Home Δήμος Δελφών Υπό «εκκαθάριση» η επένδυση των 300 εκ ε
Δήμος Δελφών - 16 Δεκεμβρίου, 2016

Υπό «εκκαθάριση» η επένδυση των 300 εκ ε

 Η MENTOR ζήτησε να μη διατεθούν οι εκτάσεις στη VECTOR ΑΙΟΛΙΚΗ

Υπό «εκκαθάριση» η επένδυση των 300 εκ ε

-«Η MENTOR ενεργεί για λογαριασμό υποψηφίων επενδυτών, δεν είναι ο φορέας υλοποίησης του Πολυθεματικού Πάρκου», τόνισε ο δικηγόρος του δήμου κ. Χηρόπουλος.

Θ.Μανανάς: «Όταν ο δήμος έγινε επίσημος συνομιλητής μιας εταιρείας υπό εκκαθάριση που ακριβώς στόχευε;» -«Ο δήμος πρέπει να ακούει τα πάντα», τόνισε ο Δήμαρχος.

 

Το αίτημα της VECTOR ΑΙΟΛΙΚΗ για την μίσθωση και αναδρομική καταβολή των ενοικίων για εκτάσεις 800 στρεμμάτων στη Δεσφίνα, που συμπεριελήφθησαν από λάθος αποτύπωση του τοπογραφικού διαγράμματος, αλλά χρειάζεται και χρησιμοποιεί η εταιρεία, επιχείρησε να μπλοκάρει η εταιρεία MENTOR η οποία σχετίζεται με το περιβόητο «Πολυθεματικό Πάρκο», συνολικής δαπάνης περί τα 300 εκ ευρώ, ισχυριζόμενη ότι πρόκειται για τις ίδιες εκτάσεις που έχει στην ιδιοκτησία της.

 

Η μεγάλη επένδυση

 

Για την ιστορία θα πρέπει να υπενθυμίσουμε ότι η εταιρεία MENTOR στην παρουσίαση που έκανε το καλοκαίρι αναφέρθηκε στην κατασκευή πολυθεματικού πάρκου το οποίο θα περιλαμβάνει πανεπιστήμιο, πανεπιστημιούπολη, πλανητάριο, σύγχρονες ξενοδοχειακές μονάδες, ζωολογικό κήπο και πολλά άλλα, ενώ το κόστος κατασκευής της επένδυσης προσεγγίζει τα 300 εκ ευρώ. Η εν λόγω εταιρεία είχε ενδιαφερθεί από την εποχή που δήμαρχος Δεσφίνας ήταν η κ. Γιώτα Καμπαφλή, ενώ για αρκετά χρόνια αδράνησε και επανεμφανίστηκε φέτος.

Η συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο έλαβε άλλη τροπή, όταν ανακοινώθηκε ότι η εν λόγω εταιρεία είναι υπό εκκαθάριση, ενώ όπως ειπώθηκε δεν είναι αυτή που θα εκτελέσει την επένδυση, αλλά ενεργεί για λογαριασμό υποψηφίων επενδυτών.

Με έγγραφό της δε, προς το δήμο Δελφών, το οποίο ελήφθη λίγες ώρες προ της συζήτησης του θέματος στο Δημοτικό Συμβούλιο ζήτησε να μη διατεθούν οι εν λόγω εκτάσεις στη VECTOR ΑΙΟΛΙΚΗ, η οποία όμως βρίσκεται στην τελική φάση αδειοδοτήσεων για δυο αιολικούς σταθμούς στη Δεσφίνα και το Α εξάμηνο του 2017 αναμένεται να ξεκινήσει η υλοποίηση της κατασκευής του έργου, όπως εξήγησε η δικηγόρος της εταιρείας.

Ο Δήμαρχος κ. Θανάσης Παναγιωτόπουλος από την αρχή της συζήτησης εξήγησε τη σημαντικότητα της επένδυσης της VECTOR ΑΙΟΛΙΚΗ για την περιοχή και υπενθύμισε ότι ο δήμος είναι μέτοχος. «Εδώ έχουμε μια επένδυση σε τελικό στάδιο που είναι η υλοποίηση του έργου, ενώ από την άλλη πλευρά έχουμε μια επένδυση που ναι μεν έχει ΦΕΚ, αλλά είναι σε πολύ πρώιμο στάδιο, καθώς δεν έχει εξασφαλίσει ούτε καν τις αδειοδοτήσεις», υποστήριξε.

 

Το χρονοδιάγραμμα της επένδυσης

 

Η δικηγόρος της VECTOR ΑΙΟΛΙΚΗ εξήγησε ότι έως τα τέλη του 2016 θα έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία των αδειοδοτήσεων και θα έχει κλειδώσει η «ταρίφα» για την τιμή πώλησης της ηλεκτρικής ενέργειας. Όποιος δεν προλάβει να καταφέρει αυτό μετά θα πάει σε πλειστηριασμό και αναμένεται να χάσει το 30% της τιμής. Αυτό θα έχει αντίκτυπο και στο δήμο που όπως ξέρετε είναι μέτοχος της εταιρείας. Μόλις ολοκληρωθεί αυτή η διαδικασία θα ξεκινήσει η εγκατάσταση. Θα γίνουν τα έργα, οδικά δίκτυα, εγκαταστάσεις κλπ, σε χρονικό ορίζοντας διετίας, με την αποπεράτωσή τους θα πάρουμε την άδεια λειτουργίας η οποία έχει ισχύ για μια εικοσαετία. Ακριβώς αυτός είναι και ο λόγος που θέλουμε οι εκτάσεις των μισθώσεων να έχουν αυτή τη διάρκεια», εξήγησε η νομικός της εταιρείας.

Επιπλέον συμπλήρωσε ότι ελέγχουν πολύ προσεκτικά τις εκτάσεις, ώστε να μην συμπεραλαμβάνονται ιδιωτικές. «Προς το παρόν δε φαίνεται να υπάρχουν τέτοια θέματα, όπου ανακύψουν προβλήματα με ιδιωτικές διεκδικήσεις και δικαιωθούν θα γίνεται τροποποίηση και τακτοποίηση των θεμάτων», είπε.

 

Ο «επίσημος συνομιλητής»

 

Την επίσημη στάση του δήμου απέναντι στη MENTOR καυτηρίασε ο π.Δήμαρχος Δελφών κ. Θανάσης Μανανάς, ο οποίος και σχολίασε ότι το καλοκαίρι ο δήμος έγινε επίσημος συνομιλητής της εταιρείας. «Βγήκε επίσημη πρόσκληση από τη Δημοτική Ενότητα Δεσφίνας και ο δήμος κάθισε στο ίδιο τραπέζι με την εταιρεία να συζητήσει για την επένδυση. Αλήθεια, συζητώντας με μια υπό εκκαθάριση εταιρεία που στοχεύετε ή δεν το είχατε ψάξει», ρώτησε ο κ. Μανανάς.

Ο Δήμαρχος απάντησε ότι ήταν μια πρωτοβουλία της εταιρείας που ανταποκρίθηκε ο δήμος και καλά έκανε. «Εμείς θέλουμε επενδύσεις, αλλά δε μπορούμε να τις κάνουμε μόνοι μας, μόνο να βοηθήσουμε μπορούμε και να διευκολύνουμε τους επενδυτές. Ο δήμος πρέπει να ακούει και να συζητάει με όλους και να εξετάζει κάθε πρόταση με τη δέουσα προσοχή», τόνισε ο Δήμαρχος

Ακόμη εξήγησε ότι δεν μπορεί να ενσωματωθεί στην απόφαση του συμβουλίου η απαίτηση του ΤΣ να διατεθούν τα χρήματα για το Γυμνάσιο Δεσφίνας. «Τα μισθώματα μπαίνουν σε γενικούς κωδικούς, δεν μπορούν να εξειδικευτούν. Θα βοηθήσουμε όμως τη Δεσφίνα όσο μπορούμε», είπε.

 

Μοιρασμένη η μειοψηφία

 

Ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας κ. Παναγιώτης Ταγκαλής υποστήριξε την εισήγηση, αν και παρατήρησε ότι και η άλλη εταιρεία έχει ΦΕΚ και πρέπει να το σεβαστούν, είτε εκκαθαριστεί είτε όχι. Ζήτησε δε από την VECTOR ΑΙΟΛΙΚΗ να το λάβει υπόψη της.

Την εισήγηση στήριξε  και ο κ.Γιώργος Δρακάκης για την παραχώρηση των 800 επιπλέον στρεμμάτων και την αναδρομική καταβολή των ενοικίων στο δήμο Δελφών, παρατηρώντας ότι δεν υπάρχει κανένας λόγος διαφωνίας, από τη στιγμή που η εταιρεία έχει όλες τις αδειοδοτήσεις.

Καταψήφισε η παράταξη του κ. Γιώργου Ιωσηφίδη, με το αιτιολογικό ότι αιολικά μπορεί να υπολοποιήσει και μόνος του ο δήμος, υπό την προϋπόθεση ότι θα έχει αναφορά σε μια άλλη πολιτική και θα έχει έναν σχεδιασμό. «η εταιρεία διαχειρίζεται ενέργεια και θα παίρνει τα κέρδη. Θα ωφελείται και ο δημότης της Δεσφίνας, οι άλλοι δημότες τι ωφέλεια θα έχουν» αναρωτήθηκε. Καταψήφισε και η παράταξη του κ. Μέγκου, ο οποίος παρατήρησε ότι είναι αντίθετος σε τέτοιους είδους επενδύσεις.

Τέλος ο Δήμαρχος απάντησε πως ό,τι κερδίζει ο Δήμος το διανέμει ως έργο στους δημότες. «Είμαστε υπέρ της επιχειρηματικότητας, αρκεί να μην στρέφεται εναντίον του ανθρώπου ή του περιβάλλοντος”, κατέληξε.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Check Also

Στον πρόεδρο του ΤΟΕΒ απευθύνεται ο Ν. Τοπούζης – Επιστολή κόλαφος για Δ.Παρασκευά

Στον πρόεδρο του ΤΟΕΒ απευθύνεται ο Ν. Τοπούζης Επιστολή κόλαφος για Δ.Παρασκευά -Τον κατη…