Home Π.Ε. Φωκίδας «Υψίστης σημασίας ο οδικός άξονας Λαμίας-Άμφισσας-Αντιρρίου»
Π.Ε. Φωκίδας - 4 Μαΐου, 2017

«Υψίστης σημασίας ο οδικός άξονας Λαμίας-Άμφισσας-Αντιρρίου»

 Ο οδικός άξονας Λαμίας-Άμφισσας-Αντιρρίου αποτελεί απόλυτη προτεραιότητα γιατί είναι έργο υψίστης σημασίας για την περιοχή, τονίζει ο περιφερειακός σύμβουλος κ. Στάθης Κάππος σε συνέντευξή του στην ΩτΦ.

Αναφέρεται στα έργα που τρέχουν από την περιφέρεια, στην καλή συνεργασία της με τους δυο δήμους και τα αποτελέσματα που αυτή θα φέρει, αλλά και σε πολιτικά ζητήματα του τόπου.

 

 

«Πληθώρα έργων που εκτελούνται και   προετοιμάζονται»

 

 

ΩτΦ: Η περιφέρεια το τελευταίο διάστημα, δε σταματά να μας εκπλήσσει ευχάριστα, προκηρύσσοντας το ένα έργο πίσω από το άλλο. Μητρόπολη, 1ο Δημοτικό, και πολλά άλλα μικρότερης κλίμακας έργα. Τι πρέπει να περιμένουμε το επόμενο διάστημα;

 

Σ.Κ.: Όντως η Περιφερειακή Ενότητα Φωκίδας προγραμματίζει και εκτελεί πληθώρα έργων και δράσεων και στο προσεχές μέλλον θα συνεχίσει να εκπλήσσει ευχάριστα. Μια σειρά από έργα, που ήταν ζητούμενα από πολλά χρόνια, ωριμάζουν και θα αρχίσει η εκτέλεσή τους. Στο σημείο αυτό οφείλω να σημειώσω την αγαστή συνεργασία που υπάρχει με τις δημοτικές Αρχές του Νομού προς όφελος των συμπολιτών μας. Εσείς ούτως ή άλλως παρακολουθείτε τα τεκταινόμενα συχνά και η Περιφερειακή Ενότητα σας δίνει τα απαιτητά στοιχεία όταν πλέον τα έργα υλοποιούνται και δεν αποτελούν απλές υποσχέσεις. Χαρακτηριστικά παραδείγματα αποτελούν τα έργα που εσείς προαναφέρατε, δηλαδή η υλοποίηση του έργου του 1ου Δημοτικού & του Ειδικού Σχολείου Άμφισσας, το μεγαλόπνοο έργο του Μητροπολιτικού Ναού Άμφισσας συνέχιση της αποκατάστασης του οδοστρώματος της ΕΟ Ιτέας-Αντιρρίου κλπ. Όπως καλώς γνωρίζετε υπάρχει πληθώρα έργων για τα οποία εσείς έχετε αναφερθεί στην εφημερίδα σας κατά καιρούς, πλην όμως δεν κάνω αναφορά σε αυτά διότι ευρίσκονται στο στάδιο της τελικής ωρίμανσης και εντός ολίγου θα ανακοινωθεί η έναρξη της υλοποίησής τους.

 

 

ΩτΦ: Πολλές παλινωδίες και δυσκολίες για την περιφερειακή ενότητα Φωκίδας. Έχει σταθεροποιηθεί η κατάσταση; Φτάσαμε εκεί που έπρεπε;

 

Σ.Κ.: Η αλήθεια είναι ότι από την αρχή της θητείας μας στην Π.Ε. Φωκίδας ξεκίνησαν σοβαρά θέματα. Στην πορεία είχαμε τον πρόωρο και αδόκητο χαμό του προσφιλούς μας Αντιπεριφερειάρχη Κώστα Μίχου και την προηγηθείσα περιπέτεια της υγείας του. Η απώλειά του ήταν βαρύ πλήγμα όχι μόνο για εμάς, αλλά για όλη τη Φωκίδα. Η κατάσταση που ανέκυψε αντιμετωπίσθηκε με τον τρόπο και την διακριτικότητα-λεπτότητα που προσήκει σε ανάλογες περιπτώσεις χωρίς όμως επ’ ουδενί η Αντιπεριφέρεια να υστερήσει στον ρόλο της. Πάντοτε θα προσπαθούμε για το καλύτερο για τους συμπολίτες μας. Άλλωστε το καλύτερο είναι πάντα ο εχθρός του καλού.

 

 

«Σε όλες τις Π.Ε.έχουν οριστεί εντεταλμένοι Περιφερειακοί  Σύμβουλοι»

 

 

ΩτΦ: Έχετε την αρμοδιότητα της Διεύθυνσης Συγκοινωνιών και το τμήμα Παιδείας, αλλά αυτό δεν είναι σύνηθες, καθώς μέχρι τώρα είχαμε δει όλες τις υπηρεσίες να τις αναλαμβάνει ο τοπικός αντιπεριφέρειάρχης. Γιατί στη Φωκίδα χρειάστηκε να μπει «βοηθός»;

 

Σ.Κ.: Ο Περιφερειάρχης μας Κώστας Μπακογιάννης, όπως καλώς γνωρίζετε, επιθυμεί την κατανομή των ρόλων και των αρμοδιοτήτων σε όσους περισσότερους συμβούλους αυτό είναι δυνατό. Στα πλαίσια αυτής του της αντίληψης, με την σύμφωνη γνώμη των χωρικών Αντιπεριφερειαρχών, σε όλες τις Περιφερειακές ενότητες έχει ορίσει εντεταλμένους Περιφερειακούς Συμβούλους.

Όσον αφορά εμένα προσωπικά, τα δείγματα γραφής μου διαχρονικά καταδεικνύουν, ότι εργάζομαι για το καλό του τόπου μας, ανεξάρτητα από θέσεις και αξιώματα.

 

ΩτΦ: Η αναγκαστική παραίτηση Ράμμου, ήταν κάτι που έγινε καλώς ή βιάστηκε ο Περιφερειάρχης;

 

Σ.Κ.:  Η παραίτηση του κ. Ράμμου θεωρώ ότι ήταν προσωπική του επιλογή για λόγους ευθιξίας, η οποία όμως παράλληλα δεν άφησε κανένα περιθώριο για «εκμετάλλευση» και αποπροσανατολισμό.

 

ΩτΦ: Ποιό έργο κατά την άποψη σας πρέπει οπωσδήποτε να προχωρήσετε στην παρούσα θητεία και δεν έχει δρομολογηθεί ακόμη;

 

Σ.Κ.: Φρονώ ότι πέρα και πάνω από οποιαδήποτε υποκειμενική και τοπικιστική οπτική για τα απαραίτητα για τον νομό μας έργα, υψίστης και πρωταρχικής αναπτυξιακής σημασίας έργο αποτελεί ο οδικός άξονας Λαμίας-Άμφισσας-Αντιρρίου. Πρόκειται για ένα έργο με πολλαπλά οφέλη για όλο τον νομό Φωκίδας, που διαχρονικά αποτελούσε επιδίωξη και αίτημα των εκάστοτε τοπικών Αρχών, αλλά ουδέποτε για διαφόρους λόγους, που δεν είναι της παρούσης, δεν είχε υλοποιηθεί. Ήδη έχετε κάνει αναφορά σε πρόσφατο φύλλο της εφημερίδας σας για την πρόθεση του Περιφερειάρχη να βοηθήσει στην κατεύθυνση της έναρξης του έργου αυτού με γενναία χρηματοδότηση. Θέλω να πιστεύω ότι και μόνο η δρομολόγηση του έργου αυτού στην παρούσα θητεία μας θα δικαιώσει την εμπιστοσύνη που έδειξαν με την ψήφο τους οι συμπατριώτες μας. Φυσικά εκτός από την επιδίωξη υλοποίησης του συγκεκριμένου έργου καθημερινά σχεδόν προγραμματίζονται, μελετούνται, ωριμάζουν και υλοποιούνται δεκάδες έργα και δράσεις, τα οποία έχουν και αυτά την δική τους σημασία και σπουδαιότητα και αναβαθμίζουν την καθημερινότητα των κατοίκων του νομού μας.

 

 

«Όχι στην απλή αναλογική»

 

 

ΩτΦ: Συμφωνείτε με την απλή αναλογική σε εθνικές και αυτοδιοικητικές εκλογές και γιατί;

 

Σ.Κ.: Δεν αποτελεί «αναβάθμιση» της τοπικής αυτοδιοίκησης η θέσπιση της απλής αναλογικής. Η πραγματική αναβάθμιση προϋποθέτει την μεταβίβαση πόρων και αρμοδιοτήτων από την Κεντρική Εξουσία προς τις αυτοδιοικητικές μονάδες. Μόνο έτσι θα αποκοπεί ο ομφάλιος λώρος της εξάρτησης οικονομικής και μη από την κεντρική εξουσία, η οποία τις περισσότερες φορές αποτελεί και την τροχοπέδη της επιτυχούς πορείας της αυτοδιοίκησης. Επειδή το θέμα δεν μπορεί να εξαντληθεί στα περιθώρια μιας ολιγόλογης απάντησης, ενδεικτικά σας αναφέρω ότι για μας που γνωρίζουμε από πρώτο χέρι το πώς λειτουργεί η Αυτοδιοίκηση, αλλά και παρακολουθούμε την λειτουργία της σε άλλες χώρες, προτεραιότητα είναι η μεταρρύθμιση στο Κράτος και την αυτοδιοίκηση, με γενναία αύξηση των πόρων για την αυτοδιοίκηση , με φορολογική αποκέντρωση και χρηματοδότηση της αυτοδιοίκησης  από το ΕΣΠΑ, η ανάληψη της λειτουργίας του κοινωνικού κράτους από αυτή, η αναβάθμιση της καταστατικής θέσης των αιρετών κλπ.

Ως δικαιολογητικός λόγος για την υιοθέτηση της απλής αναλογικής αναφέρεται η προώθηση δήθεν συνεργασιών σε τοπικό επίπεδο και αποκρύπτεται έντεχνα το γεγονός ότι πίσω από αυτό το μοντέλο,  ελλοχεύει ο κίνδυνος της ακυβερνησίας  και των συναλλαγών πίσω από κλειστές πόρτες. Όπου εφαρμόζεται η απλή αναλογική έχουν θεσπιστεί ασφαλιστικές δικλείδες και έχουν δοθεί αυξημένες αρμοδιότητες στους αιρετούς, που αποτρέπουν την ακυβερνησία σε τοπικό επίπεδο. Κάτι τέτοιο όμως εξ όσων γνωρίζω δεν προβλέπεται στο σχεδιασμό της κυβέρνησης.

Παρά το ότι υπάρχει η πεποίθηση ότι η απλή αναλογική αποτελεί πιο δημοκρατικό σύστημα εκλογής επί της ουσίας αυτό δεν συμβαίνει γιατί ακόμη και αν η εκλογή των διοικήσεων γίνει πιο αναλογικά η λειτουργία του Καλλικράτη είναι τέτοια που δεν επιτρέπει την διάχυση της αναλογικότητας-αντιπροσωπευτικότητας σε επίπεδο καθημερινής λειτουργίας και λήψης αποφάσεων. Τρανό παράδειγμα αποτελούν τα τοπικά συμβούλια των οποίων η φωνή τις περισσότερες φορές δεν εισακούεται και γνωρίζουμε καλά ότι δεν είναι στις προθέσεις του κυβερνητικού σχεδιασμού η άρση των κακοδαιμονιών και των αδικιών του Καλλικράτη.

 

 

«Άριστη η συνεργασία των δυο δήμων με την περιφέρεια»

 

 

ΩτΦ: Πως κρίνετε την κατάσταση στο δήμο Δελφών;

 

Σ.Κ.: Ο Δήμος Δελφών όπως και η πλειονότητα των ΟΤΑ της χώρας αντιμετώπισαν και συνεχίζουν να αντιμετωπίζουν σοβαρότατα οργανωτικά και οικονομικά προβλήματα, τόσο λόγω της εφαρμογής του σχεδίου Καλλικράτης, πολλώ δε μάλλον ο Δήμος μας, ο οποίος προήλθε από την συνένωση οκτώ ανομοιογενών Καποδιστριακών Δήμων, καλύπτοντας σε έκταση τα 2/3 περίπου του νομού. Επίσης εκχωρήθηκαν αρμοδιότητες και υπηρεσίες χωρίς την απαραίτητη διοικητική στελέχωση και χρηματοδότηση. Η Οικονομική κρίση ήλθε ως επιστέγασμα που μεγέθυνε τα παραπάνω προβλήματα. Οφείλω να αναγνωρίσω τις προσπάθειες του νυν Δημάρχου Δελφών, ιδίως στην εξυγίανση των οικονομικών του Δήμου αλλά ταυτόχρονα θέλω να τονίσω και πάλι την αγαστή συνεργασία που υπάρχει μεταξύ Περιφέρειας και Δήμου σε επίπεδο έργων προς όφελος των συμπολιτών μας

 

ΩτΦ: Η Δωρίδα, αν και διανύει τη δεύτερη θητεία εξακολουθεί να είναι ένας μικρός, συρρικνωμένος δήμος. Τι πιστεύετε ότι πρέπει να γίνει;

 

Σ.Κ.: Και για τον Δήμο Δωρίδας ισχύουν όλα όσα ανωτέρω ανέφερα. Σας επισημαίνω δε ότι δεν τίθεται θέμα μικρού, συρρικνωμένου Δήμου, αλλά ενός Δήμου ο οποίος προσπαθεί να ανταπεξέλθει και να υλοποιήσει τα έργα που του αναλογούν. Η αγαστή συνεργασία με την Περιφέρεια πολύ σύντομα θα αποφέρει καρπούς έργων που θα εκπλήξουν ευχάριστα και θα καλυτερεύσουν την καθημερινότητα των δημοτών του.

 

 

«Η ΝΔ για να κερδίσει την έδρα πρέπει να έχει τα κατάλληλα άτομα στο ψηφοδέλτιο»

 

 

ΩτΦ: Πως κρίνετε την κοινοβουλευτική εκπροσώπηση της Φωκίδας αυτή την περίοδο;

 

Σ.Κ.: Ο βουλευτής Φωκίδας έχει εκλεγεί και μάλιστα για δεύτερη φορά από τον Λαό της Φωκίδας. Ενώ είναι γεγονός η επαγγελματική, επιστημονική και κοινωνική του καταξίωση, οφείλω να ομολογήσω ότι ο τρόπος που αντιλαμβάνεται, διαχειρίζεται και ασκεί τα καθήκοντά του ως βουλευτής μου είναι ξένος.

 

ΩτΦ: Στη ΝΔ γίνεται διαγωνισμός παγκοσμίως αγνώστων για το επόμενο ψηφοδέλτιο, όπου το ένα όνομα είναι πιο άγνωστο από το άλλο. Είστε από αυτούς που πιστεύουν πως ό,τι και να γίνει η ΝΔ θα πάρει την έδρα ή από τους πιο προβληματισμένους και γιατί;

 

Σ.Κ.: Πάντοτε πίστευα και εξακολουθώ να πιστεύω ότι προκειμένου η ΝΔ να κερδίσει την έδρα της Φωκίδας θα πρέπει να επιλέγονται τα κατάλληλα κάθε φορά άτομα που θα απαρτίζουν το ψηφοδέλτιο, ανεξαρτήτως εποχής και πολιτικών συνθηκών και τάσεων. Δηλαδή η επιλογή προσώπων είναι πρωταρχικής σημασίας για την κατάκτηση της έδρας και αυτό έχει αποδειχθεί διαχρονικά. Η καταλληλότητα δεν σημαίνει μόνο αναγνωρισιμότητα, αφού η έννοια άγνωστος ή γνωστός είναι σχετική αν και πράγματι υπάρχουν περιπτώσεις υποψηφίων που εμφανίζονται κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή ενόψει εκλογών.

Από όσα ονόματα κατά καιρούς ακούγονται και πολλά από τα οποία έχετε αναφέρει στην εφημερίδα σας για υποψηφιότητες στον νομό μας φυσικά και υπάρχουν κριτήρια διάκρισης μεταξύ αυτών, όπως η μέχρι τώρα διαδρομή τους στα κοινά, η κοινωνική και επαγγελματική τους καταξίωση, το ήθος τους και άλλα πολλά.

Όλοι έχουν δικαίωμα στο να επιδιώξουν να θέσουν υποψηφιότητα για μια θέση στο ψηφοδέλτιο της ΝΔ, δεν αρέσκομαι σε εκ των προτέρων αφορισμούς και αποκλεισμούς και θέλω να πιστεύω ότι θα ληφθούν υπόψη πρωτίστως οι απόψεις των τοπικών κομματικών οργάνων που έχουν γνώση της ανθρωπογεωγραφίας του νομού. Η τελική βέβαια επιλογή πάντοτε ανήκει στον Πρόεδρο του κόμματος, ο οποίος φέρει και την ευθύνη αυτής.  

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Check Also

Στον πρόεδρο του ΤΟΕΒ απευθύνεται ο Ν. Τοπούζης – Επιστολή κόλαφος για Δ.Παρασκευά

Στον πρόεδρο του ΤΟΕΒ απευθύνεται ο Ν. Τοπούζης Επιστολή κόλαφος για Δ.Παρασκευά -Τον κατη…