στον πρόεδρο του ΤΟΕΒ απευθύνεται ο Ν. Τοπούζης – Επιστολή κόλαφος για Δ.Παρασκευά

Στον πρόεδρο του ΤΟΕΒ απευθύνεται ο Ν. Τοπούζης Επιστολή κόλαφος για Δ.Παρασκευά -Τον κατη…